A guvat (Rallus aquaticus) hangja

A guvat (Rallus aquaticus) megjelenése, életmódja, szaporodása

 A guvat (Rallus aquaticus) hangja

A guvat (Rallus aquaticus) hangja olyan, mint egy rejtőzködő életmódot folytató madáréhoz illik: különlegesen jellegzetes és könnyen felismerhető. Azoknak, akik találkoztak már ezzel a vízparti lakóval, a hangja mindig emlékezetes marad.

A guvat hangja egyfajta sikításnak vagy hosszú, heves csipogásnak hangzik. Ez a hang azonban nem olyan éles vagy hangos, mint például egy sirály kiáltása. Inkább egy mélyebb, nyugtalanító hang, amely gyakran hallható a nádasokban és mocsarakban.

A guvatok hangját gyakran összekapcsolják a párzás idejével, amikor a madarak kommunikálnak egymással és területüket védik. Az ilyen hangok segíthetnek a guvatoknak megtalálni egymást a sűrű növényzetben, és érzékeny területeiket megvédeni más guvatoktól.

A guvatok hangja része annak a rejtőzködő életmódnak, amit élnek. Azok számára, akik a természetben élvezik a madarak éneklését és hangját, a guvatok hangja egy különleges és jellegzetes élményt nyújthat, amely hozzájárul a természet különlegességeinek felfedezéséhez és megismeréséhez.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/KKLUGDGCDR

A guvat (Rallus aquaticus) hangja
A guvat (Rallus aquaticus) hangja

A guvat (Rallus aquaticus) hangja

A guvat rejtőzködő életmódját tükröző, jellegzetes és könnyen felismerhető hanggal rendelkezik. Hangja fontos szerepet játszik a párosításban, a területvédelemben és a fiókák hívogatásában is.

Mire hasonlít a hangja?

 • A guvat leggyakoribb hangja a „gü-gü-gü”, „krr-krr” vagy „vü-vü-vü” hangzású hívogató szava, amit gyakran estefelé és párosodási időszakban hallhatunk.
 • Emellett hallható még tőle éles „vikk-vikk” riasztó hang is, és ritkábban „gyik-gyik” gágogó hang is.

Hangjának jellegzetességei:

 • A guvat hangja erős, rekedtes és távoli hangzású, messzire elhallatszik a sűrű növényzetben.
 • A hívogató hangok sorozatosak, ismétlődőek, míg a riasztó hang rövid és éles.
 • A guvat hangja képes áthatolni a sűrű növényzeten, így fontos kommunikációs eszköz a mocsaras élőhelyeken.

Hangkeltés mechanizmusa:

 • A guvat hangját a légzsákjai rezegtetésével hozza létre.
 • A légzsákok a madár testének különböző részein helyezkednek el, és a hangszínváltozást a légzsákok rezegtetésének módja határozza meg.

Hangszínek és jelentésük:

 • A „gü-gü-gü” hívogató hang a párosításra szolgál, és a territórium védelmét is jelzi.
 • A „vikk-vikk” riasztó hang veszélyt jelez a többi guvatnak és más ragadozóknak.
 • A „gyik-gyik” gágogó hang ritkább, és feltételezhetően a fiókák hívogatására szolgál.

Hangok és kontextus:

 • A guvat hangjai a napszaktól és az évszaktól függően változnak.
 • Gyakrabban hangoztatja hangját estefelé és a párosodási időszakban.
 • A riasztó hangot veszély esetén hallatja.
 • A fiókák hívogató hangját a szülők adják ki a fiókáknak.

Hangok változása:

 • A guvat hangjai egyedenként is változatosak lehetnek, így lehetséges az egyedek azonosítása a hangjuk alapján.
 • A hangok idővel is változhatnak, például a vedlés során vagy a élőhely változásával.

Fontos megjegyezni, hogy ez csak egy általános összefoglaló a guvat hangjairól. A guvat hangjai komplexek és sokrétűek, és a tudósok még mindig tanulmányozzák a különböző hangok jelentését és funkcióját.

Érdekességek róla

A guvat (Rallus aquaticus) egy igazi természeti érdekesség, és számos izgalmas vonása van, amelyek még jobban felkeltik az emberi kíváncsiságot. Ismerjük meg néhány érdekességét!

 1. Rejtőzködő életmód: A guvatok híresek rejtőzködő életmódjukról. Szívesen bujkálnak a sűrű nádasokban és mocsarak mélyén, ami miatt gyakran hallhatjuk hangjukat, de látványosan megfigyelni őket nem mindig egyszerű feladat.
 2. Vöröslábú guvat: Az egyik érdekesség a guvatok között a vöröslábú guvat (Rallus aquaticus indicus), amely az Indiában és a Dél-Ázsiában él. Ennek a változatnak a lábai vörösek, míg az európai guvatok lábai sárgásak.
 3. Hangok: A guvatok hangja is figyelemre méltó. Sikítása olyan, mintha egy hosszú és heves csipogást hallanál, és gyakran hallható a nádasokban vagy mocsarakban, különösen a párzás idején.
 4. Éjszakai aktívitás: A guvatok általában éjszaka válnak igazán aktívvá. Ekkor vadásznak és etetik fiókáikat, mikor a sötétség és a csend lehetővé teszi számukra a biztonságos mozgást.
 5. Fiatalok: A guvat fiókák sötét fehér csíkokkal vannak ellátva, ami segít a kamuflázisban a nádasok között. Fiatalon a guvatok jellemző sötét maszkja is kevésbé hangsúlyos.
 6. Számos élelmiszerforrás: A guvatok változatos étrenddel rendelkeznek, és rovaroktól kezdve kisebb halakig számos különböző élőlényt fogyasztanak.
 7. Védett faj: A guvatok védett fajok Európában, és élőhelyük megőrzése és a zavaró tényezők szabályozása hozzájárul a túlélésükhöz.

Az érdekességek sokfélesége és a guvatok titokzatos életmódja csak további indokot ad arra, hogy felfedezzük és megóvjuk ezeket a rejtőzködő, de izgalmas madarakat a természetben.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate