A kerceréce hangja (Bucephala clangula) 

A kerceréce (Bucephala clangula) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A kerceréce (Bucephala clangula) hangja

A kerceréce (Bucephala clangula) hangja egyedi és könnyen felismerhető, ami különlegessé teszi ezt a madárfajt. A hangjuk a kommunikációban és a párzási időszakban játszik fontos szerepet.

A hím kercerécek hangja a párzási időszakban válik különösen hangsúlyossá. A legjellegzetesebb hangjuk a „kre-ee-ee” vagy „kreee” hang, amit gyakran hallani lehet, amikor a hímek megpróbálják felhívni a tojók figyelmét és bemutatkoznak nekik. Ezenkívül a hímek képesek különböző más hívójeleket is kibocsátani, amelyek segíthetnek az azonosításban és a kommunikációban.

A tojók hangja általában csendesebb és visszafogottabb, de ők is használják a hangjukat a fiókáik gondozására és a kommunikációra a partnerrel.

A kerceréce hangjai hozzájárulnak a fajpárok közötti kommunikációhoz, a párzási rituálékhoz és az életmódjukhoz. Ezek a hangok természetes részét képezik a tavak és folyók hangulatos környezetének, és mindig izgalmas élményt nyújtanak azoknak, akiknek szerencséjük van hallani őket a vadonban.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/MMEJYLOPDO

A kerceréce hangja (Bucephala clangula) 
A kerceréce hangja (Bucephala clangula)

A kerceréce hangja (Bucephala clangula)

A kerceréce hangja fontos szerepet játszik a kommunikációban és a párzási időszakban. Hangjuk fajtársakkal való kapcsolattartásra, területvédelemre, udvarlásra és fiókák hívogatására szolgál.

Hangjának hasonlatai:

 • A hím kerceréce hangja harsány „kvák-kvák” hangzású, melyet gyakran „ker-ker”-nek írnak le.
 • A tojó hangja lágyabb „kvek-kvek” hangzású.
 • Ezen kívül a kercerécék „fújó” hangokat is adhatnak ki, melyet udvarláskor és agresszív helyzetekben használnak.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hím kerceréce hangja erőteljes és messzire hallatszik, akár 1 km-es távolságra is.
 • A tojó hangja halkabb és kevésbé messzire hallatszik.
 • A kercerécék hangja moduláris, azaz képesek különböző hangokat kombinálni és ismételni.

Hangkeltés mechanizmusa:

A kercerécék hangja a légzsákok rezegtetésével jön létre. A légzsákok a légcsőhöz kapcsolódó üregek, melyek a madarak légzőrendszerének részét képezik. A madár a légzsákokba levegőt pumpál, majd a légzsákok izmait összehúzva rezegteti azokat, ezáltal hangot keltenek.

Hangszínek és jelentésük:

 • A hím kerceréce „kvák-kvák” hangja territóriumvédelemre és udvarlásra használatos. A hang hangereje és ismétlési gyakorisága jelzi a madár erejét és fittségét.
 • A tojó „kvek-kvek” hangja párosodásra való készséget jelez.
 • A „fújó” hangok agresszív helyzetekben használatosak, és arra szolgálnak, hogy elriasszák a riválisokat.

Hangok és kontextus:

A kercerécék hangjai a kontextustól függően változnak. Például a territóriumvédő hím hangja erőteljesebb és harsányabb lesz, ha betolakodót észlel, míg udvarláskor lágyabb és dallamosabb hangokat fog használni.

Hangok változása:

A kercerécék hangjai az idő múlásával változhatnak. Például a fiatal madarak hangja magasabb hangszínű, mint a felnőtteké. Ezen kívül a kercerécék hangjai a helyi nyelvjárásnak megfelelően is változhatnak.

A kerceréce hangja fontos szerepet játszik a madár életében. A hangok segítségével kommunikálnak egymással, védik területüket, párosodnak és felnevelik fiókáikat. A kerceréce hangjainak tanulmányozása betekintést enged a madarak viselkedésébe és szociális életébe.Érdekességek róla

A kerceréce (Bucephala clangula) egy rendkívül érdekes madárfaj, amely számos izgalmas jellemzővel rendelkezik. Íme néhány érdekesség a kercerécekről:

 1. Fej díszítés: A kerceréc hímeknek rendkívül látványos a fejdíszük, ami a párzási időszakban különösen kiemelkedővé válik. A fejükön fekete díszítő tollak és fehér foltok találhatók, ami olyan, mintha két aranyhal szeme lenne. Ez a különleges fejdísz segít nekik vonzóbbá válni a tojók szemében.
 2. Alkalmazkodás a hideghez: A kerceréceket hideg északi vizeken és tavakon találjuk meg, és kiválóan alkalmazkodtak az ilyen szélsőséges körülményekhez. Tollazatuk kiváló hőszigetelő, amely lehetővé teszi számukra, hogy a hideg vízben is kényelmesen érezzék magukat.
 3. Vándorlás: A kercerécek különleges vándorlási mintát követnek. Télen gyakran elhagyják az északi területeket, és délebbi mérsékelt égövi tavakhoz és partokhoz vándorolnak. Ez az alkalmazkodás a hideg évszakokhoz és az élelemkereséshez kapcsolódik.
 4. Ügyes úszók és merülők: A kercerécek kiváló úszók és merülők, ami lehetővé teszi számukra, hogy könnyedén megtalálják az élelmet a víz alatt. Gyors és ügyes mozgásuk segíti őket a vadászatban.
 5. Természetvédelmi figyelem: A kercerécek természetvédelmi oltalom alatt állnak számos országban. Ez a figyelem azt mutatja, hogy az emberek elkötelezettek az élőhelyeik megőrzése és a faj fenntartása iránt.

Ezek az érdekességek csak néhány példája annak, hogy miért is olyan különlegesek a kercerécek. Megfigyelésük és tanulmányozásuk segít a természet iránti szeretetünk mélyítésében és az állatvilág megértésében.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate