A mezei poszáta hangja (Curruca communis) 

A mezei poszáta (Curruca communis) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A mezei poszáta (Curruca communis) hangja

A mezei poszáta (Curruca communis) hangja a természet édes dallamai között gyöngyszemként ragyog. Ebben a cikkben különös figyelmet szentelünk ennek a kedves kis madárnak a csodálatos énekének, mely a tavasz és a nyár során felcsendül a magyar táj számos pontján.

A mezei poszáta énekét sokan az év egyik leghangulatosabb zenei produkciójaként értékelik. A hímek énekelnek a legtöbbet, különösen a párosodási időszakban, amikor megpróbálják megszerezni a tojók figyelmét. Az éneküket gyakran hallani a kora reggeli órákban, amikor a nap még csak kelőben van, vagy az esti órákban, a naplementével együtt.

A mezei poszáta énekét nehéz leírni szavakkal, mert rendkívül változatos és bonyolult. Az éneke tartalmazhat különböző füttyöket, trillákat, sípolásokat és rövidebb dallamokat, melyek egymásba fonódnak, és egy csodálatosan összehangolt kompozíciót alkotnak. Az énekük azonban nem csak szép, hanem funkcionális is, hiszen segít a hímeknek bemutatni területüket és elérhetőségüket a tojóknak, és versenyezni a másik hímekkel is.

Az énekeik változatosak lehetnek az egyes egyedek között is, és a környezeti tényezők is befolyásolhatják azt. Például egy városi mezei poszata éneke eltérhet egy vidéki példánytól, és az éneklés gyakorisága is változhat a napszakok és az időjárás függvényében.

Összességében a mezei poszaták hangja valódi zenei élményt nyújt a természet szerelmeseinek. Az énekük egy része a tavaszi és nyári életöröm és megújulás szimbólumává vált, és hozzájárul a természet varázsához és szépségéhez. Hallgassuk meg figyelmesen az erdőkben, réteken és kertekben, és engedjük, hogy a mezei poszta éneke elvarázsoljon minket.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WXEEFPSPJM

A mezei poszáta hangja (Curruca communis) 
A mezei poszáta hangja (Curruca communis)

A mezei poszáta hangja (Curruca communis)

A mezei poszáta hangja a tavasz és a nyár egyik legszebb madárhangja Magyarországon. Éneke változatos, dallamos és csengő, tele füttyökkel, trillákkal és rövidebb dallamokkal, amelyek egymásba fonódnak. Gyakran hasonlítják a fütyülős rigóéhoz, de a mezei poszáta éneke élénkebb és változatosabb.

Hangja mire hasonlít:

 • A mezei poszáta éneke leginkább a fütyülős rigó énekéhez hasonlít, de annál élénkebb és változatosabb.
 • Énekét gyakran hasonlítják a fekete rigó, a vörösbegy, a barátfürös és a zöld gébics hangjához is.

Hangjának jellegzetességei:

 • A mezei poszáta éneke változatos és dallamos.
 • Tele van füttyökkel, trillákkal és rövidebb dallamokkal, amelyek egymásba fonódnak.
 • Éneke csengő és tiszta.
 • Gyakran hangutánzásokat is beépít az énekébe.

Hangkeltés mechanizmusa:

A mezei poszáta énekét a gerincvelő alsó részén található hangtermelő szervével kelti. A levegő a tüdőről a légcsövön át jut el a hangtermelő szervbe, ahol a rezgő membránok különböző hangokat keltenek. A madár a csőrével és a nyelvével is befolyásolja a hang hangszínét és erejét.

Hangszínek és jelentésük:

A mezei poszáta éneke különböző hangszíneket tartalmaz, amelyeknek különböző jelentése lehet. A magas hangszínű hangok általában izgatottságot vagy agresszivitást jeleznek, míg a mély hangszínű hangok fenyegetést vagy félelmességet fejeznek ki. A dallamos hangok udvarlás vagy területvédelem céljából használhatók.

Hangok és kontextus:

A mezei poszáta hangja a kontextustól függően változik. A hímek éneke általában hangosabb és dallamosabb, mint a tojók éneke. A madarak repülés közben is énekelhetnek, de ilyenkor az énekük általában rövidebb és egyszerűbb. A mezei poszáta riasztó hangokat is adhat ki, ha veszélyt érez.

Hangok változása:

A mezei poszáta hangja az évszaktól és a környezetet függően is változhat. A hímek tavaszi éneke a legdallamosabb és legélénkebb, míg az őszi énekük rövidebb és egyszerűbb. A városokban élő mezei poszáta éneke eltérhet a vidéken élő példányok énekétől, és az éneklés gyakorisága is változhat a napszakok és az időjárás függvényében.Érdekességek róla

A mezei poszáta (Curruca communis) egy lenyűgöző és érdekes madár, amely számos érdekességet rejt magában. Ebben a cikkben számos izgalmas tényt mutatunk be róla, hogy közelebbről megismerhessük ezt a kis tollas barátot.

 1. Színes tollazat: A mezei poszta hímjeinek tollazata különösen élénk és színpompás. A fejük és a hátuk szürkéskékes, a torok és a mell pedig fehér. A karakteres fekete sáv a szemük felett és a gyönyörű sárga gégét borító tollak teszik őket könnyen felismerhetővé.
 2. A tojók érdekes színvilága: A mezei poszta tojók tollazata sokkal színesebb és változatosabb, mint a hímeké. A mellük több sárga és rozsdabarna árnyalatot tartalmaz, amely segíti őket a fiókák táplálásában, mivel a fiókák könnyebben azonosíthatják az anyjukat az étel kiosztásánál.
 3. Élénk ének: A mezei poszáta híres énekéről, melyet gyakran hallani lehet a tavasz és a nyár folyamán. Az énekük változatos és bonyolult, és a hímek ezzel is próbálják megnyerni a tojók figyelmét és bemutatni területüket.
 4. Fészkelési szokások: A mezei poszta alacsony fészket épít a fűszálak közé vagy alacsony növények közelébe. A tojók a fészket gondosan szőtt növényi anyagokból, mint a fűszálak és levelek, hozzák létre, hogy biztonságban tudják a fiókáikat.
 5. Többszörös költés: A mezei poszta képes többször is költözni egy évben. Ennek köszönhetően hozzájárulnak a populációjuk fenntartásához.
 6. Élőhely és elterjedés: A mezei poszta egy széles körben elterjedt madárfaj, amely a mezőkön, réteken, parkokban és kertekben található meg. Magyarországon is általánosan előfordul.
 7. Ökológiai szerep: A mezei poszta fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, mivel főként rovarokkal és más kis gerinctelenekkel táplálkozik, segítve ezzel a kártevők elleni védelmet.
 8. Táplálkozás és életmód: A mezei poszta étrendje változatos, és rovarokkal, pókokkal, valamint néha gyümölcsökkel és magvakkal is kiegészítik azt. Ezek az élénk és mozgékony madarak aktívan vadásznak a mezőkön és réteken.

A mezei poszta tehát egy érdekes és fontos része a magyar természetnek, és érdemes figyelmet szentelni nekik és megőrizni élőhelyüket, hogy továbbra is gyönyörködhessünk jelenlétükben és gyönyörű énekükben a magyar tájban.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate