A pajzsos cankó hangja (Calidris pugnax)

A pajzsos cankó (Calidris pugnax) megjelenése, életmódja, szaporodása

 



A pajzsos cankó (Calidris pugnax) hangja

A pajzsos cankó (Calidris pugnax) hangja és hangzásvilága érdekes és sokszínű. Ismerjük meg, hogyan kommunikálnak ezek a madarak és milyen jelentősége van hangjaiknak!

A pajzsos cankók hangja jellegzetes és felismerhető. Hangjukat főként a hímek használják a párzásidőszakban, amikor versengenek a tojókért és a territóriumokért. Hangkeltésük mechanizmusa hasonló más madarakhoz: a légzsákjuk segítségével levegőt fújnak a hosszú csőrükön keresztül, amely hozzájárul a hang kibocsátásához.

A pajzsos cankók hangjai változatosak lehetnek, és különböző kontextusokban használják őket. A párzásidőszakban a hímek mély, dübörgő hangokat adnak ki, amelyek hasonlítanak a gőzgépek dörgéséhez. Ezek a hangok a rivalizálás és a párzási jogok megszerzése céljából szolgálnak.

A tojók hangja különbözik a hímektől, és inkább zümmögésre emlékeztet. Ezeket a hangokat a tojók a párt választásakor és a kommunikáció során használják.

A fiókák is képesek különböző hangokat kiadni, például élelemért való könyörgést vagy veszélyjelzést. Ezek a hangok segítik a fiókákat a szülőkkel való kommunikációban és a túlélésben.

A pajzsos cankók hangjai kontextustól függően változhatnak. A párosodási időszakban a hímek versenyeznek egymással, és a hangjuk erőteljes és provokatív. A tojók viszont inkább halkabb hangokat használnak a választásuk során. Amikor a fiókák éhesek vagy veszélyt éreznek, hangjaik gyakrabban hallhatók.

A hangok változhatnak az életciklus során is, és a fiókák hangjai eltérnek a felnőttekétől. A fiókák gyakran tanulják meg a hangokat a szülőktől és más fiókáktól.

A pajzsos cankók hangjai tehát sokféle szituációban és célra szolgálnak, beleértve a párosodást, a kommunikációt és az életben maradást. A hangjaik segítenek nekik az élet minden kihívásával való megküzdésben, és hozzájárulnak a faj fennmaradásához és az ökológiai egyensúlyhoz.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ZNCDXTUOFL

A pajzsos cankó hangja (Calidris pugnax) megjelenése, életmódja, szaporodása
A pajzsos cankó hangja (Calidris pugnax) megjelenése, életmódja, szaporodása

A pajzsos cankó (Calidris pugnax) hangja

A pajzsos cankó hangja sokszínű és lenyűgöző, fontos szerepet játszva a madarak kommunikációjában és viselkedésében. Ismerjük meg közelebbről a hangkeltés mechanizmusát, a hangok típusait és jelentésüket, valamint a kontextust, amelyben használják őket.

Hangja mire hasonlít:

A pajzsos cankó hangja nem hasonlítható egyetlen más madárfaj hangjához sem. A hímek nászjátéka során mély, rezonáló „dörrögést” hallatnak, amely gőzmozdonyhoz vagy dobveréshez hasonlítható. Ezen kívül rikoltozást, csicsergést és zümmögést is adnak ki. A tojók hangja finomabb és inkább zümmögésre emlékeztet.

Hangjának jellegzetességei:

 • Változatos: A cankók többféle hangot is képesek kiadni, a nászjáték során hallható mély dörrögéstől a fiókák élelemért való könyörgéséig.
 • Hangos: A hímek nászjátéka során hallható hangok messzire elhallatszanak, akár 1 km-es távolságra is.
 • Jellegzetes: A pajzsos cankó hangja összetéveszthetetlen más madárfajok hangjával.

Hangkeltés mechanizmusa:

A pajzsos cankók, mint más madarak is, légzsákjaik segítségével keltenek hangot. A levegőt a légzsákokból a hosszú csövükön keresztül fújva rezegtetve hozzák létre a hangot. A hangszín és a hangmagasság a csőr alakjától és a légzsákokban lévő levegő mennyiségétől függ.

Hangszínek és jelentésük:

 • Mély dörrögés: A hímek nászjátéka során hallható hang, amely a riválisok elriasztására és a tojók vonzására szolgál.
 • Rikoltozás: Veszélyjelzésre és más madarak figyelmeztetésére használják.
 • Csicsergés: Kommunikációra a tojókkal és a fiókákkal.
 • Zümmögés: A tojók által a párt választásakor és a kommunikáció során használt hang.

Hangok és kontextus:

A pajzsos cankók a hangjukat különböző kontextusokban használják, beleértve:

 • Nászjáték: A hímek mély dörrögést és rikoltozást használnak a riválisok elriasztására és a tojók vonzására.
 • Territóriumvédelem: A hímek rikoltozással és csicsergéssel védik területüket más hímektől.
 • Fióka gondozása: A szülők csicsergéssel kommunikálnak a fiókákkal és figyelmeztetik őket a veszélyre.
 • Táplálkozás: A cankók rikoltozással jelezik egymásnak a táplálékforrásokat.

Hangok változása:

A pajzsos cankók hangjai az életciklus során változhatnak. A fiókák hangjai eltérnek a felnőttekétől, és fokozatosan tanulják meg a hangokat a szülőktől és más fiókáktól. Ezenkívül a hangok változhatnak a helyi nyelvjárás és a madár egyéni jellemzői alapján is.

A pajzsos cankó hangjai lenyűgöző betekintést engednek ezek a madarak összetett kommunikációs rendszerébe és viselkedésébe. A hangok változatossága és sokfélesége tükrözi a faj ökológiai sokoldalúságát és alkalmazkodóképességét.



Érdekességek róla

A pajzsos cankó (Calidris pugnax) egy izgalmas és lenyűgöző madárfaj, amely számos érdekességet tartogat számunkra. Ismerjük meg ezeket az érdekességeket róla!

 1. Ragyogó párosítási öltözék: A pajzsos cankó hímjei a párosodási időszakban lenyűgözően színes párosítási öltözéket viselnek. A tarkójukon és a hátukon található színes pajzsok olyanok, mint vibráló divatkiegészítők, amelyeket a tojók megnyerésére használnak. Ezek a színek és mintázatok az egyik legkülönlegesebb látványossága a párosodási időszaknak.
 2. Párosodási rituálék: A pajzsos cankók a párosodási időszakban rendkívül aktívak és versengőképesek. A hímek körülbelül egy tucat tojót próbálnak meg vonzani, és ehhez összecsapnak egymással. Azok a hímek, akik a legjobban teljesítenek a rivalizálásban, több tojót vonzanak magukhoz.
 3. Hajtja őket a hosszú távú utazás: A pajzsos cankók híresek hosszú távú vonulásukról. Ezek a madarak az északi fészkelőhelyeikről a melegebb térségek felé repülnek a hideg hónapokban, és ez a vonulás során több ezer kilométeres utazást jelent számukra. Ez a kitartás és a navigációs képesség lenyűgöző!
 4. Hangoskodó fiókák: A pajzsos cankó fiókái kifejező hangokat bocsátanak ki, amelyek segítenek kommunikálni a szülőkkel és jelezni, ha éhesek vagy veszélyt éreznek. Ezek a hangok olyanok, mintha kis „zümmögők” lennének.
 5. Álca és alkalmazkodás: A pajzsos cankók jól alkalmazkodtak az élőhelyükhöz, és képesek álcázódni a környezetükben. A sárga és barna színű tollaik segítenek nekik a mocsarak és sík területek közötti rejtőzködésben, amikor táplálkoznak vagy pihennek.
 6. Az élőhelyvédelem szükségessége: A pajzsos cankók élőhelyeit veszélyezteti az élőhelyvesztés és a környezeti változások. Az éghajlatváltozás és az emberi tevékenységek miatt fontos a természetvédelem erőfeszítései a faj védelmében.

Ezek az érdekességek csak néhány példa a pajzsos cankó különleges tulajdonságaira és életmódjára. Ezek a madarak kihívásokkal teli életet élnek, de közben lenyűgöző látványosságai a természetnek, és fontos szerepet játszanak az ökoszisztémák működésében.

 



MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

Kedvenceink



Fotók: Pixabay, Vistacreate