A kormos szerkő hangja (Chlidonias niger) 

A kormos szerkő (Chlidonias niger) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A kormos szerkő (Chlidonias niger) hangja

A kormos szerkő (Chlidonias niger) hangjai érdekes és sokszínűek, és segíthetnek a madarak azonosításában és kommunikációjukban is. Hadd ismerjük meg a kormos szerkők hangjainak néhány jellegzetességét!

A kormos szerkők hangjai általában rekedtek és zajosak, és gyakran hasonlítanak egy kecskeropogáshoz vagy egy mély dünnyögéshez. Hangjaikat a hangszervüknél található légzsák segítségével hozzák létre. A hangkeltés mechanizmusa az, hogy a madarak levegőt fújnak a légzsákba, majd a légzsákban lévő levegőt kiengedik, miközben összenyomják a légutakat. Ez a folyamat létrehozza a jellegzetes hangokat.

A kormos szerkők hangszínei és jelentéseik különbözőek lehetnek. Például a röptében vagy a táplálékvadászat közben kibocsátott hangok gyakran figyelmeztető jeleket jelentenek más madaraknak, hogy a területen vannak. A párzási időszakban a kormos szerkők is különféle hívó hangokat adnak ki a párzás céljából.

Az életkörülmények és a kontextus is befolyásolhatják a hangokat. Például a kormos szerkők nyugodtan ismételgetik hangjaikat, amikor csoportokban repülnek vagy pihennek a vízparton. Ezek a csoportos hangok segíthetnek a madaraknak a csoportban tartani egymást, és jelezhetik a közeli tápláléklehetőségeket is.

Az évszakok és az életciklus is hatással vannak a hangok változására. A párzás és a fészeképítés idején például a kormos szerkők hangosabbak lehetnek, míg a fiókanevelés során gyakrabban adnak ki etetőhívást.

A kormos szerkők hangjai számunkra is érdekesek és jelentősek, és segítenek abban, hogy megismerjük és kövessük nyomukat a természetben. Érdemes figyelni ezekre a hangokra, amikor a tavak és vizek közelében sétálunk, mert segítenek megérteni ezeket a kis vízimadarakat és az életüket.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/PVQOLRXXWL

A kormos szerkő hangja (Chlidonias niger) megjelenése, életmódja, szaporodása
A kormos szerkő hangja (Chlidonias niger) megjelenése, életmódja, szaporodása

A kormos szerkő hangja (Chlidonias niger)

A kormos szerkő hangjai érdekesek és változatosak, fontos szerepet játszanak a madarak kommunikációjában és azonosításában. Íme, egy rövid összefoglaló a kormos szerkő hangvilágáról:

Mire hasonlít?

A kormos szerkő hangja általában rekedt és zajos, kecskeropogáshoz vagy mély dünnyögéshez hasonlítható.

Hangjának jellegzetességei:

 • A hangokat a légzsákok segítségével hozzák létre, melyek a hangszervük mellett helyezkednek el.
 • A levegő befúvása a légzsákba, majd annak összenyomása és a levegő kiengedése során jönnek létre a jellegzetes hangok.
 • A hangszínek és a jelentés a kontextustól függően változnak.

Hangkeltés mechanizmusa:

 1. A madár levegőt fúj a légzsákba.
 2. A légzsák összenyomódik a légutak összehúzódásával.
 3. A levegő kiáramlik a légzsákból, és hangot hoz létre.

Hangszínek és jelentésük:

 • Figyelmeztető hangok: Röptében vagy táplálékvadászat közben adja ki, jelezve más madaraknak a jelenlétét.
 • Hívóhangok: A párzási időszakban a párok vonzzák egymást ezekkel a hangokkal.
 • Csoportos hangok: Nyugodt körülmények között ismételgetik, a csoport összetartását és a tápláléklehetőségek jelzését szolgálják.
 • Etetőhívások: A fiókanevelés során a szülők adják ki, hogy táplálékra csalogassák fiókáikat.

Hangok és kontextus:

 • Az évszakok és az életciklus befolyásolják a hangok változását. Párzáskor és fészeképítéskor hangosabbak, míg a fiókanevelés során gyakoribbak az etetőhívások.
 • A hangok kontextusa is fontos. A vízparton másmilyen hangokat adnak ki, mint a nyílt vízen.

Hangok változása:

 • A kormos szerkők hangjai az évszakok, az életciklus és a kontextus változásával változnak.
 • A fiókák eleinte halk csipogást hallatnak, de hamarosan megtanulják a felnőttek hangjait utánozni.
 • A párzási időszakban a hívóhangok fontos szerepet játszanak a párok vonzásában.

A kormos szerkő hangjai sokfélék és informatívak. Megértésükkel jobban megismerhetjük e madarak viselkedését és életmódját.Érdekességek róla

A kormos szerkő (Chlidonias niger) egy igazán érdekes madár, és rengeteg érdekes tényt rejt magában. Hadd mutassuk be néhány izgalmas érdekességet róla!

 1. Alkalmazkodóképesség: A kormos szerkők rendkívül alkalmazkodóképesek, és képesek különböző vízi élőhelyeken élni, beleértve a tavakat, folyókat, mocsarakat és tengereket is. Ez a rugalmasság lehetővé teszi számukra, hogy széles területen terjedjenek el a világ különböző részein.
 2. Fészeképítés: A kormos szerkők fészkeit általában a talajon, sűrű nádasokban vagy növényi szálak között építik fel. A tojásaikat itt rakják, és a fiókáikat itt nevelik fel.
 3. Táplálkozás: A kormos szerkők főként halakkal és kis rákokkal táplálkoznak. Ügyesen és gyorsan merülnek a vízbe, hogy elfogják zsákmányukat, és a levegőben is ügyesek a repülés során.
 4. Változatos tollazat: A kormos szerkők tollazata érdekes változékonyságot mutat. A felnőttek fekete hátukkal és fehér hasukkal rendelkeznek, míg a fiókák tollazata szürkébb vagy barnásabb lehet, ami idővel feketévé válik.
 5. Vándormadarak: Sok kormos szerkő vándormadarak, ami azt jelenti, hogy évszakonként különböző területeken tartózkodnak. Tavasszal és nyáron fészkelnek, majd ősszel hosszú távú vándorlásba kezdenek, hogy melegebb éghajlatokon teleljenek.
 6. Veszélyeztetettség: A kormos szerkők természetvédelmi szempontból is fontosak, és számos veszélyeztető tényezővel néznek szembe, mint például az élőhelyvesztés és a vízszennyezés. Ennek ellenére számos védelmi intézkedés és természetvédelmi projekt dolgozik azért, hogy megóvják és megőrizzék ezeket a gyönyörű madarakat.

A kormos szerkők izgalmas és fontos szereplői a természetnek, és érdemes figyelnünk és tanulnunk róluk, hogy jobban megértsük az élővilág sokféleségét és szépségét. Legközelebb, amikor vízparton sétálunk vagy tavakon hajózunk, ne felejtsük el keresni ezeket a kis vízimadarakat, és élvezzük a természet csodáját, amelyet képviselnek!

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate