A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) hangja

A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) hangja

Az erdő olyan, mint egy természetes koncertterem, ahol minden állat a saját egyedülálló hangjával járul hozzá a zenei palettához. És ebben az erdei zenekarban a közép fakopáncs különleges szólamot tölt be. De vajon milyen dallamokat hallhatunk tőle?

1. A Jellegzetes kopogás:
A legtöbben a közép fakopáncsot a fák kérgén lévő ritmikus kopogásáról ismerik fel. Ez a kopogás nem csak táplálékkeresésre szolgál, hanem területi jelzés vagy kommunikáció is lehet vele társaik felé.

2. Rövid ének:
A közép fakopáncs nemcsak kopog, hanem énekel is! Ezen madár hangja rövid, éles és gyakran ismétlődő, olyan, mint egy távoli, gyorsan ütött dob.

3. Riasztóhang:
Ha veszélyt érzékel, a közép fakopáncs egy rövid, éles „kik” vagy „kik-kik” hangot ad ki, hogy figyelmeztesse társait vagy a környezetében lévő más állatokat.

4. Párzásra csábító dal:
A párzási időszakban a hímek gyakran adnak ki vonzó hangokat, hogy felhívják a tojók figyelmét és bemutassák magukat a legjobb fényben.

Ha tehát legközelebb az erdőben járunk, és a madarak közötti koncertben a közép fakopáncs különleges dallamait halljuk, ne csak a hangjában gyönyörködjünk, hanem gondoljunk arra is, mennyi információt és érzelmet közvetít ez a kis madár a zenéjével. A természet valóban csodálatos, és a közép fakopáncs csak egy a sok csodálatos „zenészből”, akik minden nap énekelnek nekünk.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JXZFXAZWHY

A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) hangja
A közép fakopáncs (Dendrocoptes medius) hangjaMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate