A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, jellemzői

A Tengelic (Carduelis carduelis) az egyik legismertebb és legkedveltebb madárfaj Magyarországon. Nemcsak a jellegzetes megjelenése, hanem élénk színei és gyönyörű énekhangja miatt is nagyon népszerű a madárbarátok körében.A tengelic mérete körülbelül 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága pedig átlagosan 21-25 centiméter. Habár nem mondható nagy madárnak, a szépségét mégis kiemeli a csodás színezete. A tengelic hímje különösen ragyogóan festett tollazattal rendelkezik, amely azonnal felismerhetővé teszi. A feje vörösesbarna színben pompázik, míg a hasa fehér. A szárnyain található fekete-fehér csíkok és a piros színű arcpajzs igazán vonzóvá teszik ezt a kismadarat. A tojó tengelic színesebb a hímhez képest, de kevésbé feltűnő.

A tengelic súlya általában 14-19 gramm között mozog, ami viszonylag könnyűvé teszi a repülést. A gyors és ügyes mozgása, valamint a légies lendülete miatt sokan szeretik figyelni ezt a madarat.

Az élettartam tekintetében a tengelic eléri az átlagosan 3-5 évet, de jó körülmények között akár 10 évig is élhet. A fiatalabb egyedek általában rövidebb életűek, mivel nagyobb kockázatot jelentenek a ragadozók számára. Az életkor előrehaladtával a tapasztaltabb tengelicek viszont több eséllyel kerülik el a veszélyeket.

A tengelic nemcsak szépségével, hanem dallamos énekhangjával is lenyűgözi az embereket. Csodálatosan zengő, csipogó hangjával megtölti a levegőt, különösen a párzási időszakban. Ez a faj kiválóan alkalmazkodik a városi környezethez, így gyakran megfigyelhető a kertekben és parkokban.

A tengelic tehát egy igazán kedves és szép madárfaj, amelyet számos ember örömére lehet látni és hallani. A hímek ragyogó tollazata és csodálatos énekhangja teszi őket valóban különlegessé és szeretetre méltóvá. Ha szeretnénk egy kis színt és életet vinni a környezetünkbe, érdemes figyelni ezekre a kismadarakra, amelyek mindig örömet és csodálatot keltenek a szívünkben.A tengelic (Carduelis carduelis) elterjedése, előfordulása

A Tengelic (Carduelis carduelis) széles körben elterjedt madárfaj, amely számos területen megtalálható. Az európai kontinens legtöbb részén él, és ez a kedves kis madár hazánkban is otthonra lel.

A tengelic előszeretettel választ élőhelyként a ligeterdőket, fás réteket, parkokat, kerteket és zártkerti területeket. Az átlagosan mérsékelt éghajlatot kedveli, de képes alkalmazkodni a változatos környezethez is. Gyakran megtalálható mezőgazdasági területeken, valamint városi környezetben is, köszönhetően az emberi tevékenységek által kínált lehetőségeknek.

A tengelic táplálékát főként magvak, különösen a pitypang-, és fűmagvak teszik ki. Tavasszal és nyáron gyakran fogyaszt gyümölcsöket és bogyókat is. Kedveli a nyitott területeket, ahol könnyedén hozzájuthat a táplálékához, de bokros területeken is szívesen tartózkodik.

Magyarországon a tengelic széles körben elterjedt, és szinte az egész ország területén megtalálható. Fészkelőként gyakran látogatott helyek közé tartoznak a nagyvárosok parkjai és kertjei, ahol a kedvező élelemforrások és a fák nyújtanak megfelelő búvóhelyet. Az emberek gyakran etetik is ezeket a madarakat, így a lakott területeken könnyen találkozhatunk velük.

A tengelic tehát egy olyan madárfaj, amely kedvező élőhelyeket talál szerte Európában, és az emberek közelében is boldogan tartózkodik. Az élelmet és a fészkelőhelyet könnyen megtalálja, így sokak örömére gyakran láthatjuk ezt a kedves kismadarat a városi zöldterületeken és a természetben egyaránt.

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása
A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

tengelic (Carduelis carduelis) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.

Ismertebb alfajai

 • európai tengelic (Carduelis carduelis carduelis) – Európa nagy része és Skandinávia
 • angol tengelic (Carduelis carduelis brittanica) – Brit-szigetek
 • ibériai tengelic (Carduelis carduelis parva) – Spanyolország és Észak-Afrika
 • korzikai tengelic (Carduelis carduelis tschusii) – Korzika, Szardínia és Szicília
 • dél-európai tengelic (Carduelis carduelis balcanica) – Délkelet-Európa
 • kaukázusi tengelic (Carduelis carduelis brevirostris) – Krím-félsziget és a Kaukázus északi része
 • iráni tengelic (Carduelis carduelis loudoni) – Irán
 • közel-keleti tengelic (Carduelis carduelis niediecki) – Délnyugat-Ázsia, Északkelet-Afrika
 • szibériai tengelic (Carduelis carduelis major) – Nyugat-Szibéria
 • közép-ázsiai tengelic (Carduelis carduelis caniceps) Közép-Ázsia
 • himalájai tengelic (Carduelis carduelis paropanisi) – Afganisztán és a Himalája
 • dél-szibériai tengelic (Carduelis carduelis subulata) – Szibéria középső és déli részeA tengelic (Carduelis carduelis) életmódja

A Tengelic (Carduelis carduelis) egy érdekes életmóddal rendelkező madárfaj, amely izgalmas viselkedéssel és szokásokkal rendelkezik. Ismerjük meg közelebbről, hogyan él ez a kis színes madár!

A tengelic társas lény, és gyakran csoportokban él. Ez azt jelenti, hogy több társával együtt mozog, etetőhelyeket keres, vagy éppen az éneklés örömének hódol. Ezek a társasági lények könnyen felismerhetők, amikor együtt repülnek vagy a fák ágai között ugrálnak.

Fontos szerepet játszik a tengelic életében a párzási időszak, amely általában a tavaszra esik. A hímek igyekeznek magukat minél vonzóbbá tenni a tojók számára, és ehhez lenyűgöző repülő bemutatót adnak. Röptük közben szárnyukat és farkukat vibrálják, és hangos trillázással próbálják felkelteni a tojók figyelmét. Ha a bemutató sikeres, a hím és a tojó egy párt alkot, és közösen építik fel a fészket a következő generáció számára.

A tengelic fészke általában cserjék vagy fák ágain található. Az ügyes és aprólékos munkával a tojók finom fűszálakat, gyökereket és mohát használnak fel a fészek kialakításához. Miután elkészült, a tojó 4-6 tojást rak, és gondoskodik az inkubálásról. Ez az időszak általában 11-14 napig tart, és a hímek segítenek táplálni a tojókat ebben az időszakban.

A tengelic táplálékszerzése szintén izgalmas látvány. Kedvenc étele a magvak, különösen a pitypang- és fűmagvak. Ügyes csőre lehetővé teszi számára, hogy könnyedén megtörje a magvakat és megrágja őket. Gyakran láthatjuk őket a nyitott területeken, mezőgazdasági területeken, valamint parkokban és kertekben, ahogy ügyesen táplálkoznak.

A tengelic tehát egy életvidám madárfaj, amely csoportokban él, párzási időszakban különleges bemutatót tart, és gondosan épít fészket a költéshez. A magvak az étrendjének alapját képezik, és ügyes csőrével képes megfelelő táplálékhoz jutni. Közeli megfigyelése mindig örömet és érdekes pillanatokat kínál, így érdemes figyelni ezekre a színes kismadarakra, amint boldogan repkednek és dalolnak a természetben.

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása
A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodásaA tengelic (Carduelis carduelis) táplálkozása

A Tengelic (Carduelis carduelis) igazi ínyence, amikor táplálékról van szó. Ismerjük meg, mivel kedveskedik ez a kis madárka a hasának!

A tengelic étlapján a magvak játszanak főszerepet. Ez a kis színes madárka kifejezetten kedveli a pitypang- és fűmagvakat, amelyeket ügyes csőrével könnyedén megtör és megrág. A magokban rejlő tápanyagok és energiák elengedhetetlenek a tengelic számára, hogy egészségesen és aktívan éljen.

Tavasszal és nyáron a tengelic étrendje bővül, és szívesen fogyaszt gyümölcsöket és bogyókat is. Az érett gyümölcsök és bogyók kiváló forrásai a vitaminoknak és antioxidánsoknak, amelyek segítik az immunrendszer megerősítését és a jó egészség fenntartását.

Érdekes megfigyelni, ahogy a tengelic ügyesen és gyorsan táplálkozik. A magokat és gyümölcsöket fogyasztva a fák ágain ugrál, vagy az égben siklik, miközben ügyesen kapkodja el a finom falatokat. Látványa mindig mosolyt csal az emberek arcára.

Az emberi tevékenység közelében élő tengelicek gyakran találkoznak a kerti madáretetőkkel. Az emberek szeretetteljesen gondoskodnak róluk, és biztosítják számukra a friss magvakat és egyéb finomságokat. Az etetőhelyek segítségével a tengelic könnyen hozzájuthat az élelemhez még a hideg téli hónapokban is.

A tengelic táplálkozása tehát változatos és ízletes. A magvak és gyümölcsök mellett a kerti madáretetők gondoskodnak arról, hogy mindig legyen elegendő finom falat a tengelic számára. Ez a kedves kismadárka mindig örömmel elfogyasztja a kínált csemegéket, és hálásan hozzájárul a kertek és parkok hangulatához.

Tehát, ha szeretnénk örömet okozni a tengelicnek és más madaraknak, érdemes gondoskodni egy madáretetőről, amely biztosítja számukra a táplálékot és egy kis kényeztetést. Figyeljünk, ahogy a tengelic élvezi a finomságokat, és csodáljuk meg ezt a kedves kis madarat, ahogy boldogan táplálkozik és a természet szépségét élvezi.

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása
A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodásaFészkelőhelye, szaporodása

A Tengelic (Carduelis carduelis) számára a fészkelőhely kiválasztása és a szaporodás nagyon fontos időszak a madár életében. Ismerjük meg, hol építi fészkeit és hogyan zajlik a szaporodása!

A tengelic előszeretettel választ fészkelőhelyül a ligeterdőket, fás réteket, valamint parkokat és kerteket. A tojók gondosan megépítik fészkeiket a fák vagy bokrok ágain. Ahhoz, hogy a fészek stabil és biztonságos legyen, a tojók finom fűszálakat, gyökereket és mohát használnak fel. Mindez aprólékos munkát igényel, de a végeredmény egy meghitt és védett fészke lesz a kis madárcsaládnak.

A párzási időszak általában tavasszal következik be. Ilyenkor a tengelic hímek a leginkább aktívak és megmutatják ragyogó színű tollazatukat a tojóknak. A hímek vibráló repüléssel és trillázó hangokkal próbálják elnyerni a tojók tetszését. Ha a bemutató sikeres, egy pár alkotódik, és közösen gondoskodnak a fészeképítésről és a költésről.

A tojó tengelic általában 4-6 tojást rak a fészekbe, és ezután kezdi meg az inkubálást. Ez az időszak általában 11-14 napig tart. A tojók és a hímek közösen gondoskodnak a költésről, és felváltva ülnek a tojásokon. Ez az együttműködés nagyban hozzájárul a fiókák sikeres kikeltetéséhez és a kis madárcsalád boldog gyarapodásához.

Amikor a fiókák kikelnek, a szülők fáradságot nem kímélve etetik őket. A kirepülésig eltelt időszakban a fiókák folyamatosan növekednek és erősödnek a szülők gondoskodása és a magvak tápláló ereje által. Végül eljön az idő, amikor a fiatal tengelicek függetlenek lesznek és készek repülőre szállni, hogy meghódítsák a világot.

A tengelic fészkelőhelye és szaporodása tehát különleges pillanatokat rejt magában. A fészkek meghittséget és védettséget nyújtanak a kis madárcsaládnak, a párzási időszak pedig izgalmas bemutatót jelent a hímek részéről. A tojók gondoskodása és a fiókák felnevelése közös erőfeszítést igényel a szülőktől. Az egész folyamat mindig csodálatra méltó és megérdemli a figyelmet.

Figyeljük és élvezzük a tengelic költési időszakát, ahogy a kis madárcsalád boldogan és szeretetteljesen építi fel a fészket és neveli fel fiókáit. Ez a természet szépsége és csodája, amit érdemes megfigyelni és tisztelettel fogadni.

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása
A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodásaLehetséges betegségei

A Tengelic (Carduelis carduelis) egy szép és energikus madárfaj, de sajnos nem mentesülhet teljesen a betegségektől sem. Ismerjük meg, milyen betegségek fenyegethetik ezt a kedves kismadarat!

Az egyik leggyakoribb betegség, amely érinti a tengeliceket, az egynyári nátha, vagy más néven légúti fertőzés. Ez a betegség a madarak légzőrendszerét érinti, és tüsszögést, köhögést, légzési nehézségeket okozhat. Az egynyári nátha általában hideg és nedves időjárás esetén terjed, ezért fontos, hogy figyeljünk a tengelicek egészségére ezekben a periódusokban.

Egy másik betegség, amely befolyásolhatja a tengeliceket, a madártrichomoniasis. Ez egy parazita okozta betegség, amely a madarak emésztőrendszerére hat. Az érintett madarak étvágytalanságot, fogyást és szájüregi elváltozásokat tapasztalhatnak. Fontos, hogy a madarak ivóvize mindig friss és tiszta legyen, és kerüljük a fertőzött forrásokat, hogy megelőzzük a betegség terjedését.

Egy másik veszélyeztető tényező a tengelicek számára a tollparaziták. Ezek a kis rovarok a madarak tollazatában élnek, és irritációt, viszketést okozhatnak. A madarak gyakran megpróbálják megszabadulni a parazitáktól, ami károsíthatja a tollazatot és megzavarhatja a madár normális viselkedését. Fontos rendszeresen ellenőrizni a tengelicek tollazatát, és szükség esetén kezelni a tollparazitákat.

Az emberi tevékenység közelében élő tengeliceknek szintén ki vannak téve bizonyos veszélyeknek, például a madárinfluenza fertőzésének. Ez egy súlyos vírusos betegség, amely hatással lehet a madarak egészségére és akár halálos is lehet. A madárinfluenza terjedésének megelőzése érdekében fontos, hogy ne érintsük a vadon élő madarakat, és jelentsük az esetleges beteg vagy elhullott madarakat a hatóságoknak.

A tengelic betegségei tehát komoly kihívást jelenthetnek a madarak egészségére nézve. Fontos azonban megfelelő megelőző intézkedéseket tenni, mint például a rendszeres megfigyelés, a tiszta ivóvíz biztosítása, a higiéniai intézkedések betartása és a szükség esetén a megfelelő állatorvosi ellátás igénybevétele. Ezekkel az óvintézkedésekkel segíthetjük a tengeliceket abban, hogy egészségesek maradjanak és élvezhessék az életüket a természet színpompás világában.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A Tengelic (Carduelis carduelis) élete során számos természetes ellenfele és ellensége lehet. Ismerjük meg, kikkel kell szembenéznie és milyen veszélyekkel kell megküzdenie ezeknek a kedves kismadaraknak!

Az egyik leggyakoribb ellenfél, amellyel a tengelic szembekerülhet, a ragadozó madarak. Sólymok, héják és más ragadozó madarak vadásznak a tengelicekre, különösen a fiatalabb és gyengébb egyedekre. A ragadozók repülés közben vagy a fák ágain lesnek rájuk, és kihasználják az alkalmat, amikor a tengelic elérhető közelségbe kerül. Az éberség és a csoportban tartózkodás segíthet a tengeliceknek elkerülni ezeket a veszélyeket.

A tengeliceket más állatok is megpróbálhatják megzavarni, például a varjak vagy a mókusok. Ezek az állatok gyakran érdeklődnek a tengelic fészkei vagy a fiókák iránt, és a tojásokat vagy a fiatal madarakat ellopják vagy megrongálják. A tengelic szülők igyekeznek megvédeni a fészket és a fiókákat ezektől az invázióktól, de néha ezek az ellenségek mégis sikeresek lehetnek.

Az emberi tevékenység is ellensége lehet a tengeliceknek. Az élőhelyek elvesztése, a környezetszennyezés és az illegális vadászat mind veszélyeztetheti a tengelic populációkat. Fontos, hogy odafigyeljünk és védelmezzük a természeti területeket, ahol a tengelicek élnek, és tiszteletben tartsuk ezeket a kis madarakat, hogy hosszú távon megőrizhessük őket.

A tengelic ellenfelei és ellenségei tehát változatosak és kihívást jelenthetnek számukra. Azonban a tengelic megfelelő alkalmazkodóképességgel és védekező mechanizmusokkal rendelkezik. Éberségükkel és csoportban tartózkodásukkal megpróbálják elkerülni a ragadozók figyelmét, míg a szülők minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy megvédjék fészkeiket és fiókáikat.

Lássuk tehát a tengeliceket nemcsak az ellenségekkel szembeni küzdelmükről, hanem mint a természet csodálatos részéről. Értékeljük megjelenésüket és éneklésüket, és vigyázzunk rájuk, hogy élvezhessék az életüket a madárvilág színes társaságában.A tengelic (Carduelis carduelis) védettsége

A Tengelic (Carduelis carduelis) védettsége fontos kérdés a madárvilág és a természetvédelem szempontjából. Ismerjük meg, milyen státusza van ennek a kedves kismadarnek!

A tengelic hazánkban védett madárfajnak számít. A magyar törvények és az Európai Unió jogszabályai egyaránt védelmet nyújtanak számára. Ennek oka, hogy a tengelic populációja néhány évtizeddel ezelőtt komoly veszélynek volt kitéve, részben az élőhelyek elvesztése és a túlzott vadászat miatt.

Magyarországon védettséget élvez, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

Azért, hogy megvédjék ezt a csodálatos madárfajt, a tengelicet az Európai Unió Madárvédelmi Irányelvei is védelmezik. Ez a jogszabályi keretrendszer meghatározza az intézkedéseket a tengelic és más védett madarak élőhelyének megőrzése és védelme érdekében.

A tengelic védelmét szolgáló intézkedések közé tartozik az élőhelyek megőrzése és helyreállítása, például a ligeterdők és fás rétek fenntartása. Emellett fontos, hogy odafigyeljünk a tengelic populációkra, figyeljük meg és jelentsük az esetleges fenyegető tényezőket vagy problémákat.

A tengelic védelme azonban nemcsak a hatóságok és a természetvédő szervezetek feladata, hanem mindenki felelőssége. Az emberek szerepe és hozzájárulása elengedhetetlen a tengelic és más védett madarak védelmében. Olyan egyszerű intézkedések, mint a madáretetők biztosítása és a természetes élőhelyek tiszteletben tartása, hozzájárulhatnak a tengelic populációk fenntartásához és növekedéséhez.

A tengelic tehát védett madárfaj, amely külön figyelmet és védelmet érdemel. Az intézkedések és az emberek odafigyelése segít abban, hogy ez a kis madár továbbra is boldogan repkedhessen és énekelhessen a természetben. Tartsuk tiszteletben a tengelicet és más védett madarakat, hogy generációk számára megőrizhessük ezt a csodálatos madárvilágot.Érdekességek róla

A Tengelic (Carduelis carduelis) egy olyan madárfaj, amely számos érdekességgel büszkélkedhet. Ismerjük meg ezeket az érdekességeket, amelyek még vonzóbbá teszik ezt a kedves kismadarat!

Az egyik legérdekesebb tulajdonsága a tengelicnek a csodálatos színezete. A hímek rendkívül ragyogó tollazattal rendelkeznek, amely azonnal felismerhetővé teszi őket. Az élénk vörösesbarna fej, a fekete-fehér szárnycsíkok és a piros arcpajzs igazi látványosságot nyújtanak. A tojók színpompás tollazata ugyan nem olyan feltűnő, de még mindig varázslatos megjelenést kölcsönöz nekik.

A tengelic a madárvilágban is kiválóan alkalmazkodik a városi környezethez. Gyakran láthatjuk őket a kertekben, parkokban és még a városi terek zöldövezeteiben is. Ez azt jelenti, hogy közelről is megfigyelhetjük ezeket a csodálatos madarakat, akik nem félnek az ember közelébe kerülni.

Az énekhangjuk is figyelemre méltó. A tengelicek csodálatosan zengő és csipogó énekhanggal rendelkeznek, amely a természetben lenyűgöző zenei kíséretet nyújt. Különösen a párzási időszakban válnak hangosabbá és érzelmesebbé, hogy felhívják a tojók figyelmét. Az embereknek pedig örömükre szolgál, hogy hallhatják ezt a madárdalcsokrot.

A tengelic nemcsak szép, hanem ügyes is. Könnyedén és gyorsan repül, és ugrálva mozog a fák ágain. Röpte és lendülete igazán légies, és sokak számára lenyűgöző látványt nyújt.

A tengelic tehát egy igazi kincs a madárvilágban. Egyedi és szép megjelenése, dallamos énekhangja és alkalmazkodóképessége valóban figyelemre méltó. Figyeljünk és élvezzük ezt a kedves kismadarat, amint boldogan repked és dalol a természetben. A tengelic mindig mosolyt csal az arcunkra, és emlékeztet bennünket a természet csodáira.A tengelic (Carduelis carduelis) hangja

A Tengelic (Carduelis carduelis) hangja valóban különleges és megkapó. Hallgassuk csak, hogyan szólal meg ez a kedves kismadár!

A tengelic énekhangja csodálatos dallamokkal és csipogásokkal teli. Az éneke meghitt és örömöt sugalló hangulatot teremt a természetben. A hím tengelicek éneke különösen feltűnő, amikor a párzási időszakban próbálják felkelteni a tojók figyelmét.

Az énekhangjukat nehéz szavakkal leírni, de elmondható, hogy kellemes és gyönyörű zenei kíséretet nyújt. A tengelicek csipogó, trillázó és különböző hangszíneket kombináló hangokkal örvendeztetnek meg bennünket. Énekük szinte hipnotikus, és vonzza az emberek figyelmét.

A tengelic éneke nemcsak a párzási időszakban hallható, hanem az év során is. Gyakran dalolnak a táplálék után kutatva vagy egyszerűen csak örömüket fejezik ki a szép időben. Hangjuk a zöldellő fák ágain, a kertekben és a parkokban különleges hangulatot teremt.

Hallgatva a tengelic énekét, érezhetjük a természet szépségét és harmóniáját. Ez a madárdalcsokor arra emlékeztet bennünket, hogy a körülöttünk lévő világ tele van csodákkal és örömmel. Érdemes megfigyelni és meghallgatni a tengelicet, ahogy boldogan dalol a természetben.

A tengelic tehát egy igazi hangművész, akinek éneke felemelő és bájos. Figyeljük és hallgassuk ezt a különleges madarat, ahogy a dallamait megosztja velünk, és hagyjuk, hogy az énekének hangjai belesimuljanak a szívünkbe.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/RMVLETVBTFMADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A tengelic (Carduelis carduelis) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.