A réti fülesbagoly hangja (Asio flammeus) 

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A réti fülesbagoly (Asio flammeus) hangja

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) hangja igazi különlegesség, ami még tovább fokozza ennek a madárnak a varázsát. Bár nem olyan ismert vagy hangsúlyos, mint például a fülemüle vagy a kakukk, a fülesbagoly hangjai egyedi és felismerhetőek.

A Réti Fülesbagoly, vagy Réti Bagoly, hangjai számos szempontból érdekesek és különlegesek. Most tekintsünk közelebbről rájuk, és ismerkedjünk meg ezen madárfaj hangjának jellegzetességeivel és kommunikációjának fontosságával.

Hangjának jellegzetességei: A Réti Fülesbagoly egy olyan madárfaj, amelynek hangjai könnyen felismerhetőek és egyedülállóak. Az egyik legjellegzetesebb hangjuk egy hosszú és reszelős „huuuu-huuuu-huuuu” vagy „hó-ó-ó-ó” fütyülő hang. Ez a hívóhang, amelyet gyakran az éjszakai órákban hallani, segíti a baglyoknak az egymás közötti kommunikációt és a párkeresést.

Hangkeltés mechanizmusa: A Réti Fülesbagoly hangját a tüdőjében és a légutakban található izmok és membránok működtetik. A baglyok két különálló hangot is képesek létrehozni, amelyeket egyszerre használnak, hogy a hívóhangjuk gazdagabbá váljon.

Hangszínek és jelentésük: A Réti Fülesbagoly hangjának színe és jelentése fontos a faj közötti kommunikációban. A hosszú, mély hívóhangok általában a hímek közötti rivalizálást és a párkeresést jelzik. A párosodás szezonjában a hímek igyekeznek megtalálni és vonzani a tojókat a hívóhangjukkal.

Hangok és kontextus: Az éjszakai hívóhangok között a Réti Fülesbagoly hangja az egyik legjellemzőbb. Ezeket a hívóhangokat általában éjszaka hallani, amikor a baglyok vadásznak és kommunikálnak egymással. A hívóhangok segítik a baglyokat abban, hogy megtalálják egymást az éjszakában, és megosszák a területüket.

Hangok változása: A Réti Fülesbagoly hangjai változhatnak az év során, különösen a párosodási szezonban. A hímek ilyenkor gyakran erőteljesebb és hosszabb hívóhangokat adnak ki, amelyekkel felhívják a tojók figyelmét. Az időjárás és más tényezők is befolyásolhatják a hangok hangerejét és tartamát.

Az éjszakai hangok és kommunikáció fontos szerepet játszanak a Réti Fülesbagoly életében. Ezek a hangok nemcsak a párosodási és területi védekezési szokásokat tükrözik, hanem segítik is a baglyokat abban, hogy sikeresen vadásszanak és szaporodjanak. A hangok és a baglyok viselkedése együttesen részei ennek a különleges madárfajnak, amely hozzájárul a természet sokszínűségéhez és a vadon élő élet csodájához.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/MMEJYLOPDO

A réti fülesbagoly hangja (Asio flammeus) 
A réti fülesbagoly hangja (Asio flammeus)

A réti fülesbagoly hangja (Asio flammeus)

A réti fülesbagoly hangja igazi különlegesség, ami még tovább fokozza ennek a madárnak a varázsát. Bár nem olyan ismert vagy hangsúlyos, mint például a fülemüle vagy a kakukk, a fülesbagoly hangjai egyedi és felismerhetőek.

Hangja mire hasonlít:

 • A legjellegzetesebb hangja egy hosszú és reszelős „huuuu-huuuu-huuuu” vagy „hó-ó-ó-ó” fütyülő hang, amit gyakran hívóhangnak neveznek. Ez a hang hallható leginkább az éjszakai órákban, és a baglyok egymás közötti kommunikációját, a párkeresést szolgálja.
 • Ezen kívül hallhatunk tőlük rövid, ugatásszerű hangokat is, melyeket riadalom vagy izgalom esetén adnak ki.
 • A fiókák halk sípoló hanggal hívják magukra a szülők figyelmét.

Hangjának jellegzetességei:

 • A réti fülesbagoly hangja mélyebb és rezelősebb, mint a többi bagolyfaj hangja.
 • A hívóhangja 2-5 másodperc hosszú is lehet, és a hím hangja általában magasabb hangszínű, mint a tojóé.
 • A baglyok képesek két különálló hangot is egyszerre kiadni, ami még gazdagabbá teszi a kommunikációjukat.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A réti fülesbagoly hangját a tüdőjében és a légutakban található izmok és membránok működtetik.
 • A hangszínt a légzsákok mérete és alakja, valamint a gégéjükben lévő porcgyűrűk állítják be.

Hangszínek és jelentésük:

 • A hosszú, mély hívóhangok általában a hímek közötti rivalizálást és a párkeresést jelzik.
 • A párosodási szezonban a hímek igyekeznek megtalálni és vonzani a tojókat a hívóhangjukkal.
 • A rövid, ugatásszerű hangok riadalmat vagy izgalmat jeleznek.
 • A fiókák sípoló hangja a szülők figyelmét kéri.

Hangok és kontextus:

 • A réti fülesbagoly hangjait leginkább az éjszakai órákban hallhatjuk, amikor aktívak.
 • A hívóhangokat a territórium védelmére, a párkeresésre és a fiókák nevelésére is használják.
 • A rövid, ugatásszerű hangokat veszély esetén adják ki, hogy elriasszák a ragadozókat.
 • A fiókák sípoló hangja a szülők számárajelzi, hogy éhesek vagy segítségre van szükségük.

Hangok változása:

 • A réti fülesbagoly hangjai a hangulatuktól, a helyzettől és a környezetüktől függően változhatnak.
 • Például a riadalom esetén adott hangok magasabbak és élesebbek lehetnek, mint a hívóhangok.
 • A fiókák hangja is változik, ahogy fejlődnek és egyre önállóbbak lesznek.

A réti fülesbagoly hangja egy lenyűgöző és egyedi jelenség, ami betekintést enged ebbe a titokzatos éjszakai ragadozó életébe. A hangok tanulmányozásával jobban megérthetjük a viselkedésüket, a kommunikációjukat és a környezetükkel való kapcsolatukat.Érdekességek róla

A réti fülesbagoly (Asio flammeus) egy rendkívül érdekes madárfaj, amely számos érdekességgel szolgál a madarak és a természet kedvelői számára. Ismerjük meg néhány érdekességét e különleges madárrel!

 1. Hallás és látás mestere: A réti fülesbagoly híres kiváló hallásáról és látásáról. A nagy fülszerű tollai segítik a hangok irányának meghatározásában, és a kiváló látásuk lehetővé teszi számukra, hogy a sötétben is megtalálják prédáikat.
 2. Vándormadarak: A réti fülesbagolyk gyakran hosszú távolságokat tesznek meg az évszakok változásával. Az északi területeken fészkelő madarak télen délebbre vonulnak, hogy melegebb környezetben találjanak táplálékot.
 3. Hangos hívások: A réti fülesbagoly hívása egyedi és könnyen felismerhető. Hangja hasonlít egy hosszú, rekedt „huhu-huhu” vagy „húúúúú” hangra, ami az éjszakai tájat megtölti egy sajátos hangulattal.
 4. Éjszakai vadászok: Mint az éjszakai ragadozók, a réti fülesbagolyk éjszaka vadásznak. Rágcsálókat, kismadarakat és rovarokat számolnak fel, miközben halkan repülnek a sötétben.
 5. Kiváló repülőmesterek: A fülesbagolyk halk repülése lehetővé teszi, hogy hirtelen és csendesen támadjanak prédáikra. Puha szárnyaik segítenek abban, hogy a csendes repülést elérjék.
 6. Élettartam: A réti fülesbagolyk hosszú életűek lehetnek, általában 10-15 évig élnek megfelelő körülmények között.
 7. Részesei a természetvédelemnek: A réti fülesbagolyk fontos részei a természetvédelemnek, és a tudományos kutatás és a tudatosság növelése segíthet az ő élőhelyeik és populációik megőrzésében.

A réti fülesbagoly tehát valóban egy különleges madár, amely számos sajátos tulajdonsággal és viselkedéssel rendelkezik. Közeli megfigyelése és védelme hozzájárul ahhoz, hogy még sokáig csodálhassuk és élvezhessük jelenlétüket a természetben.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate