A székicsér (Glareola pratincola) hangja

A székicsér (Glareola pratincola) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A székicsér (Glareola pratincola) hangja

A székicsér (Glareola pratincola) hangja ismerős és jellegzetes madárdallam, amely segít azonosítani és felismerni ezt a különleges madarat a természetben.

A székicsér hangja könnyen felismerhető és megkülönböztethető más madárfajoktól. A leggyakoribb hangjelzése egy jellegzetes, fütyülő-hanggal történő rövid „tűít” vagy „tíít” hang. Ez a hang általában egy vagy több alkalommal ismétlődik, és társaságban, pihenéskor vagy röptében is hallható.

A székicsér pihenés közben egy másik hangot is kibocsát, ami hasonlít egy rövid, rekedt, csattanós „tek” vagy „krek” hangra. Ez a hang általában egyéni jelzőként szolgál, és segít a székicséreknek kapcsolatot tartani egymással.

A hímek és a tojók hangjai hasonlóak lehetnek, de a hímeknek általában mélyebb és harsányabb hangja van, míg a tojók hangja enyhébb és finomabb lehet.

A székicsér hangjai a kommunikáció és a területvédelem szempontjából fontosak. A hangok segítenek a párzási időszakban a hímeknek és tojóknak megtalálni egymást, és figyelmeztetik más madarakat az adott területen való jelenlétükre.

Figyelembe véve a székicsér hangját és más viselkedését, fontos megérteni és megbecsülni ezt a különleges madarat a természetben. A hangok hozzájárulnak a madarak közötti kommunikációhoz, és segítenek megteremteni a természet szépségének és sokféleségének hangulatát.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/DLLHLUJNVQ

A székicsér (Glareola pratincola) hangja
A székicsér (Glareola pratincola) hangja

A székicsér hangja egyedi és könnyen felismerhető a madárvilágban. A madár hangrepertoárja változatos, és a helyzettől függően többféle hangjelzést is kiad.

Mire hasonlít a hangja?

 • A székicsér leggyakoribb hangjelzése egy éles, magas hangú „tü-tü” vagy „csi-csi” hangzás, amit gyakran ismétlel.
 • Emellett hallhatunk tőle rekedtes „tek-tek” hangokat is, melyek általában egyéni jelzésekül szolgálnak.
 • Ritkábban, de hallható tőle dallamosabb éneklés is, melyben csicsergések és fütyülések keverednek.

Hangjának jellegzetességei:

 • A székicsér hangja éles, átható és messzire hallatszik.
 • A hangok rövidtől közepes hosszúságúak lehetnek, és gyakran ismétlődnek.
 • A hím hangja általában mélyebb és harsányabb, mint a tojóé.

Hangkeltés mechanizmusa:

A székicsér a légzsákjainak összehúzódásával és elernyesztésével kelti hangjait. A hangokat a csőrével és a torkával modulálja.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „tü-tü” hangzás riasztó hangként és hívóhangként is használatos.
 • A „tek-tek” hangok általában egyéni jelzések, melyekkel a madarak tartják a kapcsolatot egymással.
 • A dallamosabb éneklés a párzási időszakban hallható, és a hím a tojó csalogatására használja.

Hangok és kontextus:

A székicsér hangjai a madár aktuális helyzetétől és hangulatától függően változnak. Például:

 • A „tü-tü” hangzást gyakrabban hallhatjuk, ha a madár veszélyt érez vagy területét védi.
 • A „tek-tek” hangokat pihenés közben vagy táplálkozás közben adják ki.
 • A dallamosabb éneklést a hím a tojó udvarlása során adja elő.

Hangok változása:

A székicsér hangjai az évszaktól és a élőhelytől függően is változhatnak. Például:

 • A párzási időszakban a hímek hangja dallamosabbá és változatosabbá válik.
 • A fiókák gémgémes hangokkal hívják a szüleiket táplálékért.
 • A telelőhelyeken a székicsérek hangjai kevésbé változatosak, mint a költési időszakban.

A székicsér hangjainak tanulmányozása betekintést enged a madár viselkedésébe és életmódjába. A hangok alapján megállapíthatjuk a madár aktuális helyzetét, hangulatát, sőt, akár a nemét és a faját is.

A székicsér (Glareola pratincola) védettsége fontos kérdés, amely hatással van a faj megőrzésére és védelmére. A védettség biztosítja, hogy a székicsér és élőhelyei megfelelő védelmet és oltalmat kapjanak az emberi tevékenység és más fenyegetések ellen.

A székicsér számos országban és régióban különböző védettségi státusszal rendelkezhet. A nemzetközi szinten az olyan egyezmények, mint a Ramsari Egyezmény és a Bonni Egyezmény, amelyek az élőhelyek és a vadon élő állatok védelmét szolgálják, hozzájárulhatnak a székicsér és más védett madárfajok védelméhez.

Az Európai Unió területén a székicsér az Európai Madárdirektíva (Birds Directive) alapján védett fajnak minősül. Ez a jogszabály célja az európai madárfajok védelme és megőrzése, valamint az élőhelyeik megóvása. A székicsér fészkelőterületeinek és táplálkozóhelyeinek védelme, valamint az élőhelyek fenntartása és helyreállítása ezáltal fontos prioritás az európai védelmi politikákban.

Magyarországon a székicsér is védett fajnak számít a Természetvédelmi törvény alapján. Ez azt jelenti, hogy tilos a székicsérek fészkelési és pihenőhelyeinek megzavarása vagy pusztítása, valamint az állatok vagy tojásaik önkényes begyűjtése vagy károsítása. Az állami és civil természetvédelmi szervezetek, valamint a madármegfigyelők aktívan részt vesznek a székicsér és más védett madárfajok védelmében, és az emberek figyelmét is felhívják a védett állatokra és az élőhelyek megőrzésének fontosságára.

Magyarországon védett madár, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate