A siketfajd hangja (Tetrao urogallus)

A siketfajd (Tetrao urogallus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A siketfajd (Tetrao urogallus) hangja

A siketfajd (Tetrao urogallus) egy rejtőzködő életmódot folytató madárfaj, melynek hangja fontos szerepet játszik a kommunikációban. A hangok révén a madarak felveszik a kapcsolatot egymással, jelzik a területüket, vonzzák a párjukat és figyelmeztetik a társaikat a veszélyre.

Hangja:

A siketfajd hangja jellegzetes, mély hangzású. A kakasok hangja erősebb és változatosabb, mint a tyúkoké. A leggyakoribb hangok a következők:

 • Tokkolás: A kakasok nászidőszakban hallatják jellegzetes tokkolásukat. Ez a hang messzire elhallatszik, és a kakasok ezen hang révén jelzik a területüket és vonzzák a tyúkokat.
 • Kottyogás: A tyúkok kotyogó hangokat hallatnak, amikor a fiókáikkal vannak.
 • Riadóhang: A siketfajdok riadóhangokat hallatnak, ha veszélyt észlelnek. Ezek a hangok figyelmeztetik a társaikat a ragadozók jelenlétére.

Hangkeltés mechanizmusa:

A siketfajdok hangja a légcsőben lévő hangszalagok rezgése révén keletkezik. A hangszalagok rezgését a levegő áramlása okozza, melyet a madár a tüdejéből présel ki. A hangszalagok rezgésszámát és a levegő áramlását a madár izomzata szabályozza.

Hangszínek és jelentésük:

A siketfajd hangjai különböző hangszínekkel bírnak, melyeknek a jelentése is eltérő. A tokkolás hangszíne alapján a kakasok felismerhetik egymást, és megállapíthatják a másik kakas méretét és erejét. A kotyogás hangszíne alapján a tyúkok megkülönböztethetik a fiókáikat a többi madártól. A riadóhang hangszíne alapján a siketfajdok felismerhetik a ragadozó típusát.

Hangok és kontextus:

A siketfajdok hangjai különböző kontextusban hallhatók. A tokkolás leggyakrabban a nászidőszakban hallható, de a kakasok más évszakokban is hallathatják, ha területüket védik. A kotyogás a tyúkok és fiókáik közötti kommunikációra jellemző. A riadóhangokat bármilyen évszakban hallhatjuk, ha a siketfajd veszélyt észlel.

Hangok változása:

A siketfajd hangjai az idő múlásával változhatnak. A kakasok tokkolása gyengülhet az öregedéssel. A tyúkok kotyogása változhat a fiókák korától függően. A riadóhangok hangszíne alapján a siketfajdok megtanulhatják felismerni az új ragadozókat.

A siketfajd (Tetrao urogallus) hangja fontos szerepet játszik a faj életében. A hangok révén a madarak kommunikálnak egymással, felveszik a kapcsolatot a társaikkal, és fenntartják a faj egyensúlyát.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ZNCDXTUOFL

A siketfajd hangja (Tetrao urogallus) megjelenése, életmódja, szaporodása
A siketfajd hangja (Tetrao urogallus) megjelenése, életmódja, szaporodásaÉrdekességek a siketfajdról (Tetrao urogallus)

 • A legnagyobb európai madárfajok közé tartozik. A kakasok hossza elérheti a 1 métert, súlyuk pedig akár 6 kg is lehet.
 • Rejtőzködő életmódot folytat. Főleg sűrű erdőkben él, és nappal a talajon, a fák alatt rejtőzködik.
 • Növényevő. Táplálékát főleg rügyek, hajtások, bogyók és magvak alkotják.
 • Különleges nászrituáléja van. A kakasok nászidőszakban hangos tokkolással hívogatják a tyúkokat, és táncot is járnak.
 • A tyúk egyedül neveli fel a fiókákat. A kakas nem vesz részt a nevelésben.
 • A siketfajd fontos szerepet játszik az erdei ökoszisztémában. Táplálkozásával segít a növényzet egyensúlyának fenntartásában, ugyanakkor a ragadozók zsákmányállataként is fontos szerepet tölt be.

További érdekességek:

 • A siketfajd nevét a jellegzetes hangjáról kapta. A kakas tokkolása messzire elhallatszik, és a siket ember is hallja.
 • A siketfajd a skandináv mitológiában is szerepel. Thor isten madara volt, és a bátorság és az erő szimbólumának tartották.
 • A siketfajd Magyarországon fokozottan védett faj. Vadászata tilos.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate