A barna kánya hangja (Milvus migrans)

A barna kánya (Milvus migrans) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A barna kánya (Milvus migrans) hangja

A barna kánya, vagy más néven fekete kánya (Milvus migrans) hangja is hozzájárul a természet különleges hangulatához. Ezek a ragadozómadarak rendkívül hangsúlyosan és változatosan kommunikálnak egymással és a környezetükkel.

A barna kányák hangja gyakran magas sípolásból és hívóhangokból áll. A repülés közben hallhatók a leginkább, amikor egyesével vagy csoportosan köröznek az égen. Ezeken a repülés közbeni sikításokon kívül a fészek környékén is hallhatjuk a hangjukat, különösen a fiókanevelés idején.

A fiatal kányák hangja általában magasabb és zajosabb, míg a felnőtt madarak hívószavai mélyebb és szigorúbbak lehetnek. Ezek a hangok segíthetik a kányákat kommunikálni társaikkal, jelölni a territóriumot vagy éppen az élelemkeresés során együttműködni a vadászatban.

Még a megfigelők számára is érdekes lehet megfigyelni és hallgatni a barna kányák hangjait, mivel ezek a madarak gyakran aktívak és hangosak a repülés és az élelemkeresés során. Hangjaik hozzájárulnak a természet zeneiségéhez és a madárdalok gazdagságához, és emlékeztetnek minket arra, mennyire sokszínű és csodálatos a természetünk.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/VJARXMSBTG

A barna kánya hangja (Milvus migrans)
A barna kánya hangja (Milvus migrans)

A barna kánya hangja (Milvus migrans)

A barna kánya hangja gyakran magas sípolásból és hívóhangokból áll, de repertoárjuk ennél jóval gazdagabb. Hangjukat repülés közben hallhatjuk a leggyakrabban, de a fészek környékén is hallatják magukat, főleg a fiókanevelés idején.

Mire hasonlít a hangja?

 • Magas hangú: A barna kánya hangja jellegzetesen magas hangú, gyakran hasonlít a sirályok vagy héják hangjához.
 • Sípoló: A leggyakoribb hangtípusuk a magas hangú sípolás, melyet vészhelyzetekben, táplálék keresése közben, vagy a revír védelmekor is használnak.
 • Hívóhangok: Ezen kívül változatos hívóhangokat is hallatnak, melyekkel párjukat csalogatják, a fiókáikat hívják, vagy más kányákkal kommunikálnak. Ezek a hangok lehetnek élesek, nyávogóak, vagy kutyaugatáshoz hasonlítóak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Változatos: A barna kányák rendkívül változatos hangokkal rendelkeznek, melyeket különböző helyzetekben és célokkal használnak.
 • Távoli: Hangjuk messzire hallatszik, akár 1-2 kilométerre is elhallatszhat.
 • Azonosítható: A gyakorlott madármegfigyelők a hang alapján is felismerhetik a barna kányát.

Hangkeltés mechanizmusa:

A barna kányák hangját a syrinx nevű szervük segítségével keltik, mely a légcsövükben található. A hang magasságát és hangszínét a syrinx izmainak mozgatásával szabályozzák.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas hangú sípolás: Vészhelyzet, táplálék keresés, revírvédelem
 • Éles hívóhang: Pár csalogatása
 • Nyávogó hívóhang: Fiókák hívása
 • Kutyaugatáshoz hasonlító hívóhang: Más kányákkal való kommunikáció

Hangok és kontextus:

A barna kányák hangjai az adott helyzettől és kontextustól függően változnak. Például vészhelyzetben magas hangú sípolást hallatnak, míg párjuk csalogatásakor éles hívóhangot adnak ki.

Hangok változása:

A barna kányák hangjai az egyedek között is változhatnak, így lehetséges, hogy ugyanazt a hangtípust halljuk, de kissé eltérő dallammal vagy hangszínnel.Érdekességek róla

A barna kánya, vagy más néven fekete kánya (Milvus migrans) egy olyan ragadozómadár, amely tele van érdekességekkel és sajátosságokkal. Az alábbiakban bemutatunk néhány izgalmas tényt e madárról:

 1. Színes tollazat: A barna kánya színes tollazata lenyűgöző látványt nyújt. Felnőtt példányainak feje és felső testrésze sötétbarna vagy fekete, míg hasuk és a szárnyak alsó része világosabb, sárgásbarna vagy rozsdabarna. Az arcán fehér folt és vöröses pöttyök találhatók, amelyek még egyedibbé teszik.
 2. Ragadozó életmód: Ezek a madarak kiváló ragadozók, és főként kisebb emlősöket, madarakat és hüllőket vadásznak. Éles karmaik és jó látásuk segíti őket a zsákmány elfogásában.
 3. Repülőművészet: A barna kánya remek repülőképességgel rendelkezik. Hosszú és keskeny szárnyaik lehetővé teszik a hosszú távú repülést, és gyakran köröznek az égen, kihasználva a termiket.
 4. Migráció: A kányák a téli hónapokban gyakran távolabbra repülnek, majd nyáron visszatérnek fészkelni. Ez a migráció része az életmódjuknak, és hozzájárul a faj túléléséhez.
 5. Fészkelőhelyek: A barna kánya fészkelőhelyei általában magasabb fák tetején vagy villanyoszlopokon találhatók. A fészkek általában szalma, ágak és növényi származékok felhasználásával épülnek.
 6. Társas lények: Habár főként egyedül vadásznak, a kányák gyakran láthatók más ragadozómadarakkal vagy kányafajokkal együtt táplálkozni vagy repülni.
 7. Természetvédelmi státusz: A barna kánya védett fajnak minősül számos országban, köztük Magyarországon is. Ez a védettség célja a faj védelme a vadászattól, a fészkelőhelyek elvesztésétől és a környezetszennyezéstől.
 8. Az emberi kultúrában: A barna kánya számos kultúrában szerepet játszik a néphitben és a hagyományokban. Például a német népmesékben gyakran megjelenik, és az egyes népekben sokszor a szabadság és a vadászat szimbóluma.

Összességében a barna kánya egy izgalmas és különleges madár, amely számos érdekességet rejt magában. Megfigyelése és tanulmányozása mindig örömteli élmény a természet szerelmeseinek.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate