A sárgafejű királyka (Regulus regulus) hangja

A sárgafejű királyka (Regulus regulus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A sárgafejű királyka (Regulus regulus) hangja

A sárgafejű királyka (Regulus regulus) hangja rendkívül különleges és megkülönböztető jellegű. Ez a bájos madárfaj egyedi dallamokkal és finom énekszóval hívja fel magára a figyelmet.

Az éneke rövid és gyors dallamokból áll, amelyeket sokan a „ti-ti-ti” hangokra hasonlítanak. Ezek a hangok különböző hosszúságúak és intenzitásúak lehetnek, és egyedi módon keverednek egymással. A sárgafejű királyka dallamai gyakran vibrálóak és mozgékonyak, amelyek megragadják a hallgató figyelmét.

Az énekhangok segítenek a kommunikációban a madarak között. A hímek énekükkel jelzik jelenlétüket és területüket a tojóknak, valamint rivális hímeknek. Az énekhangok segítenek megerősíteni a párkapcsolatot és az udvarlási rituálékat is.

Egy érdekes tény, hogy a sárgafejű királykák éneke sokszor hasonlít más cinegefajok énekére. Ezért könnyű összetéveszteni őket más hasonló hangú madarakkal az erdőkben.

A sárgafejű királyka éneke egy igazi madárdal, amely fülbemászó és kellemes hallgatni. Ha figyelünk a természetben, különleges pillanatokat élhetünk át, amikor meghalljuk ezt a finom és gyors dallamot. A madárdalok segítenek még jobban értékelni a természetünk gazdagságát és sokszínűségét.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BJAXFFKOMLA sárgafejű királyka (Regulus regulus) hangja
A sárgafejű királyka (Regulus regulus) hangja

A sárgafejű királyka (Regulus regulus) védettsége

A sárgafejű királyka (Regulus regulus) védettsége fontos kérdés a természetvédelem szempontjából. Ez a bájos madárfaj rendkívül értékes és jelentős szerepet játszik az ökoszisztémában.

A faj szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján, de még mint nem fenyegetett. Európában biztos állományú fajként tartják nyilván. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate