A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) hangja

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) hangja

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) hangja egyedi és felismerhető jellemzője ennek a kis madárnak. Bár a hangjuk nem túl hangos vagy feltűnő, mégis különleges azok számára, akik meghallgatják.A Temminck-partfutó hangjai egy rövid, éles és gyors „kip” vagy „kip-kip” hang. Ez a hang gyakran ismétlődik egymás után, és a madarak közötti kommunikációban vagy a párzási időszakban hallható.

Ezen hangokat általában a fészkelőhelyeken, vonulás közben vagy táplálékot keresve lehet hallani. A Temminck-partfutók egyesülhetnek más partfutó fajokkal, így ezek a hangok hozzájárulnak a kommunikációhoz és az együttműködéshez a csoportban.

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii)
A Temminck-partfutó (Calidris temminckii)

Bár a Temminck-partfutó hang nem feltétlenül az egyik legfelismerhetőbb madárhangugyarban, mégis része a természet sokszínűségének és az élővilág varázslatának. Hallgatni ezeket a jellegzetes hangokat lehetővé teszi, hogy még közelebb kerüljünk ehhez a kis madárfajhoz és jobban megértsük viselkedésüket és életüket.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/OOECIWCSWV

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) hangja

A Temminck-partfutó hangja egyedi és felismerhető jellemzője ennek a kis madárnak. Nem túl hangos vagy feltűnő, mégis különleges hangzású, amely segít megkülönböztetni más partfutó fajoktól.

Mire hasonlít a hangja?

  • Éles „csipp-csipp” hang: Ez a leggyakoribb hangja, melyet riasztáskor, táplálkozás közben és repülés közben ad ki.
  • Gyors „csicsergés”: Izgalom vagy fenyegetés kifejezésére használja.
  • Lágy „fúró” hang: A nászjáték során hallható.

A hangjának jellegzetességei:

  • Magas hangfekvésű
  • Gyors és ismétlődő
  • Éles és tiszta

Hangkeltés mechanizmusa:

A Temminck-partfutó a légzsákjainak összehúzódásával és elernyesztésével kelti hangját. A hang a légcsőben lévő membránok rezgésén keresztül jön létre.

Hangszínek és jelentésük:

A hangszín alapján meg lehet különböztetni a Temminck-partfutó hangulatát és szándékát. A magasabb hangszínű hangok általában riadalmat vagy izgalmat jeleznek, míg az alacsonyabb hangszínű hangok nyugodtabb állapotot jeleznek.

Hangok és kontextus:

A Temminck-partfutók különböző hangokat használnak különböző helyzetekben. A fent említett „csipp-csipp” hangon kívül más hangokat is adnak ki, például:

  • Territórium jelzésére: Mélyebb hangú „kru-kru” hangot adnak ki.
  • Fiókák hívására: Lágy „psii” hangot adnak ki.
  • Riasztás: Éles „gyík-gyík” hangot adnak ki.

Hangok változása:

A Temminck-partfutók hangjai az évszaktól és a helytől függően változhatnak. A nászjáték során például bonyolultabb énekeket adnak ki, mint a téli hónapokban. Ezenkívül a városi területeken élő madarak hangjai eltérhetnek a vidéki területeken élő társaik hangjától, valószínűleg a zajszennyezés hatására.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A Temminck-partfutó (Calidris temminckii) hangok