A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, jellemzői

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) egy lenyűgöző madár, amely Afrika trópusi esőerdeiben honos.

Méret és testfelépítés:

 • A feketesisakos szarvascsőrű nagy testű madár, hossza 60-70 cm között mozog.
 • Testfelépítése zömök, erős lábakkal és nagy, görbe csőrrel rendelkezik.
 • A hímek általában nagyobbak, mint a nőstények.

Súly:

 • A hímek súlya 1069-1600 g között változik, míg a nőstényeké 907-1182 g.

Tollazat színezete:

 • A hímek tollazata teljesen fekete, kivéve a farok fehér végét.
 • A nőstények tollazata barnásabb árnyalatú, a fejükön és nyakukon barna „csuklyával”.

Csőr és lábak:

 • A csőr nagy és fekete, a hímeknél nagyobb és feltűnőbb sisakkal. A sisak üreges, könnyű szerkezetű.
 • A lábak erősek és feketék.

Szárnyak és repülés:

 • Szárnyai nagyok és erősek, de repülése meglehetősen nehézkes.
 • Rövid távokat repül, inkább a fák lombkoronájában mozog.

Várható élettartam:

 • A vadon élő feketesisakos szarvascsőrű várható élettartama nem pontosan ismert, de a fogságban élő példányok akár 40 évig is elélhetnek.

Magyarországi helyzet:

 • A feketesisakos szarvascsőrű nem őshonos Magyarországon, így vadon élő populációja nincs az országban.
 • Állatkertekben ritkán látható.

További érdekességek:

 • A feketesisakos szarvascsőrű főként gyümölcsökkel táplálkozik, de rovarokat és kisebb állatokat is fogyaszt.
 • A hímek hangos, messze hangzó kiáltásokkal kommunikálnak.
 • Fészkét faodvakba építi, ahol a nőstény általában 1-2 tojást rak.
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) elterjedése, előfordulása

A feketesisakos szarvascsőrű Afrika trópusi esőerdeiben honos, elsősorban az egyenlítői övben. Elterjedési területe Nyugat- és Közép-Afrika hatalmas részét lefedi, Szenegáltól kezdve keleten egészen Ugandáig és délen Angoláig. Ez a terület magában foglalja az olyan országokat, mint Guinea, Sierra Leone, Libéria, Elefántcsontpart, Ghána, Togo, Benin, Nigéria, Kamerun, Egyenlítői-Guinea, Gabon, Kongói Köztársaság, Kongói Demokratikus Köztársaság, Közép-Afrikai Köztársaság és Uganda.

A feketesisakos szarvascsőrű elsősorban az alföldi és hegyvidéki esőerdőkben él, ahol a fák lombkoronájában találja meg táplálékát és fészkelőhelyét. Kedveli a sűrű, nedves erdőket, ahol bőségesen talál gyümölcsöt, amely fő táplálékforrása. Bár elsősorban az esőerdőkben él, alkalmanként megtalálható más erdőtípusokban is, például galériaerdőkben vagy szárazabb erdőkben, amennyiben azok elegendő táplálékot és fészkelőhelyet biztosítanak számára.

Rendszertani besorolása

feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) a madarak osztályának a szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjéhez, ezen belül a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjához tartozó faj.

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Életmódja

A feketesisakos szarvascsőrű elsősorban nappal aktív madár, amely idejének nagy részét a fák lombkoronájában tölti. Bár képes repülni, repülése meglehetősen nehézkes, ezért inkább rövidebb távokat tesz meg a fák között ugrálva vagy csúszva.

Társas élet és szociális viselkedés:

A feketesisakos szarvascsőrű monogám párkapcsolatban él, és a párok gyakran egész életükön át együtt maradnak. A párok közötti kommunikáció fontos szerepet játszik a mindennapi életükben, és hangos kiáltásokkal, testbeszéddel és csőrükkel való érintkezéssel tartják a kapcsolatot.

A feketesisakos szarvascsőrűek általában kis, családi csoportokban élnek, amelyek egy szülőpárból és utódaikból állnak. Az idősebb utódok gyakran segítenek a szülőknek a fiatalabb testvéreik felnevelésében.

Mozgás és territórium:

A feketesisakos szarvascsőrű territoriális madár, és a párok aktívan védelmezik területüket más szarvascsőrűekkel szemben. A territórium mérete változó, és függ a rendelkezésre álló táplálék mennyiségétől és a fészkelőhelyek elérhetőségétől.

Alkalmazkodóképességek:

A feketesisakos szarvascsőrű számos alkalmazkodóképességgel rendelkezik, amelyek segítik a túlélést a trópusi esőerdőkben. Nagy, erős csőre lehetővé teszi, hogy könnyedén feltörje a kemény héjú gyümölcsöket, míg erős lábai és karmai segítik a fák közötti mozgásban. A hímek sisakja amellett, hogy a párválasztásban játszik szerepet, valószínűleg a hangos kiáltások felerősítésében is segít.

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) táplálkozása

Jellemzői:

A feketesisakos szarvascsőrű elsősorban gyümölcsevő madár, de opportunista módon más táplálékforrásokat is elfogyaszt, ha azok elérhetőek. Táplálkozási szokásait nagyban befolyásolja a rendelkezésre álló táplálék mennyisége és változatossága az adott évszakban.

Táplálékforrások:

 • Gyümölcsök: A feketesisakos szarvascsőrű fő táplálékát a trópusi esőerdőkben található változatos gyümölcsök teszik ki. Különösen kedvelik a fügeféléket, de más gyümölcsöket is fogyasztanak, mint például olajpálma gyümölcsök, mangók, banánok és vadszőlő.
 • Rovarok: A gyümölcsök mellett a rovarok is fontos részét képezik a feketesisakos szarvascsőrű étrendjének. Különösen a száraz évszakban, amikor a gyümölcsök kevésbé elérhetőek, a rovarok válnak a fő táplálékforrássá.
 • Más állatok: Alkalmanként a feketesisakos szarvascsőrű kisebb gerinceseket is elfogyaszt, mint például gyíkokat, békákat, madárfiókákat és tojásokat.

Táplálkozási szokások:

A feketesisakos szarvascsőrű általában a fák lombkoronájában táplálkozik, ahol nagy, erős csőrével ügyesen szedegeti le a gyümölcsöket az ágakról. A rovarokat a leveleken, ágakon vagy a talajon keresgélik.

A feketesisakos szarvascsőrűek társas lények, és gyakran csoportosan táplálkoznak. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hatékonyabban találjanak táplálékot és figyelmeztessék egymást a ragadozókra.

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Fészkelőhelye

Elhelyezkedés:

A feketesisakos szarvascsőrű fészkelőhelye az afrikai esőerdők magas fáinak odvaiban található. Ezek az odvak általában természetes úton keletkeznek, például korhadás vagy letört ágak miatt. A madarak előnyben részesítik a magas, nehezen elérhető odvakat, amelyek biztonságot nyújtanak a ragadozókkal szemben.

Fészek jellemzői:

A fészek maga meglehetősen egyszerű. A madarak nem hordanak be külön anyagokat, hanem a meglévő odút használják. A nőstény általában csak néhány levelet vagy fadarabot helyez el az odú alján, hogy puhítsa azt a tojások számára.

Környezet:

A fészkelőhely környezete sűrű, nedves esőerdő, ahol a fák magasra nőnek, és sok odú található. A környező fák táplálékot és további védelmet nyújtanak a madarak számára.

Fészeképítés:

A fészeképítés minimális. A pár kiválaszt egy megfelelő odút, és a nőstény előkészíti azt a tojásrakáshoz.

Tojásrakás:

A nőstény általában 1-2 tojást rak, amelyeket körülbelül 35-40 napig költ. A költési időszak alatt a hím gondoskodik a nőstény táplálásáról, mivel az nem hagyja el az odút.

Veszélyeztető tényezők:

 • Élőhelyvesztés: Az esőerdők irtása a mezőgazdaság, fakitermelés és bányászat terjeszkedése miatt a legnagyobb veszélyt jelenti a feketesisakos szarvascsőrű fészkelőhelyeire.
 • Vadászat: Bár a feketesisakos szarvascsőrű nem tartozik a leggyakrabban vadászott madarak közé, egyes területeken a húsa és a tolla miatt vadásszák.
 • Klímaváltozás: A klímaváltozás hatásai, mint például az aszályok és a szélsőséges időjárási események, szintén veszélyeztethetik a madarak élőhelyét és táplálékforrásait.

Mit tehetünk a fészkelőhelyek védelméért?

 • Esőerdők védelme: Támogassuk az esőerdők védelmét célzó szervezeteket és kezdeményezéseket.
 • Fenntartható erdőgazdálkodás: Támogassuk a fenntartható erdőgazdálkodási gyakorlatokat, amelyek nem veszélyeztetik a madarak élőhelyét.
 • Oktatás és tudatosság: Fontos, hogy minél több ember megismerje a feketesisakos szarvascsőrű és más veszélyeztetett fajok helyzetét, és támogassa a védelmüket.
 • Kutatás: Támogassuk a kutatásokat, amelyek célja a madarak életmódjának és fészkelési szokásainak jobb megértése, hogy hatékonyabb védelmi intézkedéseket lehessen kidolgozni.
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása
A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása

Szaporodása

Párzási időszak:

A feketesisakos szarvascsőrű szaporodási időszaka általában az esős évszakhoz igazodik, amikor bőségesen áll rendelkezésre táplálék. Az időzítés azonban némileg eltérhet az elterjedési terület különböző részein, és függhet a helyi éghajlati viszonyoktól és a táplálékforrások elérhetőségétől.

Fészkelés:

A feketesisakos szarvascsőrűek monogám párokban élnek, és a párok gyakran egész életükön át együtt maradnak. A fészkeléshez a párok magas fák odvait választják, amelyeket a nőstény néhány levéllel vagy fadarabbal bélel ki. Az odú kiválasztásánál fontos szempont a biztonság és a ragadozók elleni védelem.

Szaporodási szokások:

 • Tojásrakás: A nőstény általában 1-2 tojást rak, amelyeket körülbelül 35-40 napig költ. A költési időszak alatt a nőstény az odúban marad, és a hím gondoskodik a táplálásáról.
 • Fiókanevelés: A fiókák kikelése után mindkét szülő részt vesz a táplálásukban és gondozásukban. A fiókák viszonylag lassan fejlődnek, és több hónapig az odúban maradnak, mielőtt kirepülnének.
 • Önállósodás: A fiatal madarak a kirepülés után még néhány hónapig a szüleikkel maradnak, és tőlük tanulják meg a túléléshez szükséges készségeket, például a táplálékszerzést és a ragadozók elkerülését.

A feketesisakos szarvascsőrűek szaporodási szokásait a monogámia, az odúban való fészkelés és a szülők közötti együttműködés jellemzi. Ez a szaporodási stratégia segíti a faj fennmaradását a kihívásokkal teli esőerdei környezetben.

Fiókái

A feketesisakos szarvascsőrű fiókái:

Jellemzői:

 • Kikeléskor: A feketesisakos szarvascsőrű fiókák csupaszon, vakon és tehetetlenül kelnek ki a tojásból.
 • Fejlődés: A fiókák gyorsan fejlődnek, és néhány napon belül kinő a pihéjük. Szemük néhány hét alatt nyílik ki, és ekkor kezdenek aktívabbá válni.
 • Tollazat: A fiókák tollazata kezdetben barna, és csak később alakul ki a felnőtt madarakra jellemző fekete szín.

Kikelés és kezdeti fejlődés:

A kikelést követő első hetekben a fiókák teljes mértékben a szülőktől függenek. A nőstény a fészekben marad velük, míg a hím gondoskodik a táplálékról. A fiókák gyorsan nőnek, és egyre több táplálékot igényelnek.

Etetés és gondozás:

Mindkét szülő részt vesz a fiókák etetésében. A hím gyümölcsöket és rovarokat hoz a fészekbe, amelyeket a nőstény a fiókáknak ad. A szülők a fiókák ürülékét is eltávolítják a fészekből, hogy tisztán tartsák azt.

Kirepülés és elhagyás:

A feketesisakos szarvascsőrű fiókák körülbelül 3-4 hónapos korukban repülnek ki először. Ezután még néhány hétig a szüleikkel maradnak, akik megtanítják őket repülni, táplálékot keresni és elkerülni a ragadozókat. Végül a fiatal madarak elhagyják a szülői fészket, és önálló életet kezdenek.

Ismertebb betegségei lehetnek

A feketesisakos szarvascsőrű, mint minden madárfaj, fogékony lehet különböző betegségekre. Bár vadon élő populációik egészségügyi állapotáról kevés konkrét adat áll rendelkezésre, a fogságban tartott egyedeknél megfigyeltek alapján következtethetünk néhány lehetséges betegségre:

Paraziták:

 • Belső paraziták: A bélrendszerben élősködő férgek és protozoonok okozhatnak emésztési problémákat, hasmenést, súlyvesztést és általános gyengeséget.
 • Külső paraziták: A tollak között élősködő atkák és tetvek irritációt, viszketést és tollvesztést okozhatnak.

Vírusos és bakteriális fertőzések:

 • Madárhimlő: Ez a vírusos betegség bőrelváltozásokat, szemgyulladást és légzőszervi tüneteket okozhat.
 • Psittacosis (papagájkór): Ez a bakteriális fertőzés légzőszervi tüneteket, étvágytalanságot és levertséget okozhat.
 • Newcastle-betegség: Ez a súlyos vírusos betegség idegrendszeri tüneteket, légzési nehézséget és akár elhullást is okozhat.

Gombás fertőzések:

 • Aspergillosis: Ez a gombás fertőzés főként a légzőrendszert érinti, és légzési nehézséget, étvágytalanságot és gyengeséget okozhat.

Egyéb problémák:

 • Mérgezések: A feketesisakos szarvascsőrűek érzékenyek lehetnek a növényvédő szerekre és más mérgező anyagokra, amelyek a táplálékukkal vagy a környezetükkel érintkezve kerülhetnek a szervezetükbe.
 • Stressz okozta betegségek: A fogságban tartott madaraknál a stressz számos egészségügyi problémát okozhat, például immunrendszer gyengülést, emésztési zavarokat és viselkedési problémákat.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a betegségek csak potenciális veszélyeket jelentenek a feketesisakos szarvascsőrű számára, és nem feltétlenül jelentik azt, hogy minden egyed megbetegszik. A vadon élő populációk egészségügyi állapotának megőrzése érdekében fontos az élőhelyük védelme és a környezeti szennyezés csökkentése.

Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A feketesisakos szarvascsőrű kifejlett példányainak természetes ellenségei kevésbé ismertek, mivel elsősorban a fák lombkoronájában tartózkodnak, ahol kevésbé vannak kitéve ragadozóknak. Azonban a következő állatokat tekinthetjük potenciális veszélyforrásnak:

 • Ragadozó madarak: Nagyobb sasok vagy sólymok zsákmányul ejthetik a fiatal vagy legyengült példányokat.
 • Fán élő ragadozók: Egyes kígyófajok, mint például a pitonok, vagy a leopárd is veszélyt jelenthetnek, különösen a fészekben lévő tojásokra és fiókákra.
 • Emberek: Az emberi tevékenység, mint például a vadászat vagy az élőhelyek pusztítása, közvetett módon veszélyezteti a feketesisakos szarvascsőrű populációit.

Fontos megjegyezni, hogy a feketesisakos szarvascsőrű elsősorban a tojásokra és a fiókákra leselkedő veszélyeknek van kitéve. A kifejlett madarak erős csőrükkel és a magas fák lombkoronájában való tartózkodásukkal képesek hatékonyan védekezni a legtöbb ragadozó ellen.

Védettsége – Természetvédelmi helyzete

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listáján a „Sebezhető” (Vulnerable) kategóriába tartozik. Ez azt jelenti, hogy a faj populációja csökkenőben van, és a kihalás veszélye fenyegeti, ha nem teszünk lépéseket a védelme érdekében.

A feketesisakos szarvascsőrűt számos nemzetközi egyezmény védi, többek között a CITES (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora), amely korlátozza a fajjal való kereskedelmet.

A faj védelme érdekében számos természetvédelmi intézkedésre van szükség, mint például:

 • Élőhelyvédelem: Az esőerdők megóvása a fakitermeléstől, a mezőgazdasági terjeszkedéstől és az illegális vadászattól.
 • Vadászat szabályozása: A feketesisakos szarvascsőrű vadászatának szigorú szabályozása vagy betiltása.
 • Oktatás és tudatosság növelése: A helyi közösségek és a szélesebb nyilvánosság tájékoztatása a faj fontosságáról és a védelmének szükségességéről.
 • Természetvédelmi programok: A faj populációjának nyomon követése, kutatása és védelme érdekében természetvédelmi programok indítása és támogatása.

A feketesisakos szarvascsőrű védelme nem csak a faj fennmaradása miatt fontos, hanem az egész esőerdei ökoszisztéma egészségének megőrzése érdekében is.

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) hangja

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) hangja jellegzetes és messze hangzó, amely fontos szerepet játszik a kommunikációjukban és a párválasztásban.

Hangja mire hasonlít:

A feketesisakos szarvascsőrű hangja mély, rezonáló és gyakran orrhangú. Gyakran hasonlítják egy mély kürt vagy trombita hangjához, de egyesek szerint kutyaugatásra vagy akár nevetésre is emlékeztet.

Hangjának jellegzetességei:

 • Hangerő: A feketesisakos szarvascsőrű hangja rendkívül hangos, és messzire elhallatszik az esőerdőben. Ez segít a madaraknak a kommunikációban és a területük jelzésében.
 • Ritmus: A hangok gyakran ismétlődő mintázatot követnek, és a hímek és a nőstények hangja között különbségek lehetnek.
 • Hangszín: A hangszín változhat a kommunikáció céljától függően. A hímek általában mélyebb hangon szólalnak meg, míg a nőstények hangja magasabb lehet.

Hangkeltés mechanizmusa:

A feketesisakos szarvascsőrű hangját a légcső és a hangszalagok segítségével kelti. A nagy, üreges sisak, amely a csőrük tetején található, valószínűleg rezonátorként működik, és felerősíti a hangot.

Hangszínek és jelentésük:

A feketesisakos szarvascsőrűek különböző hangokat használnak a kommunikáció különböző céljaira:

 • Territoriális hívás: A hímek hangos, mély hangon hívják fel a figyelmet területükre, és elriasztják a rivális hímeket.
 • Párválasztási hívás: A hímek és a nőstények egyaránt használnak különleges hangokat a párkeresés során.
 • Figyelmeztető hívás: A madarak riasztó hangokat adnak ki, ha veszélyt észlelnek, például ragadozót vagy embert.
 • Kapcsolattartó hívás: A párok és a családi csoportok tagjai folyamatosan kommunikálnak egymással halkabb hangokkal, hogy kapcsolatban maradjanak.

Hangok és kontextus:

A feketesisakos szarvascsőrű hangjának jelentése a kontextustól függ. Ugyanaz a hang más-más jelentést hordozhat attól függően, hogy ki adja ki, milyen helyzetben és milyen más hangokkal együtt.

Hangok változása:

A feketesisakos szarvascsőrű hangja változhat az életkorral és az egyéni különbségekkel. A fiatal madarak hangja például magasabb lehet, mint a felnőtteké.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/ZWAQHOJFLZ

Érdekességek róla, tények röviden

Érdekesség Leírás
Sisak
Üreges, könnyű szerkezetű, a hímeknél nagyobb és feltűnőbb
Fészek
Faodvakban építi, a nőstény befalazza magát
Táplálkozás
Főként gyümölcsök, de rovarokat és kisebb állatokat is fogyaszt
Hang
Mély, rezonáló, akár több kilométerre is elhallatszik
Szociális élet
Monogám párokban él, családi csoportokat alkot
Természetvédelmi státusz
Sebezhető (IUCN Vörös Lista)

 MADARAK KATEGÓRIÁI:

Kutyafajták

KedvenceinkFotók: Pixabay, Vistacreate

A feketesisakos szarvascsőrű (Ceratogymna atrata) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.