A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) hangja

A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) hangja

A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) hangja igazán különleges és megkapó, ahogy a természet hangjai között egyedi színfoltot jelent! Ismerkedjünk meg a pólingek hangjával, amely oly sok madármegfigyelő és természetbarát szívét megdobogtatja!

Amikor a nagy pólingek fészkelési területein járunk, vagy éppen a vonulásukat figyeljük meg, valószínűleg nem maradhatunk közömbösek a hangjaik iránt. A madarak csodálatos kiáltó hangot adnak ki, amely egyedi és könnyen felismerhető. Ez a hang szolgál a pólingek kommunikációjára, és segít nekik egymásra találni a társaságban.

A nagy pólingek hangja egyfajta hosszan tartó „kiíííít” vagy „kiiiíííít” hangzást jelent, amelyet többször egymás után hallhatunk. Ez az egyedi kiáltás tökéletes módja annak, hogy a madarak kifejezzék magukat és érzéseiket, valamint kommunikáljanak egymással.

Amikor a nagy pólingek vonulás közben repülnek, gyakran lehet hallani az égből származó különleges hangjukat, amely hozzájárul az izgalmas élményhez. Ezek az énekes madarak színesíthetik a természet hangulatát, és az erdők, mocsarak vagy tengerpartok varázslatos kórusa részévé válnak.

A természet szerelmeseinek, madármegfigyelőknek és természetfotósoknak különösen kihagyhatatlan élmény az élőben meghallgatni a nagy pólingek hangját és megfigyelni viselkedésüket. A hangok közelségében lenni olyan érzés, mintha közvetlen kapcsolatba lépnénk a madarakkal, és a természet varázslatos pillanataiba kóstolhatnánk bele.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/WBZVBDKAUE

A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) hangja
A nagy póling, gojzer, szélkiáltó (Numenius arquata) hangja

A nagy póling hangja

A nagy póling, gojzer vagy szélkiáltó (Numenius arquata) hangja egyedi és megkapó a madárvilágban, igazi színfolt a természet hangjai között.

Mire hasonlít?

A nagy póling hangját gyakran kürthöz, trombitához vagy klarinéhoz hasonlítják. Hangja jellegzetesen magas hangú, éles és dallamos, hordozható, akár 1 km-es távolságra is elhallatszik. Gyakran ismétlődő, dallamos motívumokból áll, melyeket „kyu-kyu”, „kvi-kvi” vagy „pe-pe” hangokként írhatunk le.

A hang jellegzetességei

 • Magas hangú: A póling hangja 2-3 kHz tartományban mozog, ami az emberi hallás felső határa közelében van. Ez adja a hang éles, átható jellegét.
 • Tartós: A póling hangjai akár 2-3 másodpercig is tarthatnak, ami a madarak között viszonylag hosszúnak számít.
 • Változatos: A póling repertoárja meglehetősen gazdag, különböző hívóhangokat, riasztóhangokat és udvarlóhangokat ad ki.
 • Távoli: A póling hangja messzire elhallatszik, akár 1 km-es távolságra is. Ez fontos a távolságtartáshoz és a territórium védelméhez.

Hangkeltés mechanizmusa

A póling hangját a légzsákjai rezegtetésével hozza létre. A légzsákok a madár légzőrendszerének részét képezik, és a testükön belül helyezkednek el. Amikor a póling kilélegzik, a levegő a légzsákokon áramlik át, ami rezegésbe hozza őket. Ez a rezgés adja a hangot.

Hangszínek és jelentésük

A póling hangszíne változó lehet attól függően, hogy milyen kommunikációs célt szolgál a hang.

 • Magas hangszínű hangok: Általában riasztóhangokként vagy agresszív üzenetekként használatosak.
 • Mély hangszínű hangok: Udvarlóhangokként vagy hívóhangokként használatosak.
 • Gyors hangsorok: Izgalmat vagy fenyegetést jeleznek.
 • Lassú hangsorok: Nyugodt hangulatot vagy udvarlást jeleznek.

A póling a hangszínek kombinálásával összetett üzeneteket is képes közvetíteni.

Hangok és kontextus

A póling hangjai a kontextustól függően változnak. Például:

 • Táplálkozás közben: Lágyabb, csiripelő hangokat ad ki.
 • Territórium védelme: Magas hangszínű, riasztóhangokat ad ki.
 • Udvarlás: Mély hangszínű, dallamos hangokat ad ki.
 • Veszély esetén: Éles, riasztóhangokat ad ki.

A póling hangjai fontos szerepet játszanak a fajtársakkal való kommunikációban, a territórium védelmében és a ragadozóktól való védekezésben.

Hangok változása

A póling hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka lehet a környezeti változások, a ragadozók jelenléte vagy az emberi tevékenység. A pólingok képesek új hangokat is tanulni, így a hangrepertoárjuk idővel bővülhet.

A nagy póling hangja egy lenyűgöző példa a madarak kommunikációs képességére. A hangszínek, a hangmagasság és a hangsorok változatossága révén a pólingok összetett üzeneteket képesek közvetíteni fajtársaiknak. A póling hangjai fontos szerepet játszanak a madarak életében, és hozzájárulnak a madárvilág sokszínűségéhez.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate