Az őszapó hangja (Aegithalos caudatus) 

Az őszapó (Aegithalos caudatus) megjelenése, életmódja, szaporodásaAz őszapó, vagy tudományos nevén Aegithalos caudatus, nem csak a kis termetű madarak királya, hanem hangjával is lenyűgöző. Képzeld csak el egy friss reggelt a természetben, amikor halkan beszüremlik a napfény, és a csendet egyszer csak megtöri egy apró madár csengő hangja. Igen, ez az őszapó!

De hogyan szólal meg ez a kedves kis madár, és miért különleges az énekhangja?

Az őszapó (Aegithalos caudatus) hangja

Az őszapó énekhangja olyan, mintha egy kristálycsengő zenéjét hallanánk. Rendkívül tiszta és tiszteletre méltó. Hangja finom, magas tónusú, és gyakran hívogatóan ismétlődik. Az őszapók rendkívül társaságkedvelőek, és egy-egy csoportjukban gyakran összehangzó énekhangokkal hívogatják egymást. Ez a csodálatos énekhang teszi őket egyedülállóvá a madárvilágban.

Az őszapó éneke nem csak a közeli fák lombjai között csendül fel. Ezek a madarak olyan kifinomultak, hogy még repülés közben is dalolnak. A hangjuk általában halk és gyengéd, de ha figyelsz rájuk, akkor könnyen észreveheted, ahogyan a levegőben szárnyalva énekelnek.

Az őszapó énekhangja az év szinte bármely szakában hallható. Télen is hallani lehet őket, amikor más madarak már hallgatnak. Ez az őszapók egyik jellegzetessége, hogy hűvös időben is éneklik dalukat, és ezzel színesebbé teszik a természet hangjait.

Az őszapó énekhangja nemcsak a madarászokat, hanem a természet szerelmeseit is elvarázsolja. Hallgatva ezt a kis madarat, az embernek egy pillanatra megáll az idő, és egy csendes, nyugodt pillanatban részesül a természetben. Az őszapók énekhangja emlékezetes és feledhetetlen, és mindannyiunknak emlékeztet minket arra, hogy érdemes figyelni a körülöttünk lévő apró csodákat, amelyeket gyakran csak egy kis odafigyeléssel fedezhetünk fel.

Az őszapók hangkeltése kifejezetten izgalmas folyamat. Hangjaikat a tüdőjükben és a légutakban található izmok segítségével hozzák létre. Amikor hangot adnak ki, a hangnyomás változása azokban a részekben következik be, mint például a szájuk és a torkuk mozgatása.

Az őszapók hangjainak jelentése nagymértékben függ a környezeti kontextustól. Például, ugyanaz a hang eltérő üzenetet hordozhat a különböző helyzetekben. Hangjaik gyakran csoportos helyzetekben hallhatók, amikor az őszapók együtt mozognak és kommunikálnak, például a táplálékforrások kijelölésekor.

Az őszapók hangjai változhatnak az évszakok, az életkor és a szociális helyzet függvényében. A költési időszakban például a hímek harsányabb hangokat adnak ki a párzás és a terület védelme érdekében, míg más időszakokban a hangok inkább csoportos kommunikációt segítenek elő.

Tehát, amikor legközelebb egy séta során meghallod az őszapó csengő énekét, állj meg egy pillanatra, és hallgass figyelmesen. Meglátod, hogy az őszapó hangja valóban különleges ajándék a természet részéről, amelynek a varázsa soha nem múlik el.

 

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JDDHNKDHCSAz őszapó hangja (Aegithalos caudatus) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az őszapó hangja (Aegithalos caudatus)

Az őszapó hangja (Aegithalos caudatus)

Az őszapó hangja rendkívül változatos és összetett, melynek révén a madarak kommunikálnak egymással. Hangjukat nem csupán fajtársaikkal, de más madárfajokkal is használják, sőt, még ragadozókat is elriaszthatnak vele.

Hangja mire hasonlít:

 • Az őszapó hangja csicsergéshez, csilingeléshez, fütyüléshez és csipogáshoz hasonlítható.
 • Gyakran hallható tőlük magas hangú „csi-csi-csi” jellegű hívóhang, de hallatnak éles „csíííí” riasztóhangokat is.
 • Éneke dallamos trillákra épül, melyet „csicsi-csicsi-csicsi-csicsi-csicsi-csicsi-csicsi-csicsi” formában is leírhatunk.

Hangjának jellegzetességei:

 • Az őszapó hangja rendkívül finom és éles, messzire hallatszik.
 • Hangja gyors és ritmikus, gyakran ismétlődő elemeket tartalmaz.
 • Hangszíne változatos, a magas hangtól a mélyebb hangokig terjed.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • Az őszapó hangját a tüdőből kiáramló levegő rezgése kelti.
 • A levegő a légcsövön és a hangszálakon halad át, majd a szájjal és a csőrrel távozik.
 • A hangszínt a hangszalagok rezgési frekvenciája határozza meg.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magas hangú hívóhangok általában fajtársak hívogatására vagy territórium jelzésére szolgálnak.
 • A riasztóhangok élesek és magasak, ragadozók elriasztására szolgálnak.
 • Az éneket a hímek a tojók csalogatására és a territórium védelmére használják.

Hangok és kontextus:

 • Az őszapó hangjai az adott helyzettől függően változnak.
 • Izgatott állapotban hangosabb és gyorsabb hangokat adnak ki.
 • Veszély esetén riasztóhangokat hallatnak.
 • Párosodási időszakban a hímek dallamos énekkel hívogatják a tojókat.

Hangok változása:

 • Az őszapó hangjai az évszakok során is változhatnak.
 • A tavaszi és nyári hónapokban aktívabbak és hangosabbak.
 • Ősszel és télen kevesebbet hallani őket, hangjuk is halkabb.

Az őszapó hangja fontos szerepet játszik a madarak kommunikációjában és túlélésében. A hangok változatossága és összetettsége tükrözi a faj intelligenciáját és alkalmazkodóképességét.

Érdekességek róla

Az őszapó habár kis termetű, de rendkívül izgalmas és egyedi madár. Ismerjük meg néhány érdekességét, amelyek még jobban megmutatják, miért is különlegesek ezek a pici szárnyasok!

 1. A hosszú farok: Az őszapó különleges megjelenését az egyedülálló hosszú farok teszi még vonzóbbá. A farok tollai sűrűek és puhák, és a madár különleges mozdulatokkal képes mozgatni, ami lenyűgöző látványt nyújt.
 2. Csoportos életmód: Az őszapók szeretnek csoportokban élni és mozogni. Családtagjaikkal együtt vadásznak, táplálkoznak és építik fel fészkeiket. Ez a közösségi életmód erősíti szociális kapcsolataikat és védelmet nyújt számukra a ragadozókkal szemben.
 3. Vadászati technikák: Az őszapók kiváló ragadozók, és rendkívül ügyesen vadásznak rovarokra és pókokra a fák leveleiben. Hosszú, vékony csőrük segítségével bejutnak a rovarok rejtekhelyeibe, és gyors mozdulatokkal megragadják őket.
 4. Évszakonként változó táplálkozás: Tavasszal és nyáron az őszapók főleg rovarokkal és pókokkal táplálkoznak. Télen viszont a magok és gyümölcsök kerülnek az étrendjük középpontjába, amikor a rovarok kevésbé elérhetők.
 5. Fészeképítő művészet: Az őszapók fészkei aprólékosan megmunkált mohából, fűből és pókhálóból készülnek. A fészkek szigetelése és tartóssága lenyűgöző, és mindig szemmel tartják az apró részleteket.
 6. Hangjuk: Az őszapók énekükkel kommunikálnak egymás között. Hangjaik csengőként vagy csiripelésként írhatók le, és gyakran hallhatók az erdőkben vagy ligetekben, ahol életvitelüket élvezhetjük.

Az őszapók tehát a természet apró csodái, amelyek számos érdekességet és különlegességet rejtnek magukban. Ha valaha találkozol velük egy erdőben vagy parkban, ne hagyd ki a lehetőséget, hogy megfigyeld őket, és élvezd a természet adta ajándékokat, amelyekkel ezek a kis madarak rendelkeznek!

Őszapó (Aegithalos caudatus) tények röviden

Tény Leírás
Méret 10-11 cm hosszú, 4-5 gramm súlyú
Szín Feje fekete, tarkója fehér, háta szürke, szárnya fekete-fehér csíkos, hasa rozsdavörös
Fészek Ovális alakú, mohából, zuzmóból és pókhálóból épül, fákra, bokrokra építi
Tojás 6-12 tojást rak, melyek 12-14 nap alatt kelnek ki
Fiókák 16-18 napig maradnak a fészekben
Táplálék Rovarok, pókok, hernyók, magvak
Élőhely Erdők, ligetek, parkok
Kóborló Télen gyakran kóborol csapatosan
Védettség Kisebb mértékben védett
Hangja Csipogós, finom hangja van

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate