Az erdei cankó hangja (Tringa ochropus)

Az erdei cankó (Tringa ochropus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 Az erdei cankó (Tringa ochropus) hangja

Az erdei cankó (Tringa ochropus) hangja egyediségével és karakterisztikájával színesíti a madárvilágot. Ezek a kis madarak, amikor megérkeznek a költőhelyekre tavasszal vagy indulnak a vonulás során ősszel, hangos és jellegzetes hívóhangokkal jeleznek egymásnak.

Az erdei cankó hívóhangja olyan, mintha „dzsü-dzsü-dzsü” hangot mondana, ami ismertetőjegye ennek a fajnak. Ez a hang nagyon hangsúlyos és meghatározó, és gyakran hozzájárul ahhoz, hogy az erdei cankók megtalálják egymást a vizes élőhelyeken.

A hím erdei cankók hívóhangjukkal ismerik fel magukat a tojók és más madarak előtt, amikor a párzási időszakban versengenek az értékes költőhelyekért és a párzási jogokért. Ezek a hangok szerves részét képezik a madarak közti kommunikációnak és az életmódjuknak.

A madárhangok és énekek mindig izgalmasak és különlegesek, és az erdei cankók hívóhangjai sem kivételek. Ezek a hangok hozzájárulnak a természet hangulatához és a madármegfigyelők élményéhez, amikor a természetben sétálnak vagy madarakat figyelnek. Az erdei cankók hangjai hozzájárulnak ahhoz az élővilághoz, amit érdemes megőrizni és megvédeni a jövő generációk számára.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BLMSIUFTFU

Az erdei cankó hangja (Tringa ochropus)
Az erdei cankó hangja (Tringa ochropus)

Az erdei cankó hangja (Tringa ochropus)

Az erdei cankó hangja egyedülálló és változatos, mely színesíti a madárvilágot. Ezek a kis golyóbisok jellegzetes hívogató hangjaikkal kommunikálnak egymással, főleg tavasszal a költőhelyekre érkezve, vagy ősszel a vonulás során.

Mire hasonlít a hangja?

 • A leggyakoribb hívóhangja egy magas hangú „csü-csü-csü” hangzás, melyet gyakran ismétel.
 • Emellett hallható tőle rikoltozó „ki-ki” hang is, veszély esetén pedig éles „csi-csi” hangot ad ki.
 • A hím cankók nászduettje lágyabb „csü-lü-lü” hangokból áll.

Hangjának jellegzetességei:

 • Éles, magas hangú
 • Változatos, hívogató, rikoltozó és nászduett hangokból áll
 • A hím és a tojó hangja között kis eltérések lehetnek

Hangkeltés mechanizmusa:

 • Az erdei cankó hangját a légzsákjainak összehúzódása és elernyedése kelti, mely rezonál a légcsövében és a légcsőhurutjában.
 • A csőrét is használja a hang modulálásához.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magas hangú „csü-csü-csü” hívóhangra a terület jelzése és a párkeresés jellemző.
 • A „ki-ki” rikoltozó hang veszélyt jelez.
 • A lágy „csü-lü-lü” nászduett a pár közötti kötelék erősítésére szolgál.

Hangok és kontextus:

 • A cankók a nap folyamán bármikor hangoztathatják hangjukat, de leginkább hajnalban és késő délután aktívak.
 • A hívóhangokat gyakrabban hallani, míg a rikoltozó és nászduett hangokat ritkábban.
 • A hangok kontextusa alapján azonosítani lehet a madár viselkedését és szándékát.

Hangok változása:

 • Az erdei cankó hangja nem mutat jelentős szezonális változást.
 • A hím és a tojó hangja között azonban kis eltérések lehetnek.
 • A hangok egyénenként is változhatnak.

Az erdei cankó hangjai fontos szerepet játszanak a madarak kommunikációjában és szociális életében. A hangok alapján meg tudják különböztetni egymást, jelezni tudják területüket, vonzhatják a párt, és figyelmeztethetik társaikat a veszélyre.Érdekességek róla

Az erdei cankó (Tringa ochropus) egy kis méretű madár, amely számos érdekességet tartogat számunkra a madármegfigyelők és természetkedvelők számára. Íme néhány izgalmas tény róla:

 1. Vonuló madár: Az erdei cankók migrációs madarak, ami azt jelenti, hogy az évszakok változásával elhagyják költőhelyüket, és melegebb területekre repülnek télen. A vonulásuk során akár több ezer kilométert is megtévesztenek, és ez rendkívül lenyűgöző teljesítményükről tanúskodik.
 2. Hosszú lábak és csőr: Az erdei cankók hosszú lábai és csőre teszi lehetővé számukra, hogy könnyedén kutassanak a vízben és a mocsarakban. A csőr segít abban, hogy zsákmányukat, például rovarokat vagy rákokat könnyedén kiszedegezzék a vízből.
 3. Táplálkozási szokások: Ezek a madarak kiváló ragadozók, és leginkább vízi élőlényeket, például szúnyogokat, halakat és kagylókat fogyasztanak. Az étrendjük változatos, és a vízparti élőhelyeket kedvelik, ahol bőségesen találnak táplálékot.
 4. Hangok: Az erdei cankók hangja ismerhető fel leginkább, amikor hívóhangjaikat halljuk, amelyek olyanok, mintha „dzsü-dzsü-dzsü” hangot mondanának. Ezek a hívóhangok fontosak a kommunikációban, például a párzási időszakban vagy a vonulás során.
 5. Élettartam: Bár az erdei cankók életük során számos veszéllyel néznek szembe, átlagosan 5-10 évig élnek. Jó egészségi állapotuk és a megfelelő körülmények között azonban akár 20 évig is elélhetnek.

Az erdei cankók érdekes és alkalmazkodóképes madarak, amelyek az élőhelyeik változékonyságához és a természet csodáihoz való alkalmazkodásukkal lenyűgöző példát mutatnak az evolúcióról és az ökológiáról. Figyelni ezeket a madarakat a természetben mindig izgalmas és tanulságos élmény, amely rávilágít az élővilág sokféleségére és szépségére.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate