A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, jellemzői

A hamvas küllő, más néven szürke küllő (Picus canus), Európában őshonos madárfaj, mely csodálatos megjelenésével és jellegzetes viselkedésével számos természetkedvelő figyelmét lekötötte már. Bemutatjuk a hamvas küllő jellemzőit, méretét, súlyát, színét és várható élettartamát.

A hamvas küllő a közepes méretű fajok közé tartozik, testhossza átlagosan 30-33 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig mintegy 40-44 centiméter lehet. A nemi dimorfizmus (nemi különbségek) a fajnál nem jellemző, így hím és tojó küllők külseje hasonló.

A hamvas küllő tollazata a nevével ellentétben nem kizárólag szürke, hanem számos árnyalatban pompázik. A test felső része szürkésbarna vagy hamvasbarna lehet, amelyet fehér, fekete és fekete pettyek szépen díszítenek. A hasa pedig általában fehér vagy világosszürke. A hímek és tojók tollazata hasonló, de a hímek tollazata lehet néhány árnyalattal élénkebb.

A hamvas küllő súlya általában 80-150 gramm között mozog, de az egyedek közötti változékonyság miatt ennél kissé nagyobb vagy kisebb súlyú madarak is előfordulhatnak.

A hamvas küllő várható élettartama általában 5-10 év között van, de egyes egyedek akár 15 évig is elélhetnek a megfelelő körülmények között. Az élettartamot befolyásolhatja több tényező, mint például a táplálékhoz való hozzáférés, a ragadozók jelenléte és az éghajlati viszonyok.

A hamvas küllő az erdőkben és ligetes területeken található meg leggyakrabban, ahol előszeretettel lakik fásszárúak törzsében kialakított üregekben. Ezeket a fészeküregeket a küllők maguk faragják ki a puha fába, hogy ott fészekrakással és fiókaneveléssel foglalkozhassanak.

A hamvas küllő jellegzetes hangja egy hosszú, risztikáló, hengeres dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr… hang. Ezt a hangot gyakran hallhatjuk erdei séták során.

Összességében a hamvas küllő egy igazán különleges madárfaj, amely lenyűgöző megjelenése és fészeképítő képességei miatt figyelemre méltó. Tartsunk örömüket a természetben, és megőrizzük élőhelyeiket, hogy továbbra is gyönyörködhessünk látványukban és énekükben.

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Fotó:

Készítette: Flickr user arudhio. – Flickr here, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=202403A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) elterjedése, előfordulása

A hamvas küllő, más néven szürke küllő (Picus canus), egy Európában őshonos madárfaj, amely lenyűgöző megjelenésével és jellegzetes viselkedésével kiérdemelte a természetkedvelők figyelmét.

A hamvas küllő egy széles körben elterjedt faj, amely megtalálható Európa különböző területein. Hazánkban is előfordul, és szerencsére elég gyakori madárfajnak számít. Az erdős területek és ligetes régiók a legkedveltebb élőhelyei, ahol fásszárúak törzsében található üregekben kialakított fészkeit építi.

Európában a hamvas küllő előfordulása széles körű, és a kontinens számos részén megtalálható. Észak-Norvégiától és Svédországtól kezdve délre, egészen Írországig, Franciaországig és Olaszországig terjed. Keleten pedig Oroszország különböző régióiban is előfordul. Az egyedszám és az előfordulási sűrűség változhat az egyes területeken, de általában a faj stabil populációval rendelkezik.

Fontos megjegyezni, hogy a hamvas küllő olyan erdei területeken érzi magát otthonosan, ahol elegendő mennyiségű élelem és alkalmas fészkelőhely áll rendelkezésre. Az erdőkben és ligetekben található faállomány, ahol kihagyott fák, rothadó fatörzsek és ágak találhatók, ideális környezetet biztosítanak számukra. Emellett gyakran megtalálhatóak városi parkokban és kertekben is, ahol van elegendő fák és zöldterület.

A hamvas küllő egy olyan madárfaj, amely képes alkalmazkodni a különböző élőhelyekhez, amennyiben megfelelő táplálékforrások és fészkelőhelyek állnak rendelkezésre. Tartsunk gondot a természeti környezetünkre, hogy ezek a gyönyörű madarak továbbra is boldogan élhessenek közöttünk, és megőrizhessük a természeti sokféleségünket.Rendszertani besorolása

hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

Ismertebb alfajai

 • Picus canus canus Gmelin, 1788
 • Picus canus hessei
 • Picus canus jessoensis
 • Picus canus kogo
 • Picus canus robinsoni
 • Picus canus sanguiniceps
 • Picus canus sobrinus
 • Picus canus sordidior
 • Picus canus tancoloA hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) életmódja

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) érdekes életmóddal rendelkező madárfaj, melynek viselkedése és szokásai számos természetkedvelő figyelmét felkeltették.

A hamvas küllő jellemzően erdei és ligetes területeken található meg, ahol gazdag faállomány és fészkelésre alkalmas üregek állnak rendelkezésre. Ez a madárfaj főként rovarokkal táplálkozik, így különleges módszereket alkalmaz az étkezés során. A leggyakoribb táplálékforrásai közé tartoznak a hangyák, rovarlárvák, pókok és egyéb apró rovarok. A hamvas küllő hosszú, nyelvét henger alakúra alakította, amely segítségével kinyújtható, és könnyedén kinyomkodja a rovarokat a fa kérgéből vagy a repedésekből.

Fészkelési szokásai különösen érdekesek. A hamvas küllő a puha fába faragja fészkeit, előszeretettel használva kihagyott fa üregeket vagy kisebb repedéseket. A hímek és tojók közösen dolgoznak a fészek megépítésén, faragnak egy bejáratot, majd a fészeküreg mélyére tojókát raknak. A tojók 4-7 tojást raknak le, amiket mindkét szülő madár körülbelül 16-18 napig kotlik. A fiókák kikelése után további 20-25 napig maradnak a fészekben, míg a szülők etetik őket és gondozzák.

Érdekes megfigyelni, ahogy a hamvas küllők a fák törzsén vagy ágain ügyesen mászkálnak, miközben élelem után kutatnak vagy fészkelőhelyet keresnek. Gyakran látni őket, ahogy a fa törzséhez simulva másznak felfelé, segítve magukat a hosszú, erős karmaikkal.

Összességében a hamvas küllő egy rendkívül érdekes madárfaj, amelynek életmódja és szokásai sok tekintetben lenyűgözőek. Figyeljünk oda rájuk, tartsuk tiszteletben élőhelyeiket, és élvezzük a természetben való találkozást velük.

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása
Fotó: Készítette: Dion Art – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=120207320A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) táplálkozása

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) különleges táplálkozási szokásokkal rendelkező madárfaj, amelynek étrendje főként rovarokra és más apró állatokra épül.

A hamvas küllő egy igazi rovarok specialistája, és a fák kérgében, repedéseiben és ágain élő rovarokat vadássza. A leggyakoribb táplálékforrásai közé tartoznak a hangyák, rovarlárvák, pókok és más apró rovarok, amelyek bőven megtalálhatók az erdőkben és ligetes területeken. Ezeket a rovarokat a küllő hosszú és tapadós nyelvével szedi össze. A nyelv kihúzható és henger alakúra formálható, így könnyedén elérheti a mélyebb repedéseket vagy üregeket, ahol az élelem megbújhat.

A hamvas küllő táplálkozása során nagy precizitással végzi a rovarvadászatot. Ahogy az ágakon és fák törzsén mászik, figyelmesen figyeli a mozgást, és amint észlel egy rovart, gyorsan lecsap rá. A hosszú és erős csőre segítségével feltöri a rovarok védőburkát vagy a fa kérgét, majd a hosszú nyelvével kinyomkodja őket és fogyasztja.

A hamvas küllők kiválóan alkalmazkodtak táplálkozási környezetükhöz, és képesek a rovarokhoz való hozzáférést megszerezni még a legnehezebben megközelíthető helyeken is. A faállomány gazdagsága és változatossága kulcsfontosságú a táplálkozásuk szempontjából, mivel minél több repedés, üreg és rovarlakóhely áll rendelkezésre, annál gazdagabb az ételkínálat.

Fontos megjegyezni, hogy a hamvas küllő nemcsak rovarokkal táplálkozik, hanem néha előfordul, hogy bogyókat, magvakat vagy gyümölcsöket is fogyaszt. Ezek azonban kevésbé jellemzőek és kiegészítik a fő rovarokra épülő étrendjüket.

A hamvas küllők különleges táplálkozási stratégiája és specializációja segít fenntartani az erdők ökológiai egyensúlyát, és hozzájárul a rovarpopulációk kontrollálásához. A természetben való jelenlétük inspiráló és lenyűgöző, érdemes tehát megfigyelni és értékelni a munkájukat, ahogy sikeresen vadásszák le zsákmányukat a fák lombjai között.Fészkelőhelye, szaporodása

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) izgalmas fészkelési szokásokkal rendelkező madárfaj, amelynek különleges módja van a fészkelőhelyek kialakítására és a szaporodásra.

A hamvas küllő főként erdős területeken és ligetekben fészkel, ahol elég faállomány és megfelelő üregek állnak rendelkezésre. A faj előszeretettel választ ki olyan fákat, amelyekben már kész üregek találhatók, vagy olyan fákat, amelyekben maguk faragják ki fészkeiket. Gyakran használnak kihagyott üregeket, amelyeket más madarak vagy természeti folyamatok hoztak létre.

A hamvas küllők párosan fészkelnek, és a fészkelési folyamatban mindkét szülő madár részt vesz. Először együtt dolgoznak a fészeküreg kiválasztásán, majd a faragásban. Az üreg kiválasztása után a hím elkezdi a fészekkamra kialakítását, míg a tojó a tojásrakáshoz alkalmas helyet keres a fészekben.

A hamvas küllő tojásait általában a fészeküreg mélyén helyezi el. A tojók 4-7 tojást raknak le, és mindkét szülő madár a költési feladatban részt vesz. A kotlás általában 16-18 napig tart, míg a tojók a tojásokat melegítik. Ez idő alatt a szülők gondosan vigyáznak a tojásokra, és biztosítják a megfelelő hőmérsékletet.

Miután a fiókák kikelnek, a szülők továbbra is aktívan gondoskodnak róluk. Az első időszakban a fiatalok a fészekben maradnak, míg a szülők táplálékkal látják el őket. Ezután kezdik fokozatosan felfedezni a külvilágot, és megtanulnak repülni.

A hamvas küllők szaporodási időszaka általában tavasszal kezdődik. Az előkészületektől a fiókák önállóvá válásáig a szülők szorgalmasan dolgoznak az utódok felnevelésén. Ez a faj elkötelezett a fiókái iránt, és keményen dolgozik azért, hogy biztosítsa túlélésüket és fejlődésüket.

Figyelemre méltó megfigyelni és tanulmányozni a hamvas küllő fészkelési szokásait és szaporodási viselkedését. Ezek a madarak jelentős szerepet játszanak az erdők ökológiai rendszerében, és fontosak a biodiverzitás fenntartása szempontjából. Tartsunk gondot élőhelyükre, hogy továbbra is megfigyelhessük és élvezhessük a hamvas küllők csodálatos szaporodási viselkedését.Ismertebb betegségei

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) egy őshonos madárfaj, amelynek betegségei ismertek és befolyásolhatják populációját. Bár ezek a betegségek nem minden esetben jelentenek veszélyt, fontos figyelemmel kísérni és megérteni őket.

Egyike a legjelentősebb betegségeknek a madarak között az ornithosis vagy Chlamydia-fertőzés, melyet a Chlamydia psittaci nevű baktérium okoz. Ez a betegség más madarakon kívül emberekre is veszélyes lehet. A fertőzött madarak hosszabb időn keresztül hordozhatják a baktériumot, amely légzőszervi problémákat, lázat és egyéb tüneteket okozhat. A betegség kezelése antibiotikumokkal történhet, és fontos az érintkezés minimalizálása a fertőzött madarakkal.

Egy másik, gyakori betegség a hamvas küllők között a tollatlanodás (feather loss) vagy tolltörékenység szindróma. Ez a jelenség a tollak deformációját, károsodását és elvesztését eredményezi, ami súlyos következményekkel járhat a madarak számára. A tolltörékenység számos kiváltó okra vezethető vissza, mint például táplálkozási hiányosságok vagy vírusfertőzések. Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend, valamint a megfelelő higiéniai körülmények fontosak a tollak egészségének megőrzésében.

A madarak között előforduló egyéb betegségek közé tartozik a madárinfluenza is, amelyet különböző vírustörzsek okozhatnak. A madárinfluenza komoly veszélyt jelent mind a madarakra, mind az emberi egészségre. A vírusok gyakran vadmadarakon keresztül terjednek és átterjedhetnek a háziszárnyasokra is. Az érintett madaraknál légzőszervi tünetek, láz, gyengeség és akár elhullás is jelentkezhet. A madárinfluenza kezelése és megelőzése szigorú járványvédelmi intézkedéseket igényel, például karantént, fertőtlenítést és esetleges vakcinázást.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a betegségek nem minden hamvas küllőt érintenek, és a természetben élő madarak általában jól alkalmazkodnak a környezeti kihívásokhoz. Azonban figyelemmel kell kísérni a betegségek előfordulását, és szükség esetén megfelelő intézkedéseket kell tenni a megelőzés és az egészség megőrzése érdekében.

A hamvas küllők csodálatos madarak, amelyek hozzájárulnak a természeti sokféleségünkhöz. Tartsunk gondot rájuk és más madárfajokra, és figyeljünk a betegségek megelőzésére, hogy élvezhessük a természet ezen csodálatos teremtményeinek jelenlétét.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) természetes környezetében számos ellenféllel és ellenséggel találkozhat. Ezek az interakciók jelentős hatással lehetnek a madár életére és túlélésére.

Az egyik legfőbb ellenfél a hamvas küllő számára más ragadozó madarak, például a kánya vagy a sólyom lehetnek. Ezek a ragadozók szívesen támadnak a hamvas küllőkre, különösen, amikor a madár a fák törzsén vagy ágain mozog, vagy éppen fészket épít. A ragadozókra való fokozott figyelem és az elbújásra alkalmas helyek felkeresése segíthet a küllőknek védekezni ezekkel a fenyegetésekkel szemben.

Emellett a fészkelő hamvas küllők szembesülhetnek tojások vagy fiókák lopásával más madarak, például varjak vagy seregélyek által. Ezek a ragadozók gyakran érdeklődnek a fészkek iránt, és megpróbálják ellopni az ott lévő tojásokat vagy fiókákat. A szülőknek figyelniük kell a fészket, és megfelelő védelmet kell nyújtaniuk a költési időszak alatt.

Az emberi tevékenység is jelentős fenyegetést jelenthet a hamvas küllők számára. Az élőhelyek elvesztése vagy módosítása az erdőirtás, az urbanizáció vagy az erdők és ligetek megzavarása következtében jelentős kihívásokat jelenthet a faj számára. Az emberi tevékenység eredményeként a fészkelési lehetőségek csökkenhetnek, a táplálékforrások elvékonyodhatnak, vagy a madaraknak zavarosabbá válhat a környezetük. Fontos tehát, hogy a természeti területeket óvjuk és megőrizzük, hogy a hamvas küllők és más madarak továbbra is élvezhessék természetes élőhelyeiket.

Az ellenségek és ellenfelek jelenléte természetes része a hamvas küllők életének, és alkalmazkodniuk kell ezekhez a körülményekhez. Az ellenféllel szembeni óvatosság, a védekezési stratégiák kifejlesztése és a megfelelő élőhelyek megtartása mind segíthetnek a fajnak megbirkózni a kihívásokkal és fenntartani populációjukat.

A hamvas küllők egyedülálló és csodálatos madarak, amelyek értékes szerepet játszanak a természeti környezetben. Tartsunk gondot rájuk és más madarakra, és segítsünk megőrizni élőhelyeiket, hogy továbbra is élvezhessük jelenlétüket és hozzájárulásukat a természet sokféleségéhez.A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) védettsége

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) védett madárfaj, amelyet számos nemzetközi és helyi szabályozás védelmez. Az ilyen védettség célja, hogy megőrizzék és megóvják ezeket a különleges madarakat, valamint élőhelyeiket.

A hamvas küllő számos nemzetközi egyezmény és jogi keretrendszer alapján védett madárfajnak számít. Az egyik ilyen fontos nemzetközi egyezmény a Bonni Egyezmény, amelynek célja az európai madarak védelme és az élőhelyeik megőrzése. A hamvas küllő a Bonni Egyezmény értelmében különleges védelmet élvez, és azon fajok közé tartozik, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítani.

Az Európai Unióban a hamvas küllő a Madárvédelmi Irányelv (Birds Directive) hatálya alá tartozik. Ez az irányelv a madarak védelmét és a velük kapcsolatos élőhelyek megőrzését célozza, és az EU tagállamoknak kötelezettséget ír elő a fajok védelme és az élőhelyeik fenntartása tekintetében. A hamvas küllő védelme és kezelése ezen irányelv alapján történik az európai országokban.

Hazánkban a hamvas küllő védettségét a 1996. évi LVII. törvény, azaz a természetvédelemről szóló törvény határozza meg. A törvény számos madárfajt, köztük a hamvas küllőt is védett fajnak nyilvánít, ami védelmüket és megőrzésüket szolgálja. Az egyéni madarakat nem lehet elkapni, megölni, megsérteni vagy zavarni a fészkelési és szaporodási időszakban.

Hazánkban védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint. Európában csökkenő állományú fajként tartják nyilván.

A hamvas küllők és élőhelyeik védelme tehát nemzetközi és helyi szinten is elismerést nyert. Ez az elismerés kulcsfontosságú a faj túlélésének és hosszú távú fenntarthatóságának szempontjából. Az embereknek is fontos szerepük van abban, hogy tiszteletben tartsák a védettségi szabályokat, és segítsék a hamvas küllők és más madarak védelmét.

A hamvas küllők olyan különleges madarak, amelyek értékes részei a természeti sokféleségünknek. Folytassuk az erőfeszítéseket annak érdekében, hogy megóvjuk és megőrizzük őket, és hagyjuk, hogy továbbra is szépségük és különlegességük gazdagítsa a természetet.Érdekességek róla

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) izgalmas madárfaj, amely számos érdekességgel rendelkezik. Ebben a cikkben bemutatunk néhány érdekességet a hamvas küllőkről, amelyek segítenek jobban megismerni ezt a varázslatos madarat.

 1. Megjelenés: A hamvas küllő jellegzetes megjelenéssel rendelkezik. Testmérete átlagosan 25-30 cm, szárnyfesztávolsága pedig körülbelül 38-44 cm. Felső teste hamvas szürke, hasa fehér, hátán pedig feltűnő fehér pettyek találhatók. A hímeknek a fején egy vörhenyes-pirosas sapka díszlik, míg a tojóknak ez a terület egyszerűen szürke.
 2. Hangok: A hamvas küllők híresek különleges hangjukról. A hímek hosszú, risztikáló hangot adnak ki, amely hasonló a „dürr-dürr-dürr-dürr-dürr” hangzáshoz. Ezt a hangot a hímek leggyakrabban hallatják territoriális védekezés közben vagy párkeresés során.
 3. Táplálkozás: A hamvas küllők főleg rovarokkal táplálkoznak. A fák kérgében és repedéseiben vadásznak, ahol rovarok, például hangyák, rovarlárvák és pókok rejtőzhetnek. A hamvas küllőnek hosszú, tapadós nyelve van, amellyel könnyedén kinyomkodja a rovarokat a rejtekhelyükből.
 4. Fészkelés: A hamvas küllők faragott fészkükben fészkelnek, amelyeket fásszárúak törzsébe készítenek. Előszeretettel választanak olyan fákat, amelyekben már kialakult üregek vannak, vagy akár saját üreget is faragnak. A hímek és tojók közösen dolgoznak a fészkelési folyamatban, és gondosan vigyáznak a fiókákra.
 5. Élőhely és elterjedés: A hamvas küllők erdős területeken, ligetekben és városi parkokban találhatók. Európa számos részén megtalálhatók, Észak-Norvégiától délre, egészen Írországig, Franciaországig és Olaszországig. Hazánkban is előfordulnak, és szerencsére viszonylag gyakoriak.

A hamvas küllők izgalmas és varázslatos madarak, amelyek megörvendeztetik a természetkedvelőket. Érdemes megfigyelni őket az erdőben vagy a kertben, amint ügyesen mászkálnak a fák ágain, és vadásznak rovarokra. Tartsunk gondot rájuk és élőhelyeikre, hogy továbbra is csodálhassuk ezeket a különleges teremtményeket, akik színessé teszik a természetet.A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) hangja

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) rendkívül jellegzetes hangjáról ismert madárfaj. Ebben a cikkben bemutatjuk a hamvas küllő hangját, amely különleges és könnyen felismerhető.

A hamvas küllő hangja egy hosszú és karakteres risztikáló hang, amely hasonló a „dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr-dürr” hangzáshoz. Ez a hang különösen a hímeknél gyakori, amikor territoriális védekezést végeznek vagy párkeresésre törekednek.

Amikor a hímek hangot adnak ki, ez egyfajta kommunikációs jelzés más küllők és madarak felé, hogy megmutassák a területüket vagy a párzási szándékukat. A hang jellemzően hosszan tart, ismétlődő sorozatokban hallható, és messzire is elhallatszik.

A hamvas küllő hangját gyakran az erdőkben és ligetes területeken lehet hallani, ahol ezek a madarak élnek és fészkelnek. Ez a jellegzetes risztikáló hang egyedi és könnyen felismerhető, ami a hamvas küllőt az erdő hangtájában kiemelkedővé teszi.

Ha járunk az erdőben vagy a parkokban, érdemes figyelni a hamvas küllők hangjára. Hallgassuk meg az egyedi risztikáló hangot, amely a fák között hallatszik, és élvezzük a természet ezen kis csodáját.

 

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/IYGCBNEZABMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A hamvas küllő vagy szürke küllő (Picus canus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.