Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, jellemzői

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) egy izgalmas madárfaj, amely elsősorban Közép-Ázsia száraz, sivatagos területein él.

Méret és testfelépítés:

 • Méret: Az álarcos sivatagifogoly viszonylag kis termetű madár, átlagos testhossza 22-25 cm.
 • Testfelépítés: Kompakt, zömök testalkat jellemzi, rövid, lekerekített szárnyakkal és erős lábakkal.

Súly:

 • A kifejlett példányok súlya általában 150-250 gramm között mozog.

Tollazat színezete:

 • Általános színezet: A tollazat alapvetően homokszínű vagy szürkésbarna, ami kiválóan álcázza őket a sivatagi környezetben.
 • Mintázat: A testükön jellegzetes, sötétebb mintázat található, ami segít elrejteni őket a ragadozók elől. A fejükön fekete-fehér „maszk” látható, ami a faj nevét is inspirálta.

Csőr és lábak:

 • Csőr: Rövid, erős csőrük van, amely alkalmas a magok és rovarok fogyasztására.
 • Lábak: Lábaik erősek és jól alkalmazkodtak a talajon való gyors futáshoz.

Szárnyak és repülés:

 • Szárnyak: Rövid, lekerekített szárnyaik vannak, amelyek nem igazán alkalmasak hosszú távú repülésre.
 • Repülés: Inkább rövid, gyors repüléseket végeznek, például amikor veszély fenyegeti őket.

Várható élettartam:

 • A vadon élő álarcos sivatagifoglyok várható élettartama általában 3-5 év.

Magyarországi helyzet:

 • Az álarcos sivatagifogoly természetes élőhelye Közép-Ázsia, így Magyarországon nem őshonos faj. Előfordulása Magyarországon rendkívül ritka és valószínűleg csak elszabadult vagy illegálisan behozott példányokról lehet szó.
Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) elterjedése, előfordulása

Az álarcos sivatagifogoly elsősorban Ázsia középső és nyugati részén honos. Elterjedési területe a következő országokat foglalja magába:

 • Közép-Ázsia: Kazahsztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Tádzsikisztán, Kirgizisztán
 • Dél-Ázsia: Afganisztán, Pakisztán (északi rész)
 • Nyugat-Ázsia: Irán, Irak, Azerbajdzsán, Törökország (keleti rész)

Földrajzi határai nagyjából a következők:

 • Északi határ: Kazahsztán északi része, az északi szélesség 45°-a környékén.
 • Déli határ: Pakisztán északi része, az északi szélesség 30°-a környékén.
 • Nyugati határ: Törökország keleti része, a keleti hosszúság 35°-a környékén.
 • Keleti határ: Kirgizisztán keleti része, a keleti hosszúság 80°-a környékén.

Élőhelyét tekintve az álarcos sivatagifogoly száraz, sivatagos vagy félsivatagos területeket kedvel. Gyakran megtalálható sziklás hegyoldalakon, dombos vidékeken, valamint olyan helyeken, ahol bokrok és cserjék nyújtanak némi fedezéket. Fontos számukra a vízlelőhelyek közelsége is, mivel rendszeresen inniuk kell.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

Rendszertani besorolás:

 • Domén (Domain): Eukaryota (Eukarióták)
 • Ország (Kingdom): Animalia (Állatok)
 • Törzs (Phylum): Chordata (Gerinchúrosok)
 • Altörzs (Subphylum): Vertebrata (Gerincesek)
 • Osztály (Class): Aves (Madarak)
 • Rend (Order): Galliformes (Tyúkalakúak)
 • Család (Family): Phasianidae (Fácánfélék)
 • Alcsalád (Subfamily): Perdicinae (Fogolyformák)
 • Nem (Genus): Ammoperdix
 • Faj (Species): Ammoperdix griseogularis
Rendszertani szint Elnevezés
Osztály Madarak (Aves)
Rend
Tyúkalakúak (Galliformes)
Család
Fácánfélék (Phasianidae)
Alcsalád
Fogolyformák (Perdicinae)
Nem Ammoperdix
Faj A. griseogularis

Evolúciós háttér:

Az álarcos sivatagifogoly, mint minden madárfaj, a dinoszauruszok leszármazottja. A tyúkalakúak rendje egy ősi csoport, amely a mezozoikum korában jelent meg. A fácánfélék családja, amelybe az álarcos sivatagifogoly is tartozik, a kainozoikum korában fejlődött ki.

Az álarcos sivatagifogoly evolúcióját a száraz, sivatagos környezethez való alkalmazkodás alakította. Kialakult a rejtőszínük, amely segít elrejtőzni a ragadozók elől, valamint a rövid, erős lábuk, amely alkalmas a talajon való gyors futáshoz. A rövid, lekerekített szárnyak szintén a sivatagi környezethez való alkalmazkodás eredménye, mivel a hosszú távú repülés nem előnyös a sivatagban.

Az álarcos sivatagifogoly közeli rokonságban áll a többi fogolyformával, például a havasi fogoly (Lerwa lerwa) és a szirtifogoly (Alectoris chukar). Azonban az álarcos sivatagifogoly egyedi tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik a többi fajtól, például a jellegzetes fekete-fehér „maszk” a fején.

Az álarcos sivatagifogoly evolúciója még mindig folyamatban van, és a jövőben valószínűleg további változásokon megy keresztül a környezeti feltételekhez való alkalmazkodás során.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

Társas élet és szociális viselkedés:

Az álarcos sivatagifoglyok alapvetően monogám párokban élnek, de időnként kisebb, laza csoportokat is alkothatnak, különösen a költési időszakon kívül. A párok közötti kapcsolat erős, és együttműködnek a fiókák felnevelésében. A szociális viselkedésükre jellemző a gyakori kommunikáció, amely hangjelzésekből és testbeszédből áll.

Mozgás és territórium:

Az álarcos sivatagifoglyok elsősorban talajlakó madarak, és idejük nagy részét a földön töltik. Gyors futók, és képesek rövid távolságokra repülni is. A párok territóriumot tartanak fenn, amelyet agresszívan védelmeznek más sivatagifoglyoktól. A territórium mérete változó, és függ a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől és a fedezék lehetőségeitől.

Alkalmazkodóképesség:

Az álarcos sivatagifoglyok jól alkalmazkodtak a szélsőséges sivatagi környezethez. Rejtőszínük kiválóan álcázza őket a homokos talajon, így nehezen észrevehetők a ragadozók számára. A vízveszteség minimalizálása érdekében képesek a táplálékukból nyerni a szükséges nedvességet, és csak ritkán isznak.

Kihívások és túlélési stratégiák:

Az álarcos sivatagifoglyok számos kihívással néznek szembe a sivatagi környezetben, mint például a szélsőséges hőmérséklet, a vízhiány és a ragadozók. Túlélési stratégiáik közé tartozik a rejtőzködés, a gyors futás, a rövid repülések, valamint a hatékony vízgazdálkodás. A fiókák túlélését a szülők gondoskodása biztosítja, akik árnyékot adnak nekik a tűző nap elől, és segítenek nekik táplálékot találni.

Összességében az álarcos sivatagifogoly életmódja a sivatagi környezethez való alkalmazkodás lenyűgöző példája. Szociális viselkedésük, mozgásuk, territóriumuk és túlélési stratégiáik mind hozzájárulnak ahhoz, hogy sikeresen boldoguljanak ebben a zord környezetben.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) táplálkozása

Jellemzői:

Az álarcos sivatagifogoly elsősorban növényevő, de opportunista módon rovarokat és más apró állatokat is fogyaszt, különösen a költési időszakban, amikor a fiókáknak extra fehérjére van szükségük.

Táplálékforrások:

 • Magvak: A sivatagi növények magvai alkotják az álarcos sivatagifogoly táplálékának legnagyobb részét. Különböző fűfélék, gyomnövények és cserjék magvait fogyasztják.
 • Zöld növényi részek: A száraz évszakban, amikor a magok kevésbé elérhetőek, a sivatagifoglyok zöld növényi részeket, például leveleket és hajtásokat is esznek.
 • Rovarok: A rovarok, különösen a sáskák, bogarak és hangyák, fontos fehérjeforrást jelentenek, főleg a fiókák számára.
 • Egyéb: Esetenként más apró állatokat, például pókokat, csigákat és gilisztákat is fogyasztanak.

Táplálkozási szokások:

Az álarcos sivatagifoglyok általában a kora reggeli és a késő délutáni órákban aktívak, amikor a hőmérséklet még elviselhető. A nap legmelegebb időszakát árnyékban pihenve töltik. Táplálékukat a talajon keresik, erős csőrükkel kapirgálva a homokot és a növényzetet.

Ökológiai szerep:

Az álarcos sivatagifogoly fontos szerepet játszik a sivatagi ökoszisztémában. Táplálkozási szokásaival hozzájárul a növények magvainak terjesztéséhez, és segít kordában tartani a rovarpopulációkat. Ugyanakkor zsákmányállatként szolgál a ragadozó madarak és emlősök számára, így a tápláléklánc fontos részét képezi.

Megjegyzés: Az álarcos sivatagifogoly táplálkozása változhat az évszakok és a rendelkezésre álló táplálékforrások függvényében. A száraz időszakokban például nagyobb arányban fogyasztanak zöld növényi részeket és rovarokat, míg a csapadékosabb időszakokban a magvak dominálnak az étrendjükben.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

Az álarcos sivatagifogoly fészkelőhelye elsősorban a száraz, sivatagos vagy félsivatagos területeken található. A fészket általában a talajon alakítják ki, jól rejtett helyen, például bokrok, fűcsomók vagy sziklák alatt.

Fészek jellemzői:

A fészek egyszerű, sekély mélyedés a földben, amelyet fűszálakkal, levelekkel és tollakkal bélelnek ki. A fészek átmérője általában 15-20 cm, mélysége pedig néhány centiméter.

Környezet:

A fészkelőhely kiválasztásánál fontos szempont a megfelelő fedezék biztosítása a ragadozók elől. A sivatagifoglyok olyan helyeket keresnek, ahol a növényzet sűrűsége elegendő ahhoz, hogy elrejtse a fészket, de ugyanakkor elég nyitott ahhoz, hogy a madarak könnyen megközelíthessék azt.

Fészeképítés:

A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz. A tojó kaparja ki a mélyedést a talajban, míg a hím a fészekanyagot gyűjti. A fészek elkészítése általában néhány napot vesz igénybe.

Tojásrakás:

A tojó általában 4-8 tojást rak, amelyeket naponta egyenként tojik. A tojások színe változó, lehet barnás, szürkés vagy zöldes árnyalatú, apró sötét foltokkal. A kotlás körülbelül 20 napig tart, és a tojó végzi. A hím ez idő alatt a fészek közelében marad, és őrzi a tojót.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az emberi tevékenység, például a mezőgazdaság, a legeltetés és az urbanizáció, a sivatagifoglyok élőhelyének csökkenéséhez vezet.
 • Ragadozók: A tojásokat és a fiókákat számos ragadozó fenyegeti, például rókák, sakálok, kígyók és ragadozó madarak.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatására a sivatagi területek szárazabbá válhatnak, ami csökkentheti a rendelkezésre álló táplálék és víz mennyiségét.

Mit tehetünk fészkelőhelyeinek védelméért?

 • Élőhelyvédelem: A sivatagi területek védelme és helyreállítása elengedhetetlen a sivatagifoglyok fészkelőhelyeinek megőrzéséhez.
 • Ragadozók elleni védelem: A fészkek körüli területeken a ragadozók elleni védekezési intézkedések bevezetése, például kerítések vagy riasztórendszerek telepítése, segíthet a tojások és a fiókák túlélésében.
 • Kutatás és monitoring: A sivatagifoglyok populációinak és fészkelőhelyeinek folyamatos monitorozása segít megérteni a fajra leselkedő veszélyeket és a védelmi intézkedések hatékonyságát.
 • Oktatás és szemléletformálás: A helyi közösségek oktatása a sivatagifoglyok és élőhelyük fontosságáról hozzájárulhat a faj védelméhez.

Szaporodása

Párzási időszak:

Az álarcos sivatagifogoly párzási időszaka általában a tavaszi esők után kezdődik, amikor a táplálék bőségesebb és a környezeti feltételek kedvezőbbek a fiókák felneveléséhez. Ez az időszak március és május között van, de a pontos időpont változhat a földrajzi elhelyezkedéstől és az időjárási viszonyoktól függően.

Fészkelés:

A párok monogám kapcsolatban élnek, és együttműködnek a fészeképítésben és a fiókák nevelésében. A fészket a tojó kaparja ki a talajon, általában egy bokor vagy fűcsomó alatt, hogy védelmet nyújtson a nap és a ragadozók ellen. A fészket fűszálakkal, levelekkel és tollakkal bélelik ki.

Szaporodási szokások:

 • Tojásrakás: A tojó általában 4-8 tojást rak, amelyeket naponta egyenként tojik.
 • Kotlás: A kotlás a tojó feladata, és körülbelül 20 napig tart. A hím ez idő alatt a fészek közelében marad, és őrzi a tojót.
 • Fiókák: A fiókák fészekhagyók, vagyis kikelés után azonnal képesek követni a szüleiket és önállóan táplálkozni. A szülők mindkét tagja részt vesz a fiókák gondozásában, és tanítják őket a táplálékkeresésre és a veszélyek elkerülésére.
 • Ivarérettség: Az álarcos sivatagifoglyok általában egyéves korukban válnak ivaréretté.

Megjegyzés: Az álarcos sivatagifogoly Magyarországon nem őshonos faj, így a hazai szaporodási szokásairól nincsenek adatok. Az itt leírt információk az álarcos sivatagifogoly természetes élőhelyén tapasztalható szaporodási szokásokra vonatkoznak.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) fiókái

Jellemzői:

 • Megjelenés: A fiókák kikeléskor aprók, pelyhesek és rejtőszínűek, ami segít nekik elrejtőzni a ragadozók elől. A tollazatuk színe általában barnás vagy szürkés, foltokkal és csíkokkal mintázva.
 • Mozgás: A fiókák fészekhagyók, azaz kikelés után szinte azonnal képesek követni szüleiket és önállóan táplálkozni.
 • Hang: A fiókák csipogással kommunikálnak szüleikkel, jelezve éhségüket vagy veszélyt.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A tojások kikelése általában 20 nap után történik meg. A fiókák gyorsan fejlődnek, és néhány napon belül már képesek repülni rövid távolságokra. Az első hetekben a szülők folyamatosan figyelik és védelmezik őket.

Etetés és gondozás:

A szülők mindkét tagja részt vesz a fiókák etetésében és gondozásában. Az első napokban a fiókák főként rovarokat és más apró ízeltlábúakat fogyasztanak, amelyeket a szülők gyűjtenek össze számukra. Ahogy nőnek, fokozatosan áttérnek a növényi táplálékra, például magvakra és levelekre. A szülők a fiókákat a szárnyuk alá bújtatva védik a nap melegétől és az esetleges veszélyektől.

Kirepülés és elhagyás:

A fiókák általában 4-5 hetes korukban válnak teljesen önállóvá, és elhagyják a szülői fészket. Ekkorra már képesek repülni, táplálékot keresni és elmenekülni a ragadozók elől.

Gondoskodás és túlélési arány:

A szülők gondoskodása nagyban hozzájárul a fiókák túléléséhez. Az első hetekben a fiókák különösen sebezhetőek, és a ragadozók, az időjárási szélsőségek és a betegségek miatt magas a halálozási arányuk. Azonban a szülők védelme és a gyors fejlődésük növeli a túlélési esélyeiket.

Ökológiai jelentőség:

Az álarcos sivatagifogoly fiókái a sivatagi ökoszisztéma fontos részét képezik. Táplálékul szolgálnak a ragadozó madarak és emlősök számára, így hozzájárulnak a tápláléklánc fenntartásához. A túlélő fiókák pedig biztosítják a faj fennmaradását és a populáció növekedését.

Ismertebb betegségei lehetnek

Az álarcos sivatagifogoly, mint minden vadon élő madárfaj, számos betegségnek lehet kitéve. Bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésre az álarcos sivatagifogoly betegségeiről, a fogolyfélék családjába tartozó madaraknál általában előforduló betegségek a következők lehetnek:

 • Parazitafertőzések: Külső paraziták (pl. atkák, tetvek) és belső paraziták (pl. férgek, kokcídiumok) egyaránt megfertőzhetik az álarcos sivatagifoglyt, gyengeséget, vérszegénységet és akár halált is okozva.
 • Vírusos és bakteriális fertőzések: Különböző vírusok és baktériumok okozhatnak légzőszervi, emésztőrendszeri vagy idegrendszeri megbetegedéseket.
 • Gombás fertőzések: A gombás fertőzések elsősorban a légzőrendszert és a bőrt érinthetik.
 • Mérgezések: A növényvédő szerek, nehézfémek és más környezeti szennyező anyagok mérgezést okozhatnak a madaraknál.
 • Hiánybetegségek: A nem megfelelő táplálkozás vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethet, ami gyengeséget, fejlődési rendellenességeket és betegségeket okozhat.

Fontos megjegyezni, hogy az álarcos sivatagifogoly természetes élőhelyén ezek a betegségek ritkán okoznak komoly problémát, mivel a populációk általában ellenállóak a helyi kórokozókkal szemben. Azonban a stressz, az élőhelyek pusztulása és a klímaváltozás növelheti a madarak érzékenységét a betegségekkel szemben.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Az álarcos sivatagifogoly természetes élőhelyén számos ragadozóval kell szembenéznie. Azonban mivel Magyarországon nem őshonos, a hazai fajokkal való kapcsolata nem releváns. Az alábbiakban a természetes élőhelyén előforduló lehetséges ellenfeleit és védelmi stratégiáit ismertetjük:

Lehetséges ellenfelek:

 • Ragadozó madarak: Sasok, sólymok, héják és baglyok jelentik a legnagyobb veszélyt az álarcos sivatagifogolyra, különösen a fiókákra és a tojásokra.
 • Emlős ragadozók: Róka, sakál, vadmacska és menyétfélék szintén zsákmányolhatják a sivatagifoglyt, különösen éjszaka vagy a fészkelési időszakban.
 • Kígyók: Egyes kígyófajok a tojásokra és a fiókákra jelentenek veszélyt.

Védelmi stratégiák:

 • Rejtőzködés: Az álarcos sivatagifogoly tollazata kiválóan álcázza a sivatagi környezetben, így nehezen észrevehető a ragadozók számára.
 • Gyors futás: A sivatagifoglyok gyors futók, és képesek gyorsan elmenekülni a veszély elől.
 • Figyelmeztető jelzések: A sivatagifoglyok hangos riasztókiáltásokkal figyelmeztetik egymást a veszélyre.
 • Csoportos védekezés: A sivatagifoglyok időnként csoportokba verődnek, hogy együttesen védekezzenek a ragadozókkal szemben.
 • Fészek elrejtése: A fészkeket jól rejtett helyen, például bokrok vagy sziklák alatt alakítják ki, hogy megnehezítsék a ragadozók dolgát.

Ezek a védelmi stratégiák együttesen növelik az álarcos sivatagifogoly túlélési esélyeit a természetes élőhelyén.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) természetvédelmi helyzete jelenleg stabilnak mondható. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „legkevésbé aggasztó” kategóriába sorolja a fajt, ami azt jelenti, hogy a kihalás közvetlen veszélye nem fenyegeti.

Azonban az álarcos sivatagifogoly populációját számos tényező veszélyezteti, beleértve:

 • Élőhelyvesztés: A mezőgazdasági terjeszkedés, az urbanizáció és az infrastruktúra-fejlesztés miatt a sivatagifogoly természetes élőhelye folyamatosan csökken.
 • Vadászat: Bár a legtöbb országban védett, egyes területeken még mindig vadásznak rájuk.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatására a sivatagi területek szárazabbá válhatnak, ami csökkentheti a rendelkezésre álló táplálék és víz mennyiségét.

A faj védelme érdekében számos intézkedésre van szükség, többek között:

 • Élőhelyvédelem: A sivatagifogoly élőhelyének védelme és helyreállítása kulcsfontosságú a faj fennmaradása szempontjából.
 • Vadászat szabályozása: A vadászat szigorú szabályozása és ellenőrzése segíthet megőrizni a populációk egészségét.
 • Kutatás és monitoring: A faj populációinak és élőhelyének folyamatos monitorozása segíthet megérteni a fajra leselkedő veszélyeket és a védelmi intézkedések hatékonyságát.
 • Oktatás és szemléletformálás: A helyi közösségek oktatása a sivatagifogoly és élőhelye fontosságáról hozzájárulhat a faj védelméhez.

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) hangja

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) hangja:

Hangja mire hasonlít:

Az álarcos sivatagifogoly hangja jellegzetes, és a legtöbb ember számára ismeretlen. A hímek hangja általában egy gyors, ismétlődő, éles „csip-csip-csip” vagy „krr-krr-krr” hangsor, míg a tojók hangja halkabb és kevésbé dallamos.

Hangjának jellegzetességei:

 • Hangerő: A hímek hangja meglehetősen hangos, és messzire elhallatszik a sivatagi környezetben. Ez segít nekik a territóriumuk kijelölésében és a párjuk vonzásában.
 • Ritmus: A hangok gyorsan ismétlődnek, és egy jellegzetes ritmust alkotnak.
 • Hangszín: A hangszín éles és kissé nazális.

Hangkeltés mechanizmusa:

A sivatagifoglyok hangképző szerve a syrinx, amely a légcső alsó részén található. A syrinxban található membránok rezgése hozza létre a hangokat. A különböző hangszíneket és hangmagasságokat a membránok feszültségének és a levegő áramlásának változtatásával érik el.

Hangszínek és jelentésük:

Az álarcos sivatagifogoly különböző hangokat ad ki különböző helyzetekben:

 • Territoriális hívás: A hímek hangos, ismétlődő hangokkal jelölik ki territóriumukat és figyelmeztetik a rivális hímeket.
 • Párzási hívás: A hímek a párzási időszakban különleges hangokkal csalogatják a tojókat.
 • Figyelmeztető hívás: A sivatagifoglyok éles, riasztó hangokkal figyelmeztetik egymást a veszélyre.
 • Kapcsolattartó hangok: A párok és a családtagok halkabb hangokkal tartják egymással a kapcsolatot.

Hangok és kontextus:

A sivatagifoglyok hangjai a kontextustól függően változhatnak. Például a hímek territoriális hívása intenzívebbé válik, ha egy rivális hím közelít, míg a figyelmeztető hívás hangosabb és sürgetőbb lesz, ha a veszély közvetlen.

Hangok változása:

A sivatagifoglyok hangjai az életkoruktól és a nemtől függően is változhatnak. A fiatal madarak hangja általában magasabb és kevésbé fejlett, mint a felnőtteké. A tojók hangja általában halkabb és kevésbé dallamos, mint a hímeké.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/NWTKEXMKCA

Érdekességek róla, tények röviden

Tény Leírás
Elnevezés eredete
A fején lévő fekete-fehér „maszk” miatt kapta a nevét.
Rejtőzködés
Kiválóan beleolvad a sivatagi környezetbe.
Vízgazdálkodás
Táplálékából nyeri a szükséges nedvességet, ritkán iszik.
Monogámia
A párok életre szóló kapcsolatban élnek.
Fészekhagyó fiókák
Kikelés után azonnal képesek követni a szüleiket és önállóan táplálkozni.
Nem őshonos Magyarországon
Csak elszabadult vagy illegálisan behozott egyedek fordulhatnak elő.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

Az álarcos sivatagifogoly (Ammoperdix griseogularis) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.