A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) megjelenése, életmódja, szaporodásaA meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja nagyon karakterisztikus, és a hím egyedek használják a területük megjelölésére és a párkeresésre. A hangja harsány, éles és változatos lehet, és gyakran hallható tavasszal és nyáron, amikor a madarak aktívan énekelnek.

Az éneke általában egy ismétlődő sorozatból áll, amelyet hirtelen, átmenet nélkül követnek. A meggyvágó éneke harsány, és szinte csengőnek hallható, néha akár gépfegyver-szerű hangokkal is kísérve.

A meggyvágók riasztó hangja is van, amelyet veszély érzékelésekor használnak. Ez a hang általában rövid, éles és figyelemfelkeltő, és arra szolgál, hogy a többi madarat is figyelmeztesse a veszélyre.

Ezenkívül a fiókák is különféle hangokat adnak ki, amelyek általában követelőzők és hívogatók, és arra szolgálnak, hogy a szülőket táplálásra ösztönözzék.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/LACGOEKMVI

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja
A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

Érdekességek róla

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) néhány érdekessége:

  1. Nevének eredete: A meggyvágó nevét a különleges táplálkozási szokásáról kapta, ami a kemény héjú gyümölcsök, például a meggy, dió vagy mogyoró felnyitása. Az állkapcsa és a csőre nagyon erős, ami lehetővé teszi számára, hogy akár a legkeményebb magvakat is felnyissa.
  2. Hatalmas csőr: A meggyvágó csőre nagy és erős, amely a nevében is szerepel. Ennek a csőrnek köszönhetően képesek kemény héjú magvakat törni és felnyitni.
  3. Rejtőzködő viselkedés: A meggyvágók rejtőzködő madarak, amelyek gyakran a fák és bokrok sűrű lombjában találhatók meg. Emiatt nem mindig könnyű észrevenni őket, hacsak nem éppen énekelnek vagy táplálkoznak a nyílt területeken.
  4. Színpompás megjelenés: A hím meggyvágók feltűnőek a narancssárga vagy piros mellükkel és a kék szárnyaikkal. A nőstények kevésbé színesek, általában zöldesbarnák.
  5. Erős párkapcsolat: A meggyvágók hűségesek párjukhoz, és gyakran ugyanazt a fészkelőhelyet használják több évig is. Mindkét szülő részt vesz a fiókák nevelésében.
  6. Gyors repülés: A meggyvágók rövid, erős szárnyaiknak köszönhetően gyorsan repülnek, különösen a rövid távolságokon. Egyenes vonalban repülnek, és gyakran hirtelen irányt váltanak.
  7. Éneklés: A hím meggyvágók hangos és változatos énekkel rendelkeznek, amelyet gyakran hallhatunk tavasszal és nyáron a fészkelési időszakban. Az ének segít a területük megjelölésében és a párkeresésben.
  8. Élőhelyi alkalmazkodás: A meggyvágók többféle élőhelyen is megtalálhatók, például erdőkben, kertekben, parkokban és egyéb fás területeken. Az emberi tevékenységek által létrehozott élőhelyeken is sikeresen alkalmazkodnak.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate