A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja

A Hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja egyediségével és különlegességével is lenyűgözi azokat, akik szerencsétlenek, és meghallhatják ezt a gyönyörű madarat.

A Hamvas rétihéja hangja általában csendes és halk. Leginkább a röptében hallhatók a hangjaik, amikor is kommunikálnak egymással vagy a fiókáikkal. A röpte során rövid, éles sípoló hangokat adnak ki, amelyek hasonlítanak egy csendes „sí!” hangra. Ez a hang a levegőben történő vadászat során és a párosodási időszakban is gyakran hallható.

A Hamvas rétihéja nem a hangjaival próbálja megvédeni területét vagy kommunikálni más madarakkal, mint például a sasok vagy sólymok. Inkább az elegáns és mesteri repülésükkel és vadászati képességeikkel hívják fel magukra a figyelmet.

Bár hangjuk nem feltűnő vagy harsány, a Hamvas rétihéja egyéni stílusa és hangja mégis hozzájárul a természet szépségéhez és gazdagságához. Amikor meghalljuk ezeket a csendes hangokat a magasban, az emlékeztet bennünket a vadon varázsára és arra, hogy érdemes odafigyelni a természet apró csodáira is.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/BLMSIUFTFU

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja
A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hangja

A hamvas rétihéja hangja általában csendes és halk, leginkább a röptében hallható. Kommunikációra és a fiókák hívogatására használja.

Mire hasonlít a hangja?

 • Nyávogás: A leggyakoribb hangja egy macskanyávogáshoz hasonlítható „nyáv” vagy „nyááá” hang.
 • Sírás: Ezen kívül síráshoz hasonlító „pee-yew” hangot is adhat ki.
 • Sikoly: Ritkábban riasztó sikolyt is hallathat.

Hangjának jellegzetességei:

 • Magas hangú: A hamvas rétihéja hangja magas hangú, 1-2 kHz tartományba esik.
 • Gyenge: A hangja általában halk és gyenge, nem terjed messzire.
 • Szakadozott: A hangok gyakran szakadozottak, nem egyenletesek.

Hangkeltés mechanizmusa:

A hamvas rétihéja a gégéjében lévő membránok rezgésével kelti a hangokat. A hangszínt a membránok rezgésének sebessége és mértéke határozza meg.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas hangú nyávogás: Ez a leggyakoribb hang, és a territórium védelmére, a párosításra és a fiókák hívogatására használják.
 • Alacsonyabb hangú nyávogás: Ez a hang a párosítás során a hím általi udvarlás jele.
 • Sírás: Ezt a hangot a fiókák adják ki, hogy táplálékot kérjenek.
 • Sikoly: A sikolyt riadalom vagy veszély esetén adják ki.

Hangok és kontextus:

A hamvas rétihéja hangjai a kontextustól függően változnak. Például a territórium védelme során magasabb hangú és agresszívabb hangokat ad ki, míg a párosítás során lágyabb és dallamosabb hangokat használ.

Hangok változása:

A hamvas rétihéja hangjai az évszaktól és a kortól függően is változhatnak. A párzási időszakban aktívabban hangoznak, míg a téli hónapokban csendesebbek. A fiókák hangjai is változnak, ahogy növekednek és fejlődnek.

Érdekességek róla

A Hamvas rétihéja (Circus pygargus) egy igazán különleges madár, és számos érdekességgel szolgál, amelyek még izgalmasabbá teszik ezt a ragadozómadarat. Most pedig megosztom veletek néhány érdekességet róla:

 1. Különleges színek: A Hamvas rétihéja tollazata lenyűgözően színpompás. Barna, szürke, fehér és fekete árnyalatokból álló tollazata rendkívül szép és elegáns.
 2. Vadászati mesterség: Ezek a madarak igazi vadászok. Repülés közben látványos zuhanásokkal támadnak le a zsákmányra, és hirtelen mozdulatokkal szereznek élelmet.
 3. Szélnélkül: A Hamvas rétihéja repülés közben gyakran köröz a levegőben, és kihasználja a termikszéllel való szélkutatást a hatékony repüléshez. Ezért nevezték el „réti sasnak” is.
 4. Táplálkozási szokások: Főként kis emlősöket, madarakat és rovarokat vadásznak. Prédájuk lehet például pocok, sündisznó, egerecske, vagy akár kisebb madarak is.
 5. Életmód a levegőben: A Hamvas rétihéja nagyrészt a levegőben tölti idejét. Szép és elegáns repüléseik a természet egyik látványosságát alkotják.
 6. Védett faj: Magyarországon és az Európai Unióban is védett fajnak számít. A természetvédelemnek és az élőhelyvédelemnek kiemelkedően fontos szerepe van megőrzésükben.
 7. Élettartam: Általában 10-15 évig élhetnek vadon, de néhány példány ennél hosszabb életet is élhet.

A Hamvas rétihéja tehát egy igazi természeti kincs, amely emlékeztet bennünket a természet sokszínűségére és szépségére. Az ilyen különleges madarak megőrzése és védelme rendkívül fontos, hogy még sokáig élvezhessük jelenlétüket a vadonban és a vidéki tájakon.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate