Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, jellemzői

Mérete és testfelépítése:

Az ibériai sas impozáns ragadozómadár, mérete hasonló a parlagi saséhoz. Testhossza 75-85 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 180-210 centiméter között mozog. Testfelépítése erőteljes, széles szárnyakkal és viszonylag hosszú farokkal rendelkezik.

Súlya:

A kifejlett ibériai sasok súlya általában 2,5-3,5 kilogramm között változik. A tojók jellemzően nagyobbak és nehezebbek a hímeknél.

Tollazat színezete:

Az ibériai sasok tollazata változatos árnyalatú barna. Felnőtt példányoknál a test felső része sötétbarna, míg az alsó rész világosabb, sárgásbarna. A fiatal madarak tollazata világosabb, több sárgás árnyalattal.

Csőr és lábak:

Az ibériai sasnak erős, kampós csőre van, amelynek színe sárga. Lábaik szintén sárgák, erőteljes karmokkal rendelkeznek, amelyek segítségével zsákmányukat megragadják és széttépik.

Szárnyak és repülés:

Az ibériai sasok széles szárnyaiknak köszönhetően kitűnő repülők. Gyakran vitorláznak a magasban, termikelő áramlatokat kihasználva. Repülés közben szárnyaikat laposan tartják, farkuk pedig enyhén legyezőszerűen szétterül.

Várható élettartam:

Az ibériai sasok várható élettartama vadon élő populációkban általában 15-20 év, de fogságban akár 40 évig is élhetnek.

Magyarországi helyzete:

Az ibériai sas nem őshonos Magyarországon, természetes elterjedési területe az Ibériai-félszigetre korlátozódik. Ritkán előfordulhat, hogy kóborló példányok eljutnak más európai országokba, de Magyarországon való megjelenésük rendkívül valószínűtlen.

Az ibériai sast korábban a parlagi sas alfajának tekintették, azonban genetikai és morfológiai különbségek alapján ma már önálló fajként tartják számon.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) elterjedése, előfordulása

Élőhelye:

Az ibériai sas elsősorban a mediterrán jellegű élőhelyeket kedveli. Főként nyílt, ligetes erdőkkel tarkított területeken, mezőgazdasági területek közelében és dombvidékeken fordul elő. Fészkelőhelyül magas fákat vagy sziklákat választ.

Hol honos:

Az ibériai sas endemikus faj, azaz természetes elterjedési területe egyetlen földrajzi régióra korlátozódik. Kizárólag az Ibériai-félszigeten honos, amely Spanyolország és Portugália területét foglalja magában.

Földrajzi határok:

Az ibériai sas elterjedési területének északi határa nagyjából a Duero folyó vonalával esik egybe Spanyolországban. Keleten a mediterrán tengerpart mentén, délen pedig az andalúz síkságokon és hegyvidékeken keresztül húzódik. Portugáliában elsősorban az ország középső és déli részén található meg.

Kóborló példányok:

Ritkán előfordulhat, hogy kóborló ibériai sasok eljutnak az Ibériai-félszigeten kívülre, például Marokkó északi részére vagy Franciaország déli vidékeire. Azonban ezek az esetek rendkívül ritkák és nem jelentenek állandó populációt.

Veszélyeztetettség:

Az ibériai sas súlyosan veszélyeztetett faj. Az élőhelyek elvesztése, az emberi zavarás, a mérgezés és az elektromos vezetékeken történő áramütés mind hozzájárulnak állományának csökkenéséhez. A faj védelme érdekében számos természetvédelmi programot indítottak, amelyek célja az élőhelyek megőrzése és a populáció növelése.

Ez a faj Spanyolország nemzeti madara.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) a madarak (Aves) osztályának a vágómadár-alakúak (Accipitriformes) rendjébe, ezen belül a vágómadárfélék (Accipitridae) családjába tartozó faj.

Osztály Rend Család Faj
Madarak (Aves) Vágómadár-alakúak (Accipitriformes) Vágómadárfélék (Accipitridae)
Ibériai sas (Aquila adalberti)

Életmódja

Társas élet:

Az ibériai sasok monogám párokban élnek. A párok egész életükön át együtt maradnak, és évről évre ugyanazt a fészket használják, amelyet folyamatosan bővítenek és javítanak. A fiatal madarak kirepülés után elhagyják szüleiket, és új területet keresnek maguknak.

Szociális viselkedés:

Az ibériai sasok territoriális viselkedést mutatnak, és hevesen védelmezik fészkük környékét más ragadozómadaraktól és betolakodóktól. A párok közötti kommunikáció hangokkal és testbeszéddel történik.

Mozgás:

Az ibériai sasok elsősorban repüléssel közlekednek. Kitűnő repülők, akik gyakran vitorláznak a magasban, termikelő áramlatokat kihasználva. A földön is ügyesen mozognak, bár ritkán szállnak le, kivéve a zsákmányszerzés vagy a fészeképítés idején.

Territórium:

Az ibériai sasok nagy territóriumokat tartanak fenn, amelyek mérete a táplálék elérhetőségétől függően változhat. A territóriumok határait rendszeresen ellenőrzik és védelmezik.

Alkalmazkodóképesség:

Az ibériai sasok alkalmazkodtak a mediterrán éghajlathoz és élőhelyekhez. Képesek elviselni a forró nyarakat és a szárazságot. Táplálékuk változatos, ami segíti őket a túlélésben.

Kihívások és túlélési stratégiák:

Az ibériai sasok legnagyobb kihívása az élőhelyek elvesztése és az emberi tevékenység okozta zavarás. A mérgezés és az elektromos vezetékeken történő áramütés szintén veszélyezteti őket. Túlélési stratégiájuk része a nagy territóriumok fenntartása, a monogám párkapcsolatok és a fészkek gondos védelme.

Természetvédelmi erőfeszítések:

Az ibériai sasok védelme érdekében számos természetvédelmi programot indítottak, amelyek célja az élőhelyek megőrzése, a mesterséges fészkek kialakítása, a táplálékforrások biztosítása és a veszélyforrások csökkentése. Ezek az erőfeszítések hozzájárulnak a faj fennmaradásához és állományának növekedéséhez.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) táplálkozása

Jellemzői:

Az ibériai sas opportunista ragadozó, ami azt jelenti, hogy elsősorban a legkönnyebben elérhető zsákmányra vadászik, de képes alkalmazkodni a változó körülményekhez és táplálékforrásokhoz. Vadászata során főként látására támaszkodik, és a magasból figyeli ki prédáját.

Táplálékforrások:

Az ibériai sas fő táplálékát az üregi nyúl teszi ki, amely a faj elterjedési területén gyakori. Emellett más kisebb emlősöket is fogyaszt, mint például mezei nyulak, patkányok, pockok és mókusok. Madarak közül galambokat, varjúféléket, récéket és fogolyféléket zsákmányol. Ritkábban hüllőket (gyíkokat, kígyókat) és kétéltűeket is elfogyaszt.

Táplálkozási szokások:

Az ibériai sasok általában nappal vadásznak, amikor a legjobb a látási viszonyok. A magasból pásztázzák a terepet, majd lecsapnak a kiszemelt áldozatra. Erős karmaikkal megragadják és megölik a zsákmányt, majd a földre szállva fogyasztják el.

Ökológiai szerep:

Az ibériai sas, mint csúcsragadozó, fontos szerepet játszik az ökoszisztémában. A zsákmányállatok populációinak szabályozásával hozzájárul az ökológiai egyensúly fenntartásához. A beteg vagy gyenge egyedek elejtésével javítja a zsákmányállatok genetikai állományát.

Veszélyeztető tényezők:

Az ibériai sas táplálkozását negatívan befolyásolhatja az üregi nyúl populációk csökkenése, amelyet betegségek vagy az élőhelyek elvesztése okozhat. A mérgezett csalétkek használata szintén veszélyezteti a faj túlélését. A természetvédelmi intézkedéseknek ezért a táplálékbázis védelmére és a mérgezések megelőzésére is összpontosítaniuk kell.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az ibériai sas (Aquila adalberti) fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

Az ibériai sasok fészkeiket elsősorban magas fákra, ritkábban sziklákra építik. A fészkelőhely kiválasztásánál fontos szempont a zavartalanság, a jó kilátás és a zsákmányállatok közelsége. A fészkek általában a terület legmagasabb fáin helyezkednek el, hogy a madarak könnyen fel- és leszállhassanak, valamint szemmel tarthassák a környéket.

Fészek jellemzői:

Az ibériai sasok fészkei hatalmasak, akár 2 méter átmérőjűek és több méter magasak is lehetnek. A fészket gallyakból, ágakból és növényi anyagokból építik, majd bélelik puhább anyagokkal, mint például fűvel, tollal vagy szőrrel. A párok évről évre ugyanazt a fészket használják, folyamatosan bővítve és javítva azt.

Környezet:

Az ibériai sasok fészkelőhelyei jellemzően nyílt, ligetes erdőkkel tarkított területeken, mezőgazdasági területek közelében és dombvidékeken találhatók. A fészkek környezetében fontos a megfelelő mennyiségű zsákmányállat jelenléte, elsősorban üregi nyulak.

Fészeképítés:

A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz. A hím gyűjti az építőanyagot, míg a tojó a fészek formázásáért felelős. A fészeképítés általában a tél végén vagy kora tavasszal kezdődik, és több hétig is eltarthat.

Tojásrakás:

A tojó általában 1-3 tojást rak, amelyeket körülbelül 40 napig költ. A fiókák kikelése után mindkét szülő részt vesz a táplálásukban és gondozásukban. A fiatal sasok körülbelül 70 nap után repülnek ki, de még hetekig a szüleikkel maradnak, amíg önállóvá válnak.

Veszélyeztető tényezők:

Az ibériai sasok fészkelőhelyeit számos tényező veszélyezteti. Az erdőirtás, a mezőgazdasági területek intenzív használata és a vadászat mind hozzájárulnak az élőhelyek elvesztéséhez és a táplálékhiányhoz. Az emberi zavarás, például a fészkek közelében zajló tevékenységek, szintén negatívan befolyásolhatják a fészkelést.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Élőhelyek védelme: A legfontosabb a fészkelőhelyek környezetének megőrzése, az erdők védelme és a mezőgazdasági területek fenntartható használata.
 • Zavarás csökkentése: A fészkelési időszakban kerülni kell a fészkek közelében zajló tevékenységeket, mint például az erdőgazdálkodást vagy a szabadidős tevékenységeket.
 • Természetvédelmi programok támogatása: A természetvédelmi szervezetek által indított programok, mint például a mesterséges fészkek kihelyezése vagy a táplálékforrások biztosítása, jelentősen hozzájárulhatnak a faj védelméhez.
 • Tájékoztatás és oktatás: Fontos a lakosság tájékoztatása az ibériai sasok fontosságáról és a fészkelőhelyek védelmének szükségességéről.

Az ibériai sasok fészkelőhelyeinek védelme elengedhetetlen a faj fennmaradása szempontjából. Az összehangolt erőfeszítések és a társadalmi felelősségvállalás révén biztosíthatjuk, hogy ezek a fenséges ragadozómadarak még sokáig repülhessenek az Ibériai-félsziget egén.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

Párzási időszak:

Az ibériai sasok monogám párokban élnek, és egész életükön át együtt maradnak. A párkapcsolat megerősítésére és a kötelék fenntartására udvarlási rituálékat végeznek, amelyek látványos repülőbemutatókból és hangjelzésekből állnak. A párzási időszak általában februárban kezdődik, és márciusban éri el a csúcspontját.

Fészkelés:

Az ibériai sasok fészküket magas fákra vagy sziklákra építik. A fészkek hatalmasak, akár 2 méter átmérőjűek és több méter magasak is lehetnek. A párok évről évre ugyanazt a fészket használják, folyamatosan bővítve és javítva azt. A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz, a hím hordja az építőanyagot, míg a tojó a fészek formázásáért felelős.

Szaporodási szokások:

 • Tojásrakás: A tojó általában 1-3 tojást rak, amelyeket körülbelül 40 napig költ. A költésben mindkét szülő részt vesz, felváltva ülnek a tojásokon.
 • Kikelés: A fiókák kikelése aszinkron, ami azt jelenti, hogy nem egyszerre kelnek ki. A kikelés után a szülők felváltva etetik a fiókákat, eleinte kisebb zsákmányállatokkal, majd később nagyobb darabokkal.
 • Kirepülés: A fiatal sasok körülbelül 70 nap után repülnek ki, de még hetekig a szüleikkel maradnak, amíg megtanulnak vadászni és önállóvá válnak.

Veszélyeztető tényezők:

Az ibériai sasok szaporodási sikerességét számos tényező veszélyezteti, mint például az élőhelyek elvesztése, a táplálékhiány, az emberi zavarás és a klímaváltozás. A természetvédelmi intézkedéseknek ezért a szaporodó párok védelmére, a fészkelőhelyek megőrzésére és a táplálékbázis biztosítására kell összpontosítaniuk.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) fiókái

Jellemzői:

 • A frissen kikelt ibériai sas fiókák pelyhesek, fehéres színűek, és teljesen tehetetlenek. Szemük még nem nyílik ki, és táplálkozásra, melegen tartásra szorulnak.
 • Ahogy nőnek, pehelytollazatukat fokozatosan váltja fel a sötétbarna juvenilis tollazat.
 • A fiókák növekedése gyors, néhány hét alatt elérik a felnőtt méretüket, de repülésre még nem képesek.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

 • A tojások kikelése általában 40 nap után következik be, de nem egyszerre kelnek ki a fiókák.
 • A kikelést követően a fiókák a fészekben maradnak, ahol a szülők etetik és melegen tartják őket.
 • Az első hetekben nagyon érzékenyek a környezeti hatásokra, ezért a szülők folyamatosan figyelik és védelmezik őket.

Etetés és gondozás:

 • A fiókák táplálása a szülők közös feladata. A hím vadászik, míg a tojó a fészekben marad, és szétosztja a zsákmányt a fiókák között.
 • Az első időszakban a fiókák apró darabokra tépett húst kapnak, később már nagyobb falatokat is képesek lenyelni.
 • A szülők a fiókák tisztántartásáról is gondoskodnak, eltávolítják a fészekből a maradék ételt és ürüléket.

Kirepülés és elhagyás:

 • A fiókák körülbelül 70 napos korukban repülnek ki először, de még hetekig a szüleikkel maradnak, akik továbbra is etetik és tanítják őket.
 • A fiatal sasok fokozatosan válnak önállóvá, megtanulják a vadászat fortélyait, és végül elhagyják a szülői fészket.

Gondoskodás és túlélési arány:

 • Az ibériai sasoknál gyakori a kainizmus, azaz a testvérgyilkosság. Az erősebb fióka sokszor megöli és megeszi a gyengébb testvérét, különösen akkor, ha kevés a táplálék.
 • A túlélő fiókák szüleik gondoskodása mellett általában sikeresen kirepülnek és elérik a felnőttkort.

Ökológiai jelentőség:

 • Az ibériai sas fiókák fontos szerepet játszanak a faj fennmaradásában. A sikeres szaporodás és a fiatalok felnevelése elengedhetetlen az állomány fenntartásához és növeléséhez.
 • A fiókák túlélési esélyeit a természetvédelmi intézkedések jelentősen befolyásolhatják, például a fészkek védelmével, a táplálékbázis biztosításával és a veszélyforrások csökkentésével.

Ismertebb betegségei lehetnek

Az ibériai sas (Aquila adalberti), mint minden vadon élő állat, ki van téve különböző betegségeknek. Néhány ismertebb betegség, ami érintheti őket:

 • Trikomóniázis: Egy parazita által okozott betegség, ami a madarak felső emésztőrendszerét támadja meg. Különösen veszélyes a fiókákra, akiknél légzési nehézségeket és akár halált is okozhat.
 • Madárinfluenza: Ez a vírusos betegség komoly veszélyt jelent a madárpopulációkra, beleértve az ibériai sast is. A tünetek változatosak lehetnek, a légzőszervi problémáktól a neurológiai tünetekig.
 • Ólommérgezés: Az ólommérgezés komoly probléma sok ragadozómadárnál, beleértve az ibériai sast is. Az ólom a lőszerekből vagy a környezetből kerülhet a szervezetükbe, és súlyos egészségügyi problémákat okozhat, beleértve a neurológiai károsodást és a halált.
 • Bakteriális és vírusos fertőzések: Az ibériai sasokat számos más bakteriális és vírusos fertőzés is érintheti, amelyek befolyásolhatják az immunrendszerüket és általános egészségi állapotukat.

Fontos megjegyezni, hogy a vadon élő madaraknál a betegségek diagnosztizálása és kezelése nehézkes lehet. A természetvédelmi szakemberek folyamatosan figyelik az ibériai sas populációkat, hogy felismerjék és kezeljék a potenciális betegségeket, és megvédjék ezt a veszélyeztetett fajt.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Az ibériai sas (Aquila adalberti) természetes ellenségei elsősorban a fiókákra és a tojásokra jelentenek veszélyt. Felnőtt egyedeinek kevés természetes ellensége van, mivel méretük és erejük miatt kevés ragadozó képes rájuk támadni.

Lehetséges ellenfelek:

 • Más ragadozómadarak: Különösen a fiatal és tapasztalatlan sasok lehetnek veszélyben más ragadozómadaraktól, mint például a parlagi sas vagy a szirti sas. Ezek a madarak ellophatják a zsákmányukat, vagy akár megtámadhatják a fiókákat.
 • Emlős ragadozók: A fészekben lévő tojások és fiókák számára veszélyt jelenthetnek a fán mászó emlősök, mint például a nyest vagy a nyuszt.
 • Ember: Az ember közvetett módon a legnagyobb ellensége az ibériai sasnak. Az élőhelyek elvesztése, a mérgezés és az elektromos vezetékeken történő áramütés mind emberi tevékenység következményei, és jelentősen hozzájárulnak a faj veszélyeztetettségéhez.

Védelmi stratégiák:

 • Fészekvédelem: Az ibériai sasok fészküket általában magas fákra vagy sziklákra építik, hogy megnehezítsék a ragadozók hozzáférését. A szülők aktívan védelmezik a fészket és a fiókákat, támadólag lépnek fel a betolakodókkal szemben.
 • Rejtőzködés: A fiókák a fészekben rejtőzködnek, és a szülők csak a táplálkozás idejére hagyják őket magukra. Ez csökkenti annak az esélyét, hogy más ragadozók felfedezzék őket.
 • Erős karmai és csőre: A felnőtt sasok erős karmaival és csőrével hatékonyan tudnak védekezni a támadókkal szemben.

Az ibériai sasok védelme érdekében a természetvédők számos intézkedést tesznek, mint például a fészkelőhelyek védelme, a mesterséges fészkek kialakítása és a táplálékbázis biztosítása. Ezek a lépések hozzájárulnak a faj fennmaradásához és a populáció növekedéséhez.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

Globálisan:

Az ibériai sas a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „Veszélyeztetett” kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a faj a kihalás magas kockázatával néz szembe a vadonban.

Spanyolországban és Portugáliában:

Mindkét országban szigorúan védett fajnak számít. Számos természetvédelmi programot indítottak a faj megmentése érdekében, beleértve a fészkelőhelyek védelmét, a táplálékbázis biztosítását, a mesterséges fészkek kialakítását és az orvvadászat elleni küzdelmet.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyek elvesztése: Az erdőirtás, a mezőgazdasági területek intenzív használata és az urbanizáció mind hozzájárulnak az ibériai sas élőhelyeinek csökkenéséhez.
 • Táplálékhiány: Az üregi nyúl populációk csökkenése, amelyet betegségek és élőhelyvesztés okoz, komolyan veszélyezteti a sasok táplálékbázisát.
 • Mérgezés: A mérgezett csalétkek használata, amelyeket más állatok, például rókák ellen alkalmaznak, szintén komoly veszélyt jelent az ibériai sasokra.
 • Elektromos vezetékeken történő áramütés: A magasfeszültségű vezetékek gyakran okoznak áramütést a sasoknak, ami súlyos sérüléseket vagy halált okozhat.
 • Emberi zavarás: A fészkelőhelyek közelében zajló emberi tevékenységek, mint például az erdőgazdálkodás vagy a szabadidős tevékenységek, zavarhatják a sasokat és veszélyeztethetik a szaporodásukat.

Természetvédelmi intézkedések:

 • Élőhelyvédelem: A fészkelőhelyek és a táplálkozóterületek védelme kulcsfontosságú a faj fennmaradása szempontjából.
 • Mesterséges fészkek: A mesterséges fészkek kialakítása segíthet a sasoknak biztonságos fészkelőhelyeket találni.
 • Táplálékbázis biztosítása: Az üregi nyúl populációk védelme és a mesterséges etetési programok hozzájárulhatnak a sasok táplálékbázisának biztosításához.
 • Veszélyforrások csökkentése: Az elektromos vezetékek szigetelése és a mérgezett csalétkek használatának visszaszorítása csökkentheti a sasokra leselkedő veszélyeket.
 • Kutatás és monitoring: A faj populációinak folyamatos monitorozása és a kutatások segítenek jobban megérteni a faj igényeit és a védelmükhöz szükséges intézkedéseket.

Az ibériai sas védelme összetett feladat, amelyhez a kormányok, a természetvédelmi szervezetek és a helyi közösségek együttműködése szükséges. A faj megmentése érdekében tett erőfeszítések nemcsak az ibériai sas, hanem az egész ökoszisztéma számára is fontosak.

Az ibériai sas (Aquila adalberti) hangja

Az ibériai sas (Aquila adalberti) hangja:

Mire hasonlít?

Az ibériai sas hangja leginkább a parlagi saséhoz hasonlít, mivel közeli rokonok. Általánosságban elmondható, hogy a sasok hangja éles, magas, kicsit rekedtes kiáltás, ami messzire elhallatszik.

Hangjának jellegzetességei:

 • Éles, magas hang: Az ibériai sas hangja általában éles és magas, ami lehetővé teszi, hogy nagy távolságból is meghallják egymást.
 • Különböző kiáltások: Különböző típusú kiáltásokat használnak, amelyek eltérő jelentéssel bírnak. Például a riasztó kiáltás élesebb és gyorsabb, míg a párkereső hangok dallamosabbak.
 • Fiókák hangja: A fiókák hangja eltér a felnőtt madarakétól. Általában nyafogó, éles hangokat hallatnak, amikor éhesek vagy veszélyben érzik magukat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A madarak hangját a syrinx nevű szervük hozza létre, amely a légcső alsó részén található. A syrinx két oldalán lévő izmok összehúzódásával és elernyedésével változik a hangszalagok feszessége, ami különböző hangmagasságokat eredményez. A légáramlás sebességének változtatásával pedig a hang erősségét lehet szabályozni.

Hangszínek és jelentésük:

 • Riasztó kiáltás: Éles, gyors, ismétlődő kiáltások, amelyek veszélyt jeleznek.
 • Párkereső hangok: Dallamosabb, hosszabb kiáltások, amelyek a pár vonzását szolgálják.
 • Territoriális kiáltások: Erőteljes, hosszan kitartott kiáltások, amelyekkel a sasok jelzik a területüket.
 • Fiókák kérése: A fiókák éles, nyafogó hangokat hallatnak, amikor éhesek vagy segítségre van szükségük.

Hangok és kontextus:

A sasok hangjait különböző helyzetekben használják:

 • Párzás: A párzási időszakban a hímek és a tojók egymást hívogató hangokat hallatnak.
 • Fészekvédelem: A fészek közelében a sasok agresszív, riasztó kiáltásokat hallatnak, ha veszélyt éreznek.
 • Táplálékkeresés: Vadászat közben a sasok néha hangjelzéseket használnak a zsákmány felkutatására vagy a többi sassal való kommunikációra.

Hangok változása:

A sasok hangja változhat az életkorukkal és a helyzettel. A fiatal sasok hangja általában magasabb és kevésbé erőteljes, mint a felnőtt madaraké. A hangok intenzitása és frekvenciája a különböző helyzetekben is változhat, például a riasztó kiáltás sokkal élesebb és erőteljesebb, mint a párkereső hangok.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/CRSGYUOPGR

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Érdekesség
Tudományos név Aquila adalberti
Elterjedés
Ibériai-félsziget (Spanyolország, Portugália)
Méret
Testhossz: 75-85 cm, Szárnyfesztáv: 180-210 cm
Súly 2,5-3,5 kg
Táplálkozás
Főként üregi nyúl, de más kisebb emlősöket, madarakat, hüllőket is fogyaszt
Fészek
Hatalmas fészket épít magas fákra vagy sziklákra
Szaporodás
Monogám párok, általában 1-3 tojást raknak
Veszélyeztetettség
Súlyosan veszélyeztetett
Érdekesség
Korábban a parlagi sas alfajának tekintették
Várható élettartam
15-20 év (vadon), akár 40 év (fogságban)

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

Az ibériai sas (Aquila adalberti) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.