A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, jellemzői

A széki lile (Charadrius alexandrinus) egy kis méretű madár, amely a partokon és mocsarakban él. Az alábbiakban összefoglalom a széki lile jellemzőit:

Mérete: A széki lile átlagos testhossza 15-17 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig körülbelül 35-41 centiméter.

Súlya: A fajra jellemző tömeg általában 40-60 gramm között van.

Színe: A széki lile felső teste fekete, sárga, fehér és világosbarna színekben pompázik. A fején fehér homlokcsík, valamint fekete és sárga szemmaszk található. Mellén fehér színű, a hasa pedig világosbarna.

Várható élettartam: A széki lilek általában 5-7 évig élnek, de egyes egyedek akár 10 évig is életben maradhatnak, ha megfelelő környezeti feltételek állnak rendelkezésükre.

Fontos megjegyezni, hogy a faj egyedei között lehetnek némi változások a méretben és a színben, mivel a madaraknak lehet egyedi jellemzőik és kis eltérések a populációk között.

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA széki lile (Charadrius alexandrinus) elterjedése, előfordulása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) elterjedése kiterjedt és világszerte megtalálható. Az alábbiakban összefoglalom a faj előfordulását és élőhelyét:

Elterjedés: A széki lile egyike a legelterjedtebb parti madaraknak a világon. Fészkelő- és vonulópopulációkban található meg az északi és déli félgömbön egyaránt. A faj megtalálható Európában, Ázsiában, Afrikában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon.

Élőhely: A széki lilek előfordulása sokféle élőhelyre kiterjed, de általában partvidékeken, mocsarakban, tengerparti homokdűnéken és sóstavakon találhatók meg. Kedvelik a nyílt tereket, homokos vagy kavicsos partokat, ahol könnyen felismerhetők a földszínű tollaikkal. A faj gyakran található meg parti lagúnákban, tengerparti mocsarakban és sekély vizekben, ahol táplálékuk, mint a rovarok, puhatestűek és más apró vízi élőlények gazdag forrása található.

A széki lilek különböző populációi a vonulás során különböző területeken pihennek vagy telelnek. A hidegebb éghajlatokban a vonuló madarak az északi partoktól a déli partok felé vonulnak, míg a melegebb éghajlatú területeken telelnek vagy fészkelnek.

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) a madarak osztályának, a lilealakúak (Charadriiformes) rendjébe, ezen belül a lilefélék (Charadriidae) családjába tartozó faj.

Ismertebb alfajai

 • Charadrius alexandrinus alexandrinus Linnaeus, 1758
 • Charadrius alexandrinus seebohmi (Hartert & A. C. Jackson, 1915) – 2020-ban felmerült önálló fajként való elismerése, Charadrius seebohmi néven. A széki lile (Charadrius alexandrinus) életmódja

A széki lile (Charadrius alexandrinus) életmódja jellemzően kötődik a partvidékekhez és vízparti élőhelyekhez.

 1. Fészkelés: A széki lilek fészkelése általában a nyári hónapokban történik. A fészkeket földbe vagy homokba ássák, és általában nyitott területeken helyezkednek el, ahol a madarak jól láthatók. A tojáskészlet általában 3-4 tojásból áll, amelyeket mindkét szülő kölcsönösen kotlással váltakozva melegít.
 2. Táplálkozás: A széki lilek tápláléka főként rovarokból, puhatestűekből és más apró vízi élőlényekből áll. Gyakran láthatók, ahogy a parton vagy a sekély vízben keresnek táplálékot. A madarak gyorsan futkároznak a vízparton, és észreveszik a táplálékukat, majd lecsapnak rájuk.
 3. Vonulás: A széki lilek vonuló madarak, és jelentős távolságokat tesznek meg az éves vonulásaik során. A hidegebb éghajlatokban fészkelő madarak az ősz folyamán dél felé vonulnak, és téli időszakot töltönek a déli partvidékeken vagy az afrikai kontinensen. Tavasszal visszavonulnak fészkelési területeikre.
 4. Társas viselkedés: A széki lilek általában társas madarak, és gyakran csoportokban láthatók. Ezek a csoportok lehetnek kisebb családi csoportok, párok vagy nagyobb gyülekezetek, amikor a táplálék bőséges vagy vonulás közben vannak.
 5. Veszélyeztetettség: A széki lileknek nincs különösebben magas fokú veszélyeztetettsége, és az IUCN által „kevés aggodalomra ad okot” besorolást kapott. Azonban néhány helyen az élőhelyek elvesztése, a partvidékek átalakítása és az emberi zavarások negatívan befolyásolhatják populációikat.

Ezek a jellemzők általánosak a széki lilek életmódjára vonatkozóan, de fontos megjegyezni, hogy a madarak viselkedése változhat a különböző populációk, éghajlati körülmények és élőhelyi adaptációk függvényében.

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA széki lile (Charadrius alexandrinus) táplálkozása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) táplálkozása főként a partvidékeken és vízparti élőhelyeken található rovarokra, puhatestűekre és más apró vízi élőlényekre épül. Az alábbiakban részletezem a faj táplálkozását:

 1. Rovarok: A széki lilek fő táplálékforrása a rovarok, mint például szúnyogok, légyek, poloskák és más kisebb rovarok. A madarak a parton vagy a sekély vízben futkároznak, és az árkokban, homokos vagy kavicsos területeken kutatnak a rovarok után. Gyors reakcióidejüknek köszönhetően könnyen elkapják a repülő vagy a talajon mozgó rovarokat.
 2. Puhatestűek: A széki lilek gyakran táplálkoznak puhatestűekből, mint például kagylók, kagylóhéjak, kagylócsigák és csigák. A madarak a tengerparti homokban vagy a sekély vízben keresgélnek, és a csőrükkel kotorásznak a talajban, hogy megtalálják és kiszedejtsék a puhatestűeket.
 3. Egyéb vízi élőlények: A széki lilek szintén fogyasztanak más apró vízi élőlényeket, mint például apró rákok, vízi rovarlárvák és kisebb halikrákok. Ezeket az élőlényeket a sekély vizekben vagy a mocsarakban található növényzet közelében vadásszák.

Fontos megjegyezni, hogy a széki lilek táplálkozása változhat az élőhelyüktől és évszaktól függően. Például a vonulás során, amikor a madarak hosszabb távolságokat tesznek meg, a táplálékforrásaik változhatnak, és a partvidékeken kívül más területeken is táplálkozhatnak.

A faj táplálkozása alkalmazkodóképességet mutathat az elérhető táplálékforrásokhoz, és ezáltal segíti a túlélésüket és szaporodásukat a természetes élőhelyeken.

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaFészkelőhelye, szaporodása

A széki lile (Charadrius alexandrinus) fészkelése és szaporodása a partvidéki és vízparti területeken zajlik. Az alábbiakban részletezem a faj fészkelőhelyét és szaporodási viselkedését:

 1. Fészkelőhely: A széki lilek általában nyitott területeken fészkelnek, a partokon, mocsarakban, tengerparti homokdűnéken és sóstavakon. A fészkek földbe vagy homokba ássák, és általában a növényzet vagy tárgyak közelében helyezkednek el, amelyek segítenek a fészkelő pár rejtőzködésében vagy a ragadozók megzavarásában.
 2. Fészkelési időszak: A széki lilek fészkelése általában a nyári hónapokban történik, áprilistól júliusig, attól függően, hogy az adott területen élnek. A fészkelési időszak előtt a madarak különleges udvarlási repülési bemutatókat tartanak, és a hímek hangsúlyosan kiemelik színpompás tollazatukat.
 3. Fészek és tojások: A széki lilek a földbe vagy homokba ássák fészkeiket, amelyeket egy mélyebb üregben vagy kiemelkedően elhelyezett horonyban építenek. A fészek béléseként száraz növényi anyagokat, leveleket vagy kavicsokat használnak. A tojáskészlet általában 3-4 tojásból áll, amelyek színben és mintázatban jól camoufláltak, hogy védelmet nyújtsanak a ragadozók ellen. Mindkét szülő részt vesz a kotlásban, és kölcsönösen váltakoznak a fészekben való melegítésben. A kotlási időszak általában 24-28 napig tart.
 1. Fiókák: A tojások kikelése után a fiókák már rövid időn belül képesek mozogni és táplálékot keresni. A szüleik továbbra is gondoskodnak róluk, védelmet nyújtanak és táplálékot biztosítanak számukra. A fiatalok néhány hét múlva elkezdenek önállóan táplálkozni és repülni.

Fontos megjegyezni, hogy a széki lilek gyakran választanak ki olyan fészkelőhelyeket, amelyeket jól elrejtenek vagy ahol minimális a zavarás. Az emberi tevékenység, például partépítés, strandlátogatás vagy mocsarak feltöltése negatívan befolyásolhatja a faj szaporodását és fészkelési sikerességét.

A faj szaporodási viselkedése változhat az élőhelyi körülmények és a populációk között, de általában a széki lilek nagyon gondoskodó és hűséges szülők, akik sok erőfeszítést tesznek a fiókák felnevelésében és a fészkelőhelyük védelmében.Ismertebb betegségei

A széki lile (Charadrius alexandrinus) betegségei között a következők lehetnek:

 1. Avian influenza (madárinfluenza): A madárinfluenza vírusok különböző törzsei okozhatnak betegséget a széki lilekben. Ez a vírus rendkívül fertőző és súlyos betegséget okozhat, amely légzőszervi tünetekkel, hasmenéssel és akut betegségképpel járhat.
 2. Aviáris kolera: Az aviáris kolera a Pasteurella multocida baktérium okozta fertőző betegség, amely széki lilekre is veszélyt jelenthet. A betegség jellemző tünetei közé tartozik a láz, a letargia, a légzőszervi tünetek és az étvágytalanság.
 3. Egészségügyi problémák: A széki lilek is érzékenyek lehetnek különböző egészségügyi problémákra, például parazitafertőzésekre, bőrfertőzésekre vagy bélfertőzésekre. Ezek a problémák különböző tünetekkel járhatnak, mint például a tollvesztés, a viszketés, a gyengeség vagy az emésztési zavarok.
 4. Stressz és zavarás: A széki lilek érzékenyek a stresszre és a zavarásra, amelyek gyengíthetik az immunrendszerüket, és növelhetik a betegség kockázatát. Például a fészkelőhelyük zavarása vagy az emberi beavatkozások a fészek közelében stresszt okozhatnak, amely hajlamosíthatja a madarakat más betegségekre vagy fertőzésekre.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a betegségek nem specifikusak a széki lilekre, és más madárfajokra is hatással lehetnek. A megelőzés és a megfelelő higiénia, például a tiszta víz és táplálék biztosítása, valamint az élőhelyvédelem fontos szerepet játszik a betegségek kockázatának csökkentésében és a madarak egészségének megőrzésében. Ha gyanús betegségtüneteket észlelünk a széki lileknél vagy más madaraknál, ajánlott szakértő állatorvosi tanácsot kérni.

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodásaLehetséges ellenfelei, ellenségei

A széki lile (Charadrius alexandrinus) természetes környezetében számos ellenféllel és ellenséggel találkozhat. Az alábbiakban néhány példa a lehetséges ellenfelekre és ellenségekre:

 1. Ragadozó madarak: Különböző ragadozó madarak, mint például a sólymok, héják vagy sirályok, lehetnek a széki lilek ellenfelei. Ezek a ragadozók megpróbálhatják elfogni vagy megtámadni a madarakat vagy fiókáikat.
 2. Kisebb ragadozók: Egyes kisebb ragadozók, például rókák, sakálok vagy kígyók, szintén veszélyt jelenthetnek a széki lilekre és fiókáikra. Ezek a ragadozók megpróbálhatják megragadni vagy elkapni a madarakat vagy fészkeiket.
 3. Madarak és vadludak: A széki lilek gyakran osztoznak az élőhelyeken más madárfajokkal, például sirályokkal, récékkel vagy más partimadarakkal. Az erőforrásokért, táplálékért vagy fészkelőhelyekért folyó versengés során előfordulhatnak konfliktusok.
 4. Emberi zavarás: Az emberi tevékenység és zavarás, például partépítés, strandlátogatás vagy mocsarak feltöltése is veszélyeztetheti a széki lileket. Az emberi jelenlét és zavarás megzavarhatja a fészkelést és táplálkozást, valamint növelheti a stresszt és a fertőzés kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy a széki lileknek is kifejlesztett védekezési mechanizmusai vannak, például a riasztóhívások és a csoportos védekezés, amelyek segíthetnek elrettenteni a potenciális ellenfeleket vagy ellenségeket. Az élőhelyvédelem, a természetvédelem és az emberi beavatkozás minimalizálása fontos szerepet játszik a széki lilek védelmében és fajfenntartásában.A széki lile (Charadrius alexandrinus) védettsége

A széki lile (Charadrius alexandrinus) a Convention on Migratory Species (CMS) (Vándorló Fajok Egyezménye) és az Európai Unió Madarak és Élőhelyeik Irányelve (Birds Directive) által védett fajok közé tartozik.

Az Európai Unió területén a széki lilek védelme a Birds Directive (2009/147/EC) alapján történik. Ez a jogszabály védelmet nyújt a vadon élő madaraknak és a fészkelőhelyeiknek, valamint a vonuló és telelő madaraknak. Az irányelv alapján a tagállamoknak kötelező intézkedéseket kell hozniuk a fajok védelme érdekében, beleértve a széki lileket is. Ez magában foglalja az életközösségeik, fészkelőhelyeik és vonulási területeik megőrzését, valamint a megfelelő védelmet a zavarás és a pusztítás ellen.

Az egyes országokban a széki lilek védelme további jogszabályokon keresztül történhet, amelyek az adott terület és ország saját jogrendszeréhez kapcsolódnak. Ezért a pontos védettségi szint és az alkalmazandó védelmi intézkedések országonként változhatnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az emberi tevékenység, például az élőhelyek elvesztése, a partvidékek átalakítása és a zavarás továbbra is jelentős veszélyt jelenthet a széki lilekre és más madárfajokra. Az élőhelyvédelem, a tudatosság növelése és a fenntartható gyakorlatok alkalmazása fontosak a széki lilek és más veszélyeztetett madárfajok védelmében.

Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma még nagy, de csökken. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján veszélyeztetett fajként szerepel.

Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 1 000 000 forint.Érdekességek róla

Itt van néhány érdekesség a széki lilekről (Charadrius alexandrinus):

 1. Közösségi fészkelés: A széki lilek hajlamosak közösségi fészkelésre, vagyis több pár fészkelhet egymás közelében. Ez a stratégia segít növelni a fészek védelmét a ragadozókkal szemben, és javítja a költeni kívánó párok esélyét a sikeres fészkelésre.
 2. Távolság- és vonulómadár: A széki lilek hosszú távú vándorok, akik hosszú távolságokat tesznek meg vonulásaik során. Európában és Észak-Amerikában fészkelnek, majd télen Dél-Európába, Afrikába vagy akár Dél-Amerikába vonulnak.
 3. Táplálkozási technika: A széki lilek a táplálék megszerzése érdekében gyakran futkároznak a part mentén. Ez a mozgásforma segíti őket abban, hogy megtalálják és megragadják a talajon mozgó rovarokat vagy a vízparton élő puhatestűeket.
 4. Fészek-imitáció: Amikor a széki lilek érzik, hogy veszély fenyegeti fészkeiket vagy fiókáikat, egy érdekes viselkedést mutatnak. A szülők elkezdik imitálni a sebesült madarat, a szárnyukat leeresztik, és sántítva futnak, hogy eltérítsék a ragadozó figyelmét.
 5. Populációváltozások: A széki lilek néhány régióban népességük számának növekedését vagy csökkenését tapasztalhatják. Például Európában a populációk száma több helyen is nőtt az elmúlt évtizedekben, míg más régiókban, például Észak-Amerikában, néhány populáció csökkenést mutat.
 6. Szociális monogámia: A széki lilek általában szociálisan monogámak, vagyis egy párral egész életük során maradnak. Az együttműködő szülői viselkedésben osztoznak, a fészeképítéstől a fiókák gondozásáig.

Ezek csak néhány érdekesség a széki lilekről. Ez a kis madár izgalmas viselkedéssel, vonulási képességgel és társas viszonyokkal rendelkezik, amelyek további kutatást és megfigyelést érdemelnek.A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangja

A széki lile (Charadrius alexandrinus) hangzása jellemző és könnyen felismerhető. A következőkben leírom a széki lile hangjait:

 1. Riasztóhívás: A széki lileknek jellegzetes és hangos riasztóhívásuk van, amit általában veszély vagy zavar esetén használnak. Ez a hang egy éles, kiemelkedő sípolás, amelyet gyakran ismételnek, és amely általában figyelmezteti a többi madarat a potenciális veszélyre.
 2. Hím hívása: A széki lilek hímjei udvarlási időszakban ismertetik magukat egy jellegzetes hívással, amelyet a párzási szezonban használnak. Ez a hang egyfajta csattanó, sivító hívás, amely hasonlít egy rövid és éles sípszóra.
 3. Fiatalok hangja: A széki lile fiókák általában rekedtesebb és kifejezéstelenebb hangokat adnak ki, amikor élelemért vagy figyelemért könyörögnek. Ezek a hangok folyamatosan változnak, amint a fiókák növekednek és fejlődnek.

Fontos megjegyezni, hogy a hangok hangosak és élesek lehetnek, és a madarak általában kommunikálnak egymással, figyelmeztetik a társaságukban lévőket vagy jeleznek veszélyt. A hangok azonban változhatnak az egyedek között és a környezeti körülményektől függően. A pontos hangok meghallgatásához és megértéséhez a valós idejű hangfelvételek vagy a széki lilek megfigyelése hasznos lehet.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/EVFVYRATSXMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A széki lile (Charadrius alexandrinus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.