A nádi sármány (Emberiza schoeniclus) hangja

 A nádi sármány (Emberiza schoeniclus) hangja

Amikor a nádasok szellős útjain sétálsz, biztosan hallottál már egy csodálatos, dallamos éneket, amely a zöldellő nád közül szállt fel. Ezen ének mögött a nádi sármány áll, az a kis madár, aki az év bizonyos szakaszaiban az énekléssel tölti napjait. Nézzük milyen a nádi sármány (Emberiza schoeniclus) hangja.

A nádi sármány hangja különleges és jellegzetes. Éneke rövid és ismétlődő, gyakran csattanóssá válik a végén. A hímek a tavaszi és a kora nyári hónapokban a legaktívabbak, amikor is énekükkel próbálnak nőstényt magukhoz csábítani vagy területüket megjelölni.

Az éneklés mellett más hangokat is hallhatsz tőlük, különösen, ha veszélyt éreznek vagy társaikkal kommunikálnak. Ilyenkor a hangjuk rövidebb és csipogóbb, ezáltal kiválóan jelezve a környezetükben lévő állapotokat.

Ez a madár nemcsak hangjával, de képességével is lenyűgöz. Mégpedig azzal a képességével, hogy többféle hangot is képes előállítani, és még a környezetében élő más madarak hangját is képes utánozni. A nádi sármány, bár apró termetű, hangjával képes kitölteni a nádasok egész területét, létrehozva ezzel egy varázslatos hangulatot.

Tehát, amikor legközelebb egy nádas mellett sétálsz és egy csodálatos énekre leszel figyelmes, állj meg egy pillanatra, és hallgasd meg ezt a csodálatos nádi énekest. És amikor tovább mész, emlékezz arra a kis madárra, aki hangjával képes megtölteni a nádasok egészét, és varázslatos hangulatot teremteni azok számára, akik csak megállnak egy pillanatra és hallgatnak.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JXZFXAZWHY

A nádi sármány (Emberiza schoeniclus) hangja
A nádi sármány (Emberiza schoeniclus) hangjaMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate