A haris hangja (Crex crex) 

A haris (Crex crex) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A haris (Crex crex) hangja

A haris (Crex crex) hangja a madártani világban egyedülálló és jellegzetes, és nagyban hozzájárul ennek a rejtőzködő vízi madárnak a felismeréséhez és az egyedek közötti kommunikációhoz.

A haris hangjának jellegzetességei:

 1. Hangkeltés mechanizmusa: A harisok hangját a hímek keltik. A hangkeltés mechanizmusuk hasonló a többi madáréhoz, ahol a légzési és a hangképző szervek összehangolt működése révén hangot hoznak létre. A harisok éneke főként a légutakban és a gégéjükben keletkezik.
 2. Hangszínek és jelentésük: A harisok énekükkel jelzik jelenlétüket, és ezzel kommunikálnak egymás között. A jellegzetes „krexe” vagy „krexe-krexe” hangjuk hosszan húzódik, és a hímek egyfajta hívószóként használják, hogy más hímeket távol tartson a területüktől. A hímek éneke az általuk választott fészkelőhelyet is bemutathatja a tojóknak, akik ezt figyelve dönthetik el, hogy elfogadják-e a hímet.
 3. Hangok és kontextus: A harisok éneke általában éjszaka és hajnalban hallható, amikor a nádasok és lápok csendesebbek és kevésbé zavarók. A hangok a terület védelmét is szolgálhatják, és segíthetnek megakadályozni más hímek bejutását a területre.
 4. Hangok változása: A harisok énekükben bizonyos változásokat is mutathatnak, például a hangjuk hosszúsága és intenzitása változhat a párválasztás során. A hímek versenyeznek a tojók figyelméért, és a hangok változása is része ennek a versengésnek.

Összességében a harisok hangjai fontos szerepet játszanak az életükben, segítik őket a kommunikációban, a terület védelmében és a párválasztásban. Az éjszakai énekek és a jellegzetes hangok különleges jelenséget tesznek a harisok életmódjában, és a természetkedvelők számára is élvezetes megfigyelést nyújtanak.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ISEVSYKZZW

A haris hangja (Crex crex) megjelenése, életmódja, szaporodása
A haris hangja (Crex crex) megjelenése, életmódja, szaporodása

A haris hangja (Crex crex)

A haris hangja a tavasz egyik jellegzetes hangja a mezőgazdasági területeken. Jellegzetes „krick-krák” hangjáról ismert, melyet „tyúkkakálásnak” is hívnak.

Mire hasonlít a hangja?

A haris hangja leginkább egy tyúk kakalolásához hasonlítható, de dallamosabb és ismétlődő. A hangot két rövid, éles hangjegy alkotja, amelyeket egy hosszabb, recsegő hang követ. A hangot gyakran hasonlítják a biciklipumpa hangjához is.

Hangjának jellegzetességei:

 • Frekvencia: A hang magas frekvenciájú, 2-5 kHz tartományba esik.
 • Hangerő: A hang meglehetősen hangos, akár 100 méter távolságból is hallható lehet.
 • Időtartam: A teljes hívás körülbelül 2 másodperc hosszú.
 • Ismétlés: A hívást gyakran ismétlik, akár percenként 10-szer is.

Hangkeltés mechanizmusa:

A haris a légzsákjait használja a hangkeltéshez. A légzsákok a testükben lévő üregek, amelyeket a levegő ki- és beszívásával tágítanak és szűkítenek. A hang a légzsákok rezgése során keletkezik. A hím harisok hívogató hangot adnak ki, hogy vonzzák a nőstényeket, és megjelöljék a területüket.

Hangszínek és jelentésük:

A haris hangja különböző hangszíneket is felvehet, amelyeknek eltérő jelentése lehet. A leggyakoribb hangszín a hívogató hang, amelyet a hím harisok adnak ki. Ezenkívül létezik egy riasztó hang is, amelyet veszély esetén adnak ki, és egy csicsergő hang, amelyet a fiókák adnak ki a táplálékért könyörögve.

Hangok és kontextus:

A haris hangja a napszaktól és az évszaktól függően változhat. A hímek hajnalban és alkonyatkor a legaktívabbak, és ekkor adják ki a hívogató hangjukat a leggyakrabban. A fiókák a nap folyamán adnak ki hangokat, míg a tojók általában csendben maradnak.

Hangok változása:

A haris hangja az utóbbi években változni kezdett. Ennek oka valószínűleg az élőhelyek elvesztése és a mezőgazdasági gyakorlatok változása. A harisállomány csökkenésével a hívogató hangok is kevesebbszer hallhatók.Érdekességek róla

A haris (Crex crex) egy különleges madár, amely számos érdekességet tartogat a madártani rajongók és a természetbarátok számára. Íme néhány izgalmas tény róla:

 1. Rejtőzködő életmód: A harisok rejtőzködő vízi madarak, amelyek inkább az éjszakai órákban aktívak. Nappal jól elrejtőznek a nádasokban és a lápokban, ami megnehezíti a megfigyelésüket.
 2. Hangos éneklők: Bár a harisok rejtőzködőek, éjszaka hatalmas hangversenyeket rendeznek. Énekük hosszú és jellegzetes, a „krexe” vagy „krexe-krexe” hangjuk hívja egymást és segít a terület védelmében.
 3. Természetvédelmi figyelmet érdemel: A harisok populációja veszélyeztetett a fészkeltetőhelyek elvesztése és a mezőgazdasági területek változása miatt. Ezért számos országban oltalmazott fajként kezelték, és az élőhelyeik védelme érdekében tett intézkedések fontosak.
 4. Rövid élettartam: A harisok átlagosan csak 1-2 évig élnek, de néhány példány akár 3-4 évig is elélhet. Rövid élettartamuk miatt gyorsan szaporodnak és alkalmazkodnak az élőhelyük változásaihoz.
 5. Nemzetközi jelentőség: A harisok vonuló madarak, és hosszú távú migrációt hajtanak végre Afrika és Eurázia között. Útvonaluk során számos országban megfordulnak, és fontos szerepet játszanak az ökoszisztémákban.
 6. Természetes hangszínház: A harisok éjszakai énekei egyedi hangszínházat teremtenek a mocsarak és lápok területén. Azok számára, akiknek szerencséjük van meghallgatni őket, egy különleges természeti élményt nyújtanak.

Összességében a harisok különleges madarak, amelyek természetes élőhelyeik védelméhez és megőrzéséhez szükséges odafigyelést érdemelnek. Megfigyelésük és tanulmányozásuk lehetőséget nyújt a természet iránti érdeklődőknek arra, hogy közelebbről megismerjék ezt a különleges fajt és érdekes életmódját.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate