A tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja

A tövisszúró gébics (Lanius collurio) megjelenése, életmódja, szaporodásaA tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja

A tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja is jellegzetes és könnyen felismerhető. Egyedülálló hangokkal kommunikál és territoriális jelzéseket ad ki a környezetében. Ismerjük meg a tövisszúró gébics hangjait!

A tövisszúró gébics éneke keveredik a csipogással és a sípolással. A hímek rendkívül aktívak az éneklésben, különösen a költési időszakban. Az éneke a hímek párvonzására és területük védelmezésére szolgál. Az éneklésük dallamos és változatos, és többféle hangot kombinálnak.

A hímek éneke mély, rezonáns hangokat tartalmaz, amelyek hosszú, összefüggő sorokban hallhatók. Ezeket a sorokat gyakran „tirilirilirilí” vagy „tsirrup-tsurruup” hangokkal írják le. Az ének gyakran erős és harsány, hogy minél távolabbra hívja fel a figyelmet a potenciális partnerekre és elriasztson más hímeket a területük közeléből.

A tövisszúró gébics egyéb hangokat is kiadhat, például figyelmeztető hangokat, amikor veszélyt észlel vagy fenyegető helyzetben van. Ezek a hangok rövidebbek és hevesebbek lehetnek, például „csík-csík” vagy „fít-fít” hangokkal jellemezhetők.

A nőstények hangja általában halkabb és visszafogottabb, és főként a kommunikációban és a partner felé való jelzésekben használják. A párok közötti kommunikációban különböző „csip-csip” vagy „tsit-tsit” hangokat hallhatunk.

A tövisszúró gébics hangja egyedi és jellegzetes, és segít azonosítani és követni ezeket a csodálatos madarakat a természetben. Hallgassuk meg az énekeiket, amikor a közelben járunk, és tanuljuk meg felismerni és értelmezni ezeket a különleges hangokat.

Figyeljünk oda és tiszteljük meg a tövisszúró gébics és más madarak hangjait, mert ezek a hangok részei a természet csodálatos koncertjének, amelyet érdemes felfedezni és megőrizni a jövő generációk számára.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ASHYJYGAZSA tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangja
A tövisszúró gébics (Lanius collurio)

A tövisszúró gébics (Lanius collurio) hangjaMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate