A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, jellemzői

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) bemutatása:

Mérete és testfelépítése:

 • Testhossza: 25 centiméter (ebből 9 cm a farok)
 • Szárnyfesztávolsága: 44-45 centiméter
 • Testtömege: 100-140 gramm

A fuvolázó dalosseregély közepes méretű énekesmadár, karcsú testalkattal és hosszú, lekerekített szárnyakkal. Farka viszonylag hosszú, lábai erősek.

Tollazat színezete:

 • Hímek: Ragyogó, irizáló fekete tollazat, mely bizonyos fényviszonyok között kékes vagy zöldes árnyalatúnak tűnhet. A kézevezők (a szárny elsődleges tollai) élénk narancssárgák, ami repülés közben feltűnő látványt nyújt.
 • Tojók és fiatalok: Kevésbé feltűnő színezetűek, általában szürkésbarna tollazattal, mely a hason világosabb árnyalatú. A fiatal madarak tollazata nem irizál.

Csőr és lábak:

 • Csőr: Erős, enyhén lefelé görbülő, fekete színű. Alkalmas a gyümölcsök és rovarok fogyasztására.
 • Lábak: Erősek, feketék, kapaszkodásra és a talajon való mozgásra egyaránt alkalmasak.

Szárnyak és repülés:

A fuvolázó dalosseregély hosszú, lekerekített szárnyai lehetővé teszik a gyors és fordulékony repülést. Gyakran látni őket a levegőben akrobatikus mutatványokat végezni.

Várható élettartam:

A vadon élő fuvolázó dalosseregélyek várható élettartama nem ismert pontosan, de valószínűleg néhány év.

Magyarországi helyzete:

A fuvolázó dalosseregély nem őshonos Magyarországon, természetes élőhelye a Közel-Kelet és Északkelet-Afrika sziklás vidékein található. Ritkán előfordulhat, hogy kóborló példányok eljutnak Európába, de Magyarországon még nem észlelték.

A fuvolázó dalosseregély nevét jellegzetes, fuvolaszerű hangjáról kapta. Ez a hang a költési időszakban különösen gyakori és messze hangzó.

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) elterjedése, előfordulása

Földrajzi elterjedés:

A fuvolázó dalosseregély elsősorban a Közel-Keleten honos, de előfordul Északkelet-Afrika egyes részein is.

Konkrétan a következő országokban található meg:

 • Ázsia: Izrael, Jordánia, Szaúd-Arábia, Jemen, Omán (Dhofar régió)
 • Afrika: Egyiptom (Sinai-félsziget)

Élőhely:

A fuvolázó dalosseregély elsősorban sziklás, hegyvidéki területeken él, ahol szurdokok, kanyonok és meredek sziklafalak biztosítanak számára megfelelő fészkelőhelyet és táplálékot. Jellemzően száraz, félsivatagos vagy sivatagos környezetben található meg, de előfordulhat olyan helyeken is, ahol kevés a növényzet, de van vízforrás a közelben.

Földrajzi határok:

A fuvolázó dalosseregély elterjedési területének északi határa a Holt-tenger környéke, míg déli határa a Dhofar régió Ománban. Nyugati határa az Egyiptomi Sinai-félsziget, keleti határa pedig Szaúd-Arábia nyugati része.

Fontos megjegyezni, hogy a fuvolázó dalosseregély nem vándormadár, egész évben az előbb említett területeken tartózkodik.

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

Rendszertani besorolása

fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) a madarak osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe és a seregélyfélék (Sturnidae) családjába tartozó faj.

Rendszertani kategória
Tudományos név
Osztály Aves (Madarak)
Rend
Passeriformes (Verébalakúak)
Család
Sturnidae (Seregélyfélék)
Faj
Onychognathus tristramii

Életmódja

Társas élet és szociális viselkedés:

A fuvolázó dalosseregélyek alapvetően monogám párokban élnek, de a költési időszakon kívül kisebb csapatokba is verődhetnek. A csapatokban gyakori a kölcsönös tollászkodás és más szociális interakciók. A hímek a költési időszakban territoriális viselkedést mutatnak, énekükkel és látványos repülő mutatványokkal védelmezik területüket a rivális hímektől.

Mozgás:

A fuvolázó dalosseregély ügyesen mozog a sziklás terepen, erős lábaival és karmaival kapaszkodva a meredek sziklafalakon. Repülése gyors és akrobatikus, gyakran látni őket a levegőben hirtelen irányváltásokat és zuhanórepüléseket végezni.

Territórium:

A hímek a költési időszakban territóriumot tartanak fenn, melynek méretét a táplálékforrások elérhetősége és a fészkelőhelyek sűrűsége határozza meg. A territórium védelme fontos a sikeres párválasztás és a fiókák felnevelése szempontjából.

Alkalmazkodóképesség:

A fuvolázó dalosseregély jól alkalmazkodott a száraz, sziklás élőhelyekhez. Táplálékának jelentős részét gyümölcsök teszik ki, de rovarokat és más gerincteleneket is fogyaszt. Képes a vizet a táplálékából kinyerni, így hosszú ideig kibírja ivás nélkül.

Kihívások és túlélési stratégiák:

A fuvolázó dalosseregélyek fő kihívásai közé tartozik az élőhelyükön tapasztalható szélsőséges időjárási viszonyok, a táplálékhiány és a ragadozók. Túlélési stratégiáik közé tartozik a vízhatékony anyagcsere, a rejtőzködés a sziklák között, valamint a gyors és fordulékony repülés, amivel elkerülhetik a ragadozókat. A költési időszakban a sziklaüregekben és hasadékokban épített fészkek védelmet nyújtanak a tojásoknak és a fiókáknak.

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) táplálkozása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) táplálkozása:

Jellemzői:

A fuvolázó dalosseregély mindenevő, de táplálkozásában a gyümölcsök dominálnak. Erős, enyhén lefelé görbülő csőre kiválóan alkalmas a gyümölcsök feltörésére és a magok eltávolítására. Opportunista táplálkozó, azaz a rendelkezésre álló forrásoktól függően változtatja étrendjét.

Táplálékforrások:

 • Gyümölcsök: Fő táplálékforrása a különböző vadon termő gyümölcsök, mint például a datolya, füge, olajbogyó, borókabogyó és más bogyós termések.
 • Rovarok: Különösen a költési időszakban fontos fehérjeforrást jelentenek a rovarok, pókok és más ízeltlábúak.
 • Nektár: Alkalmanként virágok nektárját is fogyasztja.
 • Egyéb: Ritkán kisebb gerinceseket, például gyíkokat is zsákmányolhat.

Táplálkozási szokások:

A fuvolázó dalosseregélyek általában párban vagy kisebb csoportokban keresik táplálékukat. Gyakran láthatók a fák lombkoronájában vagy a talajon, ahogy gyümölcsöket szedegetnek vagy rovarok után kutatnak. A nektár fogyasztása során hosszú nyelvükkel nyalogatják ki a virágok mélyéről a nedűt.

Ökológiai szerep:

A fuvolázó dalosseregély fontos szerepet játszik a magvak terjesztésében, mivel a gyümölcsök elfogyasztása után a magokat gyakran messze a szülőnövénytől üríti ki. Emellett a rovarpopulációk szabályozásában is részt vesz, különösen a költési időszakban, amikor a fiókák felneveléséhez sok fehérjére van szükség.

A fuvolázó dalosseregély opportunista táplálkozása hozzájárul ahhoz, hogy alkalmazkodni tudjon a száraz, sivatagos környezetben gyakran változó táplálékkínálathoz.

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

A fuvolázó dalosseregélyek elsősorban sziklás területeken, szurdokokban, kanyonokban és meredek sziklafalakon fészkelnek. A fészkeket általában nehezen megközelíthető helyekre, sziklaüregekbe, hasadékokba vagy párkányokra építik, hogy védelmet nyújtsanak a ragadozók és az időjárás viszontagságai ellen.

Fészek jellemzői:

A fészek általában csésze alakú, és a rendelkezésre álló anyagokból épül, mint például gallyak, fűszálak, levelek és mohák. A fészek belsejét gyakran puhább anyagokkal, például tollal vagy állati szőrrel bélelik ki, hogy kényelmesebb legyen a tojások és a fiókák számára.

Környezet:

A fészkelőhely környezete általában száraz, sziklás, kevés növényzettel. Fontos, hogy a közelben legyen vízforrás, például egy patak vagy forrás, ahol a madarak inni és fürdeni tudnak.

Fészeképítés:

A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz. A hím gyűjti az építőanyagokat, míg a tojó gondoskodik a fészek formázásáról és kibéleléséről. A fészeképítés általában néhány napot vesz igénybe.

Tojásrakás:

A tojó általában 2-3 tojást rak, melyeken felváltva kotlanak a szülők. A kotlási időszak körülbelül két hét.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelypusztulás: A bányászat, a mezőgazdasági tevékenység és az urbanizáció veszélyezteti a fuvolázó dalosseregélyek élőhelyét.
 • Zavarás: A túlzott emberi jelenlét, például a sziklamászás vagy a túrázás megzavarhatja a fészkelő madarakat.
 • Ragadozók: A varjak, ragadozó madarak és emlősök veszélyt jelentenek a tojásokra és a fiókákra.
 • Klímaváltozás: A szélsőséges időjárási viszonyok, például a szárazság és a hőhullámok negatívan befolyásolhatják a fészkelési sikert.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Élőhelyvédelem: A sziklás területek és kanyonok megőrzése kulcsfontosságú a fuvolázó dalosseregélyek számára.
 • Zavarás minimalizálása: A fészkelési időszakban kerüljük a fészkelőhelyek közelében végzett tevékenységeket, mint például a sziklamászást vagy a hangoskodást.
 • Ragadozók elleni védelem: A fészkelőhelyek közelében elhelyezett mesterséges fészkek és odúk segíthetnek a ragadozók elleni védelemben.
 • Kutatás és monitoring: A fuvolázó dalosseregélyek populációinak és fészkelőhelyeinek folyamatos monitorozása segíthet a veszélyeztető tényezők azonosításában és a védelmi intézkedések kidolgozásában.
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

Párzási időszak:

A fuvolázó dalosseregélyek párzási időszaka általában kora tavasszal kezdődik, jellemzően márciusban vagy áprilisban, és egészen nyár elejéig, júniusig is eltarthat. A pontos időzítés függ az időjárási viszonyoktól és a táplálék elérhetőségétől.

Fészkelés:

A fészkelés a párválasztással kezdődik. A hímek látványos repülő mutatványokkal és énekükkel próbálják magukhoz csalogatni a tojókat. Miután a pár kialakult, közösen választanak ki egy megfelelő fészkelőhelyet, általában egy sziklaüreget, hasadékot vagy párkányt.

Szaporodási szokások:

 • Fészeképítés: Mindkét szülő részt vesz a fészek építésében, amely gallyakból, fűszálakból, levelekből és mohákból áll. A fészek belsejét puhább anyagokkal, például tollal vagy állati szőrrel bélelik ki.
 • Tojásrakás: A tojó általában 2-3 tojást rak, melyeken felváltva kotlanak a szülők. A kotlási időszak körülbelül két hét.
 • Fiókanevelés: A kikelés után a fiókákat mindkét szülő eteti rovarokkal és más ízeltlábúakkal. A fiókák gyorsan fejlődnek, és körülbelül három hét után elhagyják a fészket.
 • Szülői gondoskodás: A szülők a fészek elhagyása után is tovább etetik és védelmezik a fiókákat, amíg azok önállóvá nem válnak.

A fuvolázó dalosseregélyek szaporodási szokásai jól alkalmazkodtak a száraz, sziklás környezethez. A nehezen megközelíthető fészkelőhelyek és a szülők gondoskodása biztosítja a fiókák túlélését.

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) fiókái

Jellemzői:

 • Kikeléskor a fiókák csupaszok, vakok és teljesen a szüleiktől függenek.
 • A bőrük rózsaszínes, a csőrük sárga, és a szemük zárt.
 • A fiókák gyorsan fejlődnek, és néhány napon belül már pihék kezdenek megjelenni a testükön.
 • A tollazatuk kezdetben szürkésbarna, és csak később alakul ki a felnőttekre jellemző irizáló fekete szín.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

 • A tojások kikelése általában a lerakást követő két hét után történik.
 • A kikelés után a fiókák a fészekben maradnak, és a szüleik etetik és gondozzák őket.
 • A fiókák gyorsan növekednek, és néhány napon belül már képesek kinyitni a szemüket és felállni a lábukra.

Etetés és gondozás:

 • Mindkét szülő részt vesz a fiókák etetésében és gondozásában.
 • A fiókák elsősorban rovarokkal és más ízeltlábúakkal táplálkoznak, amelyeket a szülők a környező területeken gyűjtenek.
 • A szülők naponta többször is etetik a fiókákat, és gondoskodnak a fészek tisztántartásáról.

Kirepülés és elhagyás:

 • A fiókák körülbelül három hét után repülnek ki a fészekből.
 • A kirepülés után még néhány hétig a szüleikkel maradnak, akik továbbra is etetik és védelmezik őket.
 • A fiatal madarak fokozatosan válnak önállóvá, és végül elhagyják a szülői territóriumot.

Gondoskodás és túlélési arány:

 • A szülők intenzív gondoskodása és a nehezen megközelíthető fészkelőhelyek hozzájárulnak a fiókák magas túlélési arányához.
 • A fiókák túlélését azonban veszélyeztethetik a ragadozók, a szélsőséges időjárás és a táplálékhiány.

Ökológiai jelentőség:

 • A fuvolázó dalosseregély fiókái fontos részét képezik a helyi ökoszisztémának.
 • Táplálékul szolgálhatnak a ragadozó madarak és emlősök számára.
 • A felnőtté váló egyedek hozzájárulnak a faj populációjának fenntartásához és a genetikai sokféleség megőrzéséhez.

Ismertebb betegségei lehetnek

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) egy viszonylag kevéssé kutatott madárfaj, ezért az ismertebb betegségeiről nincsenek részletes információk. Azonban, mint minden madárfaj, a fuvolázó dalosseregély is fogékony lehet különböző betegségekre és parazitákra.

Lehetséges betegségek és paraziták:

 • Bakteriális és vírusos fertőzések: A madarak általában érzékenyek különböző bakteriális és vírusos fertőzésekre, mint például a szalmonellózis, a madárinfluenza vagy a papagájkór. Ezek a betegségek súlyosak lehetnek, és akár a madár pusztulásához is vezethetnek.
 • Paraziták: A fuvolázó dalosseregélyek külső és belső parazitáknak is ki lehetnek téve. A külső paraziták közé tartoznak a tolltetvek, atkák és kullancsok, míg a belső paraziták lehetnek férgek, protozoonok vagy kokcídiumok. Ezek a paraziták gyengíthetik a madarat, csökkenthetik a szaporodási sikerét, és súlyos esetben akár halált is okozhatnak.
 • Gombás fertőzések: A madarak, különösen a nedves környezetben élők, hajlamosak lehetnek gombás fertőzésekre, mint például az aspergillosis. Ezek a fertőzések légzési problémákat okozhatnak, és legyengíthetik az immunrendszert.
 • Táplálkozási hiánybetegségek: A nem megfelelő vagy hiányos táplálkozás különböző hiánybetegségekhez vezethet, mint például a vitaminhiány vagy az ásványianyag-hiány. Ezek a betegségek a madár általános egészségi állapotát ronthatják, és csökkenthetik a túlélési esélyeit.

A fentiek csak lehetséges betegségek, és nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fuvolázó dalosseregélyek gyakran szenvednek ezektől. A vadon élő madarak egészségi állapotának vizsgálata nehézkes, és a fuvolázó dalosseregélyről kevés adat áll rendelkezésre.

A betegségek megelőzése érdekében fontos a természetes élőhelyek védelme, a zavarás minimalizálása, és a vadon élő madarakkal való közvetlen érintkezés kerülése.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

Természetes ellenségek:

 • Ragadozó madarak: A fuvolázó dalosseregélyek fő természetes ellenségei a ragadozó madarak, mint például a héják, sólymok, sasok és baglyok. Ezek a madarak a levegőben vadásznak a dalosseregélyekre, különösen a fiatal és tapasztalatlan egyedekre.
 • Emlős ragadozók: A szárazföldi ragadozók, mint például a rókák, sakálok, vadmacskák és menyétfélék, szintén veszélyt jelenthetnek a fuvolázó dalosseregélyekre, különösen a fészkelési időszakban, amikor a tojások és a fiókák könnyű célpontot jelentenek.
 • Kígyók: Egyes kígyófajok, különösen a sziklás területeken élők, szintén zsákmányolhatják a fuvolázó dalosseregélyek tojásait és fiókáit.

Verseny:

 • Más madárfajok: A fuvolázó dalosseregélyek versenyezhetnek más madárfajokkal, különösen a hasonló táplálékforrásokat és fészkelőhelyeket igénylő fajokkal, mint például más seregélyfélék vagy varjúfélék.

Védelmi stratégiák:

A fuvolázó dalosseregélyek számos stratégiát fejlesztettek ki a ragadozók és a versenytársak elleni védekezésre:

 • Fészkelőhely: A fészkeket nehezen megközelíthető helyekre, például sziklaüregekbe, hasadékokba vagy párkányokra építik, hogy megnehezítsék a ragadozók dolgát.
 • Rejtőzködés: A madarak a sziklák és a növényzet között rejtőznek, hogy elkerüljék a ragadozók figyelmét.
 • Riasztó hangok: A fuvolázó dalosseregélyek riasztó hangokkal figyelmeztetik egymást a veszélyre.
 • Gyors és fordulékony repülés: A madarak gyors és akrobatikus repüléssel képesek elkerülni a ragadozó madarakat.
 • Csoportos védekezés: A csapatokban élő madarak közösen védekeznek a ragadozók ellen, például hangos riasztásokkal és támadásokkal.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

Globális szinten:

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a fuvolázó dalosseregély besorolása: legkevésbé aggasztó (Least Concern). Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem fenyegeti közvetlen kipusztulásveszély a fajt, de populációinak trendje csökkenő.

Veszélyeztető tényezők:

Bár globálisan nem veszélyeztetett, a fuvolázó dalosseregély populációit számos tényező fenyegeti:

 • Élőhelyvesztés: Az emberi tevékenység, mint például a bányászat, a mezőgazdaság és az urbanizáció, folyamatosan csökkenti a madár természetes élőhelyét.
 • Klímaváltozás: A szárazság és a szélsőséges időjárási jelenségek negatívan befolyásolhatják a táplálékforrások elérhetőségét és a fészkelési sikert.
 • Zavarás: A növekvő turizmus és a szabadidős tevékenységek zavarhatják a madarakat a fészkelőhelyeiken.

Védelmi intézkedések:

A fuvolázó dalosseregély védelme érdekében számos intézkedés szükséges:

 • Élőhelyvédelem: A természetes élőhelyek megőrzése és helyreállítása elengedhetetlen a faj fennmaradása szempontjából.
 • Monitoring: A populációk rendszeres monitorozása segít nyomon követni a változásokat és időben beavatkozni, ha szükséges.
 • Kutatás: További kutatásokra van szükség a faj biológiájának és ökológiájának jobb megértéséhez, valamint a veszélyeztető tényezők hatásainak felméréséhez.
 • Oktatás és szemléletformálás: A helyi közösségek és a turisták tájékoztatása a faj védelmének fontosságáról hozzájárulhat a zavarás csökkentéséhez és az élőhelyek megőrzéséhez.

Magyarországi vonatkozás:

A fuvolázó dalosseregély nem őshonos Magyarországon, így hazai természetvédelmi státusza nincs. Azonban, mint minden madárfajnak, a kóborló egyedeinek védelme is fontos. Ha valaki fuvolázó dalosseregélyt észlel Magyarországon, értesítse a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME).

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) hangja

Hangja mire hasonlít:

A fuvolázó dalosseregély hangja igazán különleges és jellegzetes. Ahogy a neve is sugallja, a hangja leginkább egy fuvola dallamos, tiszta hangjára emlékeztet. Emellett időnként éles, riasztó kiáltásokat is hallat.

Hangjának jellegzetességei:

 • Melódikus: A dalosseregély éneke összetett, dallamos és változatos. Gyakran ismétlődő motívumokat tartalmaz, amelyeket különböző hangmagasságokban és ritmusokban ad elő.
 • Tiszta és erőteljes: A hangja tiszta, erőteljes és messzehangzó, így jól hallható a sziklás környezetben is.
 • Változatos: A dalosseregély képes különböző hangokat kiadni, beleértve a fuvolaszerű hangokat, éles füttyöket, csettegéseket és riasztó kiáltásokat.

Hangkeltés mechanizmusa:

A madarak hangképzése a syrinxnek nevezett hangképző szerv segítségével történik. A syrinx a légcső alsó részében található, és két különálló hangképző résszel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik a madarak számára, hogy egyszerre két különböző hangot adjanak ki, vagy gyorsan váltsanak a különböző hangok között.

Hangszínek és jelentésük:

 • Fuvolaszerű hangok: A dallamos, fuvolaszerű hangokat elsősorban a hímek használják a párkeresés során, valamint a territóriumuk védelmére.
 • Éles füttyök és csettegések: Ezeket a hangokat a madarak kommunikációra használják, például a táplálékforrások jelzésére vagy a veszélyre figyelmeztetésre.
 • Riasztó kiáltások: Az éles, riasztó kiáltásokat a madarak a ragadozók vagy más veszélyek észlelésekor hallatják.

Hangok és kontextus:

A fuvolázó dalosseregélyek hangadása a kontextustól függően változik. A hímek a párzási időszakban gyakrabban és változatosabban énekelnek, míg a riasztó kiáltások elsősorban veszély esetén hallhatók.

Hangok változása:

A fiatal madarak hangja kezdetben kevésbé fejlett és változatos, mint a felnőtteké. Ahogy a madarak idősebbek lesznek, hangrepertoárjuk egyre bővül és kifinomultabbá válik.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/LESINAMNUB

Érdekességek róla, tények röviden

Jellemző Érdekesség
Elnevezés
Nevét jellegzetes, fuvolaszerű hangjáról kapta.
Tollazat
A hímek tollazata irizáló fekete, ami bizonyos fényviszonyok között kékes vagy zöldes árnyalatúnak tűnhet.
Szárnyak színe
Repülés közben feltűnőek az élénk narancssárga kézevezők.
Fészek elhelyezése
Nehezen megközelíthető sziklaüregekben, hasadékokban fészkel, hogy védje fiókáit.
Táplálkozás
Elsősorban gyümölcsökkel táplálkozik, de rovarokat is fogyaszt, különösen a költési időszakban.
Szociális viselkedés
Alapvetően monogám párokban él, de időnként kisebb csapatokba verődik.
Természetvédelmi státusz
Bár jelenleg nem veszélyeztetett, élőhelyének pusztulása miatt populációja csökken.

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A fuvolázó dalosseregély (Onychognathus tristramii) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.