A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja

A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja

A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja az egyik legjellegzetesebb vonása ennek a kis madárfajnak. Ismerjük meg közelebbről, hogyan szólal meg és milyen dallamokat hoz a természetbe!

A sisegő füzike „sisegő” hangjáról kapta a nevét, ami nagyon találó jellemzése ennek a madárnak. Az énekét „sis-sis-sis” hangok jellemzik, amelyeket gyors egymásutánban kiadva hozza létre. Ezek a hangok hívogató énekének részei, amelyekkel jelezheti jelenlétét és kommunikálhat más fajtársakkal.

Az ének a sisegő füzikéknél leginkább a költési időszakban hallható. A hímek a fészkelési területüket védelmezik és elhívatottságukat hirdetik dallamos énekükkel. A sisegő füzike hangja könnyen felismerhető, és gyakran hallható az erdőkben vagy ligetekben, ahol ezek a madarak otthonra találnak.

Az ének szempontjából a sisegő füzike kifejezetten változatos és gazdag repertoárral rendelkezik. Az éneklés során változatos hangmagasságú és ritmusú dallamokat kombinál, amelyek tetszetősek és hallgatói számára lenyűgözőek lehetnek. Az énekének fő célja a párzásra való felhívás és a terület védelme, amelyben fészkel és szaporodik.

Hallgatni a sisegő füzikék énekét egy különleges élmény lehet, amely feltölt energiával és az erdők varázsával. Az énekük hozzájárul a természet hangzásához, és emlékeztet minket a madarak gyönyörű zenei tehetségére. A sisegő füzike hangjának hallgatása alkalmat teremt arra, hogy elmerüljünk a természet harmóniájában és megérezzük az élet szépségét.

 

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BZVYBRUAAE

A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja
A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja

A sisegő füzike (Phylloscopus sibilatrix) hangja:

A sisegő füzike hangja az egyik legjellegzetesebb a magyar erdőkben. Énekéről kapta a nevét is, ugyanis hangja leginkább gyorsan ismétlődő „siss” hangokból áll, melyeket dallamos trillákkal és csiripelésszerű hangokkal tarkít.

Mire hasonlít?

  • A sisegő füzike énekét gyakran hasonlítják a csillagfürös hangjához, de gyorsabb tempójú és kevésbé dallamos.
  • Emlékeztet a zöldike énekére is, de a sisegő füzike hangja magasabb hangfekvésű és kevésbé változatos.
  • Egyesek a fekete rigó énekének elejére hasonlítják a sisegő füzike hangját, de a rigó éneke dallamosabb és hosszabb.

Hangjának jellegzetességei:

  • Gyors tempójú: A sisegő füzike éneke percenként 10-20 hangot is tartalmazhat.
  • Magas hangfekvésű: A hím éneke 1-7 kHz közötti frekvenciatartományban mozog.
  • Változatos: Az énekben különböző hangmagasságok és ritmusok váltakoznak.
  • Ismétlődő: A sisegő füzike gyakran ismétli ugyanazokat a hangokat, de az ének dallama egyedenként változhat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A sisegő füzike, mint minden énekesmadár, a syrinx nevű szervvel kelti a hangját. A syrinx a légcső alján helyezkedik el, és itt rezegnek a madár hangszálai a levegő hatására. A hang magasságát a hangszálak rezgési sebessége határozza meg, a hang erősségét pedig a légzsákok összehúzódása.

Hangszínek és jelentésük:

A sisegő füzike énekében különböző hangszíneket is megkülönböztethetünk. Ezeknek a hangszíneknek a jelentése még nem teljesen tisztázott, de valószínűleg szerepet játszanak a területvédelemben, a párkeresésben és a fiókanevelésben.

  • Magas hangszínű hangok: A magas hangszínű hangok gyakran a területvédelemhez kapcsolódnak.
  • Alacsony hangszínű hangok: Az alacsony hangszínű hangok a párkereséshez és a fiókaneveléshez kapcsolódhatnak.

Hangok és kontextus:

A sisegő füzike hangjai a kontextustól függően változnak. Például a hím madarak éneke erősebb és változatosabb a költési időszakban, mint a téli hónapokban. A fiókák halkabb, csiripelésszerű hangokat adnak ki, hogy jelezzék éhségüket vagy veszélyt.

Hangok változása:

A sisegő füzike hangjai az idő múlásával is változhatnak. Ennek oka lehet a klímaváltozás, az élőhely elvesztése vagy más környezeti tényezők. A madárhangok tanulmányozása fontos információkat adhat a madárpopulációk állapotáról és a környezet változásairól.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate