A barna rétihéja hangja (Circus aeruginosus)

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) hangja egyike annak a sok izgalmas jelenségnek, amelyekkel találkozhatunk a madarak világában. Hallgatva ezt a ragadozómadarat, még közelebb kerülhetünk a természethez és a vadon élő élet sokszínűségéhez.

A barna rétihéja hangja általában csendes és széles frekvenciatartományt ölel fel. A fiatal példányok sikongó, fütyülő hangokat adnak ki, amelyeknek hasonlítanak a „küiküi” vagy „küivik” hangokra. Ezek a hangok gyakran hallhatók, amikor a fiatal madarak kommunikálnak egymással vagy a szülőkkel a fészkelési időszak során.

A felnőtt barna rétihéja hívóhangja mélyebb és tompább, hasonlít egy halk „kaa-kaa” vagy „kau-kau” hangzásra. Ezeket a hívóhangokat használják a terület meghatározására és a partnerrel való kapcsolattartásra.

Amikor vadászik vagy száll a magasban, a barna rétihéja inkább csendes marad, és a repülés közben ritkán hallhatóak hangjai. A csendesség és a szép látvány a vadászat során segít neki a meglepetés erejének megtartásában, amikor hirtelen lecsap zsákmányára.

Hallgatni a barna rétihéja hangjait egy remek módja annak, hogy közelebb kerüljünk a természethez és megfigyelhessük ezt a ragadozómadarat a vadonban. A hangok segíthetnek azonosítani és követni a madarak tevékenységét, és részei lehetnek a természet élőlényeinek csodálatos koncertjének.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WZIAGHEMKS

A barna rétihéja hangja (Circus aeruginosus)
A barna rétihéja hangja (Circus aeruginosus)

A barna rétihéja hangja (Circus aeruginosus)

A barna rétihéja hangja meglehetősen változatos, és a madár korától, nemétől, hangulatától és a helyzettől függően változik. Íme, egy részletesebb leírás a hangzásáról:

Mire hasonlít:

 • Fiatalok: A fiatal rétihéják magas hangú, sikongó vagy fütyülő hangokat adnak ki, amelyek „ki-ki” vagy „pszi-pszi” hangzásúak lehetnek. Ezt a hangot általában éhesen vagy kényelmetlenül adják ki.
 • Felnőttek: A felnőtt rétihéják hangja rekedtebb és mélyebb, mint a fiataloké. Gyakran adnak ki „ki-jé” vagy „kré-jé” hangokat, de a repertoárjuk ennél jóval gazdagabb. A hangjuk hasonlíthat a karvaly, a héja vagy a kék vércse hangjához is.

Hangjának jellegzetességei:

 • Gyors trillák: A barna rétihéja hangjának egyik legjellemzőbb eleme a gyors trillák sora, amelyeket „ki-ki-ki” vagy „kré-jé-jé-jé” hangzásként írhatunk le. Ezeket a hangokat a hím gyakran a tojó csalogatására vagy a területének védelmére használja.
 • Hosszú, nyújtott hangok: A rétihéják hosszú, nyújtott hangokat is adnak ki, amelyek „jééééé” vagy „piiíííí” hangzásúak lehetnek. Ezeket a hangokat a madarak gyakran repülés közben adják ki, és riasztásra vagy figyelmeztetésre használhatják.
 • Kattintások: A rétihéják néha kattintó hangokat is adnak ki, amelyek a csőrük összeütésével jönnek létre. Ezeket a hangokat a madarak gyakran udvarlás vagy agresszió során használják.

Hangkeltés mechanizmusa:

A barna rétihéja hangja a hangszálaik rezegtetésével jön létre. A madár légzsákjai segítenek felerősíteni a hangot, és a csőrük alakja befolyásolja a hang hangszínét.

Hangszínek és jelentésük:

A barna rétihéja hangszíne a madár korától, nemétől, hangulatától és a helyzettől függően változhat. A magas hangszínű hangokat általában a fiatalok vagy a riadt madarak adják ki, míg a mély hangszínű hangokat a felnőtt madarak adják ki, agresszív vagy udvarló kontextusban.

Hangok és kontextus:

A barna rétihéja hangjait különböző célokra használja, beleértve:

 • Territórium védelme: A hímek gyakran hangokat adnak ki, hogy megjelöljék a területüket és elriasszák a betolakodókat.
 • Tojó csalogatása: A hímek hangokat is adnak ki, hogy magukhoz vonzzák a tojókat.
 • Fiatalok gondozása: A szülők hangokat adnak ki, hogy kommunikáljanak a fiókáikkal, és figyelmeztesse őket a veszélyre.
 • Kapcsolatfelvétel más madarakkal: A rétihéják hangokat is adnak ki, hogy kapcsolatba lépjenek más rétihéjákkal a környéken.

Hangok változása:

A barna rétihéja hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka a madár életkora, neme, egészségi állapota és a környezete változása lehet. Például egy idős rétihéja hangja rekedtebb lehet, mint egy fiatal madáré, míg egy stresszes madár hangja magasabb hangszínű lehet, mint egy nyugodt madáré.Érdekességek róla

A barna rétihéja (Circus aeruginosus) egy rendkívül érdekes madár, és számos izgalmas tény és érdekesség kapcsolódik hozzá. Most megosztunk néhányat, hogy még jobban megismerjük ezt a különleges ragadozómadarat.

 1. Színes tollazat: A barna rétihéja szürke vagy barna felső testrésszel és fehér alsó testrésszel rendelkezik, de a leglátványosabb részei a repülés közben láthatóak. A szárnyfedők alatt vörös vagy rozsdaszínű tollazattal rendelkezik, amely gyönyörű látványt nyújt repülés közben.
 2. Vadászati stílus: A barna rétihéja rendkívül ügyes vadász. Főként kisemlősöket, kétéltűeket és halakat ejt csapdába, és repülés közben lenyűgöző látványt nyújt, ahogy hirtelen zuhan zsákmányára.
 3. Migráció: A barna rétihéja migráló madár, ami azt jelenti, hogy időnként elhagyja fészkelési területeit a hidegebb hónapokban. Ősszel sok példány elindul dél felé, hogy melegebb területeken találjon táplálékot.
 4. Védettség: A barna rétihéja szigorúan védett faj az Európai Unióban, köszönhetően a Madárvédelmi Irányelveknek és a Berni Egyezménynek. Az illegális vadászat vagy befogás büntetéseket von maga után.
 5. Nevek: A barna rétihéjat sokféle névvel illetik, például szurikáta rétihéja vagy gyűrűs rétihéja. A „gyűrűs” megnevezés a karimájáról ered, amelynek belső része világosabb, és úgy néz ki, mintha gyűrű lenne rajta.
 6. Természetvédelem: A barna rétihéja természetvédelmi szempontból kiemelkedő fontosságú, és a fészkelési helyeik védelme, az élőhelyek megőrzése és az emberi zavarás minimalizálása elengedhetetlen annak érdekében, hogy ezek a madarak folytathassák életüket a vadonban.

A barna rétihéja egy különleges és izgalmas madár, amely a természet kincse. A megfelelő odafigyeléssel és védelemmel még sokáig örvendeztethet meg minket a magyar vidék élettel teli tájain.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate