A kuvik hangja (Athene noctua)

A kuvik (Athene noctua) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A kuvik (Athene noctua) hangja

A kuvik (Athene noctua) hangja egy jellegzetes, hosszan elnyújtott „ku-vik” kiáltás, amelyről a madár a nevét is kapta. A hangot leírhatjuk még sípoló huhogásként is, melynek hangmagassága és ritmusa változó. A hím és a tojó hangja is hasonló, de a hím hangja általában mélyebb.

Hangjának jellegzetességei:

 • Hosszú: A kuvik hangja 2-3 másodpercig is eltarthat.
 • Hangos: A kuvik hangja meglehetősen hangos, akár 1 km távolságból is hallható.
 • Változatos: A kuvik hangja sokféleképpen variálható, a hangmagasság, a ritmus és a hangszín alapján.

Hangkeltés mechanizmusa:

A kuvik hangot a légcsövében lévő hangszalagok rezgetésével kelti. A hangszalagok rezgését a levegő áramoltatja, amelyet a madár a tüdőből áramoltat ki.

Hangszínek és jelentésük:

A kuvik hangszínei alapján következtethetünk a madár hangulatára és szándékára. A leggyakoribb hangszínek a következők:

 • Magas hangszín: Veszélyre figyelmeztet.
 • Mély hangszín: Agressziót jelez.
 • Lágy hangszín: Párospárbeszédben használatos.

Hangok és kontextus:

A kuvik hangjait különböző kontextusokban használja:

 • Territórium jelölése: A kuvik hangjával jelöli ki a területét a többi kuvik számára.
 • Párkeresés: A hím kuvik a hangjával hívja magához a tojót.
 • Fiókanevelés: A kuvik hangjával hívja a fiókáit, és figyelmezteti őket a veszélyre.
 • Kommunikáció: A kuvik hangjával kommunikál a párjával és a fiókáival.

Hangok változása:

A kuvik hangjai az évszaktól és a madár korától is függően változhatnak. A költési időszakban a kuvikok gyakrabban és hangosabban hangoskodnak. A fiatal kuvikok hangja még nem olyan fejlett, mint a felnőtteké.

A kuvik hangja fontos szerepet játszik a madár életében. A hang segítségével a kuvik kommunikál a párjával, a fiókáival és a többi kuvikkal. A hang segít a kuviknak a territórium kijelölésében és a zsákmány megtalálásában is.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/TLPLNAINFU

A kuvik hangja (Athene noctua) megjelenése, életmódja, szaporodása
A kuvik hangja (Athene noctua) megjelenése, életmódja, szaporodásaÉrdekességek a kuvikról (Athene noctua):

Ősi társunk: A kuvik már az ókortól kezdve az ember társaságában él. Már az ókori Görögországban és Rómában is kedvelték a kuvikokat, és a bölcsesség szimbólumaként tartották számon.

Kiváló hallás: A kuvik hallása rendkívül fejlett. A fülei aszimmetrikusan helyezkednek el a fején, ami lehetővé teszi számára, hogy pontosan meghatározza a hangok irányát. A kuvik még a sötétben is képes észlelni a zsákmányát a hangja alapján.

Forgó fej: A kuvik képes a fejét 270 fokban forgatni, ami lehetővé teszi számára, hogy széles látókörrel rendelkezzen. Ez a képesség segít neki a zsákmány felkutatásában és a ragadozók elől való menekülésben.

Táplálkozása: A kuvik főleg rágcsálókkal táplálkozik, de fogyaszt rovarokat, madarakat és kisebb emlősöket is. A kuvik a zsákmányát egészben nyeli le, és a köpetek formájában visszaköpi a megemészthetetlen részeket.

Köpetek: A kuvik köpetek elemzése alapján meg lehet határozni a táplálékát és az élőhelyének állapotát. A kuvik köpetek fontos szerepet játszanak az ökológiai kutatásokban.

Fészekrakás: A kuvik odúlakó madár. Fészkét faodvakban, épületek tetőterében, sziklahasadékokban és mesterséges odúkban rakja. A tojó 2-5 tojást rak, melyeken 28-31 napig kotlik.

Fiókák: A fiókák csupaszon és vakon jönnek a világra. Az első napokban a tojó melengeti őket, míg a hím táplálékot hord nekik. A fiókák 10-14 napos korukban nyitják ki a szemüket, és 2-3 hetes korukban kezdenek el tollat növeszteni.

Védettség: A kuvik Magyarországon fokozottan védett madárfaj. Tilos a kuvikokat befogni, tartani, gyűjteni, elejteni, zavarni, fészkét elpusztítani.

Érdekességek:

 • A kuvik a mitológiában is szerepel. Az ókori Görögországban Athéna istennő szent madara volt.
 • A kuvik a bölcsesség szimbóluma is.
 • A kuvik a mesékben és a mondákban is gyakran szerepel.

A kuvik egy hasznos és kedves madár, amely fontos szerepet játszik a rágcsálók állományának szabályozásában. A kuvikokat védeni kell, és élőhelyeiket meg kell őrizni.MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate