A házi galamb (Columba livia domestica) hangja

A házi galamb vagy röviden galamb (Columba livia domestica) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A házi galamb vagy röviden galamb (Columba livia domestica) hangja

A házi galambok vagy egyszerűen csak galambok, talán nem a legelismertebb énekesmadarak, de hangjuk mégis rendkívül jellegzetes és könnyed. Ha valaha is sétáltál a város utcáin vagy a parkokban, valószínűleg hallottad ezeket a madarakat, és most bemutatjuk, milyen dallamokban örömüket lelik.

A házi galambok hangja általában egy szelíd „kukurikú” vagy „kukuk” hangzás, ami hasonlít a kakukk énekéhez, bár jóval halkabb. Ez a hang a hímekre jellemző, és leginkább a párzási szezonban hallható. Amikor egy hím galamb próbálja megnyerni egy tojót, megszólal ez a halk és dallamos hívóhang, amelyet felszívódó és ismétlődő „kukurikú” hangok jelentenek.

A tojók hangja általában visszafogottabb és kevésbé feltűnő. Amikor egy hím és egy tojó találkozik és költeni kezdenek, a tojók is szoktak egy enyhe „kukuk” vagy „gurr” hangot hallatni.

A galambok hangjai általában nem túl harsányak vagy zajosak, de mégis hűen tükrözik a madarak békés és nyugodt természetét. Ezek a halk dallamok hozzátartoznak a városi környezet szürke galambokhoz, és gyakran hozzájárulnak a városi táj nyugalmas hangulatához.

Tehát legközelebb, amikor a városban vagy a parkban sétálsz, és meghallod a halk „kukurikú” dallamot, gondolj a házi galambokra, és élvezd a városi élet könnyed hangját, amelyet ezek a csendes és hűséges lakók teremtenek.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/XAMHIHFTZG

A házi galamb (Columba livia domestica) hangja
A házi galamb (Columba livia domestica) hangja

A házi galamb (Columba livia domestica) hangja

A házi galamb hangja, melyet gyakran „kukurikú”-nak vagy „kukuk”-nak hívunk, sokféleképpen leírható:

Hasonlítható:

 • Kakukk hangjához, de halkabb és rövidebb.
 • Fújtató hangjához.
 • Hangszeres dallamhoz, melynek hangszíne fuvolázótól dobolásig terjedhet.

Jellemzői:

 • Ritmikus, általában 2-4 „kuk” hangból álló sorozatokban hallható.
 • A hím hangja hangosabb és dallamosabb, mint a nőstényé.
 • A hangmagasság és a hangerő a galamb érzelmi állapotától függően változhat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A galambok hangja a légzsákok rezegtetésével jön létre. Ezek a légzsákok a testükön belül helyezkednek el, és a légzés során levegővel telítődnek. Amikor a galamb ki akarja adni a hangját, a légzsákokat izmokkal összehúzza, ami a levegő kipréselődését és a hangképződését eredményezi.

Hangszínek és jelentésük:

A házi galamb többféle hangot is ad ki, melyeknek különböző jelentése lehet:

 • Turbékolás: A hím udvarláskor adja ki ezt a hangot a nősténynek. A hang magassága és bonyolultsága a hím fittségét és vonzerejét jelzi.
 • Gyors turbékolás: Veszély esetén adja ki, hogy figyelmeztesse a többi galambot.
 • Rövid, éles hang: Fájdalom vagy frusztráció kifejezésére használja.
 • Gyengéd csicsergés: A szülők a fiókákhoz használják a kommunikációra.

Hangok és kontextus:

A házi galamb hangja a kontextustól függően változik. Például az udvarló hím hangja dallamosabb és bonyolultabb, mint a veszélyt jelző hang. A fiókák csicsergése pedig gyengéd és könyörgő.

Hangok változása:

A házi galambok hangja az idő múlásával változhat. Ez a változás a környezethez való alkalmazkodás, a szelekció vagy a kulturális hatások eredménye lehet.

Érdekességek róla

A házi galambok, vagy röviden galambok, talán a városi madarak közül a leggyakrabban látottak és ismertek. Ezek a csendes és békés madarak azonban sok érdekességet rejtenek magukban. Most pedig néhány olyan érdekességet mutatunk be neked, amelyek talán még nem voltak ismertek a házi galambokról.

 1. Hűséges párok: A házi galambok rendkívül hűségesek egymáshoz. Egy párt alkotnak, és hosszú távú kapcsolatban élnek. Amikor megtalálják az ideális társat, gyakran életük végéig együtt maradnak.
 2. Különböző színváltozatok: A házi galamboknak számos színváltozata létezik, köztük a fehér, a szürke, a barna és a fekete árnyalatai. A különböző fajtáik és a tenyésztési módok révén kialakult szép és változatos tollazatuk a városi környezetben is gyakran látható.
 3. Kiváló repülők: Habár a városi környezetben a galambok inkább séta közben láthatók, valójában kiváló repülők. Ősi időkben üzenetek hordozására is használták őket, mivel képesek hosszú távokat repülni és visszatérni a fészkelőhelyükhöz.
 4. Tisztaság és higiénia: A házi galambok rendkívül tiszta madarak, és gyakran gondozzák a tollazatukat. Azt is észrevették, hogy olyan homokot fogyasztanak, amely segíti a gyomrukban lévő élelem emésztését.
 5. A galambok visszatérő helyeket használnak: A házi galambok gyakran visszatérnek ugyanarra a fészkelőhelyre évről évre, és többször is felhasználják ugyanazt a fészket. Ez a hűséges visszatérés egyik példája a madárvilágban.
 6. Az ember és a galambok kapcsolata: A házi galambok már az ókori időkben is emberi társak voltak. Az egyiptomiak például háziasított galambokat tartottak házi kedvencként és üzenetek hordozására is használták őket. Még ma is sok ember örömét leli a galambok társaságában, és eteti őket a városi parkokban és terekben.

A házi galambok békés jelenlétükről és érdekes viselkedésükről ismertek. Figyelni őket a városban vagy a falvakban mindig izgalmas élmény, és a következő alkalommal, amikor egy galambot látasz, gondolj ezekre az érdekességekre, és tiszteld meg őket, mint a városi élet hűséges és színes lakóit!MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate