A háromujjú csüllő vagy csüllő hangja (Rissa tridactyla)

A háromujjú csüllő (Rissa tridactyla) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A háromujjú csüllő (Rissa tridactyla) hangja

A háromujjú csüllő, vagy sarki csüllő (Rissa tridactyla) hangjai is érdekesek és jellegzetesek, ahogyan ez sok madárfajra is jellemző. Ismerkedjünk meg néhányukkal!

A háromujjú csüllők hangja egyike annak a sokféle módnak, amelyeken kommunikálnak egymással a fészkelőkolóniákban vagy táplálkozás közben a tengeren. Ezek a hangok fontosak lehetnek a társak közötti kommunikációban és a territoriális védekezésben is.

A háromujjú csüllők gyakran hangoztatnak karcos, kérgős hangokat, amelyek hasonlíthatnak a „kár-kár-kár” vagy „kree-ah” hangzásra. Ezek a hangok lehetnek hosszabb sorozatok vagy egy-egy kiáltások.

A fészkelőkolóniákban a csüllők hangoskodnak, hogy megtalálják egymást a tömegben, vagy éppen elkerüljék a területüket sérteni próbáló más madarakat.

Amikor a háromujjú csüllők a táplálék után vadásznak a tengeren, az is előfordulhat, hogy kiáltásokat hallatnak, hogy jelezzék egymásnak az étel helyét vagy a táplálkozásra való felkészültséget.

Az egyes csüllők között kis különbségek lehetnek a hangokban, és a kutatók tanulmányozták ezeket a hangokat annak érdekében, hogy jobban megértsék a csüllők közötti kommunikációt és viselkedést.

A háromujjú csüllők hangjai hozzájárulnak az északi tengerek madárvilágának gazdagságához és sokszínűségéhez, és ezek a hangok részei annak a természetes környezetnek, amelyben ezek a különleges madarak élnek.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/SDPCHKOHRH

A háromujjú csüllő vagy csüllő hangja (Rissa tridactyla)
A háromujjú csüllő vagy csüllő hangja (Rissa tridactyla)

A háromujjú csüllő hangja: Kommunikáció a tenger felett

A háromujjú csüllő (Rissa tridactyla), más néven csüllő, nem csak jellegzetes külsejével, de hangjaival is magára vonja a figyelmet. Ezek a hangok fontos szerepet játszanak a madarak kommunikációjában, tájékoztatva egymást táplálékforrásokról, veszélyekről, társas kapcsolódási szándékról és még sok másról.

Mire hasonlít a hangja?

A háromujjú csüllő hangja változatos, de leginkább kár-kár-kár vagy kree-ah hangzásra emlékeztet. Ezek a hangok lehetnek rövidek és élesek, de hosszabb sorozatokban is előfordulhatnak. Gyakran hasonlítják a sirályok hangjához, de csengőbb és élesebb tónusúak.

Hangjának jellegzetességei:

 • Magasság: A csüllők hangjai a magasabb frekvenciatartományba esnek, 2-5 kHz között. Ez teszi őket jól hallhatóvá a tengeri környezetben, ahol a hullámok és a szél zaja is befolyásolja a hallhatóságot.
 • Hangerő: A hangok erőssége változó, de általában közepes hangerősségűek. A madarak a távolságtól és a helyzettől függően képesek modulálni a hangerejüket.
 • Moduláció: A csüllők hangjai moduláltak, azaz a hangmagasság, a hangerő és a hangszín idővel változhat. Ez a moduláció segít a madaraknak árnyaltabb üzeneteket közvetíteni.

Hangkeltés mechanizmusa:

A hangokat a madarak légzsákjai és légcsőrendszere hozza létre. A levegő rezgése a légzsákokban és a légcsőben különböző hangokat produkál. A csüllők hangképző szervei speciálisan alkalmazkodtak a magas hangok kibocsátásához.

Hangszínek és jelentésük:

A csüllők különböző hangszíneket használnak a különböző üzenetek közvetítésére. Néhány példa:

 • Magas hangú kiáltások: Veszélyre figyelmeztetnek, vagy táplálékforrást jeleznek.
 • Mélyebb hangú kiáltások: Agressziót fejeznek ki, vagy a territórium védelmét szolgálják.
 • Lágy hangok: A párok közötti kommunikációra és a kötelékek erősítésére szolgálnak.

Hangok és kontextus:

A csüllők hangjai a kontextustól függően változnak. Például a fészkelőkolóniákban hangosabbak és zajosabbak, míg táplálékforrás keresése közben halkabb és titkosabb hangokat adnak ki.

Hangok változása:

A csüllők hangjai az idő múlásával változhatnak. Ennek oka lehet a környezeti változásokhoz való alkalmazkodás, a populációbeli változások, vagy akár a kulturális evolúció is. A kutatók folyamatosan tanulmányozzák a csüllők hangjait, hogy jobban megértsék ezeknek a madaraknak a kommunikációs rendszerét és viselkedését.

A háromujjú csüllő hangjai lenyűgöző betekintést engednek ezeknek a madaraknak a titkos világába. A hangok változatossága és összetettsége tükrözi a csüllők kifinomult kommunikációs képességeit, és fontos szerepet játszanak a tengeri környezetben való boldogulásban.Érdekességek róla

A háromujjú csüllő, vagy sarki csüllő (Rissa tridactyla) egy igazán különleges és lenyűgöző madár, amelynek számos érdekessége és jellemzője van. Ismerjük meg néhányat ezek közül!

 1. Különleges láb: A háromujjú csüllőt nevének megfelelően az különbözteti meg más madaraktól, hogy lábán csak három ujj található. Ez az adaptáció segíti őket a tengeri vizekben való úszásban és a halkeresésben.
 2. Csoportos fészkelés: A háromujjú csüllők híresek csoportos fészkelési szokásaikról. Sokszor több család rak fészket egymás mellett a sziklás partokon vagy szigeteken, és közösen védelmezik az utódaikat a ragadozók ellen.
 3. Táplálékforrás: Fő étrendjük a hal, amelyet a tengeri vizek mélyéről vadásznak. Gyors és ügyes úszóként könnyedén elkapják a zsákmányukat a víz felszínén.
 4. Élettartam: A háromujjú csüllők viszonylag hosszú életűek lehetnek a madarak között. Általában 20-30 évig élnek a vadonban, de bizonyos körülmények között akár 40 évig is elélhetnek.
 5. Klímaváltozásra való érzékenység: Az északi vizekben való életükből adódóan a háromujjú csüllők különösen érzékenyek az éghajlatváltozás hatásaira. Az emelkedő tengerszint és a halállományok változása komoly fenyegetést jelenthet számukra.
 6. Természetvédelem: A háromujjú csüllők számos védett területen élnek, és számos nemzetközi és helyi természetvédelmi egyezmény védi őket. Az emberi tevékenység és a klímaváltozás hatásaira való érzékenységük miatt fontos a megfelelő védelem biztosítása számukra.

A háromujjú csüllők érdekes madarak, amelyek szerepe és jelenléte a hideg északi vizekben és partokon kiemelkedő fontosságú a tengeri ökoszisztémában. Az ismeretségük és a védelmük hozzájárul az északi tengerek gazdagságának és szépségének megőrzéséhez a jövő generációk számára.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate