A pásztorgém hangja (Bubulcus ibis) 

A pásztorgém (Bubulcus ibis) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A pásztorgém (Bubulcus ibis) hangja

A pásztorgém, vagy gulyásgém, nem csak megjelenésével, hanem hangjával is felhívja magára a figyelmet. Vizsgáljuk meg, milyen hangokat hallathat a pásztorgém.

A pásztorgémek jellegzetes hangja hasonlít egy halk „krók, krók” hangzásra, amit rendszeresen kibocsátanak, amikor a levegőben repülnek vagy táplálék után kutatnak a mezőgazdasági területeken. Ez a hang segíthet azonosítani őket a környezetben, és sokan ismerik fel ezt a halk, de különleges éneküket.

A pásztorgémek nem olyan harsány énekesek, mint például a rigók vagy a verébfélék, de hangjuk mégis felismerhető és jellegzetes. Gyakran hallani őket mezőgazdasági területeken vagy vízpartok közelében, ahol táplálék után kutatnak.

Érdekes, hogy a pásztorgémek hangja része lehet a társas kommunikációnak is, és egyes esetekben segítheti az egyedeknek az egymás közötti kommunikációt és a társas kötelékek erősítését.

Összességében a pásztorgémek hangja, bár nem feltűnő, mégis egyedi és könnyen felismerhető. A mezőgazdasági területeken és a természetben való séta során lehetőségünk van meghallgatni ezt a kis madarat, és élvezni az ő sajátos énekét, amely a vidéki táj hangulatát is megidézi.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WKUHMYUJSN

A pásztorgém hangja (Bubulcus ibis) 
A pásztorgém hangja (Bubulcus ibis)

A pásztorgém hangja (Bubulcus ibis)

A pásztorgém hangja egy halk „krók-krók” hangzásra hasonlít, amit gyakran hallatnak repülés közben. Ezen kívül más hangokat is adnak ki, attól függően a helyzettől és a céltól.

Hangja mire hasonlít:

 • Halk „krók-krók”: Ez a leggyakoribb hangjuk, amit repülés közben, táplálkozás közben, vagy akár csak pihenés közben is hallathatnak.
 • Gyors csicsergés: Ezt a hangot gyakran használják udvarláskor, vagy ha veszélyt éreznek.
 • Magas hangú sikoly: Ezt a hangot ritkán adják ki, de riadalom vagy fájdalom jeleként használhatják.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hangok általában rövidek és élesek.
 • A hangmagasság változó lehet, de általában közepes vagy magas.
 • A hangok hordereje nem túl nagy, de viszonylag távolról is hallhatóak lehetnek.

Hangkeltés mechanizmusa:

A pásztorgémek a légzsákjaik rezegtetésével adják ki a hangokat. A légzsákok a testükben lévő üregek, amiket a légcsővel kötöttek össze. Amikor a gém kilélegzik, a levegő a légzsákokon áramlik át, ami rezegésbe hozza őket. Ez a rezgés kelti a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

 • A magas hangú hangok gyakran izgalmat vagy agressziót jeleznek.
 • A mély hangú hangok gyakran fenyegetést vagy figyelmeztetést jeleznek.
 • A lágy hangok gyakran udvarlást vagy békés szándékot jeleznek.

Hangok és kontextus:

A pásztorgémek a hangjukat arra használják, hogy kommunikáljanak egymással. A hangok segítségével jelezhetik a helyüket, a szándékukat, az érzelmi állapotukat, és a ragadozók jelenlétét is.

Hangok változása:

A pásztorgémek hangjai az életkorukkal, a nemükkel, és a környezetükkel is változhatnak. A fiatalabb gémek hangjai általában magasabbak és élesebbek, mint az idősebb gémek hangjai. A hím gémek hangjai gyakran mélyebbek és erősebbek, mint a nőstény gémek hangjai. A városi környezetben élő gémek hangjai gyakran hangosabbak és élesebbek, mint a vidéki környezetben élő gémek hangjai.Érdekességek róla

A pásztorgém, vagy gulyásgém, egy kis méretű madár, amelynek számos érdekessége van. Ismerkedjünk meg néhány izgalmas tényezővel, ami még érdekesebbé teszi ezt a madarat.

 1. Táplálkozási stratégia: A pásztorgémek főként rovarokkal táplálkoznak, és gyakran követik a mezőgazdasági gépeket, mivel azok felkavarják a talajt és rovarokat hoznak a felszínre. Ezenkívül a nagyobb állatok, mint például a szarvasmarhák vagy a vízibivalyok hátán is vadásznak, ahol könnyen hozzájutnak a rovarokhoz.
 2. Ázsiai vándorlók: A pásztorgémek az eredeti életterüket Afrikában és a Közel-Keleten megtartva, elterjedtek Ázsiába és Európába is. A madaraknak az év bizonyos időszakaiban vándorló csoportokat alkotva Afrikából Ázsiába és visszaútba is vonulnak.
 3. Társas lények: A pásztorgémek társas lények, és gyakran láthatók csoportokban, amint mezőgazdasági területeken vagy vízpartokon vadásznak. Együttműködő viselkedésük és csoportos fészkelési szokásaik hozzájárulnak a túlélésükhöz.
 4. Fészkelési helyek: A pásztorgémek változatos helyeken fészkeltkeznek, lehetnek faágak, bokrok, vagy akár mesterséges építmények, mint például elektromos vezetékek vagy városi épületek teteje.
 5. Védettség: Bár a pásztorgémek nemzetközi szinten nem szerepelnek az IUCN Vörös Listáján fenyegetett fajként, az élőhelyek pusztulása és az emberi tevékenység veszélyeztetheti őket. A megfelelő természetvédelmi intézkedések és a tudományos kutatás segíthetnek megőrizni ezeket a kis madarakat a vadonban.

Összességében a pásztorgémek érdekes és alkalmazkodó madarak, amelyek széles területen fordulnak elő, és különleges életmóddal rendelkeznek. A mezőgazdasági területeken és a városokban való jelenlétük hozzájárul a vidéki és városi környezet élénk madárvilágához.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate