A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, jellemzői

Mérete és testfelépítése: A keleti lármáskuvik egy kis termetű bagolyfaj, testhossza átlagosan 25 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig 40-61 centiméter között mozog. Testfelépítése zömök, feje nagy, kerek szemeivel jellegzetes bagoly kinézetet kölcsönöz neki. Fülei jellegzetes tollpamacsokban végződnek, amelyeket „fültollaknak” is neveznek.

Súlya: A keleti lármáskuvik testtömege 121-244 gramm között változik, az ivar és az egyéni különbségek függvényében.

Tollazat színezete: A tollazat színezete változatos lehet, a szürkétől a vörösesbarnáig terjedő árnyalatokban. Ennek a változatosságnak az oka még nem teljesen ismert, de valószínűleg a környezethez való alkalmazkodás és az álcázás szerepet játszik benne.

Csőr és lábak: Csőre rövid, kampós és éles, alkalmas a zsákmány megragadására és széttépésére. Lába erős, karmai hegyesek, amelyekkel a zsákmányt szorosan tartja.

Szárnyak és repülés: Szárnyai rövidek és lekerekítettek, repülése pedig gyors és fordulékony. Repülés közben szinte hangtalanul siklik, ami előnyt jelent számára a vadászat során.

Várható élettartam: A keleti lármáskuvik várható élettartama a vadonban átlagosan 10-12 év, de fogságban akár 20 évig is élhet.

Magyarországi helyzete: A keleti lármáskuvik Észak-Amerikában őshonos faj, így Magyarországon nem fordul elő természetes körülmények között. Ritkán előfordulhat, hogy fogságban tartott példányok megszöknek vagy elengedik őket, de ezek az esetek kivételesek és nem jelentenek stabil populációt.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) elterjedése, előfordulása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) Észak-Amerikában őshonos, elterjedési területe Kanada déli részétől az Amerikai Egyesült Államok keleti és középső részén át Mexikó középső részéig húzódik.

Földrajzi határok:

 • Északi határ: Kanada déli része, nagyjából az 50. szélességi fokig.
 • Déli határ: Mexikó középső része, a 20. szélességi fok környékén.
 • Nyugati határ: Az Amerikai Egyesült Államokban a Nagy-síkság keleti pereme mentén húzódik.
 • Keleti határ: Az Atlanti-óceán partvidéke.

Élőhelye:

A keleti lármáskuvik elsősorban erdős területeken él, de megtalálható városi parkokban, külvárosi kertekben és mezőgazdasági területek szélein is. Kedveli a lombhullató és tűlevelű erdőket egyaránt, ahol odúkban vagy más üregekben fészkel.

Fontos megjegyezni, hogy a keleti lármáskuvik nem vonuló madár, így egész évben az elterjedési területén belül marad.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

keleti lármáskuvik (Megascops asio) a madarak (Aves) osztályának bagolyalakúak (Strigiformes) rendjébe, ezen belül a bagolyfélék (Strigidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani szint Elnevezés
Ország
Állatok (Animalia)
Törzs
Gerinchúrosok (Chordata)
Osztály Madarak (Aves)
Rend
Bagolyalakúak (Strigiformes)
Család
Bagolyfélék (Strigidae)
Nem Megascops
Faj Megascops asio

Ismertebb alfajai

 • Megascops asio asio (Linnaeus, 1758) – Kanada délkeleti része. és az USA északkeleti és középső államai
 • Megascops asio floridanus (Ridgway, 1873) – Louisiana, Mississippi, Alabama és Florida államok
 • Megascops asio hasbroucki (Ridgway, 1914) – az USA déli-középső államai
 • Megascops asio maxwelliae (Ridgway, 1877) – Közép-Kanada déli része és az USA északi-középső államai
 • Megascops asio mccallii (Cassin, 1854) – Texas déli része és északkelet-Mexikó
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

Társas élet és szociális viselkedés: A keleti lármáskuvik alapvetően magányos életmódot folytat, de a költési időszakban párokat alkotnak. A párok közötti kommunikáció főként hangjelzéseken alapul, amelyekkel egymást hívják, figyelmeztetik a veszélyre vagy jelzik a territóriumukat.

Mozgás: A keleti lármáskuvik elsősorban éjszakai madár, nappal általában rejtőzködik, és éjszaka indul vadászni. Repülése nesztelen, ami segíti a zsákmány becserkészésében.

Territórium: A párok territóriumot tartanak fenn, amelynek méretét a táplálékforrások bősége és a fészkelőhelyek elérhetősége határozza meg. A territóriumot hangos kiáltásokkal és agresszív viselkedéssel védelmezik más baglyokkal szemben.

Alkalmazkodóképesség: A keleti lármáskuvik jól alkalmazkodik a különböző élőhelyekhez, beleértve az erdőket, a városi parkokat és a mezőgazdasági területeket. Ez az alkalmazkodóképesség lehetővé teszi számára, hogy széles körben elterjedjen és különböző környezetekben boldoguljon.

Kihívások és túlélési stratégiák:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és az urbanizáció miatt csökken az élőhelye, ami veszélyezteti a populációit.
 • Zavartalan fészkelőhelyek hiánya: A fészkelőhelyek számának csökkenése szintén kihívást jelent a faj számára.
 • Táplálékhiány: A rovarok számának csökkenése vagy a zsákmányállatok elérhetőségének változása nehézségeket okozhat a táplálékszerzésben.
 • Ragadozók: A keleti lármáskuviknak természetes ragadozói is vannak, mint például a nagyobb bagolyfajok vagy a ragadozó emlősök.

Túlélési stratégiák:

 • Rejtőzködés és álcázás: A keleti lármáskuvik tollazata kiválóan álcázza a környezetében, ami segít elrejtőzni a ragadozók elől.
 • Éjszakai életmód: Az éjszakai aktivitás csökkenti a ragadozókkal való találkozás valószínűségét.
 • Hangjelzések: A hangos kiáltások segítenek a territórium védelmében és a párkapcsolat fenntartásában.
 • Táplálékspecializáció: A keleti lármáskuvik elsősorban rovarokkal táplálkozik, de más kisemlősöket és madarakat is zsákmányol, ami rugalmasságot biztosít a táplálékszerzésben.

Ezek a túlélési stratégiák segítenek a keleti lármáskuviknak alkalmazkodni a környezeti változásokhoz és fenntartani a populációit.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) táplálkozása

Jellemzői: A keleti lármáskuvik opportunista ragadozó, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló táplálékforrásokhoz igazítja az étrendjét. Elsősorban éjszaka vadászik, kihasználva kiváló hallását és látását a zsákmány felkutatásához.

Táplálékforrások:

 • Rovarok: A keleti lármáskuvik étrendjének legnagyobb részét rovarok teszik ki, mint például bogarak, szöcskék, sáskák, lepkék és hernyók.
 • Kisemlősök: Emellett kisebb emlősöket is zsákmányol, mint például egerek, pockok, cickányok és denevérek.
 • Madarak: Ritkábban, de kisebb madarakat is elejthet, különösen fiókákat vagy fiatal egyedeket.
 • Egyéb: Alkalmanként más állatokat is fogyaszt, mint például békák, gyíkok, kígyók és földigiliszták.

Táplálkozási szokások: A keleti lármáskuvik általában egy magaslati pontról, például egy ágról vagy egy kerítésoszlopról lesi a zsákmányát. Amikor észrevesz egy mozgó állatot, gyorsan és hangtalanul lecsap rá, éles karmaival megragadja, majd csőrével széttépi.

Ökológiai szerep: A keleti lármáskuvik fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, mivel segít szabályozni a rovarok és kisemlősök populációit. Emellett táplálékul szolgálhat nagyobb ragadozók számára, mint például a héják vagy a baglyok.

Fontos megjegyezni, hogy a keleti lármáskuvik táplálkozási szokásai az évszaktól és a földrajzi helytől függően változhatnak, a rendelkezésre álló táplálékforrásokhoz igazodva.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) fészkelőhelye

Elhelyezkedés: A keleti lármáskuvik elsősorban természetes odúkban fészkel, amelyeket harkályok vagy más madarak vájtak ki. Ezek az odúk általában öreg fák törzsében vagy vastagabb ágaiban találhatók. Ritkábban mesterséges fészekodúkat is elfoglalnak, ha azok megfelelő méretűek és biztonságosak.

Fészek jellemzői: A keleti lármáskuvik nem épít saját fészket, hanem a meglévő odú aljára rakja tojásait. A fészekanyag általában korábbi fészkekből származó anyagokból áll, mint például toll, szőr vagy fűszálak.

Környezet: A keleti lármáskuvik fészkelőhelyének környezete általában erdős terület, de városi parkokban vagy külvárosi kertekben is fészkelhet, ha ott megfelelő odúkat talál.

Fészeképítés: Ahogy említettük, a keleti lármáskuvik nem épít saját fészket, hanem meglévő odúkat foglal el. A tojó általában 3-8 tojást rak, amelyeket körülbelül 26 napig költ.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtás és az urbanizáció miatt csökken a természetes fészkelőhelyek száma.
 • Odúk hiánya: A harkályok és más odúkészítő madarak populációinak csökkenése szintén negatívan befolyásolja a fészkelési lehetőségeket.
 • Mesterséges fészekodúk hiánya: Bár a keleti lármáskuvik időnként mesterséges odúkat is elfoglal, ezek gyakran nem megfelelő méretűek vagy nem elég biztonságosak.
 • Zavarás: A fészkelőhelyek emberi zavarása stresszt okozhat a madaraknak, és akár a fészek elhagyásához is vezethet.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Erdők védelme: Az erdők megőrzése és a fakitermelés korlátozása biztosítja a természetes fészkelőhelyek fennmaradását.
 • Odúkészítő madarak védelme: A harkályok és más odúkészítő madarak védelme növeli a természetes odúk számát.
 • Mesterséges fészekodúk kihelyezése: Megfelelő méretű és biztonságos mesterséges fészekodúk kihelyezése segíthet pótolni a természetes odúk hiányát.
 • Zavarás minimalizálása: A fészkelőhelyek környékén kerülni kell a zajos tevékenységeket és a madarak zavarását.
 • Tájékoztatás és oktatás: A lakosság tájékoztatása a keleti lármáskuvik fészkelési szokásairól és a fészkelőhelyek védelmének fontosságáról hozzájárulhat a faj megőrzéséhez.
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása
A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

Párzási időszak: A keleti lármáskuvik párzási időszaka általában kora tavasszal kezdődik, február végétől március elejéig. A pontos időpont függhet az időjárási viszonyoktól és a földrajzi helytől.

Fészkelés:

 • Párválasztás: A hímek hangos hívóhangokkal csalogatják a tojókat, és duetteket énekelnek velük. A párok gyakran több évig is együtt maradnak.
 • Fészekhely kiválasztása: Ahogy korábban említettük, a keleti lármáskuvik nem épít saját fészket, hanem természetes vagy mesterséges odúkat foglal el. A tojó választja ki a fészekhelyet, amely általában egy biztonságos, rejtett helyen található.
 • Tojásrakás: A tojó általában 3-8 tojást rak, amelyeket körülbelül 26 napig költ.
 • Fiókanevelés: A fiókák fészeklakók, azaz csupaszon és vakon kelnek ki. Mindkét szülő részt vesz a fiókák etetésében és gondozásában. A fiókák körülbelül 4-5 hét után repülnek ki, de még néhány hétig a szüleikkel maradnak, amíg önállóvá válnak.

Szaporodási szokások:

 • Monogámia: A keleti lármáskuvik monogám, azaz egy párzási időszakban egyetlen partnerrel alkot párt.
 • Területvédés: A párok hevesen védelmezik a fészkelőhelyük környékét más baglyokkal szemben.
 • Hangjelzések: A hímek és tojók hangjelzésekkel kommunikálnak egymással a párválasztás, a fészekrakás és a fiókanevelés során.

Fontos megjegyezni, hogy a keleti lármáskuvik szaporodási szokásai a helyi környezeti feltételekhez és a táplálékforrások elérhetőségéhez igazodhatnak.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) fiókái

Jellemzői: A keleti lármáskuvik fiókái fészeklakók, azaz csupaszon, vakon és tehetetlenül kelnek ki. Testüket fehér pehelytollazat borítja, szemük csukva van, és teljesen a szüleiktől függenek a túlélésükhöz.

Kikelés és kezdeti fejlődés: A fiókák a tojások lerakását követően körülbelül 26 nappal kelnek ki. Az első napokban a tojó folyamatosan melengeti őket, míg a hím gondoskodik a táplálékról. A fiókák gyorsan fejlődnek, és néhány napon belül már kinyitják a szemüket, és elkezdenek pehelytollakat növeszteni.

Etetés és gondozás: A szülők felváltva vadásznak és etetik a fiókákat. Az elején a táplálékot apró darabokra tépik, majd később egész rovarokat, kisemlősöket és madarakat hoznak nekik. A fiókák gyorsan nőnek, és egy hónapos korukra már majdnem elérték a felnőtt méretüket.

Kirepülés és elhagyás: A fiókák körülbelül 4-5 hetes korukban repülnek ki a fészekből. Ekkor még nem teljesen önállóak, és a szüleik továbbra is etetik és védelmezik őket. Néhány héttel a kirepülés után a fiatal madarak elhagyják a szülői fészket, és önálló életet kezdenek.

Gondoskodás és túlélési arány: A keleti lármáskuvik szülők intenzíven gondoskodnak a fiókáikról, ami hozzájárul a magas túlélési arányhoz. Azonban a fiókák életének első évében még sok veszélynek vannak kitéve, mint például a ragadozók, az időjárás viszontagságai és a táplálékhiány.

Ökológiai jelentőség: A keleti lármáskuvik fiókái fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, mivel táplálékul szolgálnak más ragadozók számára. Emellett a fiatal madarak felnőtté válása hozzájárul a faj populációjának fenntartásához és a genetikai sokféleség megőrzéséhez.

Ismertebb betegségei lehetnek

A keleti lármáskuvik (Megascops asio), mint minden vadon élő állat, ki van téve különböző betegségeknek és parazitáknak. Bár konkrét adatok nem állnak rendelkezésre a faj betegségeiről, az alábbiakban felsorolunk néhány olyan problémát, amelyekkel a baglyok általában szembesülhetnek:

 • Belső paraziták: A leggyakoribb belső paraziták a férgek (pl. fonálférgek, galandférgek) és az egysejtűek (pl. kokcídiumok), amelyek a bélrendszerben élősködnek. Ezek a paraziták gyengeséget, fogyást, hasmenést és akár halált is okozhatnak, különösen a fiatal vagy legyengült madaraknál.
 • Külső paraziták: A keleti lármáskuvikot különböző külső paraziták is megtámadhatják, mint például atkák, tetvek és kullancsok. Ezek a paraziták viszketést, tollvesztést és bőrgyulladást okozhatnak.
 • Vírusos és bakteriális fertőzések: A baglyok számos vírusos és bakteriális fertőzésre fogékonyak lehetnek, amelyek légzőszervi, emésztőrendszeri vagy idegrendszeri tüneteket okozhatnak. Néhány példa ezekre a fertőzésekre a madárinfluenza, a Nyugat-nílusi vírus és a szalmonellózis.
 • Gombás fertőzések: A gombás fertőzések, mint például az aszpergillózis, szintén problémát jelenthetnek a baglyok számára, különösen akkor, ha legyengült az immunrendszerük.
 • Mérgezés: A baglyok mérgezést szenvedhetnek a környezetben található mérgező anyagoktól, például növényvédő szerektől vagy rágcsálóirtóktól.

Fontos megjegyezni, hogy a keleti lármáskuvik betegségeinek pontos előfordulása és súlyossága függhet a populációtól, az élőhelytől és az egyéni madár egészségi állapotától. Az egészséges populációk fenntartása érdekében fontos a természetes élőhelyek védelme, a zavarás minimalizálása és a betegségek terjedésének megelőzése.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) fő ellenfelei és ellenségei:

 • Nagyobb bagolyfajok: A nagyobb testű baglyok, mint például a virginiai uhu (Bubo virginianus) vagy a szalagos bagoly (Strix varia), potenciális ragadozói lehetnek a keleti lármáskuviknak, különösen a fiatal vagy sérült egyedeknek.
 • Ragadozó madarak: A nappali ragadozó madarak, mint például a héják és a sólymok, szintén veszélyt jelenthetnek a keleti lármáskuvikra, különösen akkor, ha azok nyílt terepen mozognak.
 • Emlősök: Egyes emlősök, mint például a mosómedvék, a nyestkutyák és a vörös rókák, szintén zsákmányolhatják a keleti lármáskuvikot, különösen a fészkében lévő tojásokat vagy fiókákat.
 • Kígyók: A fán élő kígyók, mint például a patkánykígyók, szintén veszélyt jelenthetnek a fészkekben lévő fiókákra.

Védelmi stratégiák:

A keleti lármáskuvik számos védelmi stratégiát fejlesztett ki az ellenségeivel szemben:

 • Rejtőzködés és álcázás: A keleti lármáskuvik tollazata kiválóan álcázza a környezetében, ami segít elrejtőzni a ragadozók elől.
 • Éjszakai életmód: Az éjszakai aktivitás csökkenti a nappali ragadozókkal való találkozás valószínűségét.
 • Hangjelzések: A keleti lármáskuvik hangos riasztókiáltásokat hallat, ha veszélyt érez, ami figyelmezteti a többi baglyot és elriaszthatja a ragadozót.
 • Agresszív viselkedés: A keleti lármáskuvik agresszívan védelmezi a fészkét és a fiókáit, akár nagyobb ragadozókkal szemben is.
 • Fészek elhelyezése: A fészket általában jól rejtett helyen, például egy odúban vagy sűrű növényzetben alakítja ki, hogy megnehezítse a ragadozók számára a felkutatását.

Fontos megjegyezni, hogy Magyarországon a keleti lármáskuvik nem őshonos, így itt nincsenek természetes ellenségei. Azonban ha egy példány mégis idetévedne, akkor a fent említett ragadozók potenciális veszélyt jelenthetnek rá.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) természetvédelmi helyzete jelenleg nem fenyegetett a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján. Ez azt jelenti, hogy a faj egyedszáma jelenleg nem csökken olyan mértékben, hogy a kihalás veszélye fenyegesse.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a keleti lármáskuvik populációi egyes területeken csökkenést mutatnak, elsősorban az élőhelyvesztés és a fészkelőhelyek hiánya miatt. Ezért a faj hosszú távú fennmaradása érdekében fontos az élőhelyek védelme, a mesterséges fészekodúk kihelyezése és a zavarás minimalizálása.

Magyarországi helyzet: Mivel a keleti lármáskuvik nem őshonos Magyarországon, itt nincs természetvédelmi státusza. Ha egy példány mégis idetévedne, akkor a magyar természetvédelmi törvények értelmében védettnek számítana, mint minden vadon élő madár.

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) hangja

Hangja mire hasonlít: A keleti lármáskuvik hangja egy jellegzetes, reszelős, vibráló, mély „húú-húú-húú” vagy „vau-vau-vau” hangsor, amelyet gyakran hasonlítanak egy visszhangzó ugatáshoz vagy egy elnyújtott nyikorgáshoz.

Hangjának jellegzetességei:

 • Frekvencia: A hang általában alacsony frekvenciájú, mély hangtartományba esik.
 • Ritmus: A hangsor ismétlődő, ritmikus mintázatot követ.
 • Hangerő: A keleti lármáskuvik hangja meglehetősen hangos és messzire elhallatszik, különösen csendes éjszakákon.

Hangkeltés mechanizmusa: A baglyok, beleértve a keleti lármáskuvikot is, a hangszalagjaik segítségével keltik a hangot. A hangszalagok a légcső alsó részén találhatók, és a kiáramló levegő rezgésbe hozza őket, ami hangot eredményez.

Hangszínek és jelentésük:

 • Hívóhang: A leggyakoribb hang a hívóhang, amelyet a madarak egymás felkutatására és a párkapcsolat fenntartására használnak.
 • Riasztóhang: Veszély esetén éles, riasztó hangot hallatnak, amely figyelmezteti a többi baglyot és elriaszthatja a ragadozót.
 • Agresszív hang: A territórium védelmében agresszív, fenyegető hangokat is hallathatnak.

Hangok és kontextus: A keleti lármáskuvik hangjai a kontextustól függően változhatnak. Például a hívóhangok gyakorisága és intenzitása megnő a párzási időszakban, míg a riasztóhangok akkor hallhatók, ha a madár veszélyben érzi magát vagy a fiókáit.

Hangok változása: A keleti lármáskuvik hangja az életkorral és a földrajzi elhelyezkedéssel is változhat. A fiatal madarak hangja magasabb és kevésbé dallamos, mint a felnőtteké. Emellett a különböző régiókban élő populációk között is lehetnek kisebb eltérések a hangokban.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/FSCGENVPXK

Érdekességek róla, tények röviden

Tulajdonság/viselkedés Érdekesség
Tollfülek
Nem igazi fülek, hanem tollpamacsok, amelyek segítik a hangok pontosabb lokalizálását.
Hangutánzás
Kiválóan utánozza más állatok hangját, például rovarokét vagy békáét, hogy becsalja a zsákmányt.
Éjszakai látás
Nagy szemeinek köszönhetően kiválóan lát éjszaka, ami előnyt jelent a vadászat során.
Monogámia
A párok több évig is együtt maradnak, és közösen nevelik a fiókákat.
Tollazat színezete
A tollazat színezete változatos, ami segíti az álcázást a különböző környezetekben.
Hangrepertoár
Széles hangrepertoárral rendelkezik, különböző hangokkal kommunikál és jelzi a területét.
Fészeklakó fiókák
A fiókák csupaszon és vakon kelnek ki, és teljesen a szüleiktől függenek.
Élettartam
A vadonban átlagosan 10-12 évig él, de fogságban akár 20 évig is elélhet.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A keleti lármáskuvik (Megascops asio) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.