A csonttollú hangja (Bombycilla garrulus)

 A csonttollú hangja (Bombycilla garrulus) 

A csonttollú (Bombycilla garrulus) hangja egyike a madárvilág különleges és felismerhető hangjainak. Ezek a madarak nem csak látványos megjelenésükkel, hanem egyedi hangjukkal is kitűnnek a természetben.

A csonttollúk hangja rendkívül jellegzetes és könnyen felismerhető. Leggyakrabban harsány és éles „zííí” vagy „zíííí” hangot hallatnak, amely társas helyzetekben, például rajokban való kommunikációra szolgál. Ezt a hangot gyakran hallani lehet, amikor a csonttollúk csoportosan mozognak és együtt táplálkoznak.

Az emberi fülnek meglehetősen hangosnak tűnő „zííí” hangjuk arra is jó, hogy felhívják a figyelmet, amikor megjelennek a téli vándorlás során és városokban vagy településeken keresik az élelmet. Ezáltal a hangjuk is hozzájárul ahhoz, hogy felismerhetőek és megfigyelhetőek legyenek.

Az egyedi hangjuk és látványos megjelenésük miatt a csonttollúk gyakran kedvelt madarak a madarászok és a természetkedvelők körében. Amikor a csoportokban érkeznek és harsogó hangjaikkal kommunikálnak, valóban felejthetetlen élményt nyújtanak a természet szerelmeseinek. A csonttollúk hangja tehát egyike annak a sok különleges jellemzőnek, amelyek miatt érdemes megfigyelni és tanulmányozni ezt a különleges madárfajt.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BBJSEFYVPV

A csonttollú hangja (Bombycilla garrulus)
A csonttollú hangja (Bombycilla garrulus)

A csonttollú (Bombycilla garrulus) hangja

A csonttollú nem énekesmadár, de hangja mégis egyedi és felismerhető a madárvilágban. Hangja nem dallamos, de változatos és kifejező, és fontos szerepet játszik a kommunikációban és a tájékozódásban.

Hangja mire hasonlít:

 • A csonttollú hangja leginkább egy éles „zííí” vagy „zíííí” hanghoz hasonlít.
 • Ezt a hangot gyakran hallani lehet, amikor a csonttollúk csoportosan mozognak és együtt táplálkoznak.
 • Ritkábban csicsergő, csattogó hangokat is hallatnak.
 • A csonttollúk nem dalolnak a hagyományos értelemben, de hangjaik dallamosak és változatosak lehetnek.

Hangjának jellegzetességei:

 • A csonttollú hangja hangos és éles, messziről is hallható.
 • A hang magas frekvenciájú, és gyakran csilingelőnek tűnik.
 • A hang változatos lehet, és a madár hangulatától és a helyzettől függően változhat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A csonttollú hangját a gerincében lévő izmok összehúzódásával kelti. Ezek az izmok rezgést keltenek a légzsákokban, ami a hangot hozza létre.

Hangszínek és jelentésük:

A csonttollú hangszínei a madár hangulatától és a helyzettől függően változhatnak.

 • A magas frekvenciájú hangok gyakran riasztást vagy izgalmat jeleznek.
 • A mélyebb hangok agressziót vagy fenyegetést jelezhetnek.
 • A csicsergő hangok a csoporton belüli kommunikációra szolgálnak.

Hangok és kontextus:

A csonttollúk a hangjukat különböző célokra használják, többek között:

 • Társas kommunikáció: A csoporton belüli kommunikációra, a kapcsolatfelvételre és a kötelékek erősítésére használják.
 • Territórium védelme: A riválisokat figyelmeztetik, hogy a terület foglalt.
 • Riasztás: Veszély esetén figyelmeztetik a többi madarat.
 • Táplálékforrás jelzése: Egymásnak mutatják a táplálékforrásokat.
 • Fiókanevelés: A szülők kommunikálnak a fiókákkal és tanítják őket.

Hangok változása:

A csonttollú hangja változhat az évszaktól és a helyszíntől függően.

 • A téli hónapokban a hangjuk hangosabb és élesebb lehet, hogy jobban hallhassák egymást a hóban és a jeges tájon.
 • A vándorlás során a hangjuk gyakran riasztó vagy izgalmas hangokat foglal magában.
 • A fiókanevelés során a szülők csendesebb hangokat használnak, hogy ne zavarják a fiókákat.

A csonttollú hangja fontos szerepet játszik a madár életében. A kommunikáció, a tájékozódás és a túlélés eszköze. A csonttollú hangjának megismerésével jobban megérthetjük ezt a különleges madárfajt és a viselkedését.Érdekességek róla

A csonttollú (Bombycilla garrulus) egy igazán különleges madárfaj, amely számos érdekességet rejt magában, és lenyűgöző szokásaival és tulajdonságaival bűvöli el az embereket. Lássunk néhány érdekes tényt róla!

 1. A piros „maszk”: Az egyik legfelismerhetőbb jellemzője a piros tollas „maszk” a fején, amely szinte maszkhoz hasonlít. Ez a maszk egyedi és szemrevaló, és azonnal felismerhetővé teszi a csonttollúkat.
 2. Társas lények: A csonttollúk rendkívül társas madarak, és gyakran csoportokban mozognak. A téli hónapokban még különösen láthatók, amikor városokba és településekre vándorolnak, hogy élelmet keressenek. Ezen időszakokban látványos és hangos csoportokban jelennek meg.
 3. Táplálkozási szokásaik: A csonttollúk főként bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkoznak, de időnként rovarokat is fogyasztanak. Érdekes, hogy megragadják az élelmet a levegőben, és ügyesen kapják el a repülő rovarokat.
 4. Vándorlás: A csonttollúk hosszú távú vándorlásokat tesznek meg a hideg évszakokban. Északi élőhelyeikről délebbre indulnak, és csoportokban érkeznek városokba és településekre, hogy táplálékot keressenek. Ez a vándorlás szokatlan látványt nyújt, és lehetőséget ad a madarak megfigyelésére.
 5. Rajok: A csonttollúk gyakran rajokban mozognak. A rajok harsány „csiripeléssel” hívják fel magukra a figyelmet, és együtt mozognak a táplálék felkutatásában.
 6. Téli színek: A csonttollúk télen igazán látványosak, mivel fehér színű szárny- és faroktollakkal rendelkeznek, amelyek kontrasztban állnak a sárga és szürke testükkel.
 7. Kultúrális szerep: A csonttollúk számos kultúrában és népi hiedelemben szerepelnek. Egyes kultúrákban a csonttollúkot jó szerencsét hozónak tartják, míg mások szállatjósokként használják őket.

Az említett érdekességek csak néhány példa a csonttollúk lenyűgöző tulajdonságaira. Ezek a madarak valóban különlegesek, és a természet kedvelői számára izgalmas lehetőséget nyújtanak a megfigyelésükre és tanulmányozásukra.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate