A vízirigó, fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) hangja

A vízirigó vagy fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A vízirigó, fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) hangjaA vízirigó vagy fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) rendkívül érdekes hangokat ad ki, amelyek segítenek azonosításában és kommunikációjában más madarakkal. A következőkben megismerheted a vízirigó hangjait:

 • Hívóhang: A vízirigó hívóhangja hasonló a húzó hanghoz, amelyet „tzii” vagy „tsii” hangok jelentenek. Ez a rövid és határozott hívóhang gyakran hallható, amikor a madár a folyóparton vagy a víz közelében tartózkodik.
 • Énekhang: A vízirigó rendkívül változatos énekhangokkal rendelkezik. Az énekük gyakran hosszabb és összetettebb, mint a hívóhangjuk. Az énekben többféle hangot kevernek, beleértve a sípolást, trillázást és zümmögést is. Az éneküket gyakran lehet hallani a fészkelési időszakban, amikor a hímek énekükkel jelzik jelenlétüket és territóriumukat védik.
 • Kommunikációs hangok: A vízirigók közötti kommunikáció során más hangokat is használnak. Például a párkapcsolatok erősítése érdekében puhatolózó hangokat, rövid csipogásokat vagy fütyüléseket hallatnak. Ezek a hangok segítik az együttműködést a párkapcsolatokban és a fészeképítésben.

A vízirigók hangjai változatosak és jellegzetesek, amelyek segítenek azonosításukban és kommunikációjukban más madarakkal. Hallgatni ezeket a hangokat a természetben egy különleges élményt nyújt, és segít megérteni ezeknek a kis madaraknak az életét és viselkedését.

A vízirigó, fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) hangja:

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/UMFWGZJOLZ

A vízirigó, fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) hangja
A vízirigó, fehértorkú vízirigó (Cinclus cinclus) hangja

Mire hasonlít?

A vízirigó hangja változatos, de leginkább gyors, csilingelő hangok sorozatára hasonlít, vízcsobbanással keverve. Gyakran hasonlítják a csengő vagy a harang hangjához, de hallható fújó hang is, mint a szél a nádasban. Énekét gyakran „csicsegésnek” vagy „csicsergésnek” nevezik.

Hangjának jellegzetességei:

 • Magas hangterjedelem: A vízirigó hangja meglepően magas hangterjedelmű, 1-10 kHz tartományban mozog.
 • Gyors ritmus: A hangok általában gyorsan követik egymást, akár 20 hang is hallható másodpercenként.
 • Változatosság: A vízirigó repertoárja meglehetősen változatos, különböző csicsegő, csilingelő és fújó hangokat ad ki.
 • Vízben hallható: A vízirigó az egyetlen énekesmadár, amely víz alatt is képes énekelni.

Hangkeltés mechanizmusa:

A vízirigó hangja a hangszálak rezgésével jön létre, mint más madaraknál is. Azonban a vízirigónak egyedülálló légzsákja van a mellkasában, amely lehetővé teszi, hogy víz alatt is énekeljen. Ez a légzsák rezonanciakamraként is működik, ami a hang erejét és hangszínét befolyásolja.

Hangszínek és jelentésük:

A vízirigó hangszínei változatosak, és a kontextustól függően különböző jelentéseket hordozhatnak. Néhány példa:

 • Magas hangú csicsegés: Ez a leggyakoribb hívóhang, és általában territórium jelzésére vagy a párkeresés során használják.
 • Mélyebb hangú csicsegés: Agresszívabb hívóhang, amelyet riválisokkal szemben használnak.
 • Fújó hang: Veszélyre figyelmeztető hívóhang.
 • Ének: A vízirigó éneke összetett, és a párkapcsolat fenntartására és erősítésére szolgál.

Hangok és kontextus:

A vízirigó hangjai a kontextustól függően változnak. Például a vízben tartózkodó madarak hangjai tompábbak, mint a szárazföldön tartózkodóké. A madarak hangja az évszaktól és a napszaktól függően is változhat.

Hangok változása:

A vízirigó hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka lehet a környezetváltozás, a ragadozók jelenléte, vagy akár az emberi tevékenység is. A hangok változásának nyomon követése értékes információkat adhat a vízirigó populációk egészségéről és jólétéről.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate