A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, jellemzői

A vörös vércse (Falco tinnunculus) egy közepes méretű ragadozó madár, amely a sólyomfélék (Falconidae) családjába tartozik. Az alábbiakban találhatóak a vörös vércse jellemzői:

Mérete: A vörös vércse testhossza általában 34-38 centiméter között van.

Súlya: Átlagosan a vörös vércse súlya 150-300 gramm között mozog.

Színe: A vörös vércse felső részei általában világosbarna színűek, míg az alsó részei fehérek vagy világosbarnák. Az alapszínét sárga és rozsdabarna pettyek, foltok díszítik. Az alapszín mellett a hímeknek jellegzetes kék szárnyfedői vannak, míg a tojóknak ez a részük barnás-sárgás színű.

Várható élettartam: A vörös vércsék általában 4-5 évig élnek vadon, de egyes példányok elérhetik a 10-15 évet is. Az élettartamot befolyásolhatja a ragadozóktól való védekezés, a táplálkozás minősége, valamint a fészkelési helyek és táplálékforrások elérhetősége.

Fontos megjegyezni, hogy a madarak mérete, színe és egyéb jellemzői változhatnak az egyedek között és az elterjedési területen belül is. Ezért az általános leírások mellett mindig érdemes figyelembe venni az adott egyedekre jellemző változatosságot is.A vörös vércse (Falco tinnunculus) elterjedése, előfordulása

A vörös vércse (Falco tinnunculus) rendkívül elterjedt madárfaj, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában is megtalálható. Az alábbiakban találhatóak az általános területek, ahol a vörös vércse előfordul:

Európa: A vörös vércse rendkívül elterjedt Európában, és szinte az összes országban megtalálható, kivéve a sarkvidéket és a legszélsőségesebb éghajlati zónákat.

Ázsia: Az ázsiai elterjedése nagyon tág, és magában foglalja Oroszország számos területét, Kínát, Japánt, Koreát, India északi részét és más sztyepp- és erdős területeket.

Afrika: A vörös vércse megtalálható Afrikában a Szaharától délre, beleértve a szavannák, a füves területek, a mezőgazdasági területek és az erdősödő vidékek sok részét.

Észak-Amerika: Bár eredetileg európai fajnak tekintik, a vörös vércse bevezetett populációi találhatók Észak-Amerikában is. Az Egyesült Államokban és Kanadában a faj széles körben elterjedt.

A vörös vércse rendkívül alkalmazkodó képességgel rendelkezik, és számos élőhelyen megtalálható, beleértve a mezőgazdasági területeket, városokat, parkokat, ligeteket és fészkelési helyként sziklás területeket vagy fák üregeit használhatja. A faj széles elterjedése és alkalmazkodóképessége miatt a vörös vércse nagyon gyakori és ismert madár a világ számos részén.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodásaIsmertebb alfajai

 • Falco tinnunculus tinnunculus – ez az alapfaj, széles körben elterjedt egész Eurázsiában. Fészkel a Földközi-tenger szigetein és Észak-Afrikában is. Ezeken kívül előfordul a Brit-szigeteken is.
 • Falco tinnunculus alexandri – a Zöld-foki-szigetek déli szigetei
 • Falco tinnunculus neglectus – a Zöld-foki-szigetek északi szigetei
 • Falco tinnunculus canariensis – a Kanári-szigetek nyugati tagjai és Madeira
 • Falco tinnunculus dacotiae – a Kanári-szigetek keleti tagjai
 • Falco tinnunculus rupicolaeformis – Szudán északi része, Egyiptom és az Arab-félsziget
 • Falco tinnunculus interstinctus – Japán, Korea, Kína, Mianmar, Asszám és a Himalája.
 • Falco tinnunculus rufescens – Afrika a Szaharától délre
 • Falco tinnunculus archeri – Szomália és Kenya
 • Falco tinnunculus rupicolus – Angolától keletre Tanzániáig és délre a Fokföldig
 • Falco tinnunculus objurgatus – Nyugat- és Dél-India és Srí Lanka
 • Falco tinnunculus perpallidusA vörös vércse (Falco tinnunculus) életmódja

A vörös vércse (Falco tinnunculus) életmódja változatos és alkalmazkodó. Az alábbiakban találhatóak az általános jellemzők az életmódjával kapcsolatban:

 1. Ragadozó táplálkozás: A vörös vércse ragadozó madár, amely főként kisebb emlősöket (mint egerek, pockok), kisebb madarakat, rovarokat és hüllőket vadászik. Repülés közben, egy magasan a levegőben keringő madárról hirtelen lecsapva ejti el a prédát.
 2. Fészeképítés és fészkelés: A vörös vércse fészkelése változatos lehet. Gyakran fák üregeit, épületek repedéseit, sziklafalakat, építészeti struktúrákat, vagy fészekdobozokat használnak fészkelésre. A tojó rak 3-7 tojást, amelyeket általában 26-32 napig kotlik. A fiókák kikelése után további 4-5 hétig maradnak a fészekben, amíg elég erősek és járni-kelni tudnak.
 3. Migráció: A vörös vércse nem egy tipikus migráns madárfaj, de az északi területeken élő egyedek hajlamosak délre vándorolni a hidegebb téli hónapokban. Azonban sok egyed helyben marad vagy csak kisebb távolságokat tesz meg az élelemforrások keresésekor.
 4. Magányos életmód: A vörös vércsék általában magányosan vadásznak és fészkelnek. Egy pár csak a fészkelési időszakban jön össze, és ebben az időszakban többnyire monogám kapcsolatot tartanak fenn.
 5. Területvédelem: A vörös vércse hajlamos védelmezni a területét, különösen a fészkelési időszakban. Aggresszív támadóvadászattal próbálja elűzni a közelben tartózkodó ragadozókat vagy más potenciális fenyegetéseket.
 6. Magasban történő repülés: A vörös vércse jól ismert a repülési képességeiről. Körözve magasan a levegőben keresi az élelemforrásokat, és rendkívül ügyesen repül és lecsap a prédára.
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodásaA vörös vércse (Falco tinnunculus) táplálkozása

A vörös vércse (Falco tinnunculus) ragadozó madár, amely változatos táplálkozást folytat. Az alábbiakban találhatóak az általános jellemzők a vörös vércse táplálkozásával kapcsolatban:

 1. Kisemlősök: A vörös vércse fő táplálékforrásai közé tartoznak a kisebb emlősök, mint például egerek, pockok és patkányok. Ezeket a prédákat gyakran vadászat közben, a levegőben keringve ejti el.
 2. Madarak: A vörös vércse képes elkapni kisebb madarakat is, például verébeket, fülemüléket vagy gerléket. Gyakran az égőben lebegve, hirtelen lecsapva ejti el a prédát.
 3. Rovarok: A rovarok is fontos táplálékforrások a vörös vércse számára, különösen a repülő rovarok, mint a szúnyogok, légyfélék és egyéb rovarok. Az égből vagy füves területekről a repülő rovarokat könnyedén elkapja.
 4. Hüllők és kétéltűek: A vörös vércse néha hüllőket és kétéltűeket is fogyaszt, mint például gyíkokat, siklókat vagy békákat. Ezeket a prédákat a földről vagy a növényzet közül észlelve vadássza le.

Fontos megjegyezni, hogy a vörös vércse táplálkozása változhat az élőhelyétől, a rendelkezésre álló prédák mennyiségétől és típusától függően. Rugalmas étrendjük lehetővé teszi számukra, hogy alkalmazkodjanak a rendelkezésre álló élelemforrásokhoz a különböző területeken és évszakokban.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodásaFészkelőhelye, szaporodása

Fészkelőhely: A vörös vércse különböző fészkelőhelyeket használhat, attól függően, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésére. Ez lehetnek fák üregei, épületek repedései vagy építészeti struktúrák, sziklafalak, rések vagy fészekdobozok. A fészkelés helye általában megemelt és nyitott területen található, hogy jó kilátása legyen az étkezőterületekre.

Szaporodás: A vörös vércse rendszerint monogám faj, azaz egy pár hosszabb távú kapcsolatot tart fenn. A szaporodási időszak általában tavasszal kezdődik. A tojó a fészkelést megelőzően kiválaszt egy megfelelő fészkelőhelyet, amelyet a hím segít kialakítani vagy kibővíteni. A tojó általában 3-7 tojást rak a fészekbe, amelyeket általában 2-3 naponta tojik meg.

A tojásokat általában a tojó kotlik, míg a hím táplálékot hoz és védi a területet. A kotlási időszak általában 26-32 napig tart. Amikor a fiókák kikelnek, a tojó és a hím együtt gondoskodik róluk. A fiókák fejlődése során a szülők táplálják és védelmezik őket.

A fiókák 4-5 hétig maradnak a fészekben, amíg elég erősek és járni-kelni tudnak. Ezután elkezdik felfedezni a környező területet, és a szülők továbbra is táplálják őket. A fiatal vörös vércsék általában 6-7 hét alatt elhagyják a fészket, és önálló életet kezdenek.

A vörös vércse évesen ivaréretté válik, és több éven át szaporodhat. A pontos szaporodási siklás és fészkelési időszak a földrajzi helytől és az éghajlattól függően változik.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodásaBetegségei

A vörös vércse (Falco tinnunculus) betegségei lehetnek hasonlóak más madárfajok betegségeihez. Néhány gyakori betegség, amelyek érinthetik a vörös vércséket:

 1. Madárinfluenza: A madárinfluenza vírus különböző törzsei fertőzhetik meg a vörös vércseket. Ez a betegség súlyos, és akár halálos is lehet.
 2. Kullancsok által terjesztett betegségek: A kullancsok, például az Ixodes ricinus, által terjesztett betegségek, mint a Lyme-kór vagy az egyéb kullancsencefalitisz, befolyásolhatják a vörös vércséket is.
 3. Madárfertőző bélgyulladás (Avian paramyxovírus): Ez a vírus okozhat légzőszervi problémákat, hasmenést, valamint neurológiai tüneteket a madarakban, ideértve a vörös vércséket is.
 4. Madártuberkulózis: Ez a betegség Mycobacterium-fajok által okozott fertőzés, amely befolyásolhatja a vörös vércséket is. A beteg madarak fogyhatnak, gyengék lehetnek, és légzőszervi tüneteket mutathatnak.
 5. Ektoparaziták: A vörös vércséket különböző ektoparaziták, például atkák, bolhák és tetvek is befolyásolhatják, amelyek kellemetlenséget és egészségügyi problémákat okozhatnak.

Amennyiben gyanú merül fel a vörös vércse egészségügyi állapotával kapcsolatban, fontos a madár megfigyelése, és ha szükséges, a helyi madárgyógyász vagy állatorvos felkeresése. A pontos diagnózis és a megfelelő kezelés érdekében szakmai segítség javasolt.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A vörös vércse (Falco tinnunculus) betegségei között számos olyan állapot és probléma fordulhat elő, amelyek befolyásolhatják az egészségüket. Néhány gyakori betegség és probléma a következők lehetnek:

 1. Paraziták: A vörös vércseknél előfordulhatnak különböző paraziták, mint például tollatkullancsok, atkák, bélparaziták vagy tolltetvek. Ezek a paraziták befolyásolhatják a madár egészségét, tollazatát, táplálkozását és általános állapotát.
 2. Madárinfluenza: A vörös vércse érzékeny lehet a madárinfluenza vírusokra, amelyek súlyos betegséget okozhatnak. Ez a betegség terjedhet más madarak között és komoly egészségügyi veszélyt jelenthet a vörös vércsékre is.
 3. Fertőző betegségek: A vörös vércséket érintő egyéb fertőző betegségek közé tartozhatnak vírusos, bakteriális vagy gombás fertőzések. Ezek a betegségek különböző tüneteket okozhatnak, mint például légzési nehézségek, hasmenés, bőrproblémák vagy általános gyengeség.
 4. Mérgezés: A vörös vércse veszélyeztetett lehet különböző mérgező anyagoktól, mint például növényvédő szerek, rovarirtók vagy nehézfémek. Ezek a mérgező anyagok súlyos betegségeket vagy akár halált is okozhatnak.
 5. Sérülések: A vörös vércsék sérüléseket szenvedhetnek, mint például szárnytöréseket, lábtöréseket vagy sebeket. Ezek a sérülések befolyásolhatják a madár mozgékonyságát, vadászati képességét és általános egészségi állapotát.

A vörös vércse betegségeinek megelőzése és kezelése fontos a populáció egészségének és fenntarthatóságának fenntartása érdekében. Ha gyanús tüneteket vagy egészségügyi problémákat észlelnek a vörös vércsék esetében, érdemes állatorvoshoz fordulni a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.A vörös vércse (Falco tinnunculus) védettsége

A vörös vércse (Falco tinnunculus) védettsége az Európai Unióban a Madárvédelmi Irányelv (Birds Directive) alapján kerül szabályozásra. Ez az irányelv védi és megőrzi az európai vadon élő madárfajokat, köztük a vörös vércsét is.

A vörös vércse az Európai Unióban az Annex I-es listán szereplő fajok közé tartozik. Ez azt jelenti, hogy különleges védelmet élvez, és tilos az összes olyan cselekedet, amely a faj életét vagy élőhelyét veszélyeztetheti. Az Annex I-es fajokra vonatkozóan a fészkelési időszakban tilos a fészkelési és táplálkozási helyek zavarása vagy pusztítása.

Az Európai Unióban a vörös vércse természetvédelmi státusza változhat az adott országon belül és a helyi jogszabályok alapján. Fontos tehát, hogy a vörös vércse védelmével kapcsolatos legfrissebb helyi rendeleteket és szabályozásokat figyelembe vegyük.

Ezenkívül a vörös vércséket nemzetközi egyezmények is védelmezik, mint például a Bonni Egyezmény (CMS – Convention on the Conservation of Migratory Species of Wild Animals), amely célja a vándorló madárfajok megőrzése és fenntartható kezelése.

A vörös vércse fontos és védett madárfaj, amelynek védelme az emberek felelőssége, hogy hozzájáruljanak az állomány megőrzéséhez és a természetvédelmi erőfeszítésekhez.

A Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján nem veszélyeztetettként szerepel. Európában csökkenő állományú fajnak számít. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 forint.

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodásaÉrdekességek róla

 1. Széles elterjedés: A vörös vércse rendkívül elterjedt madárfaj, amely Európában, Ázsiában, Afrikában és Észak-Amerikában is megtalálható. Ez az elterjedési terület nagyban hozzájárul népszerűségéhez és ismertségéhez.
 2. Fészeképítő képesség: A vörös vércse kreatív és változatos módon építi fészkeit. Gyakran használja más állatok elhagyott fészkeit, de képes saját fészket is készíteni, akár fák üregeiben, épületek repedéseiben vagy építészeti struktúrákban.
 3. Különleges látás: A vörös vércsék rendelkeznek kiváló látással. Szemük nagy és kiválóan alkalmas a távoli tárgyak észlelésére és a precíz vadászati manőverek végrehajtására. Szemükben speciális szerkezetek is találhatók, amelyek segítik a fénytörést és javítják a látásélességet.
 4. Repülési képesség: A vörös vércse repülési képessége impozáns. Könnyedén és gyorsan repül, gyakran körözve magasan a levegőben. Hirtelen és precíz manővereket végez, amikor lecsap a prédára vagy elkerüli a veszélyt.
 5. Gazdasági jelentőség: A vörös vércse nagy jelentőséggel bír a mezőgazdasági területeken, mivel főként kisebb rágcsálókat vadászik, mint például egerek és patkányok. Ez a ragadozó viselkedése hozzájárul a kártevők populációinak csökkentéséhez és a mezőgazdasági termések védelméhez.
 6. Hangok és viselkedés: A vörös vércse különböző hangokat használ kommunikációra és jelzésre. Igen jellegzetes, hangos és ismétlődő kiáltása, amely hasonlít a „kivi-kivi-kivi” hangra, sokaknak ismerős lehet. Emellett a párzási időszakban látványos repülési bemutatókat adnak, beleértve az ingázó zuhanásokat és a röptüket kísérő kiáltásokat.A vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja

A vörös vércse (Falco tinnunculus) hangja jellegzetes és könnyen felismerhető. A következőkben található a vörös vércse hangjára vonatkozó információ magyarul:

A vörös vércse hangja olyan kiáltással jellemezhető, amely hasonlít a „kivi-kivi-kivi” hangra. Ez egy ismétlődő, hangos és éles kiáltás, amelyet gyakran ismételnek repülés közben vagy az ülőhelyen tartózkodva. A hímek és a tojók is hasonló hangot adnak ki.

A vörös vércse hangja több célra is szolgálhat. Egyrészt a területmegjelölésre és a párzási időszakban a partner vonzására használják. A hangjukkal kommunikálhatnak a párjukkal és jelezhetik a fészkelési terület határait más madarak felé is.

Fontos megjegyezni, hogy a vörös vércse hangja más madárfajokétól is megkülönböztethető. A jellegzetes „kivi-kivi-kivi” kiáltás segít azonosítani és felismerni a vörös vércséket a környezetben.

Hang: https://xeno-canto.org/species/Falco-tinnunculusMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

 

A vörös vércse (Falco tinnunculus) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.