A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, jellemzői

A karvalybagoly egy közepes méretű bagolyfaj, mely nevét karvalyszerű mintázatáról kapta. Elsősorban északi területeken él, így Magyarországon ritka vendégnek számít.

Méret és testfelépítés:

 • Testhossz: 36-39 cm
 • Szárnyfesztávolság: 74-81 cm
 • Súly: 210-380 g (a tojók általában nagyobbak a hímeknél)
 • Testalkat: Karcsú, hosszú farkú, sólyomszerű megjelenéssel

Tollazat:

 • Szín: Főként barna, fehér foltokkal és csíkokkal. A hasoldal világosabb, sötét sávokkal.
 • Mintázat: A mellkason jellegzetes, karvalyszerű mintázat látható.
 • Arc: Fehér, sötét szegéllyel és „szemöldökkel”.
 • Szemek: Sárga színűek.

Csőr és lábak:

 • Csőr: Rövid, erős, kampós, sárgás színű.
 • Lábak: Tollasak, erősek, éles karmokkal.

Szárnyak és repülés:

 • Szárnyak: Hosszúak, keskenyek, hegyesek.
 • Repülés: Gyors, egyenes vonalú, nappal is aktív.

Várható élettartam:

 • A vadonban átlagosan 6-8 év, de akár 10 évig is élhet.

Magyarországi helyzet:

 • Magyarországon rendkívül ritka kóborló, főként télen figyelhető meg.
 • Elsősorban az északkeleti országrészben fordul elő alkalmilag.
 • Nem költ hazánkban, állandó populációja nincs.
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A karvalybagoly (Surnia ulula) elterjedése, előfordulása

Elterjedés:

A karvalybagoly cirkumpoláris elterjedésű faj, ami azt jelenti, hogy az északi féltekén a sarkkör körüli területeken fordul elő. Főként a boreális (tajga) erdőségekben él, de előfordulhat tundrás területeken és hegyvidéki erdőkben is.

Földrajzi határok:

 • Észak-Amerika: Alaszka, Kanada nagy része, az Egyesült Államok északi része (főként a Sziklás-hegység).
 • Eurázsia: Skandinávia, Finnország, Oroszország nagy része (Szibéria), Mongólia északi része, Kína északkeleti része.

Élőhely:

A karvalybagoly elsősorban tűlevelű erdőkben él, ahol elegendő nyílt terület (pl. tisztások, erdőirtások) is található a vadászata számára. Kedveli a folyók és tavak menti erdőket, ahol nagyobb a zsákmányállatok sűrűsége.

Magyarországi előfordulás:

Magyarországon a karvalybagoly rendkívül ritka kóborlónak számít. Elsősorban télen figyelhető meg, amikor a táplálékhiány miatt délre húzódik. Leggyakrabban az északkeleti országrészben észlelik, de alkalmilag másutt is előfordulhat.

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

karvalybagoly (Surnia ulula) a madarak osztályának a bagolyalakúak (Strigiformes) rendjéhez, a bagolyfélék (Strigidae) családjához tartozó Surnia nem egyetlen faja.

Ismertebb alfajai

A karvalybagolynak (Surnia ulula) jelenleg két széles körben elismert alfaja van:

 • Surnia ulula ulula: Ez az alfaj Eurázsiában honos, Skandináviától egészen Kelet-Szibériáig megtalálható.

 • Surnia ulula caparoch: Ez az alfaj Észak-Amerikában él, Alaszkától Kanadáig és az Egyesült Államok északi részéig terjed élőhelye.

A két alfaj között kisebb morfológiai különbségek vannak, például a tollazat színének árnyalataiban és a testméretben. Azonban ezek a különbségek nem jelentősek, és mindkét alfajt ugyanazon fajhoz tartozónak tekintik.

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

Társas élet és szociális viselkedés:

A karvalybaglyok alapvetően magányos madarak, de a költési időszakban párokat alkotnak. A párok közötti kapcsolat erős, és gyakran évekig együtt maradnak. A költési időszakon kívül általában külön vadásznak és mozognak.

Mozgás és territórium:

A karvalybaglyok territoriális madarak, különösen a költési időszakban. A territórium mérete a táplálék elérhetőségétől függően változik. A párok aktívan védelmezik területüket más karvalybaglyokkal szemben.

A karvalybaglyok nappali életmódot folytatnak, és elsősorban a fák tetejéről vagy más magaslati pontokról figyelik a zsákmányt. Repülésük gyors és egyenes vonalú, gyakran rövid szárnycsapásokkal és siklással.

Alkalmazkodóképesség:

A karvalybaglyok jól alkalmazkodtak az északi, hideg éghajlathoz. Sűrű tollazatuk kiváló hőszigetelést biztosít, és a lábukat borító tollak segítenek melegen tartani őket a hideg téli napokon. Emellett a karvalybaglyok képesek a táplálék elérhetőségéhez igazítani a fészekaljuk méretét, ami segít a túlélésben a változó körülmények között.

Kihívások és túlélési stratégiák:

A karvalybaglyok fő kihívása a táplálék elérhetőségének ingadozása. A rágcsálók populációjának ciklikus változásai miatt a karvalybaglyoknak néha nagy távolságokra kell vándorolniuk táplálék után kutatva. Emellett a klímaváltozás és az élőhelyek elvesztése is veszélyeztetheti a karvalybagoly populációkat.

Túlélési stratégiáik közé tartozik a táplálékforrásokhoz való alkalmazkodás, a hatékony vadászati technikák, a jó hőszigetelés és a széles körű elterjedés, ami lehetővé teszi számukra a megfelelő élőhelyek megtalálását.

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A karvalybagoly (Surnia ulula) táplálkozása

Jellemzői:

A karvalybagoly elsősorban nappal aktív ragadozó madár, melynek táplálkozása nagyban függ a zsákmányállatok elérhetőségétől és az adott évszaktól. Kiváló látása és hallása lehetővé teszi számára, hogy a magasból kiszúrja a mozgó prédát.

Táplálékforrások:

 • Fő táplálék: Kisemlősök, elsősorban pockok, egerek, lemmingek és mókusok.
 • Másodlagos táplálék: Madarak (főleg énekesmadarak, de akár kisebb ragadozómadarakat is zsákmányolhat), rovarok, békák, gyíkok, halak.

A táplálék összetétele a földrajzi helytől és az évszaktól függően változhat. Például a téli időszakban, amikor a kisemlősök száma lecsökken, a karvalybaglyok nagyobb arányban fogyaszthatnak madarakat.

Táplálkozási szokások:

A karvalybagoly jellemzően egy magaslati pontról (faág, oszlop, szikla) figyeli a környezetét, és amint kiszúrja a zsákmányt, gyors, csapásszerű repüléssel lecsap rá. Erős karmaival megragadja a prédát, és éles csőrével széttépi azt.

A karvalybagoly nem válogatós, és a táplálék mennyiségétől függően akár nagyobb zsákmányállatokat is elejthet. A költési időszakban a szülők a fiókákat is kisemlősökkel etetik.

Ökológiai szerep:

A karvalybagoly fontos szerepet játszik az ökoszisztémában, mivel segít szabályozni a kisemlősök populációját. Ezáltal hozzájárul az erdők és más élőhelyek egészségéhez. Emellett a karvalybagoly táplálékául szolgálhat nagyobb ragadozómadaraknak, mint például a héja vagy a sas.

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása
A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása

A karvalybagoly (Surnia ulula) fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

A karvalybagoly elsősorban tűlevelű erdőkben fészkel, ahol elegendő nyílt terület (pl. tisztások, erdőirtások) is található a vadászata számára. Kedveli a folyók és tavak menti erdőket, ahol nagyobb a zsákmányállatok sűrűsége.

Fészek jellemzői:

 • Természetes fészkek: A karvalybagoly nem épít saját fészket, hanem általában más madarak (pl. harkályok, varjak) elhagyott fészkeit foglalja el.
 • Mesterséges fészkek: Ritkán, de előfordulhat, hogy mesterséges fészekodúkat is használnak.

Környezet:

A fészkelőhely környezete fontos szerepet játszik a karvalybagoly sikeres szaporodásában. A fészek közelében lennie kell elegendő táplálékforrásnak (kisemlősök, madarak), valamint megfelelő búvóhelynek a ragadozók elől.

Fészeképítés:

Mivel a karvalybagoly nem épít saját fészket, a fészeképítés minimális. Általában csak az elhagyott fészket igazítják kissé a saját igényeikhez.

Tojásrakás:

A tojó általában 3-13 tojást rak, a mennyiség függ a táplálék elérhetőségétől. A kotlás 25-30 napig tart, és főként a tojó végzi. A fiókák fészeklakók, és körülbelül 21-28 nap után repülnek ki.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtások és a természetes élőhelyek átalakítása miatt csökken a fészkelésre alkalmas területek száma.
 • Táplálékhiány: A kisemlősök populációjának ingadozása, valamint a klímaváltozás hatásai miatt a táplálékforrások bizonytalanná válhatnak.
 • Zavarás: Az emberi tevékenység (pl. erdőgazdálkodás, turizmus) zavarhatja a fészkelő madarakat.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Élőhelyvédelem: A természetes erdők megőrzése és az erdőirtások minimalizálása kulcsfontosságú.
 • Fészkelőhelyek biztosítása: Mesterséges fészekodúk kihelyezése segíthet a fészkelőhelyek hiányának enyhítésében.
 • Zavarás minimalizálása: A költési időszakban kerüljük a fészkelőhelyek közelében végzett zavaró tevékenységeket.
 • Kutatás és monitoring: A karvalybagoly populációk nyomon követése segít megérteni a veszélyeztető tényezőket és hatékonyabb védelmi intézkedéseket kidolgozni.

Szaporodása

Párzási időszak:

A karvalybaglyoknál a párzási időszak általában március-áprilisban kezdődik, de ez az időpont változhat az éghajlati viszonyoktól és a földrajzi elhelyezkedéstől függően. A párok gyakran hosszú távú kapcsolatban élnek, és évről évre ugyanazon a területen költhetnek.

Fészkelés:

A karvalybaglyok nem építenek saját fészket, hanem más madarak (pl. harkályok, varjak) elhagyott fészkeit foglalják el. Esetenként mesterséges fészekodúkat is használhatnak. A fészket általában magas fák tetején vagy sziklapárkányokon helyezik el, hogy biztonságban legyenek a ragadozóktól.

Szaporodási szokások:

 • Tojások száma: A tojó általában 3-13 tojást rak, de ez a szám a táplálékkínálattól függően változhat.
 • Kotlás: A kotlás elsősorban a tojó feladata, és körülbelül 25-30 napig tart. A hím ez idő alatt gondoskodik a tojó táplálásáról.
 • Fiókák nevelése: A fiókák fészeklakók, és mindkét szülő eteti őket. A fiókák körülbelül 21-28 napos korukban repülnek ki, de még hetekig a szülők gondoskodnak róluk.
 • Ivarérettség: A karvalybaglyok általában egyéves korukban válnak ivaréretté.

Megjegyzés: Mivel Magyarországon a karvalybagoly csak ritka kóborló, szaporodása hazánkban nem jellemző.

A karvalybagoly (Surnia ulula) fiókái

Jellemzői:

 • A karvalybagoly fiókái fészeklakók, ami azt jelenti, hogy a fészekben kelnek ki és ott töltik életük első heteit.
 • Kikeléskor a fiókák csupaszok és vakok, de gyorsan fejlődnek.
 • A fiókák tollazata kezdetben fehér, majd fokozatosan alakul ki a felnőtt madarakra jellemző barna-fehér mintázat.
 • A fiókák nagy étvágyúak, és gyorsan növekednek.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

 • A tojások kikelése általában 25-30 nap után történik meg.
 • A kikelés nem egyszerre történik, így a fiókák között méretbeli különbségek lehetnek.
 • Az első napokban a fiókák teljesen a szülőktől függenek a táplálék és a melegítés terén.
 • A fiókák szeme néhány nap után nyílik ki, és tollazatuk gyorsan fejlődik.

Etetés és gondozás:

 • A fiókák etetését mindkét szülő végzi.
 • A táplálék főként kisemlősökből áll, de a szülők madarakat és rovarokat is hozhatnak a fiókáknak.
 • A fiókák nagy étvágyúak, és naponta többször is etetést igényelnek.
 • A szülők a fészek tisztántartásáról is gondoskodnak.

Kirepülés és elhagyás:

 • A fiókák körülbelül 21-28 napos korukban repülnek ki a fészekből.
 • A kirepülés után a fiókák még hetekig a szülők közelében maradnak, akik továbbra is etetik és tanítják őket.
 • A fiatal madarak fokozatosan válnak önállóvá, és végül elhagyják a szülői territóriumot.

Gondoskodás és túlélési arány:

 • A szülők intenzív gondoskodást nyújtanak a fiókáknak, ami növeli a túlélési esélyeiket.
 • A túlélési arány a táplálék elérhetőségétől és az időjárási viszonyoktól függően változhat.
 • A ragadozók, betegségek és az időjárás viszontagságai mind veszélyeztethetik a fiókákat.

Ökológiai jelentőség:

 • A karvalybagoly fiókák fontos szerepet játszanak a faj fennmaradásában.
 • A sikeres szaporodás és a fiatal madarak túlélése biztosítja a populáció fenntartását.
 • A karvalybaglyok ökológiai jelentősége abban rejlik, hogy segítenek szabályozni a kisemlősök populációját.

Ismertebb betegségei lehetnek

A karvalybaglyok, mint minden vadon élő állat, ki vannak téve különböző betegségeknek és parazitáknak. Íme néhány ismertebb probléma, ami érintheti őket:

Belső paraziták:

 • Férgek: A karvalybaglyok gyakran fertőződhetnek különböző bélféreggel, mint például galandféreggel vagy fonálféreggel. Ezek a paraziták a madár emésztőrendszerében élősködnek, és gyengeséget, fogyást, hasmenést okozhatnak.
 • Protozoonok: Egyes egysejtű paraziták, mint például a kokcídiumok, szintén megfertőzhetik a karvalybaglyokat, és emésztési problémákat okozhatnak.

Külső paraziták:

 • Atkák: A tollatkák és a rühatkák gyakoriak a madaraknál, beleértve a karvalybaglyokat is. Ezek a paraziták a madár tollazatában és bőrén élősködnek, viszketést, tollvesztést és akár bőrgyulladást is okozhatnak.
 • Kullancsok: A kullancsok nem csak az emlősöket, hanem a madarakat is megfertőzhetik. A kullancsok vérszívók, és különböző betegségeket terjeszthetnek, mint például a Lyme-kórt.

Vírusos és bakteriális fertőzések:

 • Madárinfluenza: A madárinfluenza egy súlyos vírusos betegség, amely a madarakat érinti, beleértve a karvalybaglyokat is. A betegség légzési problémákat, idegrendszeri tüneteket és akár halált is okozhat.
 • Nyugat-nílusi vírus: A Nyugat-nílusi vírus egy szúnyogok által terjesztett betegség, amely a madarakra és az emberekre is veszélyes lehet. A madaraknál a vírus általában enyhe tüneteket okoz, de súlyos esetben idegrendszeri károsodást és halált is okozhat.
 • Bakteriális fertőzések: Különböző baktériumok okozhatnak fertőzéseket a karvalybaglyoknál, például légzőszervi vagy emésztőrendszeri problémákat.

Fontos megjegyezni: A vadon élő madaraknál a betegségek diagnosztizálása és kezelése nehézkes lehet. A legjobb, amit tehetünk, hogy megfigyeljük a madarakat, és ha bármilyen betegségre utaló jelet észlelünk (pl. gyengeség, étvágytalanság, tollvesztés), értesítjük a megfelelő hatóságokat vagy szakembereket.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A karvalybagoly (Surnia ulula) természetes ellenségei és védelmi stratégiái:

Természetes ellenségek:

 • Nagyobb ragadozó madarak: Sasok, héják, uhuk és más nagyobb bagolyfajok zsákmányolhatják a karvalybaglyokat, különösen a fiatal és tapasztalatlan egyedeket.
 • Emlős ragadozók: A nyest, a nyuszt, a róka és a vadmacska szintén veszélyt jelenthetnek a karvalybaglyokra, főleg a fészkeiket és fiókáikat fenyegetve.
 • Más bagolyfajok: A versengés a táplálékért és a fészkelőhelyekért más bagolyfajokkal (pl. uráli bagoly) is konfliktushoz vezethet.

Védelmi stratégiák:

 • Rejtőzködés: A karvalybaglyok rejtőszínezete kiválóan elrejti őket a fák között, így nehezen észrevehetők a ragadozók számára.
 • Nappali aktivitás: Mivel a karvalybaglyok elsősorban nappal aktívak, elkerülik az éjszakai ragadozók többségét.
 • Magaslati fészkelés: A fészkek magas fákon vagy sziklákon való elhelyezése megnehezíti a ragadozók számára a hozzáférést.
 • Agresszív védekezés: A karvalybaglyok hevesen védelmezik fészküket és fiókáikat, akár nagyobb ragadozókkal szemben is.
 • Hangos riasztóhangok: A karvalybaglyok éles, riasztó hangokat hallatnak, ha veszélyt éreznek, ami elriaszthatja a támadókat.

Magyarországi helyzet:

Mivel a karvalybagoly Magyarországon csak ritka kóborló, az itteni ragadozók nem tekinthetők kifejezetten a karvalybagoly ellenségeinek. Az itt előforduló karvalybaglyokra ugyanazok a veszélyek leselkednek, mint a többi madárra, például az élőhelyvesztés és a táplálékhiány.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

Globális helyzet:

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a karvalybagoly „nem fenyegetett” státuszban szerepel. Ez azt jelenti, hogy globális szinten a faj populációja stabilnak tekinthető, és nincs közvetlen veszélyben a kihalás.

Magyarországi helyzet:

Magyarországon a karvalybagoly fokozottan védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. Ez a védettség azt jelenti, hogy tilos a karvalybaglyokat befogni, megölni, zavarni, valamint a fészkeiket és élőhelyeiket károsítani.

Veszélyeztető tényezők:

Bár globálisan a karvalybagoly nem számít veszélyeztetettnek, egyes populációkat fenyegethetnek bizonyos tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az erdőirtások és az emberi tevékenység miatti élőhelyek átalakulása csökkentheti a karvalybaglyok számára alkalmas területeket.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásai, mint például a szélsőséges időjárási jelenségek és a táplálékbázis változásai, negatívan befolyásolhatják a karvalybagoly populációkat.
 • Zavarás: Az emberi tevékenység, például az erdőgazdálkodás, a turizmus és a szabadidős tevékenységek zavarhatják a karvalybaglyokat, különösen a költési időszakban.

Védelmi intézkedések:

A karvalybagoly védelme érdekében fontos az élőhelyek megőrzése és helyreállítása, a zavarás minimalizálása, valamint a klímaváltozás hatásainak mérséklése. A kutatás és a monitoring programok segíthetnek jobban megérteni a faj ökológiáját és a rá leselkedő veszélyeket, ezáltal hatékonyabb védelmi intézkedéseket lehet kidolgozni.

A karvalybagoly (Surnia ulula) hangja

A karvalybagoly (Surnia ulula) hangja

A karvalybagoly hangja meglehetősen jellegzetes és könnyen felismerhető, bár nem tartozik a leggyakrabban hallható madárhangok közé, különösen Magyarországon, ahol ritka vendégnek számít.

Hangjának jellegzetességei:

 • Éles, rikoltó hang: A karvalybagoly leggyakoribb hangja egy éles, rikoltó „ki-ki-ki” vagy „kree-kree-kree” sorozat, amelyet gyors egymásutánban ismételget.
 • Hosszú, panaszos hang: Emellett hallathat egy hosszú, panaszos, süvítő hangot is, amelyet gyakran a repülés közben ad ki.
 • Különböző hangok: A karvalybagoly repertoárja ennél változatosabb, és különböző helyzetekben más-más hangokat használ. Például a párok udvarláskor halk, búgó hangokat adnak ki, míg a veszélyt jelző hangok élesebbek és riasztóbbak.

Hangkeltés mechanizmusa:

A karvalybagoly hangját a hangképző szerve, a syrinx segítségével kelti. A syrinx a légcső alsó részén található, és két különálló hangképző résszel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a madár számára, hogy különböző hangmagasságú és hangszínű hangokat hozzon létre.

Hangszínek és jelentésük:

 • Éles, rikoltó hang: Általában a kommunikációra szolgál, például a terület védelmére, a párkeresésre vagy a veszély jelzésére.
 • Hosszú, panaszos hang: Gyakran a repülés közben hallható, és valószínűleg a kommunikációban és a tájékozódásban is szerepet játszik.
 • Halk, búgó hangok: Az udvarlás során jellemzőek, és a párkapcsolat erősítését szolgálják.

Hangok és kontextus:

A karvalybagoly hangjainak jelentése a kontextustól függ. Például az éles, rikoltó hang a terület védelmét szolgálhatja, ha más karvalybaglyok vannak a közelben, de veszélyt is jelezhet ragadozók vagy más fenyegetések esetén.

Hangok változása:

A karvalybagoly hangjai az életkorral és a nemekkel is változhatnak. A fiatal madarak hangja például magasabb és kevésbé fejlett, mint a felnőtteké. A hímek és a tojók hangja között is lehetnek kisebb különbségek.

Magyarországi helyzet:

Mivel a karvalybagoly Magyarországon ritka kóborló, hangját csak nagyon ritkán lehet hallani. Ha mégis sikerül észlelnünk egy karvalybaglyot, érdemes figyelni a hangját, mert sokat elárulhat a madár viselkedéséről és szándékairól.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/TLPLNAINFU

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Érdekesség
Elnevezése
Nevét karvalyszerű mintázatáról kapta, ami megtévesztheti a kisebb madarakat, így könnyebben vadászhat.
Fej
Képes akár 270 fokban elfordítani a fejét, ami segíti a zsákmány felkutatását és a környezet figyelését.
Repülés
Rendkívül gyors és fordulékony repülő, ami lehetővé teszi számára, hogy a zsákmányt a levegőben is elkapja.
Vadászat
Nappali ragadozó, de alkonyatkor és hajnalban is aktív lehet.
Táplálkozás
Elsősorban kisemlősökkel táplálkozik, de szükség esetén madarakat, rovarokat és halakat is fogyaszt.
„Bagoly pellet”
A megemésztetlen csontokat, szőrt, tollakat kis gombócokban (pellet) kiköpi. Ezekből a pelletokből a kutatók következtetni tudnak a bagoly táplálkozására.
Élőhely
Elsősorban északi, hideg éghajlatú területeken él, de a táplálékkínálat függvényében nagy távolságokat is megtehet.
Párválasztás
A karvalybaglyok monogám párokban élnek, és a párok gyakran hosszú éveken át együtt maradnak.
Természetvédelmi helyzet (globális)
Jelenleg nem fenyegetett fajnak számít, de az élőhelyek elvesztése és a klímaváltozás hatásai veszélyeztethetik egyes populációit.
Természetvédelmi helyzet (Magyarország)
Fokozottan védett madárfajnak számít, mivel csak ritkán és alkalomszerűen jelenik meg az országban.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A karvalybagoly (Surnia ulula) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.