Az európai lappantyú hangja (Caprimulgus europaeus)

Az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) megjelenése, életmódja, szaporodásaAz európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) hangja

Az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) egy különleges madár, amelynek hangjai is meglehetősen különlegesek. Ismerjük meg ezen rejtőzködő éjszakai madár hangjának jellegzetességeit és a mögötte meghúzódó titkokat!

Hangkeltés mechanizmusa: Az európai lappantyúk hangokat keltve kommunikálnak egymással és jelzik jelenlétüket. Hangkeltésük mechanizmusa nagyon érdekes: a hímek farkuk tollainak szétterítésével és azok gyors összezárásával produkálják az ún. „bólintó” hangokat. Ez a művelet olyan hangokat hoz létre, amelyek hasonlítanak a „bólintó” szónak a rövidítésére. A hímek ezzel a hanggal próbálják lenyűgözni a nőstényeket és rivalizálni egymással.

Hangszínek és jelentésük: Az európai lappantyúk hangszínei változatosak és különlegesek. A bólintó hangok mellett más zümmögő, csattogó és surranó hangokat is produkálnak, amelyek hossza és ritmusa változhat. Ezek a hangok különböző üzeneteket közvetítenek a társaságban, például szexuális szándékot vagy területi követelést.

Hangok és kontextus: Az európai lappantyúk hangjai szorosan kapcsolódnak az éjszakai életükhöz és a szaporodási időszakhoz. Általában az éjszaka folyamán, a fészek közelében lehet hallani az éneklésüket. A hímek igyekeznek felhívni magukra a nőstények figyelmét, és a hangok segítenek a párosodás előkészítésében.

Hangok változása: Az európai lappantyúk hangjai időnként változhatnak és fejlődhetnek. A fiatal madarak gyakran az idősebbek példáját követik és tanulnak tőlük. Ezért az egyedek hangzásvilága idővel finomodhat és egyedi jellegzetességeket is kialakíthat.

Az európai lappantyúk hangjai rejtélyesek és lenyűgözőek. Ezek a hangok részei a természet éjszakai szimfóniájának, és hozzájárulnak a madarak közti kommunikációhoz és párosodáshoz. A hangok titokzatos világa megmutatja, hogy az éjszakai erdők és mezők tele vannak élettel és izgalmakkal, amelyeket csak a figyelmes madármegfigyelők fedezhetnek fel.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/JDDHNKDHCS

Az európai lappantyú hangja (Caprimulgus europaeus) megjelenése, életmódja, szaporodása
Az európai lappantyú hangja (Caprimulgus europaeus) megjelenése, életmódja, szaporodása

Az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) hangja:

Mire hasonlít?

Az európai lappantyú hangja jellegzetes és változatos, de leginkább kecskebégetéshez vagy csattogó fadobhoz hasonlítható. A hímek hívóhangja egy monoton „prrrt-prrrt” hangzás, míg a tojók „tyuu-tyuu” hangot adnak ki. Ezen kívül rezegő „brrrr” hangot is hallatnak, és a fiókák „csipognak”.

Hangjának jellegzetességei:

 • Gyors ritmusú: A lappantyúk hangja percenként 20-30 ismétléssel hangzik el.
 • Magas hangszínű: A hangok 1-2 kHz tartományban mozognak.
 • Rövid: A hívóhangok hossza általában 1-2 másodperc.
 • Változatos: A lappantyúk hangjai egyedenként és régiónként is változhatnak.

Hangkeltés mechanizmusa:

A lappantyúk a torkukban lévő membránok rezgésével hoznak létre hangokat. A hangot a csőrükön keresztül erősítik fel.

Hangszínek és jelentésük:

 • Hívóhang: A hímek hívóhangja a területük jelzésére és a tojók csalogatására szolgál.
 • Repülés közbeni hang: A lappantyúk repülés közben is adnak ki hangokat, hogy elriasztják a ragadozókat.
 • Agresszív hang: A lappantyúk agresszív hangokat is adnak ki, hogy megvédjék a területüket más lappantyúktól.
 • Fiókák hangja: A fiókák „csipognak”, hogy jelezzék a szüleiknek, hogy éhesek vagy veszélyben vannak.

Hangok és kontextus:

A lappantyúk hangjai fontos szerepet játszanak a kommunikációban és a társas viselkedésben. A hangok alapján a lappantyúk felismerhetik egymást, jelezhetik a területüket, és csalogathatják a tojókat.

Hangok változása:

A lappantyúk hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka a környezeti változások, a ragadozók jelenléte és az emberi tevékenység.Érdekességek róla

Az európai lappantyú (Caprimulgus europaeus) egy igazi rejtély az éjszakai égbolton. Ismerjük meg ezen különleges madár néhány érdekességét!

 1. Éjszakai mesterek: Az európai lappantyúk igazi éjszakai ragadozók, és a sötét éjszakai órákban vadásznak az éjszakai rovarokra. Kiváló éjszakai látásuk és különleges repülési technikáik segítik őket a zsákmány megtalálásában.
 2. Rejtőzködés művészete: Az európai lappantyúk mesterei a kamuflázsnak. Tollazatuk szürkés-barna árnyalatú, és sötét foltokkal és csíkokkal rendelkezik, amelyek segítenek beolvadni a környezetükbe. Ezt a kamuflázs képességet használják a ragadozók és zavaró tényezők elkerülésére.
 3. Hangszínház: Az európai lappantyúk nemcsak csendben rejtőzködnek, hanem különleges hangzásviláguk is van. Hangjaikat az éjszaka csendjében hallani lehet, és ezek a hangok hozzájárulnak a párosodási és területi kommunikációhoz.
 4. Fiatal tanulók: Az európai lappantyúk fiataljai a szülőktől tanulnak, és a hangzásvilágukat is tőlük sajátítják el. Ezért az egyedek hangjai idővel finomodhatnak és különleges jellegzetességeket is kialakíthatnak.
 5. Védett faj: Az európai lappantyúk védett fajok Európában, és számos természetvédelmi törvény és egyezmény védi őket. Ez azért fontos, hogy megőrizzük ezen titokzatos madarak populációit és élőhelyeiket.

Az európai lappantyúk titokzatos életmódjukkal és különleges viselkedésükkel különleges helyet foglalnak el a madarak világában. Az éjszakai égbolt rejtett lakói és hangok világuk igazi csoda, amelyet érdemes felfedezni és megérteni. Az európai lappantyúk a természet varázslatos részei, amelyek hozzájárulnak a biodiverzitás megőrzéséhez és a természeti kincsek fenntartásához.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate