A jeges búvár hangja (Gavia immer)

A jeges búvár (Gavia immer) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A jeges búvár (Gavia immer) hangja

A jeges búvár, vagy más néven nagy búvár (Gavia immer), hangjai valóban különlegesek és azokra emlékezetesek. Ezek a madarak rendkívül hangosak és harsányak, és hangjaikat messzire lehet hallani a tavak és tengerszorosok környékén.

A legismertebb jeges búvár hang az ún. „démoni sikítás”. Ez a hosszú és fülsüketítő hang egyfajta területmegjelölésre és kommunikációra szolgál a jeges búvárok között. A sikítás harsány és rémisztő, és gyakran hallható a fészkelőhelyeken, ahol a madarak énekelnek egymásnak és a párosodásra készülődnek.

Emellett a jeges búvárok rendelkeznek egy sor más hanggal is, amelyek közé tartozik a mély dörrenő hívás, valamint a párzási időszakban használt rituális éneklés és tánc. Ezek a hangok és mozdulatok segítenek a párok kiválasztásában és a kölcsönös kötődés kialakításában.

A jeges búvárok hangjai karakteresek és könnyen felismerhetők, és hozzájárulnak az élőhelyükön való kommunikációhoz és a társas kapcsolatok kialakításához. Ezek a hangok részei a jeges búvárok életének és szerelemi életüknek, és hozzájárulnak ahhoz a különleges varázshoz, amit ezek a madarak a hideg tavak és tengerszorosok világában hoznak létre.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/NPYDVIEFTA

A jeges búvár hangja (Gavia immer)
A jeges búvár hangja (Gavia immer)

A jeges búvár (Gavia immer) hangja:

A jeges búvár, más néven nagy búvár (Gavia immer) hangja lenyűgöző és változatos. Ezek a madarak rendkívül hangosak és harsányak, hangjuk messzire hallatszik a tavakon és tengerszorosokon. Hangjukat számos célra használják, többek között:

Mire hasonlít a hangja?

A jeges búvár hangja sokféleképpen leírható, de a leggyakoribb hasonlatok a következők:

 • Démoni sikoly: Ez a legismertebb jeges búvár hang, egy hosszú, fülsüketítő hang, ami területmegjelölésre és kommunikációra szolgál.
 • Nevetés: A jeges búvárok kacagáshoz hasonló hangokat is adnak ki, amelyeket gyakran párosításkor vagy udvarláskor hallanak.
 • Borfúvás: Ez egy mély, döngő hang, amit veszély esetén vagy agresszió kifejezésére adnak ki.
 • Kutyaugatás: Ritkábban, de a jeges búvárok kutyaugatáshoz hasonló hangokat is adnak ki.

Hangjának jellegzetességei:

 • A jeges búvár hangja nagyon hangos, akár 1 km-es távolságból is hallható lehet.
 • A hangok széles skáláját adják ki, a mély döngéstől a magas sikolyig.
 • Hangjaik visszhangosak a vízen, ami még hatásosabbá teszi őket.

Hangkeltés mechanizmusa:

A jeges búvárok hangja a légzsákjaik rezegtetésével jön létre. Ezek a légzsákok a testükben helyezkednek el, és a légcsőhöz kapcsolódnak. Amikor a madár kiad egy hangot, a levegőt a légzsákokba kényszeríti, ami rezeg, és ez kelti a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A jeges búvárok által kiadott hangok hangszíne alapján következtetni lehet arra, hogy mit akarnak kommunikálni. Íme néhány példa:

 • Magas hangszínű sikolyok: Területvédelemre, agresszióra vagy izgalomra utalnak.
 • Mély hangszínű döngések: Veszélyre, figyelmeztetésre vagy fenyegetésre utalnak.
 • Kacagáshoz hasonló hangok: Párosításra vagy udvarlásra utalnak.

Hangok és kontextus:

A jeges búvárok a hangjukat a kontextustól függően különbözőképpen használják. Például:

 • Fészkelőhelyeken: A madarak gyakran sikoltozással és kacagással kommunikálnak egymással, és vonzzák magukhoz a párt.
 • Táplálkozás közben: A jeges búvárok halk hangokat adnak ki, hogy zsákmányt csalogassanak magukhoz.
 • Veszély esetén: A madarak mély hangszínű döngésekkel figyelmeztetik a többi jeges búvárt a veszélyre.

Hangok változása:

A jeges búvárok hangjai az életkorral és a nemtől függően változhatnak. A hímek általában hangosabbak és harsányabbak, mint a nőstények. A fiatal madarak hangja is eltér a felnőttekétől.

A jeges búvárok hangjai lenyűgöző példái az állati kommunikációnak. Ezek a hangok fontos szerepet játszanak a madarak életében, segítve őket a területük megjelölésében, a pártal való kommunikációban, a zsákmányszerzésben és a ragadozóktól való védelemben.Érdekességek róla

A jeges búvár (Gavia immer) egyike a természet különlegességeinek, és számos érdekességgel rendelkezik, amelyek még izgalmasabbá teszik ezt a madarat és életmódját. Nézzünk meg néhány érdekességet róla!

 1. Merülés mágia: A jeges búvárok rendkívül jó merülők és halászok. Képesek akár 60 méter mélyre is lemerülni a víz alá, hogy zsákmányt szerezzenek. Testük kiválóan alkalmazkodott ehhez a merülési képességhez, és a nagyobb halak elfogására is képesek.
 2. Különleges hangok: A jeges búvárok híresek harsány és különleges hangjaikról. A „démoni sikítás” néven is ismert sikításuk messzire hallható, és gyakran hallható a fészkelőhelyeken, ahol kommunikálnak és területüket védelmezik.
 3. Kreatív fészeképítés: A jeges búvárok gondosan építik fészkeiket, általában a vízparton vagy a víz közepén lévő iszapos platformokon. A fészek anyagai közé tartoznak a növényi részek, a hínár és a kavicsok.
 4. Szülői gondoskodás: A jeges búvárok szülői gondoskodása lenyűgöző. Mind a hím, mind a nőstény együtt építi és őrzi a fészket, és mindketten részt vesznek a tojások melegítésében és a fiókák felnevelésében.
 5. Hideg időjárás szakértői: A jeges búvárok életmódja és testalkata kifejezetten a hideg éghajlatra alkalmazkodott. Tollazatuk meleg, és számukra a hideg vizek a természetes élőhelyükké váltak.
 6. Táplálkozási változatosság: Bár a jeges búvárok főként halakon élnek, néha más vízi élőlényeket is fogyasztanak, például rákokat és kisebb vízi élőlényeket.

A jeges búvárok valóban különleges madarak, és életmódjuk és viselkedésük számos érdekességet rejt. Azoknak, akik érdeklődnek a természet és a madarak iránt, ezek a madarak izgalmas tanulmányi területet kínálnak, és gyönyörű megfigyeléseket nyújtanak a hideg vizek világában.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate