A gyűrűscsőrű sirály hangja (Larus delawarensis) 

A gyűrűscsőrű sirály (Larus delawarensis) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A gyűrűscsőrű sirály (Larus delawarensis) hangja

A gyűrűscsőrű sirály, vagy Larus delawarensis, hangja is egyedülálló és könnyen felismerhető, ami segíti a madarak közötti kommunikációt és a fészkelési időszak során a partnerkeresést is. Íme, néhány jellemző hangjuk:

 1. Kiáltás: A gyűrűscsőrű sirályok legismertebb hangja talán a hangos és éles kiáltásuk. Ez a kiáltás hasonló egy hosszú és sürgető „kerrrrr” hanghoz, amit gyakran hallani lehet, amikor a madarak repülnek, vagy amikor a fészkelőkolóniákban csoportosan tartózkodnak.
 2. Párzási hangok: A szaporodási időszakban a hímek és a tojók speciális hangokat hallatnak a partnerkeresés és a párosodás során. Ezek a hangok lehetnek párzási énekek vagy cselekvésre ösztönző kiáltások.
 3. Fiókahangok: Amikor a fiókák kelnek ki a tojásokból, hangos és éhes cikázásokkal jelezhetik, hogy éhesek és etetést várnak a szülőktől. Ezek a hangok általában csendesebbek és enyhébbek, mint a felnőttek kiáltásai.

A gyűrűscsőrű sirályok hangjai segítenek a kommunikációban a fészkelési kolóniákban, a táplálék megtalálásában és a párosodás során. Ezek a hangok hozzájárulnak a madarak közötti szociális kapcsolatokhoz és a túlélésükhöz a természetben. Amikor meghalljuk ezeket a hangokat a parton vagy a tengerparton, érdemes figyelmet fordítani rájuk, mivel hozzátartoznak a gyűrűscsőrű sirályok egyedi jellemzőihez és életmódjához.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/XEIROMUDEB

A gyűrűscsőrű sirály hangja (Larus delawarensis) 
A gyűrűscsőrű sirály hangja (Larus delawarensis)

A gyűrűscsőrű sirály hangja (Larus delawarensis)

A gyűrűscsőrű sirály hangja jellegzetes és változatos, melyet gyakran hallani lehet a vízpartokon, városi parkokban és mezőgazdasági területeken. Hangjuk fontos szerepet játszik a kommunikációban, a társkeresésben, a territórium védelmében és a fiókák nevelésében.

Mire hasonlít a hangja?

A gyűrűscsőrű sirály hangja gyakran éles „kerrrrr” hanghoz hasonlítható, de hallható kacagásszerű „ha-ha-ha” és mélyebb „wow-wow-wow” hang is tőlük. A hangmagasság, a hangerő és a hangzás modulációja a madár szándékától és a helyzettől függően változik.

A hangjának jellegzetességei:

 • Változatosság: A gyűrűscsőrű sirályok repertoárja széles skálájú hangokat foglal magában, melyeket különböző kontextusokban használnak.
 • Élesség: Sok hangjuk éles és átható, messziről is hallható.
 • Magasság: A hangmagasság széles skálán mozog, a magas frekvenciájú sikolyoktól a mélyebb hangokig.
 • Moduláció: A hangok gyakran moduláltak, azaz emelkednek és süllyednek a hangmagasságban, illetve változhat a hangerő is.

Hangkeltés mechanizmusa:

A gyűrűscsőrű sirályok a syrinx nevű légzsák segítségével keltik a hangokat. Ez a légzsák a légcsőben található, és membránokkal van bélelve, amelyek rezegnek, amikor a madár levegőt fúj át rajtuk. A madár a csőrével és a nyelvével is befolyásolja a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

 • Magas frekvenciájú sikolyok: Vészhelyzetet vagy agressziót jelezhetnek.
 • Mélyebb hangok: Területvédelmet vagy pártkeresést jelezhetnek.
 • Kacagásszerű hangok: Barátságos üdvözlést vagy udvarlást jelezhetnek.
 • Kontaktus hangok: A fiókák és a szülők közötti kommunikációra szolgálnak.

Hangok és kontextus:

A gyűrűscsőrű sirályok hangjai a kontextustól függően változnak. Például, ha veszélyt észlelnek, magas frekvenciájú sikolyokat hallatnak, míg a pártkeresés során mélyebb hangokat adnak ki. A fiókák kontaktus hangjai is eltérnek a felnőtt madarak hangjaitól.

Hangok változása:

A gyűrűscsőrű sirályok hangjai idővel változhatnak. Ennek oka lehet a környezeti változások, a populációbeli változások, vagy akár az emberi tevékenység. A kutatók figyelik a madarak hangjainak változásait, hogy jobban megértsék a viselkedésüket és a környezetükkel való kapcsolatukat.Érdekességek róla

A gyűrűscsőrű sirály, vagy Larus delawarensis, izgalmas és különleges madárfaj, amely sok érdekességet kínál a madárfigyelők és természetkedvelők számára. Íme néhány érdekesség róla:

 1. Hangulatos kiáltások: A gyűrűscsőrű sirályok hangos és éles kiáltásokkal kommunikálnak egymással. Ezek a hangok nagyon hangsúlyosak és könnyen felismerhetőek, és hozzájárulnak a fészkelőkolóniák életéhez és szervezéséhez.
 2. Különleges csőr: A gyűrűscsőrű sirályokat a hosszú és vékony csőrük teszi egyedivé. A csőr sárgás színe felnőtt korban különösen feltűnővé válik. Ez a csőr segít nekik a halak és a tengeri élőlények megragadásában.
 3. Közösségi fészkelés: A gyűrűscsőrű sirályok gyakran nagy csoportokban, kolóniákban fészkélnek. Ez a közösségi fészkelési szokás segít a kolóniák védelmében és a fiókok felügyeletében.
 4. Kiterjedt elterjedés: Bár eredetileg Észak-Amerikában honosak voltak, a gyűrűscsőrű sirályok ma már Európa partjain és más világrészek tengerparti területein is megtalálhatók. Kiterjedt elterjedésük azt mutatja, milyen jól alkalmazkodtak a különböző élőhelyekhez.
 5. Migráció: A gyűrűscsőrű sirályok hosszú távú vándorok is lehetnek, akik az évszakok változásával táplálékot keresnek. Ősszel és tavasszal hatalmas távolságokat is megtesznek a táplálék megszerzése érdekében.
 6. Társas lények: Ezek a sirályok társas lények, és gyakran láthatók csoportosan repülni vagy a parton sétálni. A közösségi együttlét és a csoportos vadászat segíti őket a túlélésben.

A gyűrűscsőrű sirályok tehát sokféle érdekességet kínálnak, és figyelésük mindig izgalmas és tanulságos élmény. Ők az élőhelyeik fontos részei, és bemutatják, milyen lenyűgözőek és alkalmazkodók lehetnek a természetben.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate