A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, jellemzői

A fekete harkály (Dryocopus martius) egy nagytestű madár, melynek megjelenése és jellemzői a következők:Mérete: A fekete harkály mérete általában 40-50 centiméter hosszú, és szárnyfesztávolsága körülbelül 64-73 centiméter lehet. A hímek általában nagyobbak és nehezebbek, mint a tojók.

Súlya: A harkály súlya átlagosan 250-400 gramm között mozog.

Színe: A fekete harkály hímjeinek feje és toroktája fekete színű, melyet egy fehér nyakfűző választ el a fehér hasi résztől. A hímek feje tarka mintázattal rendelkezik, és piros tarkóbőrrel. A tojók hasa fehér, és nincs piros tarkóbőrük. Mindkét nemnél hosszú, fekete szárnyak és fekete hátsó rész jellemző.

Várható élettartama: A fekete harkályok várható élettartama általában 7-12 év között van, de jó körülmények között és megfelelő gondoskodás mellett akár 15 évig is élhetnek.

Ezek a madarak általában erdős területeken élnek, és a fák törzsére tapadva keresik táplálékukat, például rovarokat és hernyókat. A fekete harkályok erős csőre és hosszú nyelve segítségével képesek kinyitni a fa kérgét, hogy elérjék a benne rejlő zsákmányt. Egyedi megjelenésük és magatartásuk miatt népszerű madarak a madarászok és természetkedvelők körében.

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodásaA fekete harkály (Dryocopus martius) elterjedése, előfordulása

A fekete harkály (Dryocopus martius) elterjedése és előfordulása az alábbiak szerint jellemző:

Élőhelye: A fekete harkályok rendkívül változatos élőhelyeken fordulnak elő. Általában erdős területeken, főként mérsékelt övi erdőkben, lombos- és fenyőerdőkben találhatók meg. Ezek a madarak a magas fák törzsére és ágaira szoktak tapadni, amitől kiválóan alkalmazkodnak az erdősségekhez.

Hol honos: A fekete harkályok elterjedése Eurázsiában és Észak-Amerikában található meg. Eurázsiában az elterjedési területük Észak-Európától egészen Ázsia középső részéig terjed, beleértve Oroszországot is. Észak-Amerikában a fekete harkályok elterjednek Kanadától az Egyesült Államok északi részeire.

Fontos megjegyezni, hogy a fekete harkályok különböző alfajokra oszlanak, amelyek különböző élőhelyeken fordulnak elő. Például Észak-Amerikában találkozhatunk az északnyugati fekete harkály (Dryocopus martius ssp. caurinus) alfajjal, míg Eurázsiában több alfaj is honos, például az eurázsiai fekete harkály (Dryocopus martius ssp. martius).

Ezek a madarak erdeink fontos részei, és a megfelelő erdőtakaró megőrzése és fenntartása kulcsfontosságú a fekete harkályok és más erdőlakó állatok megőrzéséhez és túléléséhez.

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodásaRendszertani besorolása

fekete harkály (Dryocopus martius) a madarak (Aves) osztályának harkályalakúak (Piciformes) rendjébe, ezen belül a harkályfélék (Picidae) családjába tartozó faj.

Dryocopus madárnem típusfaja.

Ismertebb alfajai

 • Dryocopus martius khamensis
 • Dryocopus martius martiusA fekete harkály (Dryocopus martius) életmódja

A fekete harkály (Dryocopus martius) életmódja a következőképpen írható le:

 1. Táplálkozás:
  • A fekete harkályok fő táplálékforrása a rovarok és hernyók, amelyeket a fák kérgéből vagy faágak alatt találnak. Ezek a madarak rendkívül ügyesek a rovarok kinyerésében, mivel erős csőrrel rendelkeznek, amelyet könnyedén be tudnak szúrni a fa kérgébe.
  • Télen, amikor rovarok kevésbé elérhetők, a fekete harkályok más táplálékforrásokat is felkereshetnek, például magvakat és gyümölcsöket.
 2. Életmód:
  • A fekete harkályok általában magányosan vagy párban élnek, és területüket szigorúan védelmezik más madaraktól.
  • Ezek a madarak az erdőkben élnek, és általában magas fák törzseire vagy ágaira tapadnak. Könnyedén mozognak a fák között, és gyorsan tudnak repülni rövid távokon.
  • A fekete harkályok fészküket magas fák odvában készítik, gyakran használva más madarak által hagyott odvakat.
 3. Szaporodás:
  • A szaporodási szezonban a hímek kiénekelik magukat, hogy vonzzák a tojókat. Az udvarlás részeként a hímek dobolnak a faágakon és verdesik a csőrüket a fa kérgében, hogy bemutassák erejüket és kitartásukat.
  • A tojók általában 3-5 tojást raknak a fészkükbe, amit mind a tojó, mind a hím költ ki. A fiókák megszületése után a szülők gondoskodnak róluk, etetik és védelmezik őket.
 4. Mozgás:
  • A fekete harkályok gyors és hatékony repülők, amikor vadásznak vagy területüket ellenőrzik.
  • Az erdőkben való mozgásuk során gyakran hosszú ugrásokkal és rövid repülésekkel közlekednek fáról fára.

Összességében a fekete harkályok kiválóan alkalmazkodtak az erdők életmódjához, és képesek hatékonyan vadászni az erdőkben található rovarokra és hernyókra. A fákat és fészküket gondosan védelmezik, hogy biztosítsák utódaik számára a túlélést.

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodásaA fekete harkály (Dryocopus martius) táplálkozása

A fekete harkály (Dryocopus martius) táplálkozása változatos és a következőképpen írható le:

 1. Rovarok és hernyók:
  • A fekete harkályok fő táplálékforrása a rovarok és hernyók. Ezeket a madarakat rovarfalóknak is nevezik.
  • A fák kérgében és ágain élő rovarokra specializáltak. Az erős csőrüket használják arra, hogy a fa kérgét feltörjék, majd hosszú nyelvüket beillesztsék a repedésekbe, hogy kihúzzák a rovarokat.
  • Számos rovarfaj, például bogarak és lárvák szerepelnek az étrendjükben.
 2. Más táplálék:
  • Télen, amikor a rovarok kevésbé elérhetők, a fekete harkályok más táplálékforrásokat is felkereshetnek. Ilyenkor gyümölcsöket, magvakat és néha apró emlősöket is fogyaszthatnak.
 3. Táplálékbeszerzési technikák:
  • A fekete harkályok a fák törzsére és ágaira tapadva vadásznak. Könnyedén mozognak a fák között, és rendkívül ügyesek a rovarok kinyerésében.
  • Az erős csőrüket használják a fa kérgének megtöréséhez, és hosszú nyelvüket használják a rovarok elérése érdekében.
  • Gyakran figyelik meg a fafelületet és a levegőben mozgó rovarokat, majd gyorsan lecsapnak, hogy megragadják őket.

A fekete harkályok kiváló ragadozók, és fontos szerepet játszanak az erdők ökoszisztémájában, mivel ők segítik a rovarok populációinak ellenőrzését. Az erdők egészségéhez hozzájárulnak, és jellemző táplálékuk révén segítik a természetes egyensúly fenntartását.

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodásaFészkelőhelye, szaporodása

A fekete harkály (Dryocopus martius) fészkelőhelye és szaporodása a következőképpen írható le:

 1. Fészkelőhelye:
  • A fekete harkályok fészkelőhelye általában magasabb fák odvaiban található. Ezek a fák lehetnek lombhullatók vagy örökzöldek, és a fészkek az odvakban készülnek.
  • Gyakran használják más madarak által hagyott odvakat is, például mókusok vagy más nagyobb madarak fészkét.
  • Az odvak mélyebben helyezkednek el a fa törzsében vagy ágain, hogy a tojók és a fiókák biztonságban legyenek.
 2. Szaporodása:
  • A fekete harkályok szaporodási szezonja általában tavasszal kezdődik, április és május környékén.
  • A hímek kiénekelik magukat, hogy vonzzák a tojókat. Az udvarlási időszak során a hímek dobolnak a faágakon és verdesik a csőrüket a fa kérgében, hogy bemutassák erejüket és kitartásukat.
  • A tojók általában 3-5 tojást raknak a fészkükbe, és a tojások kikelése után mind a tojó, mind a hím gondoskodik a fiókákról. A fiókák születésüket követően meglehetősen fehérek és éretlenek, és fokozatosan fejlődnek.
 3. Fiókanevelés:
  • A fiókákat a szülők táplálják rovarokkal és hernyókkal. A fiókák nőnek és fejlődnek, mielőtt elhagyják a fészket.
  • Amikor a fiókák elérik a repülni képes korukat, elhagyják a fészket, de továbbra is függnek a szüleiktől a táplálékért.

A fekete harkályok gondosan vigyáznak a fiókáikra és fészkelőhelyeikre, hogy biztosítsák utódaik túlélését. Az odvak védelme és az erdők egészségének fenntartása kulcsfontosságú a faj túléléséhez és a populációk növekedéséhez.

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása
A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodásaIsmertebb betegségei lehetnek

A fekete harkályoknak, mint más madaraknak is, számos betegség fenyegetheti az egészségüket. Az ismertebb betegségek közé tartoznak:

 1. Uszonyférgek:
  • A fekete harkályok uszonyférgekkel is fertőződhetnek, amelyek a bőrük alatt vagy a testüregükben élnek. Ez gyengeséget, súlyvesztést és egyéb egészségügyi problémákat okozhat.
 2. Madártenyésztő betegségek:
  • Madarak között terjedő betegségek, például a madárinfluenza vagy a madárpikkelysömör, szintén veszélyeztethetik a fekete harkályokat, ha más fertőzött madarakkal vagy szennyezett területekkel kerülnek kapcsolatba.
 3. Paraziták:
  • Különböző paraziták, például tetvek, atkák vagy bolhák, megtámadhatják a fekete harkályokat, ami kellemetlenségeket és egészségügyi problémákat okozhat.
 4. Mérgezés:
  • Mérgező anyagok, például rovarirtók vagy vegyi anyagok maradványai is veszélyt jelenthetnek a madarakra, ha a táplálékukban vagy élőhelyükben jelen vannak.

A betegségek és az egészségügyi problémák elkerülése érdekében fontos az ökológiai rendszer megóvása, az erdők egészségének fenntartása és a madarak rendszeres megfigyelése a szakemberek vagy a madarászok részéről. Ha fertőzött madarakat észlelnek, azokat el kell különíteni, hogy megelőzzék a további fertőzéseket és a faj megőrzését.Lehetséges ellenfelei, ellenségei

A fekete harkálynak (Dryocopus martius) számos lehetséges ellenfele és ellensége lehet az élőhelyén és az ökológiai rendszerben. Az alábbiakban néhány példa:

 1. Ragadozók:
  • Más ragadozó madarak, például sasok vagy kánya fajok, versenghetnek a táplálékért vagy a fészkelőhelyekért a fekete harkályokkal.
 2. Más madarak:
  • Más madarak is lehetnek versenytársai a táplálékért és a fészkelőhelyekért. Például más erdei madarak, mint például a nagy fakopáncs (Dendrocopos major) vagy a házi veréb (Passer domesticus), is versenyezhetnek a fekete harkályokkal.
 3. Fészkelési helyek elfoglalása:
  • Más madarak vagy állatok is megpróbálhatják elfoglalni a fekete harkályok által használt fészkelőhelyeket, például odvakat.
 4. Emberi tevékenység:
  • Az emberi tevékenység, például erdőirtás vagy élőhelypusztítás, komoly veszélyt jelenthet a fekete harkályok számára, mivel elveszíthetik az életterületüket és a fészkelési helyeiket.
 5. Betegségek és paraziták:
  • A fekete harkályoknak, mint más madaraknak, számos betegség és parazita is veszélyt jelenthet, amelyek károsíthatják az egészségüket és túlélésüket.

A fekete harkályoknak tehát számos természetes és emberi eredetű fenyegetéslehetőséggel kell szembenézniük. A megfelelő természetvédelmi intézkedések, az élőhelyek megőrzése és a fenyegetések kezelése kulcsfontosságú a faj megőrzése és túlélése szempontjából.Védettsége

A fekete harkály (Dryocopus martius) védett madárfaj, és számos országban jogi védelemben részesül. Az állami és nemzetközi jogszabályok különböző szinteken védelmet biztosítanak a fekete harkályoknak és más madaraknak is. Az alábbiakban a védettség néhány aspektusát ismertetem:

 1. CITES:
  • A fekete harkályok nem szerepelnek a CITES (A Vadon élő állat- és növényfajok kereskedelmének szabályozásáról szóló egyezmény) I. vagy II. függelékében, ami azt jelenti, hogy nemzetközi kereskedelmük nem korlátozott.
 2. EU Jogszabályok:
  • Az Európai Unió területén is védett madárfajnak számítanak, és az EU madarak védelméről szóló irányelvei alapján jogi védelem alatt állnak.
 3. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.
 4. Nemzeti Törvények:
  • Sok országban nemzeti törvények és rendeletek védelmet nyújtanak a fekete harkályoknak és más madaraknak. Ez lehetővé teszi az élőhelyük és fészkelőhelyük megőrzését, valamint a madarak állományának védelmét.
 5. Megfigyelés és Kutatás:
  • A védett státusz lehetővé teszi a kutatók és természetvédelmi szakemberek számára, hogy megfigyeljék és tanulmányozzák ezeket a madarakat, hogy jobban megértsék életmódjukat és szükségleteiket.

Fontos megjegyezni, hogy a védett státusz alapvetően azt jelenti, hogy tilos a fekete harkályokat vadászni, fészkelőhelyüket megzavarni vagy bántalmazni. Az ilyen cselekedetek jogi büntetést vonhatnak maguk után. A védett fajok védelme fontos az ökoszisztéma és a biodiverzitás megőrzése szempontjából, és hozzájárul a madárfajok populációinak fenntartásához és növekedéséhez.A fekete harkály (Dryocopus martius) hangja

A fekete harkály (Dryocopus martius) hangja változatos és jellegzetes a madarak között. Az alábbiakban ismertetem néhány jellemző hangját:

 1. Dobbantás:
  • A fekete harkályok híresek a dobolás nevű hangjukról, amelyet a faágakon vagy a fa törzsén verdesnek ki. Ez a dobolás fontos kommunikációs eszköz, és segít a hímeknek vonzani a tojókat vagy jelölni a területüket más hímek előtt. A dobolás hangja erőteljes és ritmikus koppanásból áll.
 2. Kiáltás:
  • A fekete harkályoknak éles és hangos kiáltásaik is vannak, amelyeket például területvédelemre vagy kommunikációra használnak. Ezek a kiáltások általában magasak és élesen szakadtak.
 3. Éneklés:
  • A fekete harkályok énekükkel is kommunikálnak, különösen a párzási időszakban. Az énekük mély és erőteljes, és gyakran tartalmazza a dobolás hangját is.
 4. Fiókakiáltás:
  • A fiókák rendszerint kis, hangos csipogásokkal vagy nyüszítéssel jeleznek, amikor éhesek vagy gondoskodást igényelnek.

A fekete harkály hangja hozzájárul a faj reprodukciós és kommunikációs viselkedéséhez, és fontos szerepet játszik a madarak közötti interakciókban és a területmegjelölésben. A madarak hangjai gyakran azonosítási eszközként is szolgálnak a madarászok és természetkedvelők számára, akik felismerhetik ezeket a karakteres hangokat az erdőkben és erdős területeken.

Hang: https://xeno-canto.org/contributor/AQWMZXSOEDÉrdekességek róla

A fekete harkály (Dryocopus martius) egy érdekes és rendkívüli madárfaj, amely számos különleges tulajdonsággal rendelkezik. Az alábbiakban néhány érdekességet mutatok be róla:

 1. Dobotányér:
  • A fekete harkályok nevüket a dobotányérról (angolul „black wood” vagy „log”) kapják, amit készítenek az élelem tárolására. Az odvas fákban és törzsekben hozzák létre, és a télre raktározzák benne a zsákmányukat, például rovarokat és magvakat.
 2. Erős csőr és hosszú nyelv:
  • A fekete harkályok erős csőrrel rendelkeznek, amelyet a fa kérgének megtörésére használnak, hogy elérjék a rejtett rovarokat.
  • Hosszú, ragadozó nyelvük segíti őket a rovarok kinyerésében, és a nyelvük végén található kampós szerkezet segít megragadni a zsákmányt.
 3. Kiváló repülők:
  • Bár a fekete harkályok inkább a fák törzseire és ágaira tapadva mozognak, remek repülők is. Gyorsan tudnak röpülni rövid távokon, ami hasznos lehet a zsákmány utoléréséhez vagy a veszély elkerüléséhez.
 4. Szívós madarak:
  • A fekete harkályok szívós és kitartó madarak, amelyek hosszú távon is képesek megőrizni életképességüket és életben tartani utódaikat.
  • Élettartamuk akár 10-15 év is lehet jó körülmények között.
 5. Madarászok számára kedvelt célpont:
  • A fekete harkályok a madarászok és természetkedvelők körében is kedvelt célpontok, mivel egyedi megjelenésük és hangjuk miatt könnyen felismerhetők.
  • A madarászok gyakran figyelik és fotózzák őket az erdőkben.

A fekete harkályok rendkívül fontos szerepet játszanak az erdeink ökoszisztémájában, mivel segítik a rovarpopulációk ellenőrzését, és így hozzájárulnak az erdők egészségének fenntartásához. Ezek a madarak példák arra, hogy mennyi csodálatos és érdekes élőlény található a természetben, amit érdemes megőrizni és védeni.MADARAK KATEGÓRIÁI:Fotók: Pixabay, Vistacreate

A fekete harkály (Dryocopus martius) megjelenése, életmódja, szaporodása, minden fontos infó erről a csodálatos madárról. Ismerd meg.