A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, jellemzői

A lunda (Fratercula arctica) egy közepes méretű tengeri madár, amely az Atlanti-óceán északi részén és a Csendes-óceán északi részén honos. A lundák fekete-fehér tollazatúak, élénkpiros, sárga és kék csőrrel. Körülbelül 30 cm hosszúak és 500 grammot nyomnak. A lundák átlagosan 20 évig élnek.A lundák nagy, tömzsi testűek, rövid nyakkal és lábakkal. Szárnyaik rövidek és keskenyek, így nem túl jó repülők. A lundák azonban kiváló úszók és búvárok. Lehet, hogy akár 100 láb mélyre is lemerülnek, hogy halat keressenek.

A lundák társas madarak, nagy kolóniákban élnek. A költési időszakban a lundák üregekben fészkelnek sziklákon vagy sziklákon. A tojó egyetlen tojást rak, amely körülbelül 40 nap múlva kel ki. A fióka körülbelül 50 napig marad a fészekben.

A lundák fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. Segítenek a halpopulációk szabályozásában, és ürülékük tápanyagokat biztosít más növények és állatok számára. A lundák népszerű turisztikai látványosságok, és fontos bevételi forrást jelentenek néhány helyi közösség számára.

A lundák azonban számos fenyegetéssel is szembesülnek, beleértve az élőhely elvesztését, a szennyezést és a túlzott halászatot. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a lundát „sebezhető” fajnak minősíti.

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodásaA lunda (Fratercula arctica) elterjedése, előfordulása

A lunda (Fratercula arctica) egy tengeri madárfaj, amely az Atlanti-óceán északi részén és a Csendes-óceán északi részén honos.

Előfordulási területek:

 • Atlanti-óceán: Izland, Feröer, Skócia, Írország, Norvégia, Kanada, Grönland, Maine (USA)
 • Csendes-óceán: Alaszka (USA), Oroszország, Japán

Élőhely:

A lundák sziklás partvidékeken és szigeteken élnek, ahol üregekben fészkelnek. Kolóniákban élnek, amelyek akár több százezer madarat is számlálhatnak.

Fontosabb költőhelyek:

 • Atlanti-óceán: Skócia (St. Kilda), Izland (Vestmannaeyjar), Feröer (Mykines), Norvégia (Lofoten-szigetek)
 • Csendes-óceán: Alaszka (Pribilof-szigetek), Oroszország (Kuril-szigetek), Japán (Hokkaido)

Vándorlás:

A lundák télen délre vándorolnak, és a nyílt óceánon töltik a telet. Tavasszal visszatérnek a költőhelyükre.

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

A lunda (Fratercula arctica) a madarak osztályába, azon belül a lilealakúak rendjébe, a lilefélék családjába és az alkafélék alcsaládjába tartozó faj.

A lunda rendszertani besorolása a következő:

 • Osztály: Madarak (Aves)
 • Rend: Lilealakúak (Charadriiformes)
 • Család: Lilefélék (Alcidae)
 • Alcsalád: Alkafélék (Alcinae)
 • Nemzetség: Lunda (Fratercula)
 • Faj: Lunda (Fratercula arctica)

A lundának három alfaja van:

 • Fratercula arctica arctica (Linnaeus, 1758) – az Atlanti-óceán északi részén honos
 • Fratercula arctica grabae (Brehm, 1831) – a Csendes-óceán északi részén honos
 • Fratercula arctica naumanni (Nordmann, 1859) – a Bering-tenger partjain honos

A lunda a papagájcsőrűek családjába tartozik, amelyekbe a tordák és a guillemots is beletartozik. A lundák nevét vastag, színes csőrük után kapták.A lunda (Fratercula arctica) életmódja

A lunda egy tengeri madárfaj, amely az Atlanti-óceán északi részén és a Csendes-óceán északi részén honos. Sziklás partvidékeken és szigeteken él, üregekben fészkel. Kolóniákban él, amelyek akár több százezer madarat is számlálhatnak.

Táplálkozás:

A lundák főleg hallal táplálkoznak, de krillt és más tengeri gerincteleneket is esznek. A víz alá bukva vadásznak, akár 100 láb mélyre is lemerülhetnek. Erős csőrük van, amellyel megragadják a zsákmányukat.

Szaporodás:

A lundák ivarérettségüket 4-5 éves korban érik el. A párzási időszak márciusra és áprilisra esik, ekkor térnek vissza telelő helyeikről a madarak. A tojó egyetlen tojást rak, amelyet mindkét szülő felváltva költ. A fióka körülbelül 40 nap múlva kel ki, és 50 napig marad a fészekben.

Viselkedés:

A lundák társas madarak, kolóniákban élnek. A költési időszakon kívül kisebb csoportokban vagy egyedül is tölthetik az időt. A lundák kiváló úszók és búvárok, de nem túl jó repülők.

Fenyegetések:

A lundák számos fenyegetéssel szembesülnek, beleértve az élőhely elvesztését, a szennyezést és a túlzott halászatot. A Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) a lundát „sebezhető” fajnak minősíti.

Védelem:

Fontos megvédeni a lundákat a fenyegetésektől, hogy a jövő generációi is élvezhessék őket. Számos helyen védett területeket hoztak létre a lundák kolóniái számára. A szennyezés csökkentése és a halászat szabályozása is fontos a lundák védelme érdekében.

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodásaA lunda (Fratercula arctica) táplálkozása

A lunda egy tengeri madárfaj, amely főleg hallal táplálkozik, de krillt és más tengeri gerincteleneket is eszik. A víz alá bukva vadásznak, akár 100 láb mélyre is lemerülhetnek. Erős csőrük van, amellyel megragadják a zsákmányukat.

Táplálékuk:

 • Halak: hering, makréla, szardínia, tőkehal
 • Krill: apró rákok
 • Más tengeri gerinctelenek: tintahal, csiga

Vadászati ​​módszer:

 • A lundák a víz alá bukva vadásznak, akár 100 láb mélyre is lemerülhetnek.
 • Erős csőrük van, amellyel megragadják a zsákmányukat.
 • Gyakran csoportokban vadásznak, hogy összefogjanak a nagyobb zsákmányállatok elejtéséhez.

Érdekességek:

 • A lundák naponta akár 200 halat is elfogyaszthatnak.
 • A lundák a csőrükben tárolják a zsákmányukat, és egyszerre több halat is tudnak szállítani a fiókáiknak.
 • A lundák fiókái krillt és más apró gerincteleneket is esznek.

A lunda táplálkozásának fontossága:

 • A lundák fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, segítenek a halpopulációk szabályozásában.
 • A lundák ürüléke tápanyagokat biztosít más növények és állatok számára.

Fenyegetések:

 • A lundák táplálkozását számos fenyegetés éri, beleértve a túlzott halászatot, a szennyezést és az élőhely elvesztését.
 • A túlzott halászat miatt kevesebb hal jut a lundáknak, ami éhezést és a fiókák pusztulását okozhatja.
 • A szennyezés mérgezheti a lundákat és a zsákmányukat is.
 • Az élőhely elvesztése miatt kevesebb fészkelőhely jut a lundáknak.
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodásaA lunda (Fratercula arctica) fészkelőhelye, szaporodása, fiókái

Fészkelőhely:

A lunda sziklás partvidékeken és szigeteken él, üregekben fészkel. Kolóniákban él, amelyek akár több százezer madarat is számlálhatnak. A lundák gyakran ugyanazt a fészkelőhelyet használják évről évre.

Szaporodás:

A lundák ivarérettségüket 4-5 éves korban érik el. A párzási időszak márciusra és áprilisra esik, ekkor térnek vissza telelő helyeikről a madarak. A párok egymáshoz hűek maradnak az életükre.

A tojó egyetlen tojást rak, amelyet mindkét szülő felváltva költ. A fióka körülbelül 40 nap múlva kel ki, és 50 napig marad a fészekben. A szülők etetik a fiókáikat hallal és krillrel.

Fiókák:

A lunda fiókák csupaszok és vakon születnek. Az első néhány napban a szülők a fészekben tartózkodnak velük, és melegen tartják őket. Amikor a fiókák egy kicsit nagyobbak lesznek, a szülők elkezdenek nekik ételt hozni.

A fiókák körülbelül 50 napos korukban repülnek ki. Amikor elhagyják a fészket, még nem tudnak repülni, ezért a vízbe ugranak, és ott úsznak, amíg megtanulnak repülni.

Érdekességek:

 • A lundák kolóniákban élnek, hogy megvédjék magukat a ragadozóktól.
 • A lundák csőre élénk színű a költési időszakban, hogy vonzzák a párjukat.
 • A lundák fiókái nagyon aranyosak, és sok turistát vonzanak a fészkelőhelyekre.

Fenyegetések:

A lundák fészkelőhelyét és szaporodását számos fenyegetés éri, beleértve az élőhely elvesztését, a szennyezést és a ragadozók.

 • Az élőhely elvesztése miatt kevesebb fészkelőhely jut a lundáknak.
 • A szennyezés mérgezheti a lundákat és a fiókáikat is.
 • A ragadozók, mint a rókák és a sirályok, megehetik a lundák tojásait és fiókáit.

Védelem:

Fontos megvédeni a lundákat a fészkelőhelyüket és szaporodásukat érintő fenyegetésektől.

 • Az élőhelyek védelme, a szennyezés csökkentése és a ragadozók elleni védekezés mind fontos lépések a lundák megőrzése érdekében.
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása
A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodásaIsmertebb betegségei lehetnek

A lundák (Fratercula arctica) számos betegséggel és parazitával szembesülhetnek, amelyek befolyásolhatják egészségüket és túlélésüket. Néhány a leggyakoribb és legjelentősebb betegségek közül:

Vírusos megbetegedések:

 • Avian influenza: Ez egy rendkívül fertőző vírus, amely légúti megbetegedéseket okoz madarakban. A lundák fogékonyak a vírusra, és a megbetegedés súlyos lefolyású lehet, akár elhullást is okozhat.
 • Newcastle-kór: Ez egy további vírusos megbetegedés, amely légúti tüneteket, idegrendszeri károsodást és elhullást okozhat madarakban. A lundák fogékonyak a vírusra, és a megbetegedés súlyos lefolyású lehet.

Baktériumos megbetegedések:

 • Chlamydia: Ez egy baktérium, amely légúti megbetegedéseket, ízületi gyulladást és kötőhártya-gyulladást okozhat madarakban. A lundák fogékonyak a baktériumra, és a megbetegedés krónikussá válhat, gyengítve a madarakat és fogékonyabbá téve őket más betegségekre.
 • Szalmonella: Ez egy baktérium, amely bélgyulladást okozhat madarakban. A lundák fogékonyak a baktériumra, és a megbetegedés súlyos lefolyású lehet, akár elhullást is okozhat.

Paraziták:

 • Helminthok: A lundákat számos belső parazita, beleértve a fonálférgeket, galandférgeket és mételyeket fertőzheti. Ezek a paraziták tápanyagokat vonhatnak el a madártól, gyengítve őket és fogékonyabbá téve őket más betegségekre.
 • Kültakaró élősködők: A lundákat atkák és tetvek is fertőzhetik. Ezek a paraziták irritálhatják a madár bőrét, és károsíthatják a tollazatot, megnehezítve a repülést és a hőszigetelést.

A lundák egészségét számos más tényező is befolyásolhatja, mint például a táplálkozás, az élőhely minősége és a ragadozók. A lundák populációinak nyomon követése és a betegségek és paraziták terjedésének figyelemmel kísérése fontos a faj megőrzése szempontjából.

Fontos megjegyezni, hogy a lundák vadon élő madarak, és nem szabad őket házi kedvencként tartani. A fogságban tartott lundák stresszesek lehetnek, és fogékonyabbak a betegségekre.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A lunda (Fratercula arctica) számos ragadozóval és versenytárssal szembesül a vadonban, amelyek veszélyeztethetik a túlélésüket. Néhány a legjelentősebb ellenfelek közül:

Ragadozók:

 • Tengeri madarak: Sirályok, ragadozó madarak (pl. vándorsólyom) és más tengeri madarak zsákmányolhatják a lundákat, főleg a fiókákat és a tojásokat.
 • Emlősök: Róka, menyét, patkány és más emlősök is behatolhatnak a lundák fészkelőhelyére, és elfogyaszthatják a tojásokat, fiókákat, sőt a felnőtt madarakat is.
 • Halak: Nagyobb ragadozó halak, mint a tőkehal, zsákmányolhatják a lundákat víz alatti vadászat közben.

Versenyzők:

 • Más tengeri madarak: A tordák, guillemots és más tengeri madarak versenyezhetnek a lundákkal a táplálékért és a fészkelőhelyekért.
 • Emberek: A túlzott halászat, a szennyezés és az élőhelyek elvesztése mind veszélyt jelent a lundákra és más tengeri madarakra.

A lundák számos stratégiát alkalmaznak a ragadozók és versenytársak elleni védekezésre:

 • Kolóniákban élnek: A kolóniákban való fészkelés segít megvédeni a lundákat a ragadozókkal szemben, mivel a madarak figyelmeztethetik egymást a veszélyre, és közösen elűzhetik a ragadozókat.
 • Üregekben fészkelnek: Az üregekben való fészkelés védelmet nyújt a ragadozókkal és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben.
 • Jól úsznak és repülnek: A lundák gyorsan tudnak úszni és repülni, ami segít elmenekülniük a ragadozók elől.
 • Rejtőzködő színűek: A lundák tollazata rejtőzködő színe segít nekik elrejtőzni a ragadozók elől.

A lundák populációinak nyomon követése és a ragadozók és versenytársak állományának szinten tartása fontos a faj megőrzése szempontjából.

Fontos megjegyezni, hogy a lundák vadon élő madarak, és nem szabad őket házi kedvencként tartani. A fogságban tartott lundák stresszesek lehetnek, és fogékonyabbak a betegségekre.Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A lunda (Fratercula arctica) védett fajnak minősül a legtöbb országban, ahol előfordul. A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján „sebezhető” fajként szerepel.

Védelmi státusz:

 • Magyarország: Védett faj, 25 000 Ft természetvédelmi értékkel.
 • Európai Unió: Az Európai Madárvédelmi Irányelv (2009/147/EK) alapján védett faj.
 • Egyesült Államok: A Migratory Bird Treaty Act (1918) alapján védett faj.
 • Kanada: A Migratory Birds Convention Act (1994) alapján védett faj.

Természetvédelmi területek:

A lundák védelme érdekében számos természetvédelmi területet hoztak létre, ahol a fészkelőhelyeiket és táplálkozási területüket védik. Néhány a legismertebb természetvédelmi területek közül:

 • Puffin Island, Wales: Ez a sziget a lundák egyik legnagyobb kolóniájának ad otthont.
 • Svalbard, Norvégia: A Svalbard szigetcsoport számos lundakolóniának ad otthont.
 • Machias Seal Island, Kanada: Ez a sziget a lundák legnagyobb kolóniájának ad otthont Észak-Amerikában.

Fenyegetések:

A lundák számos fenyegetéssel szembesülnek, amelyek veszélyeztetik a túlélésüket:

 • Túlsúlyozás: A tengeri halászat jelentősen csökkenti a lundák táplálékbázisát.
 • Szennyezés: A tengeri szennyezés, mint az olajszivárgás, mérgezheti a lundákat és a zsákmányukat.
 • Élőhely elvesztése: A tengerparti élőhelyek elvesztése kevesebb fészkelőhelyet biztosít a lundák számára.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatással van a tengeri ökoszisztémára, és ez hatással lehet a lundák táplálékára és fészkelőhelyére.

Védelmi tevékenységek:

Számos tevékenységet folytatnak a lundák védelme érdekében:

 • A halászat fenntarthatóságának javítása: A halászati ​​kvóták bevezetése és a halászati ​​módszerek javítása segíthet megvédeni a lundák táplálékbázisát.
 • A szennyezés csökkentése: A tengeri szennyezés elleni küzdelem segíthet megvédeni a lundákat és más tengeri élőlényeket.
 • Élőhelyvédelem: A tengerparti élőhelyek védelme segíthet biztosítani a lundák számára szükséges fészkelőhelyeket.
 • Klímaváltozás elleni küzdelem: A klímaváltozás elleni küzdelem segíthet megvédeni a tengeri ökoszisztémát és a lundákat.A lunda (Fratercula arctica) hangja

A lunda hangja jellegzetes és könnyen felismerhető. Gyakran leírják, mint egy dupla trilla, fűrészhang vagy kacagás. Hangja a csőrén keresztül kelti, és a légzsákok segítségével erősíti fel.

Hangja mire hasonlít:

 • Dupla trilla
 • Fűrészhang
 • Kacagás
 • Gépfegyverropogás (gyors sorozatban)

Hangjának jellegzetességei:

 • Hangos és kihallatszó
 • Rekedtes és érdes
 • Ritmikus és ismétlődő
 • Különböző hangszíneket és hangokat használ

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A lunda hangja a szirinx nevű hangszervből származik, amely a légcsőben található.
 • A szirinxben lévő membránok rezegnek, amikor a lunda levegőt áramoltat rajtuk.
 • A légzsákok rezonálják a hangot, és erősítik.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas hangszínű trilla: Figyelmeztetés a ragadozókra
 • Rekedtes morgás: Agresszió jele
 • Gyors trilla: Párzásra való hívás
 • Kacagásszerű hang: Fiókák hívogatása

Hangok és kontextus:

 • A lundák a költési időszakban a legaktívabbak, és ekkor a legtöbbet hangoskodnak.
 • A hangokat a kolónián belüli kommunikációra használják, a ragadozók figyelmeztetésére, a párok felhívására és a fiókák gondozására.
 • A lundák hangjai fontos szerepet játszanak a faj szaporodásában és túlélésében.

Hangok változása:

 • A lundák hangjai változhatnak a koruk, a nemük és a származási helyük alapján.
 • A hangok változhatnak a környezeti feltételek, mint a szél és a zajszint alapján is.

A lunda hangja egyedülálló és lenyűgöző jelenség. A hangok betekintést nyújtanak a lundák életébe és viselkedésébe. A lundák hangjainak tanulmányozása segíthet a faj megőrzésében és védelmében.

Hangja: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUEÉrdekességek róla, tények röviden

Itt található néhány további tény a lundákról:

 • A lundák a papagájcsőrűek családjába tartoznak, amelyekbe a tordák és a guillemots is beletartozik.
 • A lundák nevét vastag, színes csőrük után kapták.
 • A lundák kolóniákban élnek, amelyek akár több százezer madarat is számlálhatnak.
 • A lundák egyetlen tojást raknak, amelyet mindkét szülő felváltva költ.
 • A lundák fiókái körülbelül 50 napos korukban repülnek ki.
 • A lundák főleg hallal táplálkoznak, de krillt és más tengeri gerincteleneket is esznek.
 • A lundák fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában, segítenek a halpopulációk szabályozásában.
 • A lundák népszerű turisztikai látványosságok, és fontos bevételi forrást jelentenek néhány helyi közösség számára.

A lundák lenyűgöző és egyedülálló madarak, amelyek fontos szerepet játszanak az ökoszisztémában. Fontos megvédeni őket a fenyegetésektől, hogy a jövő generációi is élvezhessék őket.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A lunda (Fratercula arctica) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.