A széncinege (Parus major) hangja

Széncinege (Parus major) megjelenése, életmódja, szaporodása

A széncinege (Parus major) hangja

A széncinege (Parus major) a legismertebb cinegéink közé tartozik, mely a magyar kertekben és erdőkben otthonosan mozog. Nem csak szépségével, hanem jellegzetes hangjával is felhívja magára a figyelmet.A széncinege énekét könnyű felismerni, és szinte mindenki számára ismerős hangokat idéz. Hangját leggyakrabban a párzási időszakban hallhatjuk, amikor a hímek a területüket jelölik ki és rivalizálnak egymással. Az éneklésük rendkívül változatos, és különféle rövid dallamokat tartalmaz.

A széncinege éneke általában pár másodperctől akár több percesig is eltarthat. Hangja tiszta és éles, emelkedő vagy lejtő dallamokat képes előadni. Az éneklés közben a hím cinege képes különböző hangokat keverni egymással, amelyek a figyelmet felkeltik és elriasztják a potenciális riválisokat.

A cinege hívóhangja is jól megkülönböztethető. Egy rövid, éles „szrit-szrit” vagy „csitt-csitt” hangot ad ki, amelyet gyakran ismétel. Ezzel a hívóhangjával a táplálék után kutatva vagy a falka összetartását biztosítva kommunikál más cinegékkel.

A széncinege hangja igazi ékköve a természetnek, és egyben kellemes kerti kísérőnk is. Ha figyelünk a madarak énekére, akkor könnyen felismerhetjük a széncinegét, és még jobban megszerethetjük annak varázslatos hangját.A széncinege (Parus major) hangja:

A széncinege (Parus major) hangja
A széncinege (Parus major) hangjaMADARAK KATEGÓRIÁI: