A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja

 A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) rendkívül jellegzetes hangjáról ismert madárfaj. Ebben a cikkben bemutatjuk a hamvas küllő hangját, amely különleges és könnyen felismerhető.

A hamvas küllő hangja egy hosszú és karakteres risztikáló hang, amely hasonló a „dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr” hangzáshoz. Ez a hang különösen a hímeknél gyakori, amikor territoriális védekezést végeznek vagy párkeresésre törekednek.

Amikor a hímek hangot adnak ki, ez egyfajta kommunikációs jelzés más küllők és madarak felé, hogy megmutassák a területüket vagy a párzási szándékukat. A hang jellemzően hosszan tart, ismétlődő sorozatokban hallható, és messzire is elhallatszik.

A hamvas küllő hangját gyakran az erdőkben és ligetes területeken lehet hallani, ahol ezek a madarak élnek és fészkelnek. Ez a jellegzetes risztikáló hang egyedi és könnyen felismerhető, ami a hamvas küllőt az erdő hangtájában kiemelkedővé teszi.

Ha járunk az erdőben vagy a parkokban, érdemes figyelni a hamvas küllők hangjára. Hallgassuk meg az egyedi risztikáló hangot, amely a fák között hallatszik, és élvezzük a természet ezen kis csodáját.

 

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/IYGCBNEZAB

A hamvas küllő hangja

A hamvas küllő, más néven szürke küllő (Picus canus) rendkívül jellegzetes hangjáról ismert madárfaj. Hangja alapján könnyen felismerhető az erdőben.

Mire hasonlít a hangja?

A hamvas küllő hangja leginkább egy doboláshoz hasonlítható, melyet „krrrr-krrrr-krrrr” hangként írhatunk le. Ez a hangzás a csőrének gyors ütögetése a fán adódik. A dobolás mellett a hamvas küllő rövid, éles kiáltásokat is hallat, melyek „kik-kik” vagy „ki-ki-ki” hangzásúak. Ezen kívül halkabb csiviteléseket, morogásokat és nyöszörgéseket is adhat ki.

Hangjának jellegzetességei:

  • Dobolás: Ez a leggyakoribb hangtípusa, mely akár 10 másodpercig is tarthat. A dobolás sebessége és intenzitása változó lehet, jelezve a madár érzelmi állapotát és szándékát.
  • Kiáltások: A kiáltások rövidebbek és élesebbek, mint a dobolás. Riasztásként, párt kereséskor vagy territórium védelmezésekor használja őket.
  • Egyéb hangok: A halkabb hangokat a madarak közötti kommunikációra használja, pl. fiókák hívogatására vagy párkereséskor.

Hangkeltés mechanizmusa:

A hamvas küllő csőrének hegye rendkívül kemény keratinhéjjal van borítva, melyet a doboláshoz használ. A csőrét izmok mozgatják, melyek rendkívül gyors ütéseket tesznek lehetővé a fán. A különböző hangszínek a csőr ütésének sebességétől és erősségétől függnek.

Hangszínek és jelentésük:

  • Gyors, erős dobolás: Területvédelem, hím udvarlása tojónak
  • Lassú, halk dobolás: Táplálkozás közbeni kommunikáció
  • Éles kiáltások: Riasztás, ragadozó észlelése
  • Rövid kiáltások: Párt keresés, territórium védelme
  • Halk hangok: Fiókák hívogatása, madarak közötti kommunikáció

Hangok és kontextus:

A hamvas küllő hangjai a madár aktuális helyzetétől és szándékától függően változnak. A dobolást leggyakrabban a territórium védelmezésekor vagy párt kereséskor használja. A kiáltásokat riasztásként vagy kommunikációra használja. A halkabb hangokat a fiókák gondozása során vagy más madarakkal való interakcióban adja ki.

Hangok változása:

A hamvas küllő hangjai egyénenként is változhatnak. Bizonyos madarak hangja magasabb hangszínű, míg másoké mélyebb. A hangok változása az életkorral, a nemet és a származási helytől is függően változhat.

A hamvas küllő hangja az erdő egyik jellegzetes hangja. Ha megtanuljuk felismerni a különböző hangtípusokat, jobban megérthetjük ezeknek a madaraknak a viselkedését és kommunikációját.

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) védett madárfaj, amelyet számos nemzetközi és helyi szabályozás védelmez. Az ilyen védettség célja, hogy megőrizzék és megóvják ezeket a különleges madarakat, valamint élőhelyeiket.

Az Európai Unióban a hamvas küllő a Madárvédelmi Irányelv (Birds Directive) hatálya alá tartozik. Ez az irányelv a madarak védelmét és a velük kapcsolatos élőhelyek megőrzését célozza, és az EU tagállamoknak kötelezettséget ír elő a fajok védelme és az élőhelyeik fenntartása tekintetében. A hamvas küllő védelme és kezelése ezen irányelv alapján történik az európai országokban.

Hazánkban a hamvas küllő védettségét a 1996. évi LVII. törvény, azaz a természetvédelemről szóló törvény határozza meg. A törvény számos madárfajt, köztük a hamvas küllőt is védett fajnak nyilvánít, ami védelmüket és megőrzésüket szolgálja. Az egyéni madarakat nem lehet elkapni, megölni, megsérteni vagy zavarni a fészkelési és szaporodási időszakban.

Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Európában csökkenő állományú fajként tartják nyilván.

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja
A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja

Fótót készítette: Flickr user arudhio. – Flickr here, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=202403MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate