A vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja

A vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja jellegzetes és könnyen felismerhető.

A vörös vércse hangja olyan kiáltással jellemezhető, amely hasonlít a „kivi-kivi-kivi” hangra. Ez egy ismétlődő, hangos és éles kiáltás, amelyet gyakran ismételnek repülés közben vagy az ülőhelyen tartózkodva. A hímek és a tojók is hasonló hangot adnak ki.

A vörös vércse hangja több célra is szolgálhat. Egyrészt a területmegjelölésre és a párzási időszakban a partner vonzására használják. A hangjukkal kommunikálhatnak a párjukkal és jelezhetik a fészkelési terület határait más madarak felé is.

Fontos megjegyezni, hogy a vörös vércse hangja más madárfajokétól is megkülönböztethető. A jellegzetes „kivi-kivi-kivi” kiáltás segít azonosítani és felismerni a vörös vércséket a környezetben.

Hang: https://xeno-canto.org/species/Falco-tinnunculus

A vörös vércse hangja (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse hangja (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A vörös vércse hangja

A vörös vércse hangja jellegzetes és könnyen felismerhető, akár repülés közben, akár az ülőhelyén halljuk. Hangját gyakran „kivi-kivi-kivi” kiáltásként írják le, de más hangokat is adhat ki, a kontextustól függően.

Mire hasonlít a hangja?

 • A leggyakoribb hangja magas hangú, éles „kivi-kivi-kivi” kiáltás, amelyet gyors ismétlésekben ad ki.
 • Emellett hallathatunk tőle magas hangú „gyik-gyik” hangot is, amelyet riadalom vagy izgalom esetén ad ki.
 • Ritkábban mélyebb hangú „kek-kek” hangot is hallathatunk tőle, amelyet a párzási időszakban használ.

A hangjának jellegzetességei:

 • Hangos és éles, messziről is hallható.
 • Gyakran ismétli egymás után.
 • A hím és a tojó hangja hasonló.

Hangkeltés mechanizmusa:

A vörös vércse hangját a légzsákjainak rezegtetésével kelti. A légzsákok a madár tüdejét körülvevő üregek, amelyek fontos szerepet játszanak a légzésben és a repülésben. A vörös vércse képes a légzsákjait tetszés szerint szabályozni, ami lehetővé teszi számára a különböző hangok kiadását.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „kivi-kivi-kivi” kiáltást a terület megjelölésére, a párzási partner vonzására és a fiókák hívására használja.
 • A „gyik-gyik” hangot a riadalom vagy izgalom jelzésére használja.
 • A „kek-kek” hangot a párzási időszakban a tojó hívására és a hím udvarlására használja.

Hangok és kontextus:

A vörös vércse a hangját a különböző helyzetekben és kontextusokban használja. A hangok típusai és ismétlési gyakorisága alapján következtetéseket lehet levonni a madár viselkedéséről és szándékairól.

Hangok változása:

A vörös vércse hangja egyénenként és régiónként is változhat. A hangokban észlelt változások a madár korára, nemére, egészségi állapotára és élőhelyére utalhatnak.

Érdekességek róla

 1. Széles elterjedés: A vörös vércse rendkívül elterjedt madárfaj, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában is megtalálható. Ez az elterjedési terület nagyban hozzájárul népszerűségéhez és ismertségéhez.
 2. Fészeképítő képesség: A vörös vércse kreatív és változatos módon építi fészkeit. Gyakran használja más állatok elhagyott fészkeit, de képes saját fészket is készíteni, akár fák üregeiben, épületek repedéseiben vagy építészeti struktúrákban.
 3. Különleges látás: A vörös vércsék rendelkeznek kiváló látással. Szemük nagy és kiválóan alkalmas a távoli tárgyak észlelésére és a precíz vadászati manőverek végrehajtására. Szemükben speciális szerkezetek is találhatók, amelyek segítik a fénytörést és javítják a látásélességet.
 4. Repülési képesség: A vörös vércse repülési képessége impozáns. Könnyedén és gyorsan repül, gyakran körözve magasan a levegőben. Hirtelen és precíz manővereket végez, amikor lecsap a prédára vagy elkerüli a veszélyt.
 5. Gazdasági jelentőség: A vörös vércse nagy jelentőséggel bír a mezőgazdasági területeken, mivel főként kisebb rágcsálókat vadászik, mint például egerek és patkányok. Ez a ragadozó viselkedése hozzájárul a kártevők populációinak csökkentéséhez és a mezőgazdasági termések védelméhez.
 6. Hangok és viselkedés: A vörös vércse különböző hangokat használ kommunikációra és jelzésre. Igen jellegzetes, hangos és ismétlődő kiáltása, amely hasonlít a „kivi-kivi-kivi” hangra, sokaknak ismerős lehet. Emellett a párzási időszakban látványos repülési bemutatókat adnak, beleértve az ingázó zuhanásokat és a röptüket kísérő kiáltásokat.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate