A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangja

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangja

A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangzása jellemző és könnyen felismerhető. A következőkben leírom a széki lile hangjait:

  1. Riasztóhívás: A széki lileknek jellegzetes és hangos riasztóhívásuk van, amit általában veszély vagy zavar esetén használnak. Ez a hang egy éles, kiemelkedő sípolás, amelyet gyakran ismételnek, és amely általában figyelmezteti a többi madarat a potenciális veszélyre.
  2. Hím hívása: A széki lilek hímjei udvarlási időszakban ismertetik magukat egy jellegzetes hívással, amelyet a párzási szezonban használnak. Ez a hang egyfajta csattanó, sivító hívás, amely hasonlít egy rövid és éles sípszóra.
  3. Fiatalok hangja: A széki lile fiókák általában rekedtesebb és kifejezéstelenebb hangokat adnak ki, amikor élelemért vagy figyelemért könyörögnek. Ezek a hangok folyamatosan változnak, amint a fiókák növekednek és fejlődnek.

Fontos megjegyezni, hogy a hangok hangosak és élesek lehetnek, és a madarak általában kommunikálnak egymással, figyelmeztetik a társaságukban lévőket vagy jeleznek veszélyt. A hangok azonban változhatnak az egyedek között és a környezeti körülményektől függően. A pontos hangok meghallgatásához és megértéséhez a valós idejű hangfelvételek vagy a széki lilek megfigyelése hasznos lehet.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EVFVYRATSX

A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangja
A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangja

A széki lile (Charadrius alexandrinus) a Convention on Migratory Species (CMS) (Vándorló Fajok Egyezménye) és az Európai Unió Madarak és Élőhelyeik Irányelve (Birds Directive) által védett fajok közé tartozik.

Az Európai Unió területén a széki lilek védelme a Birds Directive (2009/147/EC) alapján történik. Ez a jogszabály védelmet nyújt a vadon élő madaraknak és a fészkelőhelyeiknek, valamint a vonuló és telelő madaraknak. Az irányelv alapján a tagállamoknak kötelező intézkedéseket kell hozniuk a fajok védelme érdekében, beleértve a széki lileket is. Ez magában foglalja az életközösségeik, fészkelőhelyeik és vonulási területeik megőrzését, valamint a megfelelő védelmet a zavarás és a pusztítás ellen.

Az egyes országokban a széki lilek védelme további jogszabályokon keresztül történhet, amelyek az adott terület és ország saját jogrendszeréhez kapcsolódnak. Ezért a pontos védettségi szint és az alkalmazandó védelmi intézkedések országonként változhatnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az emberi tevékenység, például az élőhelyek elvesztése, a partvidékek átalakítása és a zavarás továbbra is jelentős veszélyt jelenthet a széki lilekre és más madárfajokra. Az élőhelyvédelem, a tudatosság növelése és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása fontosak a széki lilek és más veszélyeztetett madárfajok védelmében.

Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma még nagy, de csökken. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján veszélyeztetett fajként szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate