Az alka hangja (Alca torda) 

Az alka (Alca torda) megjelenése, életmódja, szaporodása

 Az alka (Alca torda) hangja

Az alka (Alca torda) hangja ismerős lehet sok tengerparti látogatónak, és bár ezek a madarak nem a legkifejezőbb énekesek, hangjaiknak is vannak sajátos jellemzőik. Nézzük meg, milyenek az alkák hangjai és mit üzennek ezek a hangok!

Az alka hangjai általában rekedtek és mély hangúak. Leggyakrabban hallható hangjuk a „kor, kor” vagy „kurr” hang, amelyet rövid, mélyen zengő hangok jellemzenek. Ezek a hangok általában a kolóniájukban vagy a költési területükön hallhatók, ahol kommunikálnak a párjukkal és a többi alkával.

A hangkeltés mechanizmusa az alkáknál hasonló más madarakhoz. A hangszínek és a jelentésük viszonylag egyszerűek, és főként a társas kommunikációt szolgálják. Például a hímek és nőstények közötti párzási időszakban a hangok segíthetnek a partner kiválasztásában és az együttműködésben.

Az alkák hangjai a kontextustól függően változhatnak. Például a költési időszakban a hímek és nőstények közötti hangok között párzásra és partnerkeresésre utaló jelek lehetnek. Az étkezés közben vagy a táplálék megtalálásakor az alkák csendesek maradhatnak, mivel nem akarnak elárulni a zsákmányuknak a jelenlétüket.

Az alkák hangjai alapvetően a társas kommunikáció eszközei, és bár nem kifejezősek, mégis fontos szerepet játszanak az alkák életében. Ezek a hangok segítik az alkákat az együttműködésben, a párválasztásban és a költési tevékenységek során. Amikor közel járunk ezekhez a madarakhoz a parton, érdemes figyelnünk ezeket a sajátos hangokat, amelyek a tengeri madarak világának részét képezik.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/UWFNNKHNAE

Az alka hangja (Alca torda) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az alka hangja (Alca torda) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az alka hangja (Alca torda)

Az alka hangja rekedt és mély hangú, leginkább a „korr-korr” vagy „kurr-kurr” hangzáshoz hasonlítható. Rövid, mélyen zengő hangokból áll, melyeket a madarak a kolóniákban, a költési területen, táplálkozás közben, vagy akár veszély esetén is hallatnak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Rekedt és mély: Az alka hangját a légzsákok rezonanciája adja, melyek a légcső mellett helyezkednek el. Ezek a légzsákok erősítik a hangot, és adják meg a jellegzetes rekedt hangzást.
 • Rövid és ismétlődő: Az alka hangjai általában rövidek és ismétlődőek, „korr-korr” vagy „kurr-kurr” sorozatokban hallhatók.
 • Hangmagasság: Az alka hangjai változó hangmagasságúak lehetnek, a mély morgástól a magasabb trilláig.
 • Hangerő: Az alka hangjai meglehetősen hangosak lehetnek, akár 100 méter távolságból is hallhatók.

Hangkeltés mechanizmusa:

Az alka hangját a légzsákok rezonanciája és a légcső izmainak összehúzódása hozza létre. A madár belélegzi a levegőt, majd a légzsákokba préseli. A légzsákokból a levegő a légcsövön át távozik, miközben az izmok összehúzódnak és rezegnek, ezáltal létrehozva a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

Az alka hangszínei változatosak lehetnek, és különböző jelentéseket hordozhatnak. Néhány példa:

 • Magas trilla: Ez a hang általában pártkereséskor vagy agresszív helyzetekben hallható.
 • Mély morgás: Ezt a hangot a madarak gyakran a fiókák hívására vagy a területük védelmére használják.
 • Kurrogás: A kurrogás a leggyakoribb alkahang, és a madarak közötti általános kommunikációra használják.

Hangok és kontextus:

Az alka hangjai az adott helyzettől függően változnak. A kolóniákban a madarak gyakrabban hallatnak kurrogó hangokat, míg táplálkozás közben inkább csendesek. Veszély esetén az alkák magas trillákat vagy riasztó hangokat adhatnak ki.

Hangok változása:

Az alka hangjai az idő múlásával változhatnak. A madarak hangja finomodik a korral, és az egyedek hangjai is különbözhetnek egymástól. Ezenkívül a környezeti tényezők, mint például a zajszennyezés, befolyásolhatják az alkák hangadását.

Az alka hangjai fontos szerepet játszanak a madarak kommunikációjában és viselkedésében. A hangok segítségével a madarak megtalálják a párjukat, megvédik a területüket, és felnevelik a fiókáikat.Érdekességek róla

Az alka (Alca torda) egy különleges és érdekes tengeri madár, és sok izgalmas tényt ismerünk róla, amelyek még inkább fokozzák a varázsát. Lássuk, milyen érdekességek rejlenek az alkák világában!

 1. Táplálkozási képesség: Az alkák kiválóan alkalmazkodtak a víz alatti vadászathoz. Kiváló úszók és búvárok, és képesek mélyen a víz alá is merülni a zsákmány után kutatva. Szárnyuk lapos és hosszú, ami segíti őket a gyors úszásban és a víz alatti mozgásban.
 2. Hűvös élőhely: Az alkák a hideg és mérsékelt éghajlatokat kedvelik, és az Északi-Atlanti-óceán partjain találhatók meg leginkább. Érdekes módon hosszú éveket töltenek a tengeren, csak a költési időszakban térnek vissza a partokra.
 3. Hangok és kommunikáció: Az alkák hangjai rekedtek és mély hangúak, és főként a társas kommunikációhoz használják őket. A költési időszakban a párzásra és a partnerkeresésre utaló hangokat is kiadhatnak.
 4. Védett fajok: Az alkák védett állatokként szerepelnek számos ország törvényeiben, és szigorú szabályok vonatkoznak rájuk, különösen a költési időszakban, hogy megvédjék őket a zavarástól.
 5. Az emberi veszélyek: Az alkák számára az olajszennyezés és a halászhálók veszélyt jelenthetnek. Az olajszivárgások a tengeri élőhelyüket szennyezhetik, és a halászhálókba való beleakadás komoly problémát okozhat számukra.

Az alkák tehát érdekes és lenyűgöző madarak, amelyek alkalmazkodtak a tengeri élethez és a hűvös környezethez. Természetvédelmi intézkedések szükségesek annak érdekében, hogy megőrizzük és megvédjük ezeket a különleges madarakat és az élőhelyüket az eljövendő generációk számára.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate