A réti cankó hangja (Tringa glareola)

A réti cankó (Tringa glareola) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A réti cankó (Tringa glareola) hangja

A réti cankó (Tringa glareola) hangja egyedi és könnyen felismerhető, ami segít azonosítani ezt a különleges madárfajt a vizek partján és mocsarakban. Most pedig hallgassuk meg, milyen hangokat hoz létre ez a madár.

A réti cankó hangja egy kicsit olyan, mintha a madár a nevének „cankó” hangutánzását ejtené ki. A fő hangjuk egy rövid, ismétlődő „cankó-cankó-cankó” vagy „tik-ik-ik” hang, amelyet általában a tavaszi és nyári hónapokban hallhatunk a fészkelési időszakban. Ezt a hangot a hímek használják a párzás és a területvédelem során, hogy más cankókat távol tartsanak a területüktől, vagy éppen a párzásra csábítsák a tojókat.

Ezen kívül a réti cankók képesek egy sor más hangot is kiadni, beleértve a puha és érzelmes „gulping” hangot, amit a párzási időszakban hallhatunk. A fiókák is különböző hangokat adnak ki, amikor éhesek vagy figyelmeztető jeleket adnak a veszélyre.

Összességében a réti cankó hangja izgalmas és jellegzetes, és a madár megismerése és azonosítása szempontjából is segítőkész lehet. Ha a természetben barangolva meghalljuk ezt a különleges hangot, érdemes megállni egy pillanatra, és élvezni ennek a szép madárnak a jelenlétét.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/YNOAMCSSHX

A réti cankó hangja (Tringa glareola)
A réti cankó hangja (Tringa glareola)

A réti cankó hangja (Tringa glareola)

A réti cankó hangja egyedi és könnyen felismerhető, ami segít azonosítani ezt a különleges madárfajt a vizek partján és mocsarakban.

Hangja mire hasonlít:

 • A fő hangja egy rövid, ismétlődő „cankó-cankó-cankó” vagy „tik-ik-ik” hang, amit gyakran hasonlítanak egy csengőhöz, biciklicsengetőhöz, vagy kalapácshoz, ami fémre üt.
 • Ezen kívül lágyabb „gyul-gyul” hangot is adhat ki, és a fiókák rikoltozással hívják fel magukra a figyelmet.

Hangjának jellegzetességei:

 • Éles, magas hangú.
 • Gyors tempójú lehet, akár 2-3 hang is másodpercenként.
 • Gyakran ismétlődő.
 • Lehet egyedül vagy csapatban is hallani.

Hangkeltés mechanizmusa:

A réti cankó a légzsákjainak összehúzódásával és elernyesztésével kelti a hangokat. A hang a csőrén keresztül távozik.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „cankó-cankó-cankó” hangot a hímek használják a területvédelemre és a tojók csalogatására a párzási időszakban.
 • A lágyabb „gyul-gyul” hangot a párok közötti kommunikációra használják.
 • A fiókák rikoltozása éhséget vagy veszélyt jelez.

Hangok és kontextus:

A réti cankók a nap folyamán bármikor hangoztathatják hangjukat, de leginkább hajnalban és késő délután aktívak. A hangok gyakran hallhatók repülés közben, táplálkozáskor, vagy a fészekalján.

Hangok változása:

A réti cankók hangjai enyhén változhatnak régiónként és egyedenként. Ezen kívül a hangok hangszíne és hangossága is változhat a kontextustól függően.Érdekességek róla

A réti cankó (Tringa glareola) egy rendkívül érdekes madár, amely számos érdekes jellemzővel rendelkezik. Hadd osszunk meg néhány érdekességet róla:

 1. Migrációs csoda: A réti cankók lenyűgöző migrációs utat tesznek meg minden évben. Tavasszal és ősszel ezek a madarak hosszú távú utazásokra indulnak, amelyek során Európától Skandinávián és Szentpéterváron át egészen Afrikáig és Ausztráliáig repülnek. Az ilyen hosszú repülőutak során rengeteg különböző területet érintenek, ami megmutatja, milyen kitartó és alkalmazkodó képességgel rendelkeznek.
 2. Alkalmazkodó életmód: A réti cankók rendkívül ügyesek és alkalmazkodók a vizes élőhelyeken. Hosszú lábaikkal könnyedén járnak a sekély vizekben és mocsarakban, és a hosszú csőrüket használják a zsákmány megszerzésére. A víz alatti táplálkozás egyedi stratégia, és segíti őket abban, hogy sikeresen vadásszanak.
 3. Hangulatos hangok: A réti cankók hangja szintén különleges. A jellegzetes „cankó” hangutánzásuk mellett többféle más hangot is kibocsátanak, amelyek közül néhány a párzási időszakban és a fiókanevelés során hallható. A hangok használata a kommunikációban és a területvédelemben kulcsfontosságú a madarak számára.
 4. Természetvédelem: A réti cankók természetvédelmi szempontból kiemelten fontosak. Mivel főként vizes élőhelyeken élnek, az ezeknek az élőhelyeknek a megóvása és védelme elengedhetetlen annak érdekében, hogy ezek a madarak továbbra is sikeresen fészkelhessenek és táplálkozhassanak.

A réti cankók tehát egyedülálló és érdekes madarak, amelyeknek életmódja, hangjai és alkalmazkodó képességei inspirálhatnak minket a természet és a madarak védelmének fontosságával kapcsolatban. Ha lehetősége van rá, próbálja megfigyelni ezeket a kisvizes madarakat a természetben, és élvezze a velük való találkozást és megismerést.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate