A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja nagyon karakterisztikus, és a hím egyedek használják a területük megjelölésére és a párkeresésre. A hangja harsány, éles és változatos lehet, és gyakran hallható tavasszal és nyáron, amikor a madarak aktívan énekelnek.

Az éneke általában egy ismétlődő sorozatból áll, amelyet hirtelen, átmenet nélkül követnek. A meggyvágó éneke harsány, és szinte csengőnek hallható, néha akár gépfegyver-szerű hangokkal is kísérve.

A meggyvágók riasztó hangja is van, amelyet veszély érzékelésekor használnak. Ez a hang általában rövid, éles és figyelemfelkeltő, és arra szolgál, hogy a többi madarat is figyelmeztesse a veszélyre.

Ezenkívül a fiókák is különféle hangokat adnak ki, amelyek általában követelőzők és hívogatók, és arra szolgálnak, hogy a szülőket táplálásra ösztönözzék.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/LACGOEKMVI

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja
A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) hangja

A meggyvágónak változatos és jellegzetes hangrepertoárja van, melynek megkülönböztetése segíthet a faj felismerésében.

Mire hasonlít a hangja?

 • A hím éneke harsány, éles és csengő hangzású, néha gépfegyver-szerű sorozatokhoz hasonlítható.
 • A nőstény hangja halkabb és kevésbé dallamos, inkább csicsergő vagy rikácsoló hangokból áll.
 • Általános hívóhangjuk rövid, éles „gyük-gyük” hangzású.
 • Riasztóhangjuk éles „csíííí” hang.

Hangjának jellegzetességei:

 • A meggyvágó éneke ismétlődő frázisokból áll, melyeket hirtelen szünetek szakítanak meg.
 • Hangja messzire hallatszik, akár 1 km-es távolságra is.
 • Gyakran hallható tavasszal és nyáron, a párzási időszakban, de ősszel és télen is hallható.

Hangkeltés mechanizmusa:

A meggyvágó, mint más madarak is, a légzsákjainak rezegtetésével kelti hangját. A levegő a tüdejéből a légzsákokba áramlik, majd onnan a légcsövön és a syrinxen (hangképző szerv) át távozik. A syrinx rezgése kelti a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

 • A hím éneke a terület jelölésére és a párkeresésre szolgál.
 • A nőstény hangja a hímmel való kapcsolattartást és a fiókák gondozását segíti.
 • A hívóhang a táplálékforrások felderítésére és a társakkal való kapcsolattartásra szolgál.
 • A riasztóhang a ragadozókról vagy más veszélyekről való figyelmeztetésre szolgál.

Hangok és kontextus:

A meggyvágó hangjai a kontextustól függően változnak. Például a hím éneke erősebb és dallamosabb, ha más hímekkel versenyez a területért, míg halkabb és egyszerűbb, ha a nőstényt csalogatja. A fiókák hangjai is változnak, ahogy fejlődnek, és egyre hangosabbak és követelőzőbbek lesznek, ahogy táplálékra van szükségük.

Hangok változása:

A meggyvágó hangjai az évszaktól és a élőhelytől függően is változhatnak. Például a városokban élő meggyvágók hangjai hangosabbak és magasabb frekvenciájúak lehetnek, mint a vidéki területeken élőké, hogy jobban hallhatók legyenek a háttérzajban.

A meggyvágó hangjainak tanulmányozása betekintést nyújt a faj kommunikációs viselkedésébe és ökológiájába. A hangfelvételek elemzése segíthet a populációk nyomon követésében és a fajok megőrzési állapotának felmérésében is.

Érdekességek róla

A meggyvágó (Coccothraustes coccothraustes) néhány érdekessége:

 1. Nevének eredete: A meggyvágó nevét a különleges táplálkozási szokásáról kapta, ami a kemény héjú gyümölcsök, például a meggy, dió vagy mogyoró felnyitása. Az állkapcsa és a csőre nagyon erős, ami lehetővé teszi számára, hogy akár a legkeményebb magvakat is felnyissa.
 2. Hatalmas csőr: A meggyvágó csőre nagy és erős, amely a nevében is szerepel. Ennek a csőrnek köszönhetően képesek kemény héjú magvakat törni és felnyitni.
 3. Rejtőzködő viselkedés: A meggyvágók rejtőzködő madarak, amelyek gyakran a fák és bokrok sűrű lombjában találhatók meg. Emiatt nem mindig könnyű észrevenni őket, hacsak nem éppen énekelnek vagy táplálkoznak a nyílt területeken.
 4. Színpompás megjelenés: A hím meggyvágók feltűnőek a narancssárga vagy piros mellükkel és a kék szárnyaikkal. A nőstények kevésbé színesek, általában zöldesbarnák.
 5. Erős párkapcsolat: A meggyvágók hűségesek párjukhoz, és gyakran ugyanazt a fészkelőhelyet használják több évig is. Mindkét szülő részt vesz a fiókák nevelésében.
 6. Gyors repülés: A meggyvágók rövid, erős szárnyaiknak köszönhetően gyorsan repülnek, különösen a rövid távolságokon. Egyenes vonalban repülnek, és gyakran hirtelen irányt váltanak.
 7. Éneklés: A hím meggyvágók hangos és változatos énekkel rendelkeznek, amelyet gyakran hallhatunk tavasszal és nyáron a fészkelési időszakban. Az ének segít a területük megjelölésében és a párkeresésben.
 8. Élőhelyi alkalmazkodás: A meggyvágók többféle élőhelyen is megtalálhatók, például erdőkben, kertekben, parkokban és egyéb fás területeken. Az emberi tevékenységek által létrehozott élőhelyeken is sikeresen alkalmazkodnak.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate