Az északi búvár (Gavia stellata) hangja

Az északi búvár (Gavia stellata) megjelenése, életmódja, szaporodása

 Az északi búvár (Gavia stellata) hangja

Az északi búvár, vagy jeges búvár (Gavia stellata) hangja ismerős és megkülönböztető a sarkvidéki tavak és tengerek partjain. Figyeljük meg, milyen egyedi és jellegzetes hangokat adnak ki ezek a kivételes madarak!

Az északi búvár hangjai egyike a természet hangjainak, amelyek gyakran hallhatóak a tavasz és a nyár során. A fészkelési időszakban a párzás és a kommunikáció során kiemelt szerepet játszanak ezek a hangok.

Az egyik legjellemzőbb hangjuk egy hosszú és vonító hívó hang, amelyet hosszú távolságra is hallani lehet. Ez a hang olyan, mintha egy fantasztikus sípoló sírás lenne, és gyakran a fészkelőpárok közötti kommunikációban jelenik meg.

Az északi búvár másik fontos hangja a számítógép hangjához hasonló, vibráló „huhu” vagy „húúú” hang, amit rendszerint rövid távolságokra használnak. Ezt a hangot gyakran a párzás vagy a fiókák etetése közben hallani.

Ezen hangok kiegészítik az északi búvárok számára a kommunikációjukat és segítik őket az egymás megtalálásában a nagy és nyitvízi élőhelyeken. Ezek a hangok hozzájárulnak az északi búvárok egyedi és jellegzetes jelenlétéhez a sarkvidéki tavak és tengerpartok hangulatában, és részei a természet varázsának.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/DUUYLLTNQS

Az északi búvár (Gavia stellata) hangja
Az északi búvár (Gavia stellata) hangja

Az északi búvár (Gavia stellata) hangja

Az északi búvár hangja a sarkvidéki tavak és tengerpartok ikonikus hangja. Ezek a madarak rendkívül hangosak és változatos repertoárral rendelkeznek, melynek segítségével kommunikálnak egymással.

Mire hasonlít a hangja?

Az északi búvár hangja egyedi és megkülönböztető. Gyakran hasonlítják síráshoz, sikolyhoz, gágogáshoz, kutyaugatáshoz, sőt trombitáláshoz is. A hangszíne madáronként és a hívás típusától függően változhat.

A hangjának jellegzetességei:

 • Hangos: Az északi búvár hangja akár 2 km-es távolságra is elhallatszik. Ez azért van, mert a légzsákjaik rezonanciakamraként működnek, erősítve a hangjukat.
 • Változatos: Az északi búvároknak széles repertoárjuk van hívogató hangokból, riasztó hangokból és udvarlási hangokból.
 • Duett: Az északi búvárok gyakran duetteznek párjukkal, hangjaikat összefonva.

Hangkeltés mechanizmusa:

Az északi búvárok hangja a légzsákjaik rezegtetésével jön létre. A légzsákok a csőrük alatt és a mellkasukban helyezkednek el. Amikor a madár belélegzik, a légzsákok kitágulnak. Amikor kilélegzik, a légzsákok összehúzódnak, és ez rezegést okoz, ami hangot produkál.

Hangszínek és jelentésük:

Az északi búvárok hangszíne madáronként és a hívás típusától függően változhat. Néhány általános hangszín és jelentésük:

 • Magas hangú sírás: Ez a leggyakoribb hívóhang, és a terület megjelölésére és a pár csalogatására használják.
 • Mély hangú búgás: Ezt a hangot riasztásra használják más madarakkal vagy ragadozókkal szemben.
 • Vibráló hang: Ezt a hangot udvarláskor és a fiókák gondozásakor használják.

Hangok és kontextus:

Az északi búvárok hangjait a kontextus határozza meg. Például, ha egy madarat fenyegetnek, riasztó hangot ad ki. Ha egy madár párt keres, magas hangú hívóhangot ad ki. Ha egy madár a fiókáit gondozza, vibráló hangot ad ki.

Hangok változása:

Az északi búvárok hangja az évszaktól és a helyszíntől függően változhat. Például a madarak hajlamosabbak hívni a költési szezonban, és a hangjuk eltérhet az északi és a déli élőhelyeken.

Összefoglalva, az északi búvár hangja egy összetett és lenyűgöző kommunikációs eszköz. A madarak hangjának megértésével jobban megismerhetjük ezeket a különleges madarakat és a sarkvidéki ökoszisztémát, amelyben élnek.Érdekességek róla

Az északi búvár (Gavia stellata) egy lenyűgöző és különleges madár, amely számos érdekességet rejt magában. Ismerjünk meg néhány izgalmas tényt erről a sarkvidéki mesterről!

 1. Mestere a búvárkodásnak: Az északi búvár egyike a legkiválóbb búvármadaraknak. Képes akár 60 méteres mélységekbe is lemerülni a táplálék után kutatva, és hosszú ideig a víz alatt maradni anélkül, hogy levegőre kellene szüksége.
 2. Világutazó madár: Ez a madár nemcsak a hideg északi vizeken található meg, hanem egy igazi világutazó is. A szaporodási időszakon kívül gyakran vándorol délre, és olyan helyeken is megfigyelhető, mint a Földközi-tenger vagy a fekete-tengeri partok.
 3. Hangos jelző: Az északi búvár hívó hangja egyedi és messziről is hallható. E hangok a párzási időszakban és a területvédelemben játszanak szerepet, és olyanok, mintha egy varázslatos sarkvidéki „sírás” lenne.
 4. Szemet gyönyörködtető színek: A felnőtt északi búvár szeme piros, és ez különleges vonása, amely jól kivehető a fekete-fehér testükről. Ez a piros szín az északi búvárok felnőttkori nemek közötti különbségtételben is segít.
 5. Veszélyeztetettség: Az északi búvár egyes populációi veszélyeztetettek lehetnek a klímaváltozás, a környezeti változások és a ragadozók hatásai miatt. Az élőhelyeik megőrzése és a védelem kulcsfontosságú annak érdekében, hogy ezt a különleges madarat továbbra is láthassuk a sarkvidéki vizeken.

Az északi búvár egy példa arra, hogy a természet mennyire változatos és csodálatos. Különleges képességei és egyedi megjelenése révén számos embernek okoz örömöt és csodálkozást, és az ilyen madarak megőrzése és védelme a természetvédelem fontos része.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate